Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadConcurs de admitere la Institutul National al Magistraturii

administratie
ALTE DOCUMENTE

Instuctiuni proprii - model
CORESPONDENŢĂ sI TEHNICI DE SECRETARIAT
pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare si functionare a Politiei Comunitare
Strategiei Ministerului Administratiei si Internelor de realizare a ordinii si sigurantei publice
CONTRACT DE MANDAT
privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Directii de actiune pentru eficientizarea serviciilor de sanatate
Modificarea si completarea Normelor privind FONDUL DE GARANTARE, aprobate prin Ordinului presedintelui
DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
Concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii

Drept civil

1. Principiul irevocabilitatii donatiilor: clauze incompatibile si clauze permise (4 p)
2. Retractul litigios: notiune si conditii cerute pentru exercitarea acestuia (3p)

Drept procesual civil

1. Îndreptarea, lamurirea si completarea hotarârii (4 p)

2. Aderarea la apel:definirea formelor aderarii; asemanari si deosebiri între acestea (3p)

Speta

Prin cererea înregistrata la 15 iunie 2004, reclamanta A a chemat în judecata pe pârâtii B si C, solicitând instantei sa dispuna:

- rezolutiunea contractului de întretinere încheiat cu pârâtii pentru neîndeplinirea de catre acestia a obligatiei de întretinere; 19519k107t

- obligarea pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata.

Pârâtii au depus întâmpinare, solicitând respingerea actiunii cu motivarea ca au prestat întretinerea reclamantei.

La primul termen cu procedura legal îndeplinita, partile au solicitat, iar instanta a încuviintat probele propuse prin cererea de chemare în judecata si prin întâmpinare.

La termenul urmator, pârâtii au depus la dosar o cerere reconventionala, solicitând ca, în cazul admiterii cererii principale, instanta sa dispuna obligarea reclamantei la restituirea contravalorii întretinerii prestate de ei, în suma de 20 000 000 lei.

Reclamanta a formulat întâmpinare la cererea reconventionala, solicitând respingerea acesteia, întrucât perioada în care pârâtii au prestat întretinerea a fost foarte scurta, pretentiile lor fiind nejustificate.

Din probele administrate rezulta urmatoarea situatie de fapt:

La data de 15 iunie 2003, între reclamanta si pârâti s-a încheiat un contract prin care reclamanta a transmis pârâtilor dreptul de proprietate asupra unei case de locuit, iar pârâtii s-au obligat sa-i presteze reclamantei întretinere pe tot timpul vietii si sa o înmormânteze conform datinilor.

Dupa o luna, timp în care pârâtii i-au asigurat reclamantei hrana, medicamente si îmbracaminte, în valoare medie de 200 000 lei pe zi, într-una din zile, reclamanta a refuzat alimentele aduse de pârâti, motivând ca sunt alterate si reprosând pârâtilor ca vor sa o îmbolnaveasca.

Pârâtii au ripostat cu violenta de limbaj la aceste afirmatii, si, de la acea data, au rupt orice legatura cu reclamanta.

La ultimul termen de judecata, având cuvântul în fond:

Reclamanta a solicitat admiterea cererii principale, respingerea cererii reconventionale ca tardiv formulata si obligarea pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata.

Pârâtii au solicitat admiterea ambelor cereri, fara obligarea lor la plata cheltuielilor de judecata, deoarece sunt de acord cu admiterea cererii principale si nu au fost pusi în întârziere.

Cum va solutiona instanta cererile partilor? Motivati, referindu-va la toate argumentele partilor.

(Problemele de drept civil si de drept procesual civil vor fi punctate cu câte 3 puncte).

Drept penal

  1. Instigarea. Notiune, conditii, feluri, pedeapsa cu care se sanctioneaza instigatorul.  (4 puncte)
  2. santajul. (3 puncte).

Drept procesual penal

  1. Rechizitoriul. (3 puncte).
  2. Judecarea cererii de revizuire. (4 puncte).
Caz practic drept penal si drept procesual penal

Prin rechizitoriul parchetului de pe lânga tribunal, a fost trimis în judecata în stare de arest preventiv inculpatul O.B. (nascut la 15. 01. 1983, cunoscut cu antecedente penale) pentru savârsirea tentativei la infractiunea de omor calificat prevazuta de art. 20 Cod Penal (în continuare, CP) raportat la art. 174-175 lit. c) si i) CP, cu aplicarea art. 37 lit. a) CP privitor la recidiva postcondamnatorie.

În actul de sesizare s-a retinut, în fapt, ca la data de 27. 05. 2003 inculpatul O.B. se afla împreuna cu mai multi prieteni la bufetul din comuna sarbatorind aniversarea unuia dintre acestia. În jurul orelor 21,00, a intrat în local numitul O.F., fratele inculpatului, care locuieste într-o comuna învecinata, acesta venind pentru a restitui o datorie patronului bufetului.

Aflat sub influenta bauturilor alcoolice, inculpatul O.B., pe fondul unei dusmanii legate de o mostenire, a luat un scaun din plastic din imediata sa apropiere, încercând astfel sa îl loveasca pe fratele sau. Acesta s-a ferit, iar inculpatul O.B., furios pentru nereusita, a scos cutitul ce îl avea asupra sa si i-a aplicat fratelui sau O.F. o lovitura puternica în zona abdominala.

Victima a fost transportata la spital unde, urmare a unei eficiente interventii chirurgicale, i-a fost salvata viata.

Raportul medico-legal a atestat ca leziunea a necesitat un numar de 70 zile îngrijiri medicale, fiind produsa cu un corp întepator-taietor, într-o zona vitala, punându-i viata în pericol.

Inculpatul O.B. a recunoscut savârsirea infractiunii, însa a mentionat ca intentia sa nu a fost aceea de a-si ucide fratele, ci de a-i aplica o corectie.

Din fisa de cazier a inculpatului O.B., rezulta ca acesta a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208-209 alin. 1 lit. a), e) si g) CP cu aplicarea art. 99 CP, privitor la minoritate, fapta fiind comisa la 20. 02. 2000, iar sentinta penala pronuntata la 15. 10. 2000 a ramas definitiva prin neapelare la 27. 10. 2000. Inculpatul a fost încarcerat în vederea executarii pedepsei la 11. 11. 2000.

Partea vatamata O.F. s-a constituit parte civila cu suma de 55 milioane lei daune materiale, reprezentând contravaloarea tratamentului efectuat si 150 milioane lei daune morale.

Spitalul s-a constituit parte civila cu suma de 35 milioane lei, cheltuieli de spitalizare.

La termenul de judecata stabilit, anterior fiind verificata si mentinuta arestarea preventiva, inculpatul a cerut amânarea judecatii, întrucât nu cunostea învinuirea ce i se aduce. Instanta a considerat ca nu se justifica amânarea, declarând începerea cercetarii judecatoresti. Presedintele completului i-a spus inculpatului infractiunea pentru care este trimis în judecata si a trecut la audierea lui, întrebându-l daca recunoaste infractiunea de care este învinuit. Atât avocatul inculpatului cât si reprezentantul parchetului i-au pus întrebari acestuia cu privire la împrejurarile faptice. În declaratia sa, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, motivând ca nu a dorit  sa-si ucida fratele, ci numai sa-i aplice o corectie, nefiind de acord cu despagubirile pretinse de victima si spital. Au mai fost audiati O.F., fratele inculpatului, si martorii indicati în rechizitoriu. Instanta, constatând terminata cercetarea judecatoreasca, a acordat cuvântul în dezbateri atât reprezentantului parchetului cât si avocatului inculpatului solicitând, pe rând, instantei condamnarea inculpatului la o pedeapsa conforma cu dispozitiile legale, privativa de libertate, precum si obligarea acestuia la despagubiri. Instanta a ramas în pronuntare.

Prin sentinta penala, tribunalul l-a condamnat pe inculpatul O.B. la o pedeapsa de 14 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de tentativa la omor calificat prevazuta de art. 20 raportat la art. 174-175 lit. c) si i) CP cu aplicarea dispozitiilor la recidiva postcondamnatorie, prevazuta de art. 37 lit a) CP si cu aplicarea art. 71 si 64 CP ca pedeapsa accesorie. Totodata instanta l-a obligat pe inculpat la suma de 55 milioane lei, despagubiri civile-daune materiale catre partea civila O.F.

Identificati greselile si argumentati modul corect de solutionare a cauzei din punct de vedere al dreptului material si al dreptului procesual penal.

(Erorile de drept material si procesual penal se vor puncta cu câte 3 puncte, ce vor fi adaugate la baremul de corectare al fiecarei discipline).
Document Info


Accesari: 1224
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )