Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici

administratie


ALTE DOCUMENTE

FORMULAR DE CERERE
360
privind organizarea si functionarea Ministerului Culturii si Cultelor
SITUATIE PRIVIND MISCAREA STOCURILOR
ACT CONSTITUTIV al Societatii Comerciale
Acte necesare pentru cununia civila
REFERINTE NORMATIVE
ATRIBUTIILE SPECIFICE ,DREPTURILE SI OBLIGATIILE PERSONALULUI
FISA DE EVALUARE PENTRU FUNCTIILE DE EXECUTIE

Organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici

Ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pāna in momentul īncetarii acestui raport, īn conditiile legii, constituie cariera īn functia publica[1].


Īn perioada interbelica īntrarea īn corpul functionarilor publici avea doua componente: unul politic si altul tehnico-juridic, care presupunea gasirea unor mijloace adecvate de aceeasi natura[2]. Recrutarea functionarilor publici se facea prin alegeri, trageri la sorti si prin numire de catre superiorul ierarhic, sau prin combinarea acestor sisteme[3].

Īn prezent, cariera functionarului public, care cuprinde ansamblul organizatoric si de promovare, este reglementata īn art. 16 alin. 3 din Constitutie[4], capitolul VI din Legea nr. 188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici[5], H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici (Anexa nr. 1 cuprinde "Regulamentul de organizare si d 717b13h esfasurare a concursurilor", Anexa nr. 2 - "procedura de evaluare a activitatii functionarilor publici debutanti"; Anexa nr. 3 - "Metodologia de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici"). Prevederi referitoare la recrutarea functionarilor publici mai īntālnim si īn alte acte normative speciale, cum ar fi "Statutul personalului vamal" [6], "Statutul personalului silvic"[7].

La baza organizarii si dezvoltarii carierei īn functia publica stau urmatoarele principii:

a) competenta, potrivit careia persoanele care doresc sa acceada sau sa promoveze īntr-o functie publica trebuie sa detina si sa confirme cunostintele si aptitudinile necesare.

b) competitia, care presupune confirmarea cunostintelor si aptitudinilor necesare exercitarii functiei publice prin concursuri sau examen.

c) egalitatea de sanse, care īnseamna recunoasterea vocatiei la cariera a oricarei persoane care īndeplineste conditiile cerute de lege.

d) profesionalismul, care presupune ca exercitarea functiei publice se face cu respectarea principiilor prevazute de lege.

e) motivarea, care pretinde ca autoritatile si institutiile publice sa identifice si sa aplice, potrivit legii, instrumente de motivare morala si materiala a functionarilor publici, precum si sa sprijine initiativele privind dezvoltarea profesionala individuala a acestora.

f) transparenta, consta īn obligatia de a pune la dispozitia celor interesati a informatiilor de interes public referitoare la cariera īn functia publica.

Managementul carierei īn functia publica se asigura de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, autoritatile publice, functionarul public.

Stabilirea posibilitatilor de cariera īn functia publica se realizeaza anual prin Planul de ocupare a functiilor publice.

1. Recrutarea functionarilor publici

Ocuparea functiilor publice vacante se poate face prin concurs, promovare, transfer si redistribuire.

Concursul este un procedeu tehnico-juridic organizat īn prealabil īn vederea recrutarii si ocuparii functiilor publice, īn limita posturilor ramase vacante.

De regula, concursul se organizeaza anual īn limita functiilor publice vacante sau īn mod exceptional īn cursul anului la vacantarea unei functii.

Conditiile de participare si procedura de organizare vor fi stabilite:

a) de catre comisia de concurs constituita pentru recrutarea īnaltilor functionari public,

b) de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru ocuparea functiilor publice de conducere vacante, cu exceptia functiilor publice de sef birou si sef serviciu,

c) de catre autoritati si institutii publice din administratia publica centrala si locala, pentru ocuparea functiilor publice de executie, a functiilor publice de conducere de sef serviciu si de sef birou si, respectiv a functiilor publice specifice vacante (se cere si avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici),

d) de catre Institutul National de Administratie pentru admiterea la programele de formare specializata īn administratie publica, organizate īn scopul numirii īntr-o functie publica (se organizeaza cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici).

Conditiile specifice generale de participare la concurs se aproba de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici, iar conditiile specifice pentru ocuparea functiilor specifice se stabilesc de catre autoritatile si institutiile publice, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Prin grija autoritatii sau institutiei publice, conditiile de desfasurare a concursului se publica īn Monitorul Oficial - partea a III-a, iar bibliografia si alte date se afiseaza la sediul autoritatii publice.

Concursul are trei etape:

1.       selectarea dosarelor de īnscriere

2.       proba scrisa3.       interviu.

Persoana care a reusit la concurs va fi numita īn functia publica printr-un act administrativ. La actul de numire se adauga fisa postului.

Pe lānga comisia de concurs se īnfiinteaza si o comisei pentru solutionarea contestatiilor.

Concursurile organizate cu īncalcarea conditiilor stabilite de lege, sunt nule de drept. Nulitatea se constata de catre instantele de contencios administrativ.

2. Perioada de stagiu

Perioada de stagiu reprezinta durata īn timp dintre numirea ca functionar public debutant, īn urma promovarii concursului de intrare īn corpul functionarilor publici, si data numirii ca functionar public definitiv.

Stagiul urmareste confirmarea aptitudinilor profesionale, formarea practica, īnsusirea specificului activitatii.

Stagiul, ca durata stabilita de lege, trebuie īndeplinit efectiv, orice suspendare a raportului de serviciu nu se ia īn considerare la calculul perioadei.

La terminarea stagiului, activitatea functionarului public este evaluata, iar debutantii care au obtinut calificativul "corespunzator" vor fi numiti, prin transformarea postului, īn functionari publici definitivi.

La trei zile de la emiterea actului administrativ de numire, functionarul public depune juramāntul. Refuzul de a depune juramāntul are drept consecinta revocarea actului administrativ de numire.

3. Evaluarea performantelor profesionale ale functionarilor publici

Evaluarea presupune stabilirea unui raport real īntre activitatea functionarului public si cerintele functiei publice.

Evaluarea se face anual si are drept scop: a) avansarea īn gradele de salarizare; b) retrogradarea īn grade de salarizare; c) promovarea īntr-o functie publica superioara; d) eliberarea din functia publica; e) stabilirea cerintelor de formare profesionala a functionarilor publici.

4. Promovarea

Promovarea constituie un mod de dezvoltare a carierei functionarului public prin ocuparea unei functii publice superioare vacante.

Promovarea poate fi:

-          definitiva - functia publica superioara se ocupa prin concurs sau examen,

-          temporara - functia publica de conducere sau, dupa caz, functia publica corespunzatoare categoriei īnaltilor functionari publici se ocupa pe perioade determinate.

Examenul constituie un procedeu tehnico-juridic prin care sunt verificate cunostintele profesionale ale functionarilor publici ce urmeaza a fi numite īntr-o functie publica.

Concursul sau examenul de promovare se organizeaza īn limita functiilor publice vacante, rezervate īn scopul promovarii.

Functionarii publici de executie care dobāndesc o diploma de studii de nivel superior īn specialitatea īn care īsi desfasoara activitatea pot participa la concursul sau examenul organizat pentru promovarea īntr-o functie de executie vacanta de un nivel superior.

Avansarea presupune trecerea functionarului public īn grade de salarizare superioare corespunzatoare functiei publice detinute.

Persoanele care au ocupat functii de demnitate publica, alese sau numite ori functii asimilate acestora potrivit legii, precum si cele care au detinut functii de specialitate īn afara autoritatii sau institutiei publice, pot fi numite, īn urma unui examen, īn functii publice definitive. Numirea se va face īn categoria corespunzatoare studiilor absolvite, īn clasa si gradul corespunzatoare vechimii īn functia de demnitate publica sau de specialitate la care se adauga, daca este cazul, vechimea īn functii publice detinute anterior.

Pentru ca un functionar public sa fie investit īn mod legal cu atributele functiei, se impun 2 conditii:

a)      sa se faca numirea ca functionar public definitiv, de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice respective (aceasta numire se face si īn cazul functiilor publice de conducere).

b)      functionarul public definitiv sa depuna juramāntul de credinta īn fata conducatorului autoritatii sau institutiei publice, si īn prezenta a doi martori, dintre care unul va fi conducatorul compartimentului īn care este numit, iar celalalt un alt functionar public din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice.

Juramāntul are urmatorul continut: "Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic īn mod corect si fara partinire legile tarii, sa īndeplinesc constiincios īndatoririle ce īmi revin īn functia publica īn care am  fost numit, si sa  pastrez secretul profesional. Asa sa īmi ajute Dumnezeu!" Juramāntul  se poate depune si fara  formula religioasa de īncheiere. Refuzul depunerii  juramāntului, atrage revocarea deciziei de numire īn functie.

 

5. Incompatibilitati

Profesorul Paul Negulescu īntelegea prin incompatibilitate, imposibilitatea legala ca un functionar public sa exercite anumite functiuni, mandate sau profesiuni[8].

Incompatibilitatea se justifica  fie ca o consecinta a aplicarii principiului separarii puterilor īn stat, fie ca ratiuni ce privesc exercitarea unei anumite functii[9]. Unele incompatibilitati sunt prevazute īn Constitutie (Presedinte Romāniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate īndeplini orice alta functie, publica sau privata - art. 84 alin. 1; functia de membru al Guvernului este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice de autoritate, cu exceptia celei de deputat sau senator, sau cu exercitarea unei functii de reprezentare profesionala salarizata īn cadrul organizatiilor cu scop comercial - art. 105), iar altele īn legi.

Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic. Functionarii publici, nu pot detine functii īn regii autonome, societati comerciale, ori īn alte unitati cu scop lucrativ. De asemenea, ei nu pot exercita la societatile comerciale cu capital privat activitati cu scop lucrativ care au legatura cu atributiile ce le revin din functiile publice pe care le detin, si nu pot fi mandatari ai unor persoane īn ceea ce priveste efectuarea unor acte īn legatura cu functia pe care o īndeplinesc.

Functionarii publici pot fi alesi sau numiti pentru exercitarea unei functii de demnitate publica, cu exceptia functionarilor publici civili, din ministerele privind apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala. Pe durata exercitarii functiei de demnitar public, ei  sunt suspendati din functia publica pe care o detin si īsi pastreaza clasa si gradul avute. Dupa expirarea mandatului pentru care au fost alesi sau numiti, persoanele ce au exercitat functia de demnitate publica si au fost suspendati din exercitiul ei, īsi ocupa functia anterioara sau una echivalenta, aceasta constituind o obligatie a autoritatilor sau institutiilor publice īn cadrul carora au functionat. Perioada īn care aceste persoane ocupa o functie de demnitate publica, se considera vechime īn functia publica.[1] A se vedea capitolul VI din legea nr. 188/1999, H.G. nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata īn M.Of. nr. 757 din 29 octombrie 2003.

[2] A se vedea Erast Diti Tarangul, op.cit., pag. 250-260.

[3] Ibidem, pag. 260.

[4] Modificata si completata prin Legea de revizuire a Constitutiei Romāniei nr. 429/2003, publicata īn M.Of. nr. 758 din 29 octombrie 2003.

[5] Modificata si completata prin Legea nr. 161/2003, publicata īn M.Of. nr. 279 din 21 aprilie 2003.

[6] O.G. nr. 16/1998 privind Statutul personalului vamal, aprobata prin Legea nr. 74/2002, publicata īn M.Of. nr. 99 din 5 februarie 2002.

[7] O.U.G. nr. 59/2000, publicata īn M.Of. nr. 238 din 30 mai 2000, aprobata prin Legea nr. 427/2001, publicata īn M.Of. nr. 406 din 23 iulie 2001.

                [8] A se vedea Paul Negulescu, op. cit., pag. 607-608.

                [9] A se vedea Rodica Narcisa Petrescu, op. cit., pag. 127.


loading...
Document Info


Accesari: 4913
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )