Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadProceduri operationale standard in controlul multimilor si restabilirea ordinii publice

administratie
ALTE DOCUMENTE

Îndrumar / ghid pentru constituirea unui club sportiv
Contract de vanzare-cumparare
REGISTRU DE CASA
SITUATIA INCASARII-ACHITARII FACTURILOR
Actiune partaj
RASPUNDEREA ADMINISTRATIVA
FISA POSTULUI Director de resurse umane
Fisa disciplinei - Comunicarea in afaceri in limba franceza
FISA CONSUMATOR

              

EULEX KOSOVOPROCEDURI OPERATIONALE STANDARD IN CONTROLUL MULTIMILOR SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

STRUCTURA CURSULUI

1. REFERINTE

2. INTRODUCERE

            a. ASPECTE GENERALE

            b. DEFINITII

3. MISIUNI

a. SCOP

b. MISIUNI PRINCIPALE SI DEFINITII

c. SARCINI

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

a. REFERINTE

b. CERINTE

c. FOLOSIREA FORTEI

d. GRADUALITATEA FOLOSIRII FORTEI IN ACTIUNILE FPU

e. FOLOSIREA DISPOZITIVELOR IN CONTROLUL MULTIMILOR

f. FOLOSIREA FOCULUI ARMAMENTULUI

g. FOLOSIREA CAINILOR

h. AVERTISMENTE

i. ASPECTE LEGALE PARTICULARE (arestarile si conservarea probelor)

j. PRINCIPII

5. STRUCTURA DE COMANDA

a. LANTUL DE COMANDA GENERAL

            b. COOPERAREA CU KPS

c. COOPERAREA CU KFOR

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.1

1. REFERINTE

2. INTRODUCERE

                                    a. ASPECTE GENERALE

                                    b. DEFINITII

1. REFERINTE

- Scrisoarea de invitatie catre Secretarul General Solana, semnata de Fatmir SEJDIU,

Presedintele Kosovo (16 februarie 2008).

- CONOPS.

- Ghidul pentru dislocarea rapida a Unitatilor de Politie Integrate – IPU – in stadiul initial al preluarii misiunii UE si interoperabilitatea dintre Comandamentele de politie si IPU.

- Conceptul pentru dislocarea rapida a elementelor de politie in cadrul misiunii UE.

Proiect standard al structurilor FPU si IPU.

- Sumar al principiilor privind folosirea fortei si ghidul de urmat in cazuri de aplicare a

regulilor de angajare (ROE) pentru fortele participante la operatiunile UE de management al situatiilor de criza.

- Componenta structurii de politie EULEX, Folosirea fortei, Politica folosirii armelor de foc si a altor echipamente politienesti.

- Acordul tehnic dintre KP(Politia Kosovo) si EULEX privind sprijinul in situatii de tulburare a ordinii publice.

2. INTRODUCERE

a. ASPECTE GENERALE

„Principala atributie pentru structura politieneasca, care trebuie dislocata cat mai rapid posibil intr-o situatie de criza, este de a contribui la restabilirea securitatii publice” (pastrarea ordinii publice, protectia cetatenilor si a proprietatii). Aceasta presupune stoparea violentelor, reducerea tensiunilor si dezamorsarea disputelor de tot felul, in principal facilitand reactivarea serviciilor judiciare si penale.

Pe timpul protejarii populatiei este definitoriu ca structura politienesca sa foloseasca principiile care vor duce la restabilirea legaturilor sociale si la reconstruirea unei societati guvernate de lege. Prin urmare, la dislocarea unita 242c27c tilor EULEX IPU/FPU in cadrul unei comunitati, trebuiesc facute toate eforturile pentru ca prezenta acestora sa fie acceptata iar integrarea lor sa fie cat mai usor posibila, urmarindu-se oferirea unei noi perceptii asupra politiei.

b. DEFINITII

Definitia activitatilor de restabilire a ordinii publice este general acceptata ca fiind „activitatea desfasurata de politie cu ocazia adunarilor sau intrunirilor unui mare numar de persoane, indiferent de natura pasnica sau ilegala a acestora”. Mangementul ordinii publice in situatii de tulburare a acesteia si controlul multimilor este prima indatorire a IPU/FPU care sunt antrenate sa actioneze intr-un cadru strict legal, cu folosirea minimului de forta corespunzator, avand in vedere principiile proportionalitatii in uzul fortei, si in necesitatea negocierii continue.

Dislocarea IPU/FPU Eulex trebuie facuta cu respectarea regulamentelor EULEX.

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.2

3. MISIUNI

a. SCOP

b. MISIUNI PRINCIPALE SI DEFINITII

c. SARCINI

3. MISIUNI

a. SCOP

  De a mentine si restabili ordinea publica atunci cand a fost tulburata.

  Trebuiesc luate toate masurile la locul si timpul potrivit pentru a evita orice tulburare a ordinii publice.   Prevenirea trebuie sa fie prioritara astfel incat sa nu se intarzie aplicarea masurilor de mentinere a ordinii publice. Trebuiesc luate toate masurile pentru a evita escaladarea situatiei in caz de tulburare a ordinii publice, iar pentru aceasta nu trebuie amanata folosirea legala a fortei. Este necesara desfasurarea unor patrule in zonele sensibile pentru a impiedica manifestanti suspecti sa ameninte ordinea publica.

b. MISIUNI PRINCIPALE SI DEFINITII

  In conformitate cu mandatul IPU/FPU EULEX trebuie sa indeplineasca trei misiuni principale mentionate in scenariul „schimbarii misiunii”:

- patrulare si operatiuni de supraveghere publica;

- culegere de informatii;

- ordine publica, restabilire, functii de control al multimii.

Patrularea si operatiunile de supraveghere publica

Patrularea si supravegherea publica este o activitate politieneasca preventiva.

IPU/FPU executa astfel de actiuni sau operatii de rutina a se familiariza si recunoaste zona de operatii. Aceste patrule ajuta IPU/FPU sa stabileasca o prezenta extinsa si continua in zona de responsbilitate (AOR), in mod deosebit in punctele fierbinti. Acesta familiarizare urmareste sa obtina increderea populatiei si este cruciala pentru dislocarea cu succes a IPU/FPU in operatiuni de reactie rapida. IPU/FPU vor planifica si conduce aceste operatiuni de patrulare in concordanta cu prioritatile stabilite de Seful structurii de politie a EULEX (HoM Police EULEX).

Trebuie intocmit un plan de patrulare, incluzand limitele geografice ale activitatii de patrulare, datele si durata estimativa a patrulelor, mijloace de comunicare si puncte de contact. Planul va fi aprobat prin lantul de comanda.

Culegerea de informatii

  Scopul culegerii de informatii:

- Dobandirea de informatii relevante care pot avea impact asupra securitatii populatiei locale, securitatea IPU/FPU (autoprotectie), si securitatea altor participanti, inclusive componenta militara.

- Culegerea de informatii generale care vor contribui la evaluarea riscurilor / amenintarilor generale (de catre nivelul corespunzator din lantul de comanda).

- Obtinerea de informatii care vor contribui la mentinerea ordinii si securitatii publice, prevenirea activitatilor infractionale, prevenirea tulburarilor sociale sau ajutor in continuarea operatiilor de investigare.

Trebuie intocmit un „PLAN DE CULEGERE A INFORMATIILOR”, bazat pe caracteristicile specifice ale zonei de responsabilitate si indrumat de Celula de Management a Informatiilor de la Comandamentul EULEX. Acest plan va include in mod special prioritati si va defini obiectivele de atins.

Ordinea publica, tulburarile sociale, functii de restabilire a ordinii publice

   Obiectivul operatiunii de ordine publica este de a preveni si rezolva situatiile de neliniste sociala prin interventii decisive. Cand masurile preventive se dovedesc a fi ineficiente, trebuiesc adoptate masuri suficiente pentru restabilirea ordinii publice. Dislocarea unitatilor speciale de politie, special antrenate in restabilirea ordinii publice, devine inevitabila. Interventia trebuie executata aplicand cel mai redus nivel de folosire a fortei posibil.

  IPU/FPU vor fi in primul rand destinate sa intareasca sau sa inlocuiasca, atunci cand este necesar de la caz la caz, posibilitatile KP in restabilirea ordinii publice, conform cu Acordul Tehnic dintre KP si EULEX cu privire la operatiunile de restabilire a ordinii publice.  Pentru acest scop misiunea EULEX va fi gata sa-si asume temporar comanda unitatilor KP si sa puna in aplicare aranjamentele necesare pentru stabilirea unei stranse coordonari cu Prezenta Militara Internationala.

c. SARCINI

   Pentru a asigura o prezenta efectiva si pro-activa, in stransa coordonare cu ceilalti participanti inclusiv componenta militara si politia locala IPU/FPU EULEX poate indeplini mai multe sarcini in urmatoarele domenii: SPRIJIN, ANUMITE SUPLIMENTARI, CONSILIERE si PREGATIRE .

Mai mult, IPU/FPU EULEX va executa toate misiunile ordonate de Seful structurii de politie EULEX(HoM Police EULEX) in domeniul ordinii publice pe durata situatiilor de criza.

SPRIJIN

- supraveghere publica cu dislocarea in zona de responsabilitate cand situatia cere prezenta politiei pentru restabilirea ordinii publice si cand exista amenintari la climatul social sau tulburari precum si pentru intimidare;

- aplicarea regulilor de circulatie in zona de responsabilitate;

- aplicarea a masurilor politienesti la frontiera;

- aplicarea regulilor legate de posesia si folosirea armelor;

INTARIRI

   Participarea la operatiuni politienesti majore, impreuna cu forte executive de politie (Grupul de Interventie EULEX, Unitatea de Protectie a Martorilor ) sau cu KP, si in conformitate cu ordinele Sefului structurii de politie, FPU/IPU trebuie sa fie in masura sa execute:

- blocarea zonei de interventie si securizarea unui perimetru planificat;

- arestarea „tintelor” indicate de fortele executive;

- escortarea detinutilor sau a unor persoane fizice individuale pe baza cererii fortelor executive;

- securizarea temporara a unor drumuri, zone sau cladiri pe baza cererii fortelor executive;

- restabilirea ordinii publice in mediul penitenciar;

- ia parte la actiuni de salvare in caz de incidente majore (cutremur, inundatie etc).

 

CONSILIERE SI ANTRENAMENT

In plus, unitatile IPU/FPU vor indeplini sarcini specifice, in special antrenamente, monitorizare, sfatuire si consiliere a politistilor KP folosind echipe proprii numite in acest scop. De asemenea, pentru a imbunatati coordonarea tuturor actorilor din teatru IPU/FPU vor sfatui fortele militare cu privire la actiunile politienesti.

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.3

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

a. REFERINTE

b. CERINTE

4. CADRUL LEGAL

            a. REFERINTE

  IPU/FPU isi vor indeplini sarcinile si misiunile sub mandatul legal EULEX in Kosovo.

Misiunea EULEX, in deplina cooperare cu Comisia Europeana pentru Programe de Asistenta, va impelmenta prin aceasta monitorizarea, consilierea si conducerea, pastrand anumite responsabilitati executive.

  Ofiterii de politie EULEX (EPO) cand sunt mandatati sau insarcinati personal sau apartin FPU/IPU cu functii executive in aplicarea legii vor aplica legea tarii gazda in conformitate cu dreptul international, incluzand standardele drepturilor omului. EPO trebuie sa aiba cunostinte privind standardele internationale referitoare la drepturile omului pentru aplicarea corespunzatoare a legii in orice operatiune de management al crizelor.

  Gestionarea situatiilor de incalcare a ordinii publice si restabilirea acesteia este principala competenta a IPU/FPU care sunt antrenate sa actioneze intr-un cadru strict legal cu folosirea minimului necesar de forta, avand in vedere principiile gradualitatii folosirii fortei si necesitatea unei negocieri permanente. Ca instrument civil, IPU/FPU insarcinate cu ordinea publica vor garanta Sefului Structurii Politienesti a misiunii EULEX (HoM Police EULEX), o capacitate constanta de interventie cu forte specializate si mijloacele necesare pentru a asigura mentinerea OP si tinerea situatiei sub control.

  Principiile fundamentale ale necesitatii si proportionalitatii ofera cadrul general. Aceste principii statueaza ca forta trebuie folosita numai cand este strict necesar in aplicarea legii si mentinerea OP si ca aplicarea fortei trebuie sa fie proportionala, adica forta trebuie aplicata numai in masura necesara in vederea aplicarii legii si mentinerii OP.

b. CERINTE

  Orice interventie in domeniul OP va fi inceputa numai prin lantul de comanda al EULEX. Initierea acesteia se face numai pe cale oficiala prin cerere.

  In situatia clar determinata care necesita prevenirea sau dispersarea unei demonstratii, autorizarea pentru folosirea fortei in vederea dispersarii unui grup sau a unei adunari ilegale trebuie, daca circumstantele permit, sa fie data de Seful Structurii Politienesti a misiunii EULEX (HoM Police EULEX) catre comandantul insarcinat cu conducerea operatiunii. Autoritatea IPU/FPU EULEX este responsabila pentru misiunea incredintata de Seful Structurii Politienesti a misiunii EULEX (HoM Police EULEX) si este singura autoritate responsabila sa decida cu privire la mijloacele folosite pentru indeplinirea misiunii.

  Aceste cereri (ordine operationale) vor fi transpuse in scris. Daca sunt transmise verbal, vor fi confirmate in scris cat mai curand posibil.

  In cazuri de urgenta, comandantii IPU/FPU pot lua primele masuri conform regulilor de angajare (ROE) si se vor adresa lantului de comanda pentru sprijin si indrumare.

CERERI DE LA AUTORITATILE MILITARE SI CIVILE

  Cand IPU/FPU EULEX sunt temporar plasate sub responsabilitatea unei autoritati militare careia i sa incredintat protectia populatiei, iar aceasta autoritate solicita sprijin sau asistenta de la IPU/FPU intr-o operatiune va inainta o „cerere scrisa” (REQUEST FORM) catre Comandamentul EULEX.

  Aceeasi cale va fi urmata si de o autoritate civila care solicita dislocarea sau asistenta IPU/FPU EULEX.

ORDINUL OPERATIONAL (OPERATIONAL ORDER)

  In situatii de iminenta tulburare a OP, ordinul operational trebuie transmis prin Comandamentul EULEX.

Exceptand cazurile de urgenta, ordinul operational trebuie transmis cu minim 48 de ore inainte ca operatiunea sa aiba loc. Acest document trebuie sa fie concis si sa cuprinda, cel putin, o evaluare corecta a riscului, misiunea generala, intentia, capacitatea numerica a fortelor dislocate, coordonarea, logistica si legatura.

O misiune clara trebuie trimisa la timp catre comandantul componentei IPU/FPU EULEX , obiectivul principal de indeplinit, unitatile destinate sa execute misiunea, locul, timpul si termenul pentru pregatire.

Acest ordin operational trebuie sa reaminteasca situatiile de folosire a fortei, incluzand mijloacele necesare pentru restabilirea OP si posibilitatea de a folosi arme de foc.

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.4

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

c. FOLOSIREA FORTEI

d. GRADUALITATEA FOLOSIRII FORTEI IN ACTIUNILE FPU

e. FOLOSIREA DISPOZITIVELOR IN CONTROLUL MULTIMILOR

f. FOLOSIREA FOCULUI ARMAMENTULUI

g. FOLOSIREA CAINILOR

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

c. FOLOSIREA FORTEI

PRINCIPII GENERALE

  Componenta politieneasca va recurge la folosirea fortei doar dupa ce au depus toate eforturile rezonabile de a solutiona conflictul folosind alte mijloace iar acestea s-au dovedit ineficiente. Nu trebuie sa se foloseasca mai multa forta decat este necesara pentru restabilirea starii de legalitate.

Situatii izolate

   Cand se produce un incident care ar putea necesita folosirea fortei, se va tine seama de urmatoarele principii:

· Cand este posibil, folosirea fortei se va face numai dupa ce negocierile si avertismentele au fost epuizate.

· Trebuie folosit numai minimul de forta necesar pentru restabilirea imediata a situatiei de drept.

· Trebuiesc epuizate toate masurile preventive pentru a evita escaladarea conflictului inainte de a recurge la folosirea fortei.

 

Situatii de anvergura

  In cazul unei demonstratii, autorizarea pentru folosirea fortei in vederea dispersarii unei multimi sau a unei adunari ilegale, trebuie, daca circumstantele permit, de Seful Structurii Politienesti a misiunii EULEX (HoM Police EULEX) catre comandantul unitatii de politie care conduce operatiunea.

  Trebuiesc urmate principiile referitoare la negociere, somatii cu privire la intentia de a folosi forta precum si cele ale minimului si proportionalitatii in folosirea fortei.

d.GRADUALITATEA FOLOSIRII FORTEI

  Conceptul de proportionalitate se va aplica incepand cu minimul de forta, si unde este necesar ridicarea nivelului in functie de evolutia situatiei.

  Conceptul pentru gradualitatea folosirii fortei in restabilirea OP reprezinata o restrictie permanenta a libertatii de miscare de la simpla prezenta fizica a fortelor de politie, mijloace chimice (gazele lacrimogene), folosirea contactului fizic, mijloace intermediare (arme de lovire „baston”; si munitie neletala), dispozitive explozive (grenade) pana la folosirea fortei letale (arme de foc). Fortele politienesti sunt raspunzatoare de folosirea acestor nivele succesive de folosirea fortei in functie de actiunile demonstrantilor sau multimii, de amenintari si de ordinele primite de la autoritatile EULEX.
  Numai comandantul unitatii sau comandantul actiunii poate aprecia situatia si de asemenea tehnicile disponibile.

  In cazuri dificile si cand lipseste timpul necesar, gradualitatea folosirii fortei poate fi evitata in scopul protejarii demonstrantilor si politistilor.

Acest concept reuneste nivele succesive disponibile, acestea fiind:

1. negocierea cu adversarul;

2. restrictionarea fara contact fizic;

3. pastrarea distantei: folosirea gazelor lacrimogene in scopul evitarii contactului periculos cu demonstrantii;

4. folosirea fortei fizice (mijloacele de actiune incluzand bastoane, scuturi, tunuri cu apa), fara folosirea armelor;

5. folosirea armelor neletale;

6. folositea armelor de foc.

· cainii pot fi folositi in fiecare etapa: descurajare, folosirea fortei;

· vehiculele blindate intervin in majoritatea cazurilor de gradualitate a folosirii fortei de la etapa descurajarii pana la etapa folosirii armelor;

· negocierea cu demonstrantii va fi permanenta cand este posibil;

· somatiile (repetarea lor) trebuie sa se adreseze demonstrantilor inainte de folosirea fortei, celorlalte mijloace sau a gazelor.

Escaladare / Revenire

Fortele de politie trebuie sa fie pregatite sa-si creasca in intensitate forta de actiune in situatia cand intampina o rezistenta in crestere din partea demonstrantilor si sa-si reduca intensitatea cand rezistenta a scazut.

e. FOLOSIREA MIJLOACELOR DE RESTABILIRE A ORDINII PUBLICE /  GAZE     LACRIMOGENE

  Inainte de folosirea gazelor lacrimogene, IPU/FPU EULEX vor avertiza oricand este posibil demonstrantii, de cateva ori, asupra intentiei lor de a folosi mijloacele din dotare mai putin cand somatiile sunt respectate (ascultate si indeplinite), in timp ce, vor trebui sa se asigure ca demonstrantii sunt capabili sa respecte somatiile.

  Datorita faptului ca nu toti demonstrantii pot auzi si respecta somatiile, mijloacele lacrimogene trebuie sa fie folosite in cantitatile cele mai mici, intr-un interval de timp foarte scurt si intotdeauna de catre personal experimentat si antrenat, in Zona de Responsabilitate (AOO).

  Daca se actioneaza cu lansatoare de grenade sau un echipament similar, niciodata nu trebuie sa se tinteasca direct in (inspre) demonstranti ci sub un unghi care sa permita caderea proiectilului in fata sau inapoia lor.

SPRAYUL CU PIPER

· Spray-ul cu piper este un produs chimic destinat pentru a incapacita temporar adversarul prin efectul iritatiei produse.

· Poate fi folosit de ofiterul de politie europeana (EPO) pentru a opune rezistenta si a stopa un eventual atac.

· Ca si echipament provenit din tara contributoare, niciodata folosirea lui nu va fi supusa limitarilor din legislatia kosovara.

f. FOLOSIREA ARMELOR DE FOC

  Componentele de politie EULEX, nu vor folosi armele impotriva persoanelor decat in urmatoarele situatii si numai cand celelalte masuri luate au fost insuficiente pentru indeplinirea urmatoarelor obiective:

· Pentru autoaparare sau apararea altora impotriva unei amenintari iminente cu moartea sau raniri grave;

· Prevenirea escaladarii unui act criminal care presupune (aduce) o amenintare grava asupra vietii;

· Pentru a respinge un atac in desfasurare sau prevenirea unui atac periculos imminent asupra unor institutii importante, servicii sau altele;

· Pentru a asigura arestarea unei persoane periculoase care opune rezistenta si exista teama ca lasarea sa in libertate ar crea un pericol grav;

· Sau pentru a preveni evadarea persoanei;

· Si numai cand celelalte masuri au fost insuficiente pentru atingerea obiectivelor. In orice caz intentia folosirii armelor de foc poate fi facuta numai cand folosirea altor mijloace nu mai este posibila pentru a proteja viata.

In cazul folosirii armelor de foc politistii (unitatile IPU) trebuie sa se identifice si sa someze in mod clar intentia lor pentru a le folosi, acordand timpul necesar pentru intelegerea somatiilor, mai putin in situatiile cand viata unui politist (membru IPU) este in pericol de moarte sau in caz de ranire serioasa a altor persoane, sau datorita circumstantelor desfasurarii evenimentelor acest lucru nu este posibil.

  Folosirea operationala a armamentului de foc si a altor mijloace vor fi raportate in scris in maxim 6 ore prin lantul de comanda (ierarhic) catre Seful Misunii.

g. FOLOSIREA CAINILOR

Cainii politisti pot fi folositi in IPU/FPU sub comanda si responsabilitatea componentei de comanda a IPU/FPU. Inainte de folosirea acestora, politistul trebuie intotdeauna sa someze despre intentia lui de a folosi cainii, mai putin cand ordinul/somatia este indeplinita in timp ce trebuie sa se asigure ca oamenii pot indeplini cererea din somatie. Cainii politisti pot fi folositi in toate etapele gradualitatii folosirii fortei (descurajare, folosirea fortei) oricand folosirea lor este considerata adecvata si operationala de catre componenta de comanda a IPU/FPU.

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.5

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

h. SOMATII

 

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

h. SOMATII

Inainte de folosirea fortei sau a armelor de foc, trebuiesc facute somatii clare catre multime pentru a-i indemna sa se disperseze inainte de folosirea fortei de catre politisti. Dupa aceasta prezenta lor este considerata o ofensa adusa legii. Somatiile care le explica acestora ca politia urmeaza sa foloseasca forta trebuie pronuntate clar si repetate a doua oara inainte de orice actiune a IPU/FPU. Somatiile adresate multimii se vor da si se vor repeta in limba locala prim mijloacele adecvate. Mesajul trebuie sa fie clar si sa nu lase loc pentru ambiguitate sau neintelegeri. Se va lasa suficient timp la dispozitie adversarului (multimii) pentru a se supune somatiilor inainte de aplicarea fortei. Aceste somatii trebuie facute numai de catre comandantul unitatii sau un ofiter de politie aflat la comanda numai daca autoritatile civile nu sunt prezente la locul actiunii.

 

SOMATIILE PENTRU FOLOSIREA FORTEI

„PRIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI FORTA ”

„ULTIMA SOMATIE: „DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI FORTA ”

In engleza:

“First warning: disperse or force will be used by the police”

“Last warning: disperse or force will be used by the police”

In albaneza

“Paralajmërimi i parë : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor force”

“Paralajmërimi i fundit : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor force”

In sarba

 „Prvo upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti silu“

 „Poslednje upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti silu“

 

SOMATII PENTRU FOLOSIREA GAZELOR LACRIMOGENE

„PRIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI GAZELE LACRIMOGENE”

„ULTIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI GAZELE LACRIMOGENE”

In engleza:

“First warning: disperse or tear gas will be used by the police”

“Last warning: disperse or tear gas will be used by the police”

In albaneza

“Paralajmërimi i parë : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor gaz lotsjellës”

“Paralajmërimi i fundit : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor gaz lotsjellës”

In sarba

„Prvo upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti suzavac“

„Poslednje upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti suzavac“

 

SOMATII CU PRIVIRE LA FOLOSIREA CAINILOR

„PRIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI CAINII”

„ULTIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI CAINII”

In engleza:

“First warning: disperse or Dogs will be used by the police”

“Last warning: disperse or Dogs will be used by the police”

In albaneza

“Paralajmërimi i parë : Turma të shpërndahet ose policia do t’i perdor qentë”

“Paralajmërimi i fundit : Turma të shpërndahet ose policia do t’i perdor qentë”

In sarba

„Prvo upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti pse“

„Poslednje upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti pse“

 

SOMATII PENTRU FOLOSIREA ARMELOR DE FOC

„PRIMA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI ARMELE DE FOC”

„A DOUA SOMATIE: DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI ARMELE DE FOC”

„ULTIMA SOMATIE DISPERSATI-VA SAU POLITIA VA FOLOSI ARMELE DE FOC”

In engleza

 “First warning: disperse or Firearms will be used by the police”

 “Second warning: disperse or Firearms will be used by the police”

 “Last warning: disperse or Firearms will be used by the police”

In albaneza“Paralajmërimi i parë : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor armë-zjarri”

“Paralajmërimi i dyte : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor armë-zjarri”

“Paralajmërimi i fundit : Turma të shpërndahet ose policia do te perdor armë-zjarri”

In sarba

„Prvo upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti vatreno oružje“

„Drugu upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti vatreno oružje“

„Poslednje upozorenje: policija će rasturiti gužvu ili će upotrebiti vatreno oružje“

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.6

4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

i. ASPECTE LEGALE PARTICULARE (arestarile si conservarea probelor)

j. PRINCIPII

            4. CADRUL JURIDIC DE LUCRU

i. ASPECTE PARTICULARE LEGALE (arestarile si conservarea dovezilor)

Arestari:

Arestarea demonstrantilor trebuie facuta in conditii de siguranta de catre KP, incatusati cat de

curand posibil, iar inaintea escortarii facut cu atentie controlul corporal. Un formular de

arestare va fi intocmit, cuprinzand urmatoarele: nume, prenume, data nasterii, data locul si infractiunea comisa, numele ofiterului (EPO) care a facut arestarea. Formularul privind arestarea va inmanat KP iar o copie va pastrata la IPU/FPU.

Incatusarea este o masura coercitiva, iar folosirea ei nu reprezinta intentia de a folosi forta.

Intrucat incatusarea limiteaza libertatea de miscare, aceasta poate fi aplicata doar persoanelor arestate pentru a fi asigurat transportul in conditii de siguranta la sediul politiei.

Conservarea probelor:

Probele ridicate de la faptuitori se mentioneaza si se descriu in formularul de arestare pentru

a fi predate catre KP (Kosovo Police). Fotografii ale probelor vor fi pastrate la IPU/FPU.

j. PRINCIPII

  In cadru de lucru strict legal, operatiunile IPU/FPU trebuie sa respecte principii clare de actiune in scopul atingerii obiectivelor ordonate in cele mai bune conditii de securitate pentru populatie si fortele de politie.

Dispersarea multimii:

· Raufacatorii si demonstrantii nu sunt inamici;

· Intotdeauna se va permite oponentilor sa paraseasca locul, evitandu-se manevrele de incercuire;

· Se va respecta cu strictete proprietatea individuala ca premisa a inviolabilitatii persoanei;

· Se va folosi minimul de forta necesar, in mod proportional si gradual;

· Se interzice pe cat posibil contactul fizic dintre demonstranti si fortele de politie in scopul de a evita ranirile;

· Somatii cu privire la folosirea fortei.

CONTROLUL MULTIMILOR

SI RESTABILIREA ORDINII PUBLICE

TEMA nr.7

5. STRUCTURA DE COMANDA

a. LANTUL DE COMANDA GENERAL

            b. COOPERAREA CU KPS

c. COOPERAREA CU KFOR

5. STRUCTURA DE COMANDA

a. LANTUL DE COMANDA GENERAL

   Componentele de politie EULEX sunt plasate sub lantul de comanda UE.

   Unitatile IPU/FPU EULEX sunt parte integranta a Departamentului Special de Politie specializat in domeniul sigurantei publice si in masura sa exercite atributele politienesti de baza. Acestia actioneaza la ordinul comandantului Grupului de Restabilire a OP (CRC GROUP) si comandantului IPU/FPU.

In anumite imprejurari IPU/FPU EULEX pot fi puse temporar sub responsabilitatea unei autoritati militare care este insarcinata cu protectia populatiei si securitate generala. Aceasta situatie specifica necesita o continua si stransa cooperare si complementaritate cu componenta militara.

OPTIUNI DE COMANDA

· Seful politiei exercita comanda conform optiunii aprobate in Planul Comun de Actiune si documentul CONOPS.

· Comandantii IPU/FPU vor ave acomanda tactica (TACOM) a unitatilor proprii.

· Seful politiei poate redisloca unitati in zona de responsabilitate a altor unitati sub control tactic (TACON) al comandantului responsabil in acea zona.

· Daca este necesar, de la caza la caz, o forta operationala comuna poate fi constituita din doua sau mai multe unitati FPU si puse sub comanda unuia dintre cele doua Grupuri sau a Sefului Structurii politienesti a Departamentului de Politie Speciala.

b. COOPERAREA CU KP (POLITIA LOCALA)

   Unitatile IPU/FPU EULEX sunt destinate sa intareasca sau sa inlocuiasca, atunci cand este necesar si de la caz la caz capacitatea de actiune a politiei locale in restabilirea OP. In caest scop Misiunea EULEX va fi gata sa-si asume temporar comanda unitatilor KP si sa faca toate demersurile necesare pentru realizarea unei stranse coordonari cu Prezenta Militara Internationala.

   In conformitate cu acordul tehnic dintre EULEX si KP, KP este autoritatea politieneasca in ce priveste aplicarea legii in Kosovo, cu exceptia situatiilor in care misiunea EULEX va exercita functii executive.

Misiunea EULEX va fi responsabila cu sprijinirea KP la solicitarea acestora, si cu executarea de misiuni specifice numai in cazuri speciale conform mandatului.

COORDONARE

Solicitarile KP pentru sprijin in operatiuni de restabilire a OP vor fi trimise la Seful Politiei EULEX(HoP). Seful politiei EULEX va evalua fiecare solicitare in parte pentru a determina oportunitatea actiunii.

 Solicitarile vor fi adresate in scris catre Seful Politiei EULEX. Politiei EULEX va stabili tipul de sprijin al operatiunii de restabilire a OP, conform mandatului EULEX si in functie de fortele si mijloacele la dispozitie.

 In caz de urgenta, EULEX poate conduce operatiuni Anti-Drog (CD), conform mandatului.

KP va fi doar informat.

CONDUCEREA OPERATIUNILOR

KP si Misiunea EULEX vor actiona fiecare sub lantul de comanda propriu.

 In timpul operatiunilor antidrog, comandantii KP nu vor avea comanda nici controlul asupra unitatilor IPU/FPU EULEX.

 Fiecare participant va actiona conform propriilor proceduri standard de operare sau Reguli de Angajare (ROA).

 Fiecare participant va actiona in propria zona de responsabilitate (AOR). Respectivele zone de responsabilitate vor fi clar impartite, evitandu-se orice fel de „suprapunere”. Sistemul de coordonare va fi stabilit pe teren la nivel tactic si la nivel central intre KP si Misiunea EULEX.

c.COPERAREA CU K.F.O.R.

   Ca o chestiune de principiu actiunile intrunite militare-politienesti ar trebui evitate, chiar daca pot fi prevazute si planificate situatii de sprijin reciproc. Pentru aceste situatii trebuie planificat un sistem de comanda si control ierarhic si un sistem de comunicare adecvat.

   Cu toate acestea, in cazuri de tulburare a OP, este posibil sa anticipam actiuni in care civilii si militarii se pot sprijini reciproc: aceste operatiuni trebuiesc planificate dinainte iar functiile de comanda si control reciproc trebuiesc atent determinate astfel incat sa asigure ambelor componente un nivel corespunzator de initiativa si libertate de miscare. La solicitarea uneia dintre componente si in acord cu experienta si competenta acesteia cealalta componenta va coopera in scopul de a creea sau de a ajuta la creearea conditiilor sub care ambele componente vor fi capabile sa-si indeplineasca misiunile cat mai eficient.

SCENARIU UNDE ELEMENTUL POLITIENESC ESTE SUB RESPONSABILITATE MILITARA

In situatia dislocarii simultane a doua componente, militara si politieneasca, in aceeasi zona,

vor fi aplicate prevederile documentului „Ghidul pentru Comanda si Controlul Politiei in Managementul Situatiilor de Criza UE nr. 7854/02 (RESTRAINT=CLASIFICAT)”. Este necesara intocmirea unui plan comun militar/politienesc la nivel strategic si/sau operational.

In cazul in care folosirea unitatilor de politie IPU/FPU EULEX cade in responsabilitatea KFOR , folosirea IPU/FPU EULEX va fi centralizata de:

  · Delegarea tuturor functiilor de comanda si control catre Seful Departamentului de Politie Speciala al EULEX ca unic comandant al tuturor elementelor IPU/FPU;

urmarind prevenirea fragmentarii si dispersarii unitatilor IPU/FPU in intreaga zona si nu va fi responsabil pentru separarea unitatilor militare.

  · Avand in vedere atribuierea Zonei Tactice de Responsabilitate (TAOR) sau „BLUE BOX”, Zona de Responsabilitate Tactica poate fi definita ca „un spatiu in care componenta politieneasca va conduce propriile operatiuni”. Aceasta zona va fi definita in termeni de spatiu si daca este posibil de timp. Tranferul de autoritate (TOA) va fi efecuat inaintea operatiunii.

Autoritatea militara poate/va stabili o Zona de Siguranta (SZ) de jur imprejurul zonei tactice de responsabilitate a politiei (POLICE BLUE BOX) , in care unitatile IPU/FPU EULEX isi vor desfasura operatiunile in mod corespunzator.

Daca este necesar ca personalul militar sa intre in zona tactica de responsabilitate a politiei, acest personal va fi automat sub comanda tactica a unitatilor IPU/FPU EULEX pe durata perioadei in care se gasesc acolo. Comandantul operatiunii IPU/FPU EULEX are responsabilitatea implementarii deciziilor privind actiunile politiei in interiorul zonei tactice de responsabilitate.

Document Info


Accesari: 2089
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )