Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPrefectul ca autoritate de tutela administrativa

administratie
ALTE DOCUMENTE

Norme specifice de securitate a muncii pentru lucrarile de zidarie, montaj prefabricate si finisaje īn constructii
Contenciosul administrativ
Investitii pentru doua scoli din Sebes
CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ
OCULUS RELATII SI PROGRAMARI
PROCES VERBAL DE RECEPTIE CANTITATIVA SI CALITATIVA
impozitul si taxa pe cladiri
CONTRACT DE FINANTARE NERAMBURSABILA - ACTIUNI EXTERNE ALE COMUNITATII EUROPENE -
DREPTUL ADMINISTRATIV SI STIINTA ADMINISTRATIEI
COLECTIVITATILE LOCALE SI MIJLOACELE DE INFAPTUIRE A AUTONOMIEI LOCALE

Prefectul ca autoritate de tutela administrativa

Desi institutia prefectului este reglementata īn Legea administratiei publice locale nr. 69/1991 - articolul 96 - 105 - si care pr 23123l1116x evede atributiile si rolul sau pe plan local, articolul 122 din Constitutie prevede ca prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local. De la instituirea pentru prima data prin Legea pentru consiliile judetene din 2 - 14 aprilie 1864 si pāna la adoptarea Legii administratiei publice locale nr. 69/1991 - cu exceptia anilor 1948 - 1990 functiei de prefect s-au urmat doua solutii si anume : prefectul administrativ si prefectul politic.Legea din 1991, ca si cea din 1929 a mers pe varianta prefectul politic, care se caracterizeaza printre altele, prin aceea ca el este numit de Guvern si ca, pentru a fi numit īn aceasta functie, legea nu cere o anumita pregatire de specialitate juridica, ci doar calitatea politica care sa-i atraga numirea, de catre Guvern ca reprezentant al sau īntr-un judet si īn municipiul Bucuresti. Daca serviciile publice descentralizate ale organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sunt serviciile publice īn teritoriu ale acestora, tot asa si prefectul, ca reprezentant al Guvernului este functionarul public numit de acesta care īsi  desfasoara activitatea nu la sediul Guvernului ci īn teritoriu īn capitalele judetelor si īn municipiul Bucuresti.

Prefectul are, īntr-un anume fel rolul serviciilor publice descentralizate īn unitatile administrativ teritoriale, cu deosebirea ca, īn timp ce acestea din urma realizeaza pe plan local, atributiile de specialitate ale organelor administratiei publice centrale care le-au organizat, prefectul realizeaza pe plan local, atributiile de conducere a serviciilor publice descentralizate, dupa cum Guvernul exercita, la nivelul īntregii tari conducerea generala a administratiei publice - articolul 101 din Constitutie.

Autonomia locala, mai ales īntr-un stat unitar nu poate fi conceputa decāt īn anumite limite. Aceste limite sunt iminente, unele avānd o determinare economica obiectiva, altele fiind determinate de considerente politice. Este de neconceput īntr-un stat de drept ca sa fie nesocotita legea, autoritatea executivului central sau a justitiei pe motiv de autonomie locala. Autonomia locala nu poate fi realizata decāt īn cadrul principiilor statului de drept, principiul autonomiei locale fiind īnsusi unul din acestea.

Īn toate tarile democratice la nivelul unitatii administrativ - teritoriale cu gradul cel mai mare de extensie este un reprezentant al statului, mai exact al executivului central, cu rolul de a veghea asupra aplicarii legi de catre autoritatile administratiei publice locale, inclusiv ale comunitatilor autonome. Dupa sistemul francez traditional acest rol la noi l-a avut prefectul. Potrivit articolului 122 prefectul este reprezentantul Guvernului la nivel judetean dar, privind reglementarea īn ansamblul ei desprindem urmatoarele calitati ale prefectului:

1.   Reprezentant al Guvernului
2.   sef al serviciilor statului din judet (municipiul Bucuresti)

3.   Autoritate de tutela administrativa pentru supravegherea respectarii legii de catre autoritatile administratiei publice locale.

Ca reprezentant al Guvernului prefectul este supus "jocului politic" iar functia sa are caracter politic. Cāt priveste calitatea sa de sef al serviciilor publice statale trebuie sa retinem ca nu se face distinctie īntre serviciile publice exterioare ale ministerelor si serviciile publice exterioara ale autoritatilor centrale de specialitate. Ca autoritate de supraveghere a respectarii legii de catre autoritatile administratiei publice locale, prefectul are dreptul sa atace īn contenciosul administrativ orice act al unui consiliu ales, al unui primar sau al oricarui organ executiv creat potrivit legii, la nivel judetean, atunci cānd apreciaza ca acesta este ilegal.

Pentru a se evita producerea unor efecte ireparabile Constitutia prevede principiul suspendarii, de drept a actului atacat, fiind consacrata o norma de protectie atāt a persoanei īn fata unor eventuale abuzuri ale autoritatii administratiei publice locale, cāt si a intereselor nationale, īn raport cu cele locale. Īn practica administrativa si de contencios administrativ s-a pus problema de a stii daca actiunea īn justitie a prefectului ca autoritate de tutela administrativa poate fi circumstantiala si conditionata de īndeplinirea unor termene cum e cel prevazut īn articolul 101 alineatul 2 din Legea 69/1991 fiind sesizata si Curtea Constitutionala.

Dreptul prefectului de a ataca īn justitie actele administrative pe care le estimeaza ilegale nu poate fi conditionat pe termene de decadere, ar īnsemna, urmare a respingerii actiunii pentru tardivitate ca sa fie "autorizate" a īnfiinta acte juridice contrare legii si Constitutiei, ceea ce nu poate fi acceptat. Constitutia īn articolul 1 alineatul 3 precizeaza foarte clar ca Romānia este stat de drept, iar īn articolul 16 alineatul 2 se arata ca "Nimeni nu este mai presus de lege".

Document Info


Accesari: 2634
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )