Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...Invatamantul in limbile minoritatilor nationale

Legislatie
ALTE DOCUMENTE

privind Codul de conduita a functionarilor publici
privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent
privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata
EFECTUAREA URMARIRII PENALE
Atributiile institutiilor publice conform Legii 272 / 2004
ELIBERAREA CERTIFICATELOR DE SARCINI DUPA ADOPTAREA LEGII NR.7/1996 A CADASTRULUI SI A PUBLICITATII IMOBILIARE
EXTRAS DIN ORDIN nr. 574 din 31 martie 2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2008
REGULAMENT din 21 noiembrie 1997 privind agrementul tehnic pentru produse, procedee si echipamente noi in constructii
Regulament de navigatie pe Dunare (in sectorul Romanesc) * 1993 - Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile (Ordinul nr 494 din 4.09.1992 - in temeiu
Infractiunii contra demnitatii

Invatamantul in limbile minoritatilor nationale

CAPITOL I - Dispozitii generale

Art. 132 Dreptul la educatie si formare profesionala in limba materna

Orice persoana are dreptul la educatie si formare profesionala in limba materna.
Parintele/tutorele legal sau, dupa caz, reprezentantul comunitatii legal instituite are dreptul de a alege limba de predare, tipul, gradul sau forma unitatii ori a institutiei in care va studia elevul.

Pentru exercitarea dreptului la educatie si formare profesionala in limba materna, statul, prin institutiile abilitate, asigura cadrul legal adecvat infiintarii / desfiintarii de unitati / institutii de invatamant.

Exercitarea dreptului stabilit la alin.1 se realizeaza in unitatile si institutiile de stat, particulare sau confesionale din sistemul national de invatamant, pentru toate tipurile, nivelurile si formele de invatamant, cu exceptia invatamantului militar, de ordine si securitate publica.

La cererea parintilor, tutorilor sau a sustinatorilor legali pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale se organizeaza grupe, clase sau unitati de invatamant cu predare in limbile minoritatilor nationale. Aceste grupe/clase cu predare in limba minoritatilor nationale reprezinta sectii cu predare in limba materna.

In cadrul unitatilor/sectiilor cu predare in limbile minoritatilor nationale, singulare in localitate, se pot organiza clase liceale cu grupe de elevi de diferite profiluri.

Minoritatile nationale au dreptul la reprezentare in organele de conducere ale unitatilor de invatamant, cu respectarea competentei profesionale.

In unitatile conexe invatamantului preuniversitar din judetele in care functioneaza invatamant in limbile minoritatilor nationale, se asigura incadrarea cu specialisti si din randul minoritatilor nationale, cu respectarea competentei profesionale.

Art. 133 Prevederi referitoare la curriculumul pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale

In invatamantul preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinelor Limba si literatura romana, Istoria romanilor si Geografia Romaniei.

Curriculumul la disciplina limba si literatura romana se elaboreaza diferentiat pentru ciclul primar si gimnazial pentru minoritatile nationale.

Testele se elaboreaza pe baza programei stabilite la alin. (

Manualele pentru invatamant primar, gimnazial, se elaboreaza pe baza curriculumului stabilit la alin.(1) pentru minoritatile nationale.

In invatamantul preuniversitar activitatea de predare si educare la Limba si Literatura materna, la Religie si, dupa caz, la Muzica, se realizeaza in baza curriculumurilor diferentiate, elaborate de colective de experti cu pregatire de specialitate si metodica, si aprobat potrivit legii.

Elevilor apartinand minoritatilor nationale care frecventeaza unitati de invatamant cu predare in limba romana sau in alta limba decat cea materna, li se asigura, la cerere si in conditiile legii, studiul limbii si literaturii materne, precum si studiul istoriei si al traditiilor minoritatii nationale respective, conform planurilor-cadru de invatamant.

In invatamantul primar cu predare in limbile minoritatilor nationale Istoria romanilor si Geografia Romaniei se predau in aceste limbi dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti in limba romana. In invatamantul gimnazial si liceal Istoria romanilor si Geografia Romaniei se predau in limba romana, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana. Examinarea la Istoria romanilor si Geografia Romaniei se face in limba de predare a acestora.In invatamantul gimnazial se introduce, la cerere, ca disciplina de studiu, Istoria si traditiile minoritatilor nationale, cu predare in limba materna. Programele scolare si manualele la aceasta disciplina sunt aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

In invatamantul liceal si tertiar non-universitar, in care predarea se face in limba materna la disciplinele de specialitate, este obligatorie insusirea terminologiei de specialitate si in limba romana.

In invatamantul preuniversitar, probele de admitere si probele examenelor de absolvire pot fi sustinute in limba in care au fost studiate disciplinele respective, in conditiile legii.

Pentru elevii apartinand minoritatilor nationale Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii asigura manualele scolare, care pot fi: manuale elaborate in limba de predare a minoritatilor; manuale traduse din limba romana; manuale din import, avizate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pentru titlurile needitate din cauza numarului redus.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii asigura materialele didactice specifice disciplinelor predate in limba materna.

Art. 134 Prevederi referitoare la formarea continua a personalului didactic

Cadrele didactice care predau la grupe/clase/ cu elevi apartinind minoritatilor nationale au dreptul la pregatire si perfectionare in limba de predare.

Art. 135 Prevederi referitoare la invatamant superior

Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:

a)      in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/ linii/programe de studii cu predare in limba materna;

b)      in institutii de invatamant superior multiculturale; in acest caz se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale.

Liniile cu predare in limbile minoritatilor nationale includ:

a)      facultati/departamente cu limba de predare a minoritatilor nationale;

b)      catedre cu discipline in limbile minoritatilor nationale, functionand in cadrul institutiei in limba romana;

c)      unitati de cercetare adecvate sectiei minoritare.

Organizarea liniilor in limbile minoritatilor nationale se realizeaza in conditiile legii, cu respectarea autonomiei universitare si asigurarea calitatii invatamantului superior.

In invatamantul universitar pentru minoritati nationale se asigura pregatirea in ciclul I, de studii universitare de licenta, ciclul II de studii universitare de masterat si ciclul III de studii universitare de doctorat, precum si invatamant postuniversitar.

Art. 136 Prevederi referitoare la calitatea educatiei

Fundatiile, asociatiile cu personalitate juridica, cultele, organizatiile reprezentand minoritatea nationala au dreptul de a infiinta de institutii de invatamant superior, particulare si/sau confesionale in limba materna, in conditiile parcurgerii procesului de autorizare si acreditare. Dupa acreditarea lor aceste unitati pot beneficia de subventii de la bugetul de stat.loading...Document Info


Accesari: 1203
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )