Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























Judecata

Legislatie


Judecata

Expertiza

Cand, pentru lamurirea unor imprejurari de fapt, instanta considera necesar, sa cunoasca parerea unor specialisti va numi , la cerea partilor, sau din oficiu , unul sau trei experti , stabilind prin incheiere:



punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte si

- termenul in care trebuie sa efectueze expertiza (stabilit astfel

incat, depunerea expertizei la instanta, sa aiba loc conform art.209, alin.1).

Daca nu exista experti autorizati, instanta poate solicita, la cererea uneia din parti, sau din oficiu, punctul de vedere al uneia sau mai multor personalitati, ori specialisti, din domeniul respectiv

De asemenea, cand este necesar, poate sa comande efectuarea expertizei de catre un laborator sau un institut de specialitate.

Punctul de vedere va fi prezentat in Camera de Consiliu sau in sedinta publica, partile fiind indreptatite sa puna si ele intrebari.

Dispozitiile referitoare la expertiza, cu exceptia celor cu privire la aducerea cu mandat sanctionarea cu amenda si obligarea la plata de despagubiri, sunt aplicabile in mod corespunzator in cazurile prevazute la alin. 2 si

La efectuarea expertizei in conditiile alin. 2 pot participa si experti desemnati de parti daca prin lege nu se dispune altfel.

Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta prin tragere la sorti , in sedinta publica , de pe lista intocmita de biroul local de expertiza .

Incheierea de numire va stabili si plata expertilor.

Expertii se pot recuza pentru aceleasi motive ca si judecatorii 1.cand el, sotul sau , ascenentii ori descendentii lor au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot ruda sau afin , pana la al patrulea grad inclusiv , cu vreuna din parti ;

2. cand el este sot , ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusive, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora sotului uneia din aceste persoane ;

3.cand sotul in viata si nedespartit este ruda sau afin a uneia din parti pana la al patrulea grad inclusiv, sau daca , fiind incetat din viata ori despartit, au ramas copii ;

4. daca el , sotul sau rudele lor pana la al patrulea grad inclusiv au o pricina asemanatoare cu aceea care se judeca sau daca au o judecata la instanta unde una din parti este judecator ;

5. daca intre aceleasi persoane si una din parti a fost o judecata penala in timp de 5 ani inaintea recuzarii;

6. daca este tutore sa curator al uneia dintre parti ;

7. daca si-a spus parerea cu privire la sarcina ce se judeca ;

8. daca a primit de la una dintre parti daruri sau fagaduieli de daruri ori altfel de indatoriri;

9. daca este vrajmasie intre el , sotul sau una dintre rudele sale pana la al patrulea grad inclusive si una din parti , sotii sau rudele acestora pana la gradul al treilea inclusive .

Nu se pot recuza judecatorii rude sau afini ai acelora care stau in judecata ca tutore , curator , consiliu judiciar sau director al unei institutii publice sau societati comerciale , cand acestia nu au interes personal in judecarea pricinii.).

Recuzarea trebuie sa fie ceruta in termen de 5 zile de la numirea expertului, daca motivul ei exista la aceasta data ;

In celelalte cazuri termenul va curge de la data cand s-a ivit motivul de recuzare.

Recuzarile se judeca in sedinta publica cu citarea partilor si a expertului.

Expertul, precum si cei solicitati sa-si exprime punctual de vedere potrivit art. 201, alin. 3 vor depune urmatorul juramant "." Dispozitiile art.193 alin. 2-7 sunt aplicabile in mod corespunzator

Pentru depunerea juramantului ei vor fi chemati in Camera deConsiliu , indata dupa numire , fara citarea partilor . Instanta va constata depunerea juramantului prin incheiere

Daca expertii pot sa-si dea de indata parerea vor fi ascultati chiar in sedinta , iar parerea lor se va trece intr-un process verbal , intocmit potrivit art. 198.



Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire , aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea . Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului.

Partile sunt obligate sad ea expertului orice lamuriri in legatura ciu obiectul lkucrarii

Expertul numit ests dator sa-0si depuna lucrarea cu cel putin 5 zile inainte de termenul sorocit pentru judecata.

Cand sunt mai multi experti cu pareri deodsebite lucrarea trebuie sa cuprinda parerea motivate a fiecaruia

Expertii sunt datori sa se infatiseze inaintea instantei instantei spre a da lamuriri ori de cate ori li se va cere caz in care au dreptul la despagubiri, ce se vor stabili prin incheier executorie.

Daca instanta nu este lamurita prin expertiza facuta poate dispune efectuarea intregirea expertizei sau o noua expertiza .

Expertiza contrarie vat rebuiu ceruta motivate la primul termen dupa depunerea lucrarii .

Expertii care vor cere sau vor primi mai mult decat plata statornicita se vir pedepsi pentru luare de mita .

La cererea expertilor, tinandu-se seama de lucrare instanta le va putea mari plata cuvenita prin incheiere executorie data cu citarea partilor .

Daca expertiza se face de o alta instanta prin delegatie numirea expertilor si statornicirea platii ce li se cuvine se va putea lasa in sarcina acestei instante.

Interogatoriul

Se va putea incuviinta chemarea L a interrogator cand este privitor la fapte personale, care, fiind in legatura cu pricina pot duce la dezlegarea ei

Cel chemat va fi intrebat des catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte.

Cu incuviintarea presedintelui fiecare dintre judecatori , procurorul , precum si partea potrivniuca pot pune de-a dreptul intrebari celui chemat la interogatoor .

Parte nui are voie sa citeasca un raspuns scri de mai inainte Ea poate folosi insa de insemnari cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre si denumiri.

Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuiee sa cercetezeinscrisuri se va putea fixa un nou termen pentru interrogator.

Reprezentantul legal poate fi chemat personal la iinterogatoriu p0entru actele incheiate si faptele savarsite de el in aceasta calitate.

Raspunsurile la intereogattor vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile Interogatoriul va fi semnat pe fiecare pagina de presedinte, grefier, de cel care l0-a propus, precum si de partea care a raspuns, dup ace a luat cunostinta de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adaugirile , stersaturile sau schimbarile aduse , sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama.

Cercetarea la fata locului

In cazul cand instantava socoti de trebuinta, vaputea hotarica in intregu;l ei sau numai unulk din magistrate sa mearga la fata locului spre a se lamuri asupra unor imprejurari de fapt care se vor arata prin incheiere .

Cercetarea la fata locului se va face cu citarea partilor putandu-se aasculta martoriii si expertii pricinii .

Despre cele urmate la fata locului se va incheia process-verbal.

Cand instanta merge la fata locului va fi insotita de procurer in cazul in care prezenta acestuia estew ceruta de lege.





Document Info


Accesari: 2352
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )