Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadBuddhismul

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

Zorile formei noi
Cuvintul si imaginea
\"PIESA FARA TITLU -CHINTESENTA A CEHOVISMULUI
Ateneul roman - Edificiu-simbol al culturii naționale
Arta ceaiului
CARACTERUL NEGATIV AL \"REALISMULUI SOCIALIST\"
Estetica postmoderna Arta corporala
INSTITUTIONALIZAREA CULTURALA: DE LA TIPIZARE LA ARHETIP CULTURAL
VERSIUNI ALE MODELULUI CULTURAL AMERICAN
DE LA SIMBOL SI STRUCTURI SIMBOLICE LA REPREZENTARILE MODELULUI CULTURAL. CONTINUITATEA SI DISCONTINUITATEA REPREZENTARILOR SIMBOLICE CULTURALE

Buddhismul

* Buddha- nume care inseamna "Iluminatul", atribut pe care discipolii l-au dat fondatorului acestei religii, Siddharta Gautama,care a trait intre cca 540-480 i.e.n sau cca 566-486 i.e.n.-a inceput sa isi expuna doctrina in celebrul sau "discurs din Benares".* Aceasta doctrina cuprindea "cele 4 adevaruri" asupra suferintei: adevaruri privind natura ei (nasterea, boala, batranetea, supararile omului), cauzele suferintei (dorinta de a te renaste intr-o alta viata, pasiunile, dorinta de placeri si de bogatie), necesitatea de a o suprima (prin renuntare la aceste cauze, prin detasarea de ambitii desarte) si caile de urmat, 8 la numar, numite si "cele 8 cai",si anume: dreptate, credinta, hotarare, cugetare, cuvant, efortul faptei, comportarii si metitatiei.

* Omului i se impunea respectarea a 5 norme morale: a nu ucide nici o vietuitoare, a nu lua ce nu ti se da, a nu minti, a nu bea bauturi fermentate si a nu contraveni regulilor castitatii. Buddhismul era, de fapt, mai mult o morala decat o religie, neavand nici cler, nici dogme, nici preocupari teologice sau metafizice.

* Buddhismul nu cunostea conceptul de suflet sau de conceptul "eu". Potrivit doctrinei buddhiste fiinta omului este constituita din 5 elemente: corp, sentimente, perceptii, instincte si constiinta, independente unul de celalalt, neorganizate, necoordonate sau guvernate de un eu organic.
* Pentru tendinta sa fundamentala de a face bine altora, de a se abtine de a face rau, precum si de resemnare si de acceptare a mizeriei, buddhismul a fost sprijinit si adoptat de multi suverani ca un excelent stalp moral de sustinere a statului.

* Relegie a celor saraci si oropsiti carora le oferea paliativul "mantuirii" ideale, buddhismul s-a propagat printr-o infinitate de nuclee monostatice si a devenit o relegie mondiala, extinzandu-se in toata Asia Centrala si Orientala, din Tibet si Turkestan, pana in Malaezia, din Birmania si Siam pana in Japonia.

* Buddhismul numara si astazi aproximativ 150.000.000 de credinciosi, in China, in Japonia si in toate tarile din Asia Meridionala.

Document Info


Accesari: 1098
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )