Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCantecul propriu-zis argesean

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

"PIESA FARA TITLU -CHINTESENTA A CEHOVISMULUI
Arta renascentista Renasterea artistica, Arhitectura civila, Arhitectura religioasa, Pictura
Ars poetica (..arta poetica )
Francois Boucher(1703-1770)
Top 10: cele mai valoroase picturi din lume
Artistul si opera de arta
Teatrul American in perioada Interbellica
Consideratii privind caracterul sistemic al terminologiei militare romanesti
ARTA GREACA
Nationalism cultural si identitate, patrie si muzica

Cantecul propriu-zis argesean

Pentru cercetatorul actual, cantecul propriu-zis nu poate fi limitat la productiile care se prezinta in concertele actuale sau la emisiuni TV si radio. Aceasta categorie a reusit sa surclaseze toate c 232i82c elelalte genuri neocazionale ale folclorului romanesc, insusindu-si pe nedrept o simplitate melodica si ritmica, pe care publicul a inceput s-o accepte, in absenta unor valori reale in alcatuirea repertoriului popular si a stilului de interpretare. Denumit cantec propriu-zis de catre Constantin Brailoiu, este genul care a suferit cele mai mari transforma pentru a se adapta cerintelor epocii si gustului public. Cum comunicand diferitele sentimente, dar si intentia de alinare sufleteasca, el a dat nastere la un anumit numar de tipuri melodice, care s-au fixat in anumite zone ale tarii si au devenit recognoscibile, datorita fondului structural modal, si nu de putine ori tonal. In special textele acestor cantece se structureaza in doua parti: cuplet - refren, versul fiind octosilabic (mai putin hexasilabice), ritmul este giusto, iar fraza muzicala tinde sa devina patrata."Bine conturat in mai multe locuri, dar coexistand cu alte categorii, cantecul propriu-zis ─ prin marea sa mobilitate ─ a putut lua si condensa unele elemente proprii altor genuri. El se dovedeste astfel si un "sumum al evolutiei posibilitatilor creatiei artistice populare". Mai tarziu s-a infiripat prin actiunea mai puternica a unor factori de evolutie, cum ar fi intrepatrunderea intre graiuri, influenta creatiei culte sau straine ─ stilul modern ─ ". [1]

Spre deosebire de celelalte genuri neocazionale, cantecul propriu-zis nu este ocazionat strict in anumite sate sau pe o anumita zona geografica.

"Trasaturile unui grai muzical nu se evidentiaza pe tot cuprinsul zonei, ci mai ales pe acele "centre de intensitate" ─ grupuri de sate ─ care mentin cel mai fidel particularitatile specifice"[2].

In zona Argesului, cantecul propriu-zis are o personalitate remarcabila. Datorita structurilor sonore specifice, cantecul din aceasta zona se caracterizeaza printr-un modalism tonal si o duiosie temperata produsa de modul doric, cu anumite trepte instabile. Mai putin receptiv la structura heptacordica, diatonica, cantecul propriu-zis din Arges se caracterizeaza prin inflexiuni mixolidice, eolice sau frigice. La aceste aspecte, corelam si insistenta subtonului, rolul treptei V, IV, III, in mod surprinzator, cadentele sunt eolice, frigice, prin subton sau subsalt.

"Inrudirea cu recitativul liric al doinei, reprezinta uneori categorii intermediare, asa cum se intampla, de pilda, in unele cantece muscelene"[3].

Spre deosebire de cantecul "Io, sarman, copil strein", apartinand stratului vechi al folclorului muscelean, cantecul de stil modern "Iesi, mandruto, la portita" exprima elemente indubitabil restrictive, fata de libertatea de expresie a melodiei precedente. Incadrata in masura (6/8), intregul fir melodic este arcuit pe alternanta dintre picioarele iambice si trohaice, iar curgerea sonora se desfasoara sub forma unui arc, in varful caruia se afla sunetul cu cea mai mare durata (coroana), urmat de partea descendenta a forului melodic.[1] Idem, pag. 514

[2] Idem, pag. 518

[3] Idem, pag. 531

Document Info


Accesari: 1653
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )