Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadISTORIA ARTEI

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

Subiect, Compozitie, Fotografie
Filtrele fotografice
Fotografia iarna - cateva sfaturi de ce si cum
VALENTIN SĂMÂNŢĂ - scenete teatru
Analiza principalelor situatii comice din Tartuffe
Arta ceaiului
ARTA BIZANTINA IN SECOLELE XIII-XV
ARTA BAROCA
PLANIFICARE CALENDARISTICA ARTE
Manierismul si renasterea tarzie

EGIPTUL ANTIC 

În secolul 3 î.H. se construiau morminte sapate în stanca în care s-au gasit statui , mumii si obiectele personale ale celui decedat.Mormintele erau acoperite cu lespezi . Din suprapunerea lespezi 11511h719l lor au aparut piramidele . Piramida reprezinta forma cea mai stabila , iar dimensiunile ei sa-u stabilit în urma unor calculele matematice .

Templele erau sapate în stânca sau cladite din piatra . Au un drum marginit de siruri de statui . La intrare sunt pusi sfincsi ( lei cu cap de om ) . Poarta de intrare este strajuita de turnuri înalte de cetate , iar tavanul templului este sutinut de coloane . Coloanele sunt înalte dominând omul si sunt asemuite cu copacii . Au baza , fus , si capitel . Capitelul este împodobit cu frunze de lotus , de palmier , boboci de flori , iar pe fusul coloanei se gasesc texte hieroglife . Statuile sunt realizate pentru a sluji cultul mortilor , din granit si din bazalt . Ele reprezinta faraoni si se da o mare atentie reprezentarii fetei , privirii . Din aceasta categorie sunt statuile numite scribii . Bazorelieful reprezinta saparea contururilor unui desen realizat pe suprafata constructiilor . Se folosesc linii simplificate si mai putine detalii . Pictura se realiza pe zid de culoare deschisa , cu culori luminoase : rosu , galben , verde si contururi de culoare închisa . Marimea personajelor era în functie de rangul lor .

GRECIA ANTICĂ

Omul este masura tuturor lucrurilor . În perioada 2000-1500 î.H. în Insula Creta din Marea Egee s-a dezvoltat o civilizatie deosebita . Centrul acestei civilizatii se afla la Cnossos unde exista un palat deosebit . Acesta avea peste 1000 de încaperi ; curti interioare destinste jocurilor sportive , sau luptelor cu taurii si ateliere mestesugaresti . Peretii erau pictati cu culori viu colorate ce înfatisau scene de vânatoare , petreceri , animale ; vasele de ceramica gasite au forme si dimensiuni variate .

Templele au fost construie în perioada e apogeu a artei grecesti când înflorise viata economica si se dezvoltase teatrul , stiinta si literatura . Apar trei tipuri de coloane : dorice , ionice si corintice . Capitelul doric este alcatuit din forme geometrice simple . Capitelul ionic are niste coarne de berbec , iar capitelul corintic este decorat cu frunze .

-1-

Acropola : templul Eveteion-coriatide

templul Partenon

La interiorul constructiei se gasesc statui din bronz , marmura sau lemn acoperite cu fildes si pietre pretioase .

SCULPTURA .

Discobolul lui Myron , Venus din Mito .

Frontonul este un triunghi format de doua pante ale acoperisului . Friza se afla sub streasina , are un relief sculptat si este alcatuit dintr-o suprafata continua sau niste placute alaturate .Vasele de ceramica sunt colorate in culori vii , la inceput ,iar spre sfarsitul perioadei antice fondul este de culoare inchisa pe care se contureaza personajele .

CHINA ANTICA

S-au pastrat vestigii din secolele II - Ii.H. Cel mai important esta Zidul Chinezesc , care are o latime de 10 m. si lungime de 3000 de km. A fost folosit ca drum comercial dar si ca zid de aparare .Palatele si templele ( pagode ) aveau picturi si decoratiuni de jad si de fildes . In secolul IV - Vs-au facut statuiete din lut ars ce reprezinta personaje de la Curtea Imperiala: pictura pe matase . Culorile erau delicate si uneori se foloseste tus negru . Subiectele sunt peisaje , pasari , animale , flori .

INDIA

Arta Indiei antice :

1.     a aparut in secolulIIIi.H.

2.     primele vestigii importante in secolulIi.H. pana in secolulIVd.H.

3.     constructiile inchinate zeilor erau in forma de movila - piramide

4.     ornamente din piatra , sunt inconjurate cu un gard ce are patru parti corespunzatoare punctelor cardinale

5.     portile sunt alcatuite dinpiatra ce are reliefuri infatisand scene din legende

Structura :

1.     personajul cel mai reprezentat in sculptura este Buddha-intemeietorul budismului

2.     arta indiana a influentat arta chineza , vietnameza , cambogiana .ROMA ANTICA

Etruscii construiau temple si palate bine proportionate , solide , impodobite cu statui din pamant ars , sculpturi din bronz si picturi . Ei sunt primii care introduc bolta in arhitectura . Urmasii lor , romanii au construit sosele din piatra , poduri trainice , temple , stadioane . Constructiile erau inalte si preiau bolta de la etrusci . Folosesc coloane cu rol decorativ lipindu-le de suprafata peretelui . Capitelurile coloanelor sunt corintice . Planul constructiilor este adeseori rotund sau oval . Colosseumul din Roma a fost un stadioon rotund avand bolti etajate si tribune . Phantenonul de forma rotunda are cupola circulara si intrarea la Phantenon este asemanatoare unui templu grecesc . Forumul lui Traian este un ansamblu construit de Apolodor din Damasc . Acesta cuprinde o piata dreptunghiulara acoperita cu marmura alba si intrarea se face pe o poarta sub forma de arc , in centru se afla columna . Pe laturile pietei se afla sculpuri .

CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII ANTICE

Cea mai mare parte este disparuta . Reprezinta creatiile cele mai importante ale antichitatii . Sunt impresionante ca dimensiuni si realizare tehnica .

1.     Piramida lui Keops este singura care mai exista ; s-au folosit 2.300.000 blocuri de piatra a cate 2.5 tone fiecare ; fetele piramidei sunt placate cu blocuri de granit slefuite ; latura bazei este de 230 m. , si inaltimea de 146 m.

2.     Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite de Semiramida ( regina Babilonului ) . Palatul se afla langa palatul regelui Nabucodonosor .

3.     Colosul din Rhodos este o statuie de 32 m. din bronz ; se afla la intrarea in portul Rhodos; a fost realizata de sculptorul Chares ; a fost ridicat de locuitorii orasului in sec III i.H. si a disparut in urma unui cutremur in secolul III .

4.     Farul din Alecsandria a fost construit in secolul III i.H. si folosea corabiilorce intrau in port ; avea o inaltime de 130 m. constriut din marmura alba ; adisparut intre secolele XII-XIV din cauza unor cutremure succesive .

5.     Mausoleul din Halicarnos era mormantul lui Mausol ; a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa .

6.     Statuia lui Zeus din Olimp a fost construita de sculporul Fidias ; era din lemn acoperit cu aur , fildes si se afla in templul din Olimpice cu o inaltime de 12 m. so il reprezenta pe Zeus petron si a fost distrus in secolul IV .

7.     Templul zeitei Artemis din Efes afost constuit in secolele VII-IV i.H. in stil ionic avand 127 coloane ; afost distrus in perioada IV-VI d.H:

BAROCUL

Este un curent aparut in Italia dupa renastere . Apogeul barocului a fost in secolul al XVII-lea cand s-a generalizat in tarile catolice din Europa . Spre deosebirede renastere care este caracterizata prin liniste si echilibru , barocul este caracterizat prin linii sinuase sugerand neliniste si prin contraste de umbra si lumina . Arhitectura se caracterizeaza prin gustul pentru colosant , incearca sa impresioneze prin efectele de iluzie optica si prin decorul fastuos . Multe constructii religioase care sugereaza dominatia spirituala a papalitatii . Termenul de baroc a fost folosit mai tarziu in secolul al XIX-lea de catre critici in sens sinonim extravagantei . El provine de la termenul barocco , un termen de origine portugheza si semnifica o perla imperfecta . Asemanarea cu aceasta perla exprima caracterul neobisnuit si straniu al noului stil .

Arhitecti :

1.     VIGNOLAsecolul XVI

2.     MADERNA

3.     BERNINIsecolulXVII

4.     BORROMINI
Acestia au proiectat biserici , bulevarde , gradini ( urbanisn ) . Constructiile sunt tratate cu mare importanta si dintre ele trebuie retinut :

1.     Piata Sfantul Petru din Roma a fost inceputa de Bramante (renastere ) . Cupola ii apartine lui Michelangelo , terminata de Maderna iar coloanele si piata de Bernini .

2.     Altarul Sfanta Tereza , sculptura baroca a lui Bernini reprezentand un grup statuar asezat deasupra unei stanci de marmura ce sugereaza norii , fundalul este reprezentat de coloane verticale . Personajele sunt Sfanta Tereza si un inger . Personajele sunt sugerate cu dinamism iar pe fata personajului principal este intiparita durerea, suferinta . Imbracamintea pare miscata de vant , iar in zona in care se afla norii sugerati sunt pete de lumina si umbra ce simbolizeaza tensiunea momentului .

Barocul a adus la imbogatirea expresiei artistice , a aprofundat cunoasterea omului si mai ales al vietii sale interioare . Gioconda Tereza .

In perioada barocului s-a realizat o colaborare intre arhitectura si sculptura .

CLASICISMUL

Reprezinta un fenomen complex . Are diverse intelegeri de-a lungul timpului :L

·        secolul V-IVi. H.in arta greceasca s-au creat opere intemeiate pe idealul de frumusete , armonie si echilibru . Este perioada in care se creeaza templele acropolei in cele 3 stiluri cunoscute , este perioada in care in literatura sunt create operele lui Eschil , Sofocle , Euripide . Se aplica canuanele de frumusete si perfectiune .

·        secolulXIIIeste un curent artistic si literar . Adeptii acestui curent aspira la faurirea unor opere literare desavarsite dupa modelele clasicismului antic : Corneille , Racine , Moliere . Perioada clasicismului se opune perioadei baroce si curentului romantic .

IMPRESIONISMUL

Reprezinta un curent artistic aparut in secolul XIX in Franta si reprezinta inceputul perioadei moderne . Denumirea lui provine de la titlul unui tablou al lui Claude Monet-"Impresie rasarit de soare " . In perioada impresionismului s-au descoperit aparatul de fotografiat ( instantaneul ) , descoperiri in optica si in biologie precum si existenta stampelor japoneze .

Trasaturi :

Subiectele alese sunt din realitatea virtuala : bulevarde , gradini , peisaje de provincie , se renunta la subiectele istorice sau religioase . Genurile preferate sunt : peisajul , peisajul , sau compozitii cu personaje . Realitatea este sugerata asa cum o percepe ochiul , la un moment dat intr-o anumita lumina si anumite conditii meteorologice . Pictorii folosesc contraste in care negrul este aproape eliminat , reprezentarea perspectivei este foarte importanta , iar imaqginea de profunzime este neclara . Personajele sunt reprezentate numai prin trasaturile esentiale , contururile sunt estompate , sunt sterse , iar formele sunt invaluite in lumina .

Reprezentanti :

·        Edouard Manet -reda volumele prin clarobscur ( lumina , umbra ) . Este preocupat de " marea lumina " si " marea umbra " ( contraste fara zone de trecere ) . Subiectele sunt : portrete , peisaje , compozitii cu personaje .

·        Claude Monet este pictorul care a declansat curentul impresionism ; prefera peisajul fara personajele sau cu personaje neindividualizate ; formele reprezentate nu au un contur precis subiectele preferate sunt peisaje in ceata si gari cu aburi si fum ; creeaza serii ale aceluiasi subiect in diferite momente ale zilei si in diferite conditii meteorologice ; ca mijloace de expresie foloseste culoarea pura si amestecul optic .

·        Camille Pissarro ( secolul XIX-XX ) a pictat personaje de provincie dar si imagini din viata oraselor ; este pasionat de reprezentarea luminii ; a folosit tehnica petelor mici de culoare .

·        Edgar Degas ( secolul XIX-XX ) -paginare neobisnuita , picteaza tablouri din exterior ( numai cai in miscare ) si imagini din interior (balerine , acrobati ) , personajele sunt dinamice sau statice dar nu cu reprezentarea clara si nu dau impresia ca procedeaza , reda atmosfera , nu contururi , linii , precise .

·        Auguste Renoir ( secolul XIX-XX ) a fost pasionat de portret dar nu neglija atmosfera , picteaza lumina din interior sau exterior , personajele nu sunt reprezentate cu detalii , iar culorile sunt catifelate .

Document Info


Accesari: 3292
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )