Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...Teatrul American - Noul Secol - Secolul XX

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

Fotografia iarna - cateva sfaturi de ce si cum
CARAVANA CINEMATOGRAFICA
CARACTERUL NEGATIV AL \"REALISMULUI SOCIALIST\"
CU PRIVIRE LA ESTETICA REPREZENTARII
REPREZENTARE SAU IMAGINATIE
Manierismul si renasterea tarzie
Manierismul si renasterea tarzie
CLASICISMUL
Cultura
Artistul si publicul

Teatrul American - Noul Secol - Secolul XX

Spectacolele populare si spectacolele de pe Navele de transport sunt cele care raman ca un semn al inceputului de secol XX. Apar deasemenea, in acea perioada, primele melodrame. O mare parte dintre marile orase, pastreza, insa, repertoriul clasic. Inca se joaca in acest stil, in special in Teatrele cu Sali si repertoriu fix.
Se dezvolta Teatrele si piesele de teatru vorbite in alte limba decat engleza, specifice comunitatilor de imigranti. Incep sa se fixeze starurile autohtone.

Inspre finalul deceniului al optulea al sec XIX, Teatrul Realist incepe sa 111i81b concureze Teatrul Melodramatic, mai ales referitor la tehnicile de scena.     Odata cu aparitia curentului realist in teatru, incep sa apara diferentierile intre regizori. Marii regizori, incep sa se faca cunoscuti si apreciati, odata cu dezvoltarea stilului de teatru realist, ce implica o cunoastere dramatica profunda, la un alt nivel decat tipul de teatru melodramatic sau cel muzical. Se desfiinteaza companiile permanente, asadar si trupele de actori contractati pe termen lung, sau nelimitat.

Iata Legea Teatrelor, pe care noi incercam sa o implemantam in Teatrul Romanesc in perioada actuala. Nu mai exista angajamente pe linie de afaceri, asadar nu mai exista alte tipuri de angajamente, inafara de cele in care se contracteaza actorii doar pentru rolul in care trebuie sa joace,. Contractele pe linii de afaceri, inseamna acele tipuri de angajamente, in care putea intra sotia Directorului Teatrului, sau fiica acestuia, fara sa existe motive artistice primordiale in alegerea acesteia pe rol. Se formeaza trupe de teatru pe proiecte teatrale, pentru turnee definite, adica tipul de trupe de teatru sezoniere, Apare necesitatea controlului financiar, al Producatorului unui spectacol, care sa supervizeze, valoarea materiala si cheltuielile unui spectacol. Incepe sa se infiripe, din ce in ce mai clara, ideea Producatorului de teatru.    Curentul realist impune stilistica generala a unui spectacol, in sensul compozitiei sale scenografice, de costume precum si formarea unei unitati de stil in jocul actorilor din distributie.

David Belasco isi incepe ucenicia in domeniul teatral in San Francisco, pentru ca in anul 1882, sa se mute in Madison Square Theatre din New York, in calitate de Regizor de Scena. Din 1895 devine Producator independent.

Curentul realist s-a infiltrat in toate modalitatile de expresie ale vietii teatrale Americane de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX, avand ca o expresie majora a fortei sale, introducerea stilului de iluminat electric in marea majoritate a scenelor americane ale acelui timp. A fost ca un semn al schimbarii, al modernizarii, atat in tehnica de lucru, cat si in stilul spectacolelor si al jocului actoricesc. Fondul dramaturgic si-a schimbat atentia dinspre "Melodrama" inspre "Teatrul de idee", incercand, insa, in acelasi timp, sa sensibilizeze publicul. Tipul de mesaj si de constructie dramatica specific acestor piese, ii apartine lui Boucicault. Critica de specialitate a vremii considera, din aceasta combinatie de stiluri, ca Boucicault a realizat una dintre cele mai moderne puneri in scena, despre una dintre cele mai vetuste stiluri de teatruPopulatia in inceputul secolului XX

  • In anul 1850: 23 Millioane de oameni in 31 state.
  • In anul 1900: 76 millioane de oameni in 45 state.

Dramaturgii incep sa se exprime in numar foarte mare, in incercarea de a acoperi necesitatile pietei teatrale americane ale inceputului de secol XX. Din nefericire, dar, in mod normal, in acelasi timp, multi dintre dramaturgii acelei perioade, nu aveau chemare si nici stiinta, inca, de a realiza piese memorabile.

Se pune, insa, accent, in acea vreme, mai mult pe cantitate. Se pregateste, practic, prin "saltul cantitativ" urmatorul pas, inspre"saltul calitativ. Din punctul de vedere al organizarii teatrale, Producatorii cer o productie masiva de piese, pentru "largul consum" al publicului, aflat intr-o continua educare, intr-o aviditate de spectacol.

In acest moment istoric al Teatrului American, incepe sa-si faca prezenta influenta Teatrului European - Cehov, Ibsen, Strindberg, etc.

Miscarea teatrala Europeana prin Teatrul de Arta din Moscova, Teatrul Liber din Paris, Teatrul Liber din Berlin, sunt tot atatea semne ale noului stil ce se impune in cultura dramatica a secolului XX, in Europa si in toata lumea. Evident ca aceasta miscare teatrala innoitoare se abate si asupra Noului Continent American.
loading...Document Info


Accesari: 1823
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )