Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTeatrul American in inceputul Secolului XIX

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

EDUCATIE MUZICALA - Aria curriculara : Arte
CEI DREPTI Piesa in cinci acte
ARTA CARE ESTE PROMOVATA DE FRANCMASONI
INSTITUTIONALIZAREA CULTURALA: DE LA TIPIZARE LA ARHETIP CULTURAL
INTRODUCERE IN TEORIA CULTURII. DEFINITII ALE CONCEPTULUI DE CULTURA. PERSPECTIVA HETEROGLOSICA A ANTROPOLOGIEI CULTURALE
Renasterea timpurie in Toscana - Filippo Brunelleschi (1377 - 1446)
Ateneul Roman
ARTA EVULUI MEDIU. STILUL ROMANIC. STILUL GOTIC.
Teatrul American in inceputul Secolului XIX

Teatrul American in inceputul Secolului XIX

Voi incerca sa va prefigurez situatia social culturala a Americii sfarsitului de secol XVIII si a inceputului de secol XIX, pentru a inlesni intelegerea asupra fenomenului teatral al acelei perioade, cat si a evolutiei sale pana in prezent, in modernitatea actuala.

Undeva pe la sfarsitul secolului XVIII, Companiile de teatru se bucurau de libertatea de a oferi spectacole aproape in fiecare mare oras american, in special in cele de pe Coasta de Est, parte a teritoriului American deja cucerita de civilizatia Europeana.

Unele dintre cele mai importante Teatre, au fost in acea perioada:

Philadelphia - Chestnut St. Theatre, Wignell si Reinagle

New York - Park Street Theatre, Old American sub conducerea artistica a lui William Dunlap;

Charleston - Charleston Theatre, Placide si Solee;

Boston - Federal Street Theatre.

Fiecare oras si-a dezvoltat un teritoriu imprejurul sau, unde organiza turnee cu trupa aflata in orasul respectiv. Mai mult decat atat. Cam fiecare oras american, indiferent de marime si de densitatea populatiei, inregistra in acea perioada o activitate teatrala demna de luat in seama, fie ca era o trupa locala, fie ca era vorba de trupele, americane sau straine, care erau in turnee

In 1810 a inceput perioada turneelor venite din Marea Britanie in Statele Unite, cu spectacole de teatru sustinute de Marii actori britanici ai perioadei respective.Primul a fost George Frederick Cooke. El a prezentat in New York Park Theatre o productie a lui Cooper si Dunlap, doi regizori de renume ai momentului. A fost primul mare actor englez venit in Statele Unite si a devenit foarte profitabil datorita reclamei ce I se facea: drept un artist temperamental si impredictibil.

America se dovedea a fi ca o mina de aur pentru multi dintre vizitatorii ei, la acea vreme si acestia aveau deasemenea un mare interes in a investi in afaceri americane, ce puteau capata un profit intr-un timp foarte scurt.

Asadar schimbul cultural. trebuieste sa fie profitabil, asa precum enuntam in inceputul acestei lucrari.

"Spectacolul este cealalta fata a banului: echivalentul general abstract al tuturor marfurilor. Dar daca banul a dominat societatea in calitatea sa de reprezentare, a echivalentei centrale, adica a caracterului schimbabil al numeroaselor bunuri a caror intrebuintare nu putea fi comparata, spectacolul este complementul sau modern dezvoltat, in care totalitatea lumii pietii apare in bloc, ca o echivalenta generala, cu ceea ce ansamblul societatii poate sa fie si sa faca. Spectacolul este banul pe care doar il privim, caci in el, totalitatea trebuintelor s-a schimbat deja, contra totalitatii reprezentarilor abstracte. Spectacolul nu e numai servitorul pseudointrebuintarii, el este deja, in sine, pseudointrebuintare a vietii."[1]

Ca sa ne putem imagina exact perioada, trebuie sa stim ca aceea era perioada caselor de lemn si al strazilor principale, pe care noi le stim din Filmele americane ce tratau Cuceririrea Vestului Salbatic. Imaginati-va cam de ce oameni erau populate aceste case si aceste strazi. Si mergem inapoi inspre vapoarele de comert care aduceau deja in calele lor, oamenii sarmani care incercau sa-si materializeze visele, pungasii care fugeau de pe vechiul continent unde erau urmariti, conti scapatati care-si pierdusera domeniile in jocurile de noroc, femeile usoare de nivele variate, fie urmarite de politie, fie pentru cautatorii de aur, fie cele care aveau sa faca furori printre conducatorii noilor comunitati.
Si tot printre acesti oameni apareau cam prost si vested imbracati, cam prapaditi in tot ceea ce inseamna materialitatea lor, dar cu ochii stralucindu-le, acesti pionieri ai teatrului american Acesti artisti de balci, care la acea vreme erau, aproape asimilati cu circarii, cu animale dresate sau semidresate, cu cei care mergeau pe sarma si asteptau sa faca salturi mortale la trapez si cu cei care faceau jonglerii cu bile, cutite si torte aprinse

Aceasta era perioada de inceput a marelui si cunoscutului teatru american contemporan Broadway-ul nu aparuse inca Dar radacinile Broadway-ului deja se nasteau in calele vapoarelor europene care aduceau cu ele pe strabunii viitorilor artisti de teatru din toate domeniile lor Inclusiv familiile viitorilor dramaturgi.[1] "Societatea Spectacolului" - Guy Debord - Editura: Anul:.
Document Info


Accesari: 1201
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )