Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Uploadloading...

Teatrul American intre 1850-1900

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

Fotografie de exterior
Adevărata \"revoluţie culturală"
EDUCATIE MUZICALA - Aria curriculara : Arte
VOI SUNTETI ARTISTUL SI ARTA
Bal mascat (in italiana: \"Un ballo in maschera\")- Giuseppe Verdi
ARTA DACICA
VERSIUNI ALE MODELULUI CULTURAL EUROPEAN
Top 10: cele mai valoroase picturi din lume
Budhismul - Teorii asupra inceputurilor


[2] - NOTA DE SUBSOL - a descris aceste doua grupari opuse, ca fiind drept "Societatea Tinerilor" si "Societatea Adultilor" in cartea sa - "Anatomia Criticii - 1957. O alta opinie mai tarzie, a autorului, caracterizeaza drept real conflict dramatic, cel dintre forta reala a societatii tinerilor si conventiile sociale fixate de maturi, pentru a legifera viata in societate, dar, conventii care blocheaza sisteme noi de gandire, indiferent ca ele sunt bune sau nu Singura sansa de a te lupta intr-o astfel de situatie este prin ironie Iar singurul efect real obtinut este rasul[3] (NOTA DE SUBSOL) si John Drew (NOTA DE SUSOL), devenisera mai importanti decat spectacolul in sine. Vom vorbi, dealtfel despre acest aspect, in capitolul urmator.

Inaintarea Filmului si ridicarea, a influentat opinia publicului American. De pilda, popularitatea music-hall-ului era in crestere, a spectacolelor de gag-uri vorbite, a spectacolelor cu muzica de orice fel, atata timp cat filmului nu i se daduse inca sonor    Asadar pana in 1927, cand fratii Warner au avut extraordinara idee de a promova ".primul film dansat, vorbit si cantat." - The Jazz Singer", spectacolele ce puteau oferi sunete si se bazau pe muzica, pe gaguri sau pe efecte vocale, in general, aveau inca castig de cauza. Vom vedea intr-un capitol urmator, despre evolutia in paralel a filmului, a televiziunii si a teatrului, cat si atentia diferita a publicului american, asupra acestui aspect.

Revistele si toate teatrele de tip music-hall, cu minunatele lor cantece, cu dansatorii deveniti renumiti in film, mai tarziu, cu coregrafiile lor minunate in rochii vaporoase pentru actrite si in smochinguri clasice pentru actori, cu toqte schetch-urile excelente gandite de scenaristi, au dominat din plin scenele si atentia americanilor pentru primele doua decenii ale secolului XX. Recunoastem acum si in teatru si mai tarziu in film marii muzicieni ai vremii si marii versificatori - Jerome Kern, Richard Rogers si Oscar Hammerstein. Jerome Kern si Hammersteein vor fi aproape nelipsiti de pe genericele filmelor cu Fred Astaire, Ginger Rogers, Shirley Temple.

Spectacolele muzicale au rezistat de-a lungul secolului, in paralele cu filmele muzicale si au fost intotdeauna, un gen important cel putin pentru un segment de public constant in America.

Ca o dovada aveti aici un afis cu unul dintre marile spectacole de music-hall din intreaga lume "Scripcarul pe acoperis", care a facut inconjurul lumii. Pe afis puteti citi numele artistilor care dadeau viata acestui spectacol in acea perioada.

Aici intr-una dintre reprezentatii in 1964.

Dar despre asta vom vorbi la timpul cuvenit. Am facut doar o trecere prin istoria punctata a vodevilului, insa ne intoarcem la analiza timpului istoric al jumatatii sec. XIX.

Fiddler on the Roof, 1964.
John Gassner - Forma si Idee in Teatrul Modern, Editura Meridiane, Bucuresti, 1972, pag 94


loading...Document Info


Accesari: 1443
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )