Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadTeatrul American intre 1850-1900

arta cultura
ALTE DOCUMENTE

Fotografie de exterior
Adevărata \"revoluţie culturală"
EDUCATIE MUZICALA - Aria curriculara : Arte
VOI SUNTETI ARTISTUL SI ARTA
Bal mascat (in italiana: \"Un ballo in maschera\")- Giuseppe Verdi
ARTA DACICA
VERSIUNI ALE MODELULUI CULTURAL EUROPEAN
Top 10: cele mai valoroase picturi din lume
Budhismul - Teorii asupra inceputurilor

Teatrul American intre 1850-1900

TEATRUL MUZICAL AMERICAN, TEATRUL DE ESTRADA, VODEVILURILE
Teatrul American se bazeaza, in cea mai mare masura, pe traditia Western. si pe sistemele teatrale preluate din vechiul continent European.

Intre multele forme de teatru si spectacole, existente pe tot intinsul Statelor Unite Americane, Teatrul Muzical, putem spune, ca este cea mai populara forma. Si este desigur, cea mai colorata si pitoresca forma de teatru si este forma de teatru, care isi va gasi foarte rapid o introducere in noua arta - industrie, a cinematografului si televiziunii Americane, de mai tarziu.

Bulevardul Broadway din New York, este considerat drept pepiniera pentru toate show-urile de televiziune , cat si pentru Cinematograful Muzical American. Tot de acolo, a fost preluat exemplul teatrelor muzicale, pentru tot restul Americii de Nord.

Un alt oras cu traditie in spectacolul muzical, este Chicago. Fire 545h76f sc, daca ne gandim ca in Chicago, lumea jocurilor de noroc, ale afacerilor oneroase, ale mafiei, rimeaza cu spectacolele de enterteinment. Acolo sunt unele dintre cele mai dinamice transformari ale teatrului muzical si al numerelor de dans spectaculoase.

Deasemenea in Statele Unite, Teatrele Regionale sunt un semn cultural important. Indeobste, ele sunt formate pe principiul companiilor profesioniste de teatru, independente de companiile mari new yorkeze; independente, nu numai ca tipuri de spectacole, dar si ca stagiuni teatrale. In functie de propriile motivatii economice si artistice, ele isi conduc stagiunea teatrala in asa fel incat sa fie profitabila pentru comunitatea respectiva.

De exemplu, daca compania teatrala respectiva se gaseste intr-un oras muncitoresc, unde toata lume isi termina lucrul la ora sapte seara, atunci spectacolele vor incepe la ora noua, pentru a da timp cetatenilor comunitatii sa ajunga linistiti acasa, sa poata servi cina in familie, apoi sa se poata pregati, schimba in haine de seara si reveni in oras in timp pentru spectacol.

Daca compania teatrala deserveste un oras turistic, de vara, sau de iarna, atunci stagiunea va fi pusa in asa fel incat sa deserveasca turistii, intr-o anumita perioada de timp a anului, si apoi va avea un alt program de desfasurare al spectacolelor, pentru deservirea comunitatii, dupa ce turistii pleaca.

Pana si micile companii teatrale din preajma comunitatilor de fermieri, sunt organizate in mod specific cu publicul carora se adreseaza, adica in functie de recolte.

Aceasta - descentralizare, creeaza o autonomie benefica, motivata, bazata pe fapte si necesitati cuantificabile.

FORME DE SPECTACOL

" Preocuparile sociologice nu puteau decat sa se intensifice intr-o epoca de crize si conflicte sociale. Conceptia pozitivista asupra lumii, generalizata dupa 1875, venea de asemenea in sprijinul piesei sociale si al dramei psihologice. Creatorii teatrului realist se simteau inradacinati in lumea moderna, pe cand promotorii noilor modalitati de stilizare teatrala, incepand cu cei din ultimul deceniu al secolului trecut, erau inclinati sa faureasca un cult al alienarii"[1].

In teatrul american de atunci, incepeau deja sa se distinga diferitele forme de spectacole pe care le vom intalni si mai tarziu dezvoltate in teatrul contemporan american. Cea mai raspandita forma in acea perioada de mare crestere numerica a populatiei, datorita unui puternic flux de emigrare dinspre Europa, era aceea care conferea relaxare, ci nu dezvoltarea unor problematici sociale profunde. Era cea care respecta principiul emis de Roma antica" Paine si circ", pentru populatia care avea nevoie mult mai multa de relaxare, decat de probleme psihologice asupra vietii, in acele momente.

Teatrul de comedie

Pentru a analiza comedia ce se va dezvolta pe tot teritoriul american, inclusiv pe Broadway, trebuie sa ne aruncam o privire inspre momentul de unde aceasta a pornit si anume in Grecia Antica.

Comedia este in inteles popular - orice discurs, menit sa creeze amuzament - dar ea trebuie distinsa, totodata, din intelesul antic al sau.

Ca principiu fundamental al dramaturgiei comice in antichitatea greaca, era asezarea in contradictie comica a doua societati, analizate si guvernate in deciziile majore, de catre - chorus. Binecunoscutul si apreciatul critic Northrop Frye[2] - NOTA DE SUBSOL - a descris aceste doua grupari opuse, ca fiind drept "Societatea Tinerilor" si "Societatea Adultilor" in cartea sa - "Anatomia Criticii - 1957. O alta opinie mai tarzie, a autorului, caracterizeaza drept real conflict dramatic, cel dintre forta reala a societatii tinerilor si conventiile sociale fixate de maturi, pentru a legifera viata in societate, dar, conventii care blocheaza sisteme noi de gandire, indiferent ca ele sunt bune sau nu Singura sansa de a te lupta intr-o astfel de situatie este prin ironie Iar singurul efect real obtinut este rasulDaca ar fi sa analizam izvoarele comicului in dramaturgie, atunci descoperim variate elemente ale succesului catre public, elemenete pe care dramaturgii le folosesc, fara osebire, din antichitate si pana in prezent. Sunt doar mici modificari de-a lungul timpului, ce tin de actualizarea subiectelor, de capriciile fiecarei epoci in parte Dar structura, este neschimbata: elemente de surpriza in poveste, caracteristici inegale intre personaje, ce creeaza comicul prin asocierea lor, conflictul, repetitivitatea replicilor caracterizante pentru anumite personaje, ticurile verbale, sau efectul surpriza opus normalului dintr-o scena Dicolo de aceste - elemente de comic - folosite de toti cei care scriu comedie, de la dramaturgi si pana le cei care fac gag-uri pentru sitcom-uri de treleviziune, comedia se subimparte in alte cateva genuri.

Un alt sistem comic, usor evoluat este Satira si Satira Politica, extrem de apetisante pentru public, ele folosindu-se de ironizarea, sau descrierea exagerata a unor personaje publice arhicunoscute, care s-au indepartat de la principiile guvernarii corecte si trebuiesc tinuti in frau Este folosita pentru un public usor mai elevat, pentru a putea gusta poantele social-politice.

Satira dusa la extrem poate crea Parodia. Parodia imprumuta forma textelor populare, dar transforma cu ironie motivele literare, inspre a putea fi folosite pentru orice nivel al societatii civilizate. Ea poate avea inspiratie din orice nivel social, din orice natiune, avand o singura regula de baza, sa trateze excesele comice de orice natura.

Farsa populara, plina de referinte sexuale implicite, sau explicite, gen preluat si de cinematograful american, avand o mare priza la public in perioada 1930 - 1940, adica pana in inceperea razboiului. Comediile shakespeariene au din plin elemente de acest gen, denumit in engleza - "screwball comedy".

Un alt gen usor mai rafinat, chiar daca impins spre morbid este Comedia neagra bazata pe comicul ce transpare din elemente diavolesti, subpamantene, ce coexista in specificul fiintelor umane. Scoaterea la suprafata a unor astfel de trairi si asezate conform celorlate legi ale comicului, surpriza, opusul asteptarilor normale, etc, devin un gen cu o destul de larga cautare pe continentul american. "Familia Adams" a devenit un serial cu larga audienta in Statele Unite. Deasemenea elemente de umor existente in toate spectacolele de gen sunt - Umorul scatologic, umorul sexual, umorul etnic si orice alt tip de umor, ce poate aduce rasul in comunitatile sociale americane extrem de stresate.

Umorul evocat de Comedii de Maniere, este o trimitere le excesul de civilizatie, neacoperit de valori fundamentale, ale societatii de inalta clasa. Si tot pentru acelasi tip de societate este si Umorul romantic.

Vom trece acum spre celelalte tipuri de spectacole specifice acelei perioade ale teatrului american al sec. XIX.

Vodevilurile

Vodevilul a fost o aparitie tipica pentru sfarsitul de secol XIX inceput de secol XX si a influentat dezvoltarea primelor spectacole de radio, de film si televiziune din America. Vodevilul a luat, practic nastere, in tipurile de spectacole ale sec. XIX, cand intre acte, in timp ce dupa cortina se schimba decorul, in fata pe scena, erau numere de dans si cantec, pentru a mentine publicul in sala.

O parte din teatrele de vodevil au fost construite in anii inceputului de secol XX intre 1900 si 1920, pe acelasi principiu pe care il folosesc in prezent Multiplex-urile.

Teatrele erau incorporate in zone comerciale, unde publicul putea urmari si spectacolele, dar putea face si cumparaturi, in acelasi timp. Acest mod de a-si vinde spectacolele, se mai pastreaza si in prezent In America, de cele mai multe ori, o sala de spectacole este intr-un complex, unde se pot cheltui bani pe mai mult produse, unele fara absolut nici o legatura, fata de spectacol in sine
La inceputul secolului XX, teatrele obisnuite, ci nu cele care adaposteau vodevilurile, aveau sisteme mult mai sofisticate de existenta, decat cele normale din Europa. In Statele Unite staruri ale vremii precum Ethel Barrymore[3] (NOTA DE SUBSOL) si John Drew[4] (NOTA DE SUSOL), devenisera mai importanti decat spectacolul in sine. Vom vorbi, dealtfel despre acest aspect, in capitolul urmator.

Inaintarea Filmului si ridicarea, a influentat opinia publicului American. De pilda, popularitatea music-hall-ului era in crestere, a spectacolelor de gag-uri vorbite, a spectacolelor cu muzica de orice fel, atata timp cat filmului nu i se daduse inca sonor Asadar pana in 1927, cand fratii Warner au avut extraordinara idee de a promova ".primul film dansat, vorbit si cantat." - The Jazz Singer", spectacolele ce puteau oferi sunete si se bazau pe muzica, pe gaguri sau pe efecte vocale, in general, aveau inca castig de cauza. Vom vedea intr-un capitol urmator, despre evolutia in paralel a filmului, a televiziunii si a teatrului, cat si atentia diferita a publicului american, asupra acestui aspect.

Revistele si toate teatrele de tip music-hall, cu minunatele lor cantece, cu dansatorii deveniti renumiti in film, mai tarziu, cu coregrafiile lor minunate in rochii vaporoase pentru actrite si in smochinguri clasice pentru actori, cu toqte schetch-urile excelente gandite de scenaristi, au dominat din plin scenele si atentia americanilor pentru primele doua decenii ale secolului XX. Recunoastem acum si in teatru si mai tarziu in film marii muzicieni ai vremii si marii versificatori - Jerome Kern, Richard Rogers si Oscar Hammerstein. Jerome Kern si Hammersteein vor fi aproape nelipsiti de pe genericele filmelor cu Fred Astaire, Ginger Rogers, Shirley Temple.

Spectacolele muzicale au rezistat de-a lungul secolului, in paralele cu filmele muzicale si au fost intotdeauna, un gen important cel putin pentru un segment de public constant in America.

Ca o dovada aveti aici un afis cu unul dintre marile spectacole de music-hall din intreaga lume "Scripcarul pe acoperis", care a facut inconjurul lumii. Pe afis puteti citi numele artistilor care dadeau viata acestui spectacol in acea perioada.

Aici intr-una dintre reprezentatii in 1964.

Dar despre asta vom vorbi la timpul cuvenit. Am facut doar o trecere prin istoria punctata a vodevilului, insa ne intoarcem la analiza timpului istoric al jumatatii sec. XIX.

Fiddler on the Roof, 1964.[1] John Gassner - Forma si Idee in Teatrul Modern, Editura Meridiane, Bucuresti, 1972, pag 94

[2]

[3]

[4]
Document Info


Accesari: 1355
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )