Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

APLICATII MEDICALE PRIVIND ANATOMIA* SI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL

biologie


APLICAŢII MEDICALE PRIVIND ANATOMIA* sI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL

EXPLOKĂRICLINICE sI PARACLINICE LA FEMEI

EXAMENUL SOMATIC sI ANTROPOLOGIC

Examenul clinic va urmari dezvoltarea somatica, prezenta si dezvoltarea
caracterelor sexuale secundare si examenul clinic al aparatelor si sistemelor 828q1621i s
examenul sânilor.                                    . ..

Examenul ginecologic va consta în inspectia regiunii vulvare si a perineului^ tuseu vaginal si tuseu rectal.

Se efectueaza masuratori pelvine pentru depistarea din timp a bazinelor^ distocice.

Se masoara diametrele externe ale pelvisului cu pelvimetrul. Valorile normale sunt: diametrul antero-posterior (între fata externa a simfizei pubiene sij punctul superior al plicii interfesiere) este de 20 cm; diametrul bispinos (într spinele iliace antero-superioare) este de 24 cm; diametrul bicrest (între crestelq iliace) este de 32 cm.

Se examineaza, de asemenea, rombul lui Michaelis, delimitat superior foseta lombara mediana superioara (Ls), inferior de punctul superior al plicii | interfesiere, iar lateral de fosetele determinate de spinele iliace postero-superioare.^ Normal este simetric si are valorile: vertical 11 cm, transvers 8-10 cm.

EXAMENUL CU VALVE

Se practica pentru evidentierea peretilor vaginului, ai colului uterin si pentru recoltarea secretiilor vaginale, sau examen colposcopic.

Se îndeparteaza labiile si cele doua lame ale valvelor se introduc vertical pe axul vaginului. Dupa introducere se rotesc 90° si se îndeparteaza, evidentiindu-se colul cu orificiul extern si fundurile de sac vaginale.

Dupa ce s-a terminat cu examinarea formatiunilor, valvele se extrag încet si cu delicatete pâna în vestibul, permitând examinarea peretilor vaginali.

382


-',           f               TACTUL VAGIN AL

.,f,l.::.       ..;.;:    '

Este o examinare ginecologica practicata dupa examenul cu valve. Se îndeparteaza cu policele si indexul mâinii stângi labiile si se examineaza /cstibulul vaginal si himenul, dupa care se introduc indexul si mediusul mâinii irepte în vagin. Mâna stânga se aplica pe abdomen si creeaza o mica presiune pe iscerele pelvine. Se examineaza peretii vaginului, colul uterin, fundurile de sac Lginale; corpul uterin si, cu ajutorul mâinii stângi, trompele uterine si ovarele. De asemenea, prin acest examen se inspecteaza si organele din jur (vezica, ct, parametre).

TACTUL RECTAL

. n.

Este un examen de electie pentru virgine si se practica cu indexul mâinii drepte, protejat de manusa si lubrifiat, ce se introduce prin anus în rect.

Acest examen se practica atunci când calea vaginala nu permite tactul, sau în caz,ul proceselor expansive cu origine genitala.

EXAMENUL SECREŢIEI VAGINALE

Pentru efectuarea examinarii este necesar ca pacienta sa nu fi efectuat spalaturA vaginala (irigatie) cu 24 ore înainte de examen si sa nu fi practicat un control ginecologic în prealabil.

Se recolteaza, dupa introducerea valvelor sterile, din fundul de sac posterior si din secretia exocolului si se practica un frotiu pe lama.

,                                EXAMENUL CITOVAGINAL

Acest examen urmareste modificarile mucoasei vaginale sub influenta hormonilor sexuali. Se respecta aceleasi reguli ca la examenul secretiei vaginale si, în plus, pacienta nu trebuie sa sufere de o infectie vaginala.

1 Prelevarea se practica din fundul de sac posterior, zona cea mai sensibila la influentele hormonale. Celulele prelevate sunt aplicate pe o lama si colorate cu coloratie Papanicolau.

BIOPSIA DE ENDOMETRU

. -"Se practica prin chiuretaj biopsic.(Se face dilatarea canalului cervical si, cu o chiureta mica, se extrage endometru din regiunea dorita. Lamboul de mucoasa extras se introduce în formol si se trimite pentru examinare histopatologica.

383


Examenul se utilizeaza pentru inflamatii cronice (T.B.C.) si pentru depistarea
cancerului de endometru. Rezultatul negativ nu infirma automat diagnosticul stabilit,
fiind necesare investigatii suplimentare.                                                               t

DETERMINAREA MOMENTULUI OVULAŢIEI   ,,,' !'

fli'lrrminarea temperaturii bâzâie este o metoda simpla. Se urmareste si se înregistreaza temperatura bazala a femeii (din axila) mai multe luni. Perioadei cstrogenicc a ciclului îi corespunde o temperatura bazala sub 37°C. Momentului ovulatiei si perioadei progesteronice le corespunde o temperatura de 37°C sau peste.

Studiul glerei cervicale se efectueaza în asociatie cu determinarea temperaturii ba/ale, între a 11-a zi si a 13-a zi a ciclului. Important pentru acest examen este absenta unei infectii vaginale. Se introduce speculul si se sterge cu un tampon steril colul. Apoi se recolteaza cu o spatula glera si se face un frotiu pe lama. Se lasa sa se usuce si se examineaza la microscop. O glera normala contine foarte putine celule si, în momentul ovulatiei, cristalizarea este abundenta, cu ramificatii de ordinul 2 si 3. Pentru interpretarea rezultatelor se utilizeaza scara Insler.

Metoda calendarului se poate folosi pentru determinarea momentului ovulâtier1 numai la femeile cu ciclu regulat, în cazul ciclurilor dereglate nu se poate utiliza. Se calculeaza prima zi a ciclului ca fiind prima zi de menstruatie. Ovulatia are loc în aprox. a 14-a zi de ciclu.

EXPLORAREA DE LABORATOR A HORMONILOR OVARIENI

Functia endocrina a ovarului poate fi investigata prin dozarea estrogenilor si a prop m.-ilinului.

/ >i > iin-ii attrn^enilor se efectueaza în urina de 24 de ore, sau în sânge. Dozarea IC pm i im ,i pi iu trei dozari succesive în a 7-a, a 14-a si a 21-a zi de ciclu. Se pot determin.i Iu- cJobal estrogcnii, fie separat E^estrona, E2-estradiolul, E3-estriolul.

<   i niclodc de lucru se utilizeaza:

. li'icrminArilc biologice pe animale de laborator urmaresc efectul indus dd
Cltroi" "" urmai i ai pacientei;                                                                                            -

ilftcrnimAri chimice prin dozarea estrogenilor urinari cu metode fluoro-metrii <~ > .ilonmetnce,

Mo/.an plasmaticc radioimunologice în care se utilizeaza determinarea, nuliolii'.m/ilor cu ajutorul unui radioizotop (C,4 sau H3).

/''> 'urca proftesteronului si a metabolitilor lui se practica din urina de 24 de
orc, '..mi din sânge. Se determina metabolitii progesteronului (pregnandiolul).
Mcloclrli- de lucru sunt biologice - pe animale de laborator, chimice - prin
ciilonmctric pentru pregnandiol (metoda Talbot, Klopper). Pentru complexul
prcgnandiol se utilizeaza metoda Merlin, Crepy si Jayle. Metoda radioimunologica)
este asemanatoare dozarilor estrogenilor.                                                          ,           3

384


EXPLORĂRI CLINICE sI PARACLINICE LA BĂRBAŢI

î                .- j r ;EXAMENUL SOMATIC sI ANTROPOLOGIC

v

Examenul clinic general va urmari aspectul tegumentelor, pigmentatia, j     distributia pilozitatii, dezvoltarea musculaturii si a paniculului adipos, dezvoltarea scheletului. Examenul genital consta în inspectia penisului si scrotului si palparea testiculelor si epididimelor iar, prin tuseu rectal, palparea glandelor anexe.

SPERMOGRAMA

Se utilizeaza în special pentru aprecierea capacitatii fecundante a barbatului. Se respecta o abstinenta sexuala de cinci zile, iar examinarea se efectueaza la cel mult o ora si jumatate de la recoltare. Sperma cuprinde elemente figurate, celule germinale si plasma seminala. Se efectueaza examen morfologic si biochimic.

DOZĂRI HORMONALE LA BĂRBAT

Se dozeaza hormonii gonadotropi, androgeni, estrogeni (plasma si urina) si 17-cetosteroizii (urina). Gonadotropii urinari, la adult, cu valoarea de: FSH = 4-5 ui/24 ore si LH = 2,5-13,5 ui/24 ore.

Stefoizii androgeni se dozeaza plasmatic si urinar. Testosteronul plasmatic are valori de 550-750 micrograme/100 ml, iar urinar, liber, 50 micrograme/24 ore.

Estrogenii sunt secretati' de testicul si suprarenale, valorile serice fiind de 25 picograme/ml pentru estrona si 18,5 picograme/ml pentru estradiol. '   17-cetosteroizii urinari, la barbat, au valori între 6-21 mg/24 ore.


Document Info


Accesari: 3089
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )