Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCELULA

biologie
ALTE DOCUMENTE

Liliecii
Organele genitale feminine
Violeta e o planta delicata si frumos colorata
PIELEA- un indiciu al starii de sanatate
ANIMALE OCROTITE DE LEGE
Microorganisme utile in industria alimentara
PROIECT DE LECTIE - CICLUL DE VIATA AL PLANTELOR
Nucleul lucrare practica
Zoologia Nevertebratelor

Celula

Definitie

Celula este unitatea elementara structurala, functionala si genetica (informationala) a tuturor organismelor vii. Ea are integralitate (elementele constitutive formeaza un tot unitar), metabolism propriu (schimb de substanta si energie cu me 212b14c diul), capacitate de autoreglare (schimb de informatie cu mediul), de autoconservare si de autoreproducere.Celulele pot exista si functiona singure (autonome, independente) sau se pot asocia constituind grupari sau agregate cu niveluri crescânde de interdependenta: cenobii, colonii si tesuturi.

Forma celulelor

Este corelata cu functia îndeplinita si cu pozitia în tesut, adica depinde de presiunea celulelor din jur. Initial este sferica apoi poate deveni cilindrica, prismatica, fusiforma, stelata, sau ramâne sferica (adipocit, ovul, condrocit etc.).

Dimensiunea celulelor

In medie este cuprinsa între 20 si 30 m (1m = 10-6 m = 10-3 mm); hematia: 7,5 m, ovulul: 150-200 m, fibra musculara striata scheletica: 1-30 cm.

Structura celulei

Celula are 3 componente de baza: membrana plasmatica (plasmalema), citoplasma si nucleul.

Membrana plasmatica

Ű      Foita fina situata la periferia celulei

Ű      Asigura forma celulei, o protejeaza si separa structurile interne de mediul extracelular, asigurând astfel individualitatea celulei

Ű      Controleaza schimburile de substante si particule dintre celula si mediul extern, având proprietatea de permeabilitate selectiva (adica permite patrunderea în celula doar a substantelor utile, nu si a celor nocive si nefolositoare)

Ű      Este polarizata electric - pozitiv pe fata externa si negativ pe fata interna

Ű      Poate prezenta deformari permanente (cili, microvili) sau temporare (pseudopode)

Ű      Dpdv chimic este constituita din (fosfo)lipide si proteine

Citoplasma

Este masa celulara fundamentala situata între nucleu si membrana; în functie de gradul de organizare se disting 2 componente:

Ț    Citoplasma fundamentala = hialoplasma = citosol - reprezentata de o solutie fluida sau gelatinoasa în care se gasesc în suspensie celelalte structuri citoplasmatice; în hialoplasma exista o retea de filamente proteice = citoschelet care asigura forma celulei si miscarea ordonata a celorlalte componente celulare.

Ț    Citoplasma structurala - reprezentata de organite (=organele) celulare - structuri diferentiate ale citoplasmei care îndeplinesc diverse functii în cadrul celulei.
Organitele sunt de 2 categorii: comune tuturor celulelor si specifice (prezente în anumite celule în care au functii speciale).

Organitele comune, în functie de structura lor, sunt de 2 tipuri: organite veziculare cu membrana simpla (aparat Golgi, RE, lizozomi) si cu membrana dubla (mitocondria) si organite corpusculare (ribozomi, centrozom, citoschelet)

Reticulul endoplasmatic este o retea de canalicule si vezicule aplatizate intracitoplasmatice cu rol de sistem de transport (circulatie) al substantelor prin celula, rol în definitivarea sintezei proteice (realizeaza modificarile posttranslationale), rol în sinteza de lipide si de membrane si rol de depozit de Ca. Exista 2 varietati: REN (Reticulul Endoplasmatic Neted) care nu prezinta ribozomi pe suprafata si este responsabil cu sinteza de lipide si de membrane, ca si cu depozitarea Ca si RER (Reticulul Endoplasmatic Rugos=aspru) care prezinta ribozomi pe suprafata membranelor constituente si are rol în biosinteza proteica.

Aparatul Golgi (dictiozomi) este reprezentat de vezicule (cisterne) aplatizate = saculi si micro- si macrovezicule sferice desprinse din saculi; este situat în apropierea nucleului; are rol în elaborarea produsilor de secretie, împachetarea lor în vezicule si trimiterea catre membrana plasmatica în vederea exocitarii.

Lizozomii sunt vezicule sferice care contin enzime hidrolitice care realizeaza digestia intracelulara a particulelor exogene, dar si a componentelor celulare senescente sau deteriorate structural si functional.

Mitocondria

Organit alungit sau sferic, cu membrana dubla - membrana externa neteda si membrana interna cutata spre lumenul (cavitatea) mitocondriei formând criste. Între cele doua membrane se afla spatiul intermembranar. În cavitatea mitocondriei se gaseste substanta fundamentala = matrice mitocondriala. La nivelul cristelor si în matrice se gasesc enzimele care realizeaza oxidarea (arderea) substantelor nutritive si eliberarea de energie. Energia este stocata în ATP care o va elibera treptat pentru realizarea proceselor metabolice de sinteza. Procesul de degradare, în prezenta oxigenului, a substantelor nutritive pâna la CO2, apa si energie se numeste respiratie celulara.

Ribozomii

Sunt corpusculi sferici foarte mici alcatuiti din ARN si proteine, cu rol în realizarea sintezei de proteine; sunt liberi în citoplasma sau atasati reticulului endoplasmatic rugos (RER).

Centrozomul (centrul celular)

Este un organit celular din vecinatatea  nucleului, cu rol în diviziunea celulara - formeaza fusul de diviziune. Pozitia lui în celula indica polul anterior al acesteia. Nu exista în neuron.

Organite specifice: miofibrilele (elemente contractile în celulele musculare), neurofibrilele si corpii Nissl = corpii tigroizi sau substanta bazofila (se gasesc în neuron).

Nucleul

Situat în general central; poate lipsi la hematiile adulte sau sunt 2 la hepatocite sau numerosi la fibrele musculare striate scheletice.

Structura - are 3 componente: învelis nuclear dublu (membrana interna si membrana externa; prezinta pori pentru schimbul de substante si particule cu citoplasma; membrana externa prezinta ribozomi pe suprafata); nucleoplasma (reprezentata de cromatina - filamente nucleo-proteice din care se vor organiza cromozomii la începutul diviziunii celulare); 1-2 nucleoli (structuri mai dense din nucleoplasma nedelimitate de membrana).

 Roluri:

1.      stocarea si protejarea materialului genetic

2.      transmiterea materialului genetic în cursul diviziunii celulare

3.      controlul si coordonarea activitatii celulare
Document Info


Accesari: 44735
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )