Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Corpul tau - anatomie organe genitale

biologie


                                                  Corpul tau - anatomie organe genitale 

     

Barbatul

.

Organele sexuale barbatesti externe, penisul si scrotul - care contine cele 2 testicule - sunt usor de observat când un barbat sau un baiat este dezbracat, deoarece îi atârna între picioare.
Scrotul -Este un saculet moale de piele ridata care acopera, tine si protejeaza cele 2 testicule.
Penisul -Este facut din tesut moale si spongios si vase de sânge. Urina paraseste corpul barbatului printr-o mica deschizatura situata în vârful penisului. Capatul penisului este numit gland. Când penisul este atins si frecat, corpul barbatului se simte bine. În general, penisul este moale si atârna peste scrot.
Uneori, devine ferm, tare si mai lung. Aceasta se numeste erectie. Toti barbatii se nasc cu o bucata de piele care acopera glandul, numita preput. Unor nou-nascuti le este taiat preputul la câteva zile dupa nastere de catre un doctor sau o persoana special pregatita în acest sens. Desi un penis circumcis arata diferit de unul necircumcis, ambele au aceleasi functii.
Anusul -Este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul barbatului. Materia solida rezultata din mâncarea nefolosita de corp poarta numele de fecale. Ea paraseste corpul barbatului la fel cum îl paraseste pe cel al femeii. Fecalele sunt tinute în intestin înainte de a parasi corpul prin anus. În total, exista doua orificii între picioarele barbatului-cea mica din vârful penisului si anusul.
Daca ai putea sa te uiti în interiorul corpului unui barbat si sa-i vezi organele sexuale interioare, ai vedea 2 testicule si o serie de tuburi si glande conectate între ele.
Testiculele -Ele sunt moi si sunt acoperite si protejate de catre scrot. De obicei, un testicul este mai jos decât celalalt. Înainte de pubertate fiecare testicul este de marimea unei margele. În timpul pubertatii fiecare testicul creste pâna la marimea unei nuci sau a unei mingiute. Celulele sexuale barbatesti sunt produse în testicule.
Spre deosebire de celulele sexuale femeiesti, care exista la nastere, cele barbatesti nu sunt produse pâna când baiatul nu ajunge la pubertate. Pubertatea poate interveni oricând între vârsta de 10-15 ani. În acel moment, baiatul începe sa produca celule sexuale, care se numesc spematozoizi, iar barbatul îi produce chiar si la o vârsta înaintata.
Epididimul -Fiecare testicul este conectat la o structura proprie de forma unui tub numita epididim. Spermatozoizii calatoresc si se dezvolta în epididim în drumul catre canalele deferente. Fiecare epididim are forma unui fir de receptor de telefon, dar este mult mai mic. Este un tub subtire si încolacit, care daca ar fi desfasurat ar atinge cam 6 metri.
Canalele deferente -Fiecare canal deferent are aprox.50 cm. Fiecare dintre aceste tuburi lungi, înguste si flexibile începe de la epididim si ajunge la uretra. Sunt la fel de flexibile ca firele de spaghetti gatite.
Veziculele seminale si prostata -Cele 2 vezicule seminale si prostata produc fluide care se combina cu spermatozoizii si formeaza sperma. Sperma calatoreste spre si prin uretra.
Uretra -Este un tub lung si îngust prin care urina din vezica, locul unde este depozitata, ajunge la penis si este eliminata prin orificiul din vârful acestuia. Este, de asemenea, pasajul prin care sperma paraseste corpul. Urina este materia lichida lasata de mâncarea si bautura nefolosite de corp.
Sperma, care poarta cu ea spermatozoizii paraseste corpul barbatului cu jeturi rapide, prin acelasi orificiu prin care este eliminata si urina. Aceste jeturi poarta numele de ejaculare.
Ejacularea are loc numai dupa ce a început pubertatea. Când un barbat ejaculeaza muschii se încordeaza si tin urina în vezica, astfel încât urina nu poate parasi corpul în
acelasi timp cu sperma.

Femeia

Organele sexuale exterioare ale unei femei, clitorisul si deschiderea vaginului sunt greu de vizualizat, deoarece se afla chiar între picioarele acesteia.
Vulva -Întreaga zona cu piele fina dintre picioarele unei femei se numeste vulva. Acest cuvânt vine de la latinescul "volva", care înseamna învelitoare, protectie. Vulva acopera clitorisul, deschiderea vaginului si a uretrei si labiile.
Labiile-reprezinta doua perechi de pliuri fine ale pielii în interiorul vulvei. Ele acopera partile interioare ale vulvei-clitorisul, deschiderea uretrei si pe cea a vaginului. Cuvântul "labia" în latina înseamna buze.
Clitorisul -este o movilita de marimea unui bob de mazare. Când clitorisul este atins si frecat, corpul 242m127c femeii se simte bine atât în interior cât si în exterior. Se simte un fel de caldura si placere, sexy.
Deschiderea uretrei -Aceasta este chiar mica. Uretra nu reprezinta unul dintre organele sexuale ale femeii. Este un canal prin care este eliminata urina, în afara corpului. Urina este un lichid care ramâne în urma mâncarurilor si a bauturilor, el nefiind folosit de catre corp, ci eliminat. Este singurul fluid care traverseaza uretra unei femei.
Deschiderea vaginului -Vaginul este un pasaj de trecere între uter - organ sexual aflat în interiorul corpului femeii - si exteriorul corpului femeii. Deschiderea vaginului este mai mare decât cea a uretrei. O parte subtire de piele numita himen acopera deschiderea vaginului. O data ce o fata creste - sau când ea este foarte activa sau în timpul primului act sexual - himenul se întinde si poate sa doara putin, iar intrarea în vagin devine ceva mai mare.
Anusul -Acesta este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul femeii. Fecalele reprezinta un material solid, obtinut în urma digestiei alimentelor de catre corp. Sunt eliminate în mod similar la femeie sau la barbat. Sunt pastrate în intestin pâna la eliminarea lor prin anus.
În total deci, sunt trei deschizaturi între picioarele unei femei : cea a uretrei, cea a vaginului si anusul. Daca o fata sau o femeie este curioasa sa stie cum arata aceste orificii, poate sa utilizeze o oglinda plasata în interiorul picioarelor. Daca ne-am putea uita în interiorul corpului unei femei, am vedea organele sexuale interne-cele 2 ovare, trompele uterine, uterul si vaginul.
Ovarele -Cele doua ovare-câte unul pe fiecare parte a uterului-sunt de marimea unei capsune mai mari. Ovarele contin celulele sexuale ale unei femei si mai sunt numite si oua sau ovule. La nastere, ovarele unei nou-nascute contin un numar surprinzator de celule sexuale (1-2 milioane), dar aceste celule nu sunt destul de dezvoltate pentru a produce copii, pâna când fata nu trece prin pubertate.
Pubertatea, perioada în care corpul unei fete începe sa se transforme într-unul al unei tinere femei, se poate declansa în orice moment de la 9 ani pâna la 13 sau 14 ani. La pubertate, o fata are în jur de 300.000-400.000 de celule sexuale. Acestea nu mai pot produce copii dupa vârsta de aprox. 50 de an
i. 

                                       ANATOMIE   

    Vulva clitoris labii himen - organele sexuale externe ale femeii

Faceti cunostinta ! Ea este d-na Vulva ...

Inainte de a face cunostinta cu d-na Vulva trebuie sa te pregatesti putin. Spala zona cu un sapun fin si apa calda. Pentru a explora trebuie sa fii sigura ca ai mainile foare curate.

Spre deosebire de un baiat, caruia pentru a-l studia pe dl. Penis ii este suficient sa se uite in jos (asta daca nu au o burtica prea mare ...), pentru fata nu va fi la fel de usor. Aseaza-te comod pe pat sau pe o canapea cu spatele ridicat, sprijinit pe mai multe perne, desfa-ti picioarele si pune-ti o oglinda in fata, in care sa iti poti vedea vulva. Priveste-ti vulva, cunoaste-o si obisnuieste-te cu ea. Nu este nimic "murdar", este o alta parte a corpului tau asa cum este si gatul si bratul, numai ca ea iti va da infinit mai multa placere decat gatul sau bratul ;)

Cum iti poti vedea si studia vulva

Ca si in cazul D-lui Penis, D-na Vulva poate avea o varietate de forme si dimensiuni. Spre deosebire de baieti care de mici "se joaca cu putza in nisip", fetele pot ajunge la varste destul de mari fara sa isi cunoasca vulva, fara sa stie cu ce au fost "dotate".

Fiind atat de bine "ascunsa" vulva este mai putin cunoscuta. Si multe fete pot crede ca vulva arata "cam la fel", indiferent de "posesoare". Pubertatea aduce, odata cu dezvoltarea si modificarile normale varstei si curiozitatea. In acest moment apar si intrebarile "oare sunt normala ?", "oare asa trebuie sa arate?", mai ales ca acolo unde sunt aratate, vulvele chiar arata cam la fel - mici, simetrice si uniform colorate in roz ... Nimic mai fals ! D-na Vulva (ca si Dl. Penis, de altfel) se poate prezenta in cele mai diverse forme, dimensiuni si pigmentatii.

Singurul lucru despre care se poate spune ca este comun tuturor vulvelor este ... verticalitatea ... si elementele componente (cu toate ca si aici este de discutat fiindca uneori lipseste himenul (dar fiindca este rar, trecem cu vederea). Acestea fiind spuse, hai sa facem cunostinta ...

1) Pubis
2) Preput
3) Clitoris
4) Meat urinar
5) Intrarea vaginului
6) Labia mica
7) Labia mare
8) Himen

Pubisul sau Muntele lui Venus este deasupra vulvei. Este iesit putin in relief si moale fiindca este format din tesut adipos (gras). Este acoperit de par cret si aspru - purul pubian. Mai jos este deschiderea vulvei.

Labiile mari sunt doua pliuri longitudinale, proeminente. Au rolul de a acoperi si feri toate celelalte elemente sensibile ale vulvei. Labiile mari sunt pigmentate si sunt acoperite, la exterior, cu par. La interior sunt moi si umede. Au o constitutie musculara, elastica. Au glande sebacee si sudoripare. Aceste glande sudoripare degaja un miros. Sa stiti ca vulva nu are un miros neplacut decat daca exista o infectie. Altfel mirosul zonei genitale este extrem de excitant.

Daca pui cate un deget de o parte si de alta a labiilor mari si le departezi vei vedea ...

Labiile mici sunt doua pliuri de tesut, fara par. Ele sunt acoperite de o mucoasa, suprafata lor exterioara unindu-se cu suprafata interioara a labiilor mari. Ele se intind de o parte si de alta a orificiului vaginal. In legatura cu ele exista cele mai multe intrebari de genul "oare este normal?" ... Forma, dimensiunea si culoarea lor difera de la femeie la femeie. Nu este obligatoriu ca labiile mici sa fie ... mici. Si nici sa fie simetrice, cu o forma de inima sau fluture ... Ele pot fi netede sau foarte dantelate, de dimensiuni mai mici sau mai mari - pot iesi in afara labiilor mari, acest lucru fiind ceva normal, colorate de la roz pal la rosu sangeriu si pana la cafeniu. Au o foarte bogata retea vasculara si nervoasa, fiind foarte sensibile la exitatie.

Preputul clitoridian este un fel de capison format de unirea pliurilor superioare ale labiilor mici. Acoperit de preput se afla ...

Clitorisul - centrul placerii la femei. Clitorisul este ca un mugur sub preputul format de pliurile labiilor mici. Este format din tesut erectil (este un penis in miniatura), extrem de bogat in inervatii, care il fac extrem de excitabil, si vase sanguine. Este atat de sensibil incat o excitare directa si prelungita, fara lubrifiant, poate deveni neplacuta. In momentul excitatiei clitorisul devine erect. Excitarea lui inainte si in timpul actului sexual declanseaza orgasmul femeii.

Meatul urinar (orificiul urinar), deschiderea uretrei este 1 - 2 centimetri mai jos. Este destul de mica si destul de dificil de vazut.

Intrarea vaginului este putin mai jos, la 1 - 2 centimetri de meatul urinar. La femeile care nu au avut contact sexual cu penetrare este destul de probabil ca intrarea sa fie protejata de himen.

Himenul, acel element anatomic care i-a innebunit intotdeauna pe barbati, este un tesut care inchide partial intrarea vaginului. Daca vei incera sa apesi vei observa ca are un orificiu pentru eliminarea menstrei. Despre himen citeste, la pagina "INTREBARI", sectiunea "Sexualitate si nu numai ...", raspunsul la intrebarea "Unde este himenul ?".

Tipuri de himen


Virgina


Septat


Cribiform


Dupa o nastere


Labiile se unesc mai jos formand zona perineala. Iar mai jos se afla anusul.

Intreaga vulva este o zona erogena iar sensibilitatea erogena maxima este atinsa de clitoris, aici receptorii erogeni fiind mai numerosi decat in alta parte, aceasta zona avand rolul principal in declansarea orgasmului la femeie.

Penis, preput, frau preput ("atza"), scrot, testicule

Faceti cunostinta ! El este dl. Penis ...

Penis - organul sexual barbatesc, simbolul masculinitatii (de prea multe ori singurul simbol al masculinitatii ...). Inainte de a face cunostinta cu D-l Penis trebuie sa te pregatesti putin. Spala zona cu un sapun fin si apa calda. Pentru a explora trebuie sa fii sigur ca ai mainile foare curate. Si acum, hai sa facem cunostinta cu dl. Penis.


Penis necircumcis
a) decalotat   b) nedecalotat


Penis circumcis1) Pubis 2) Baza penisului 3) Corpul penisului 4) Gland 5) Meatul urinar 6) Preput retractat 7) Scrot 8) Preput 9) Deschiderea preputului 10) Cicatrice lasata de operatia de circumcizie

Bineinteles ca vom incepe prin a discuta despre dimensiune ... este ceea ce ii preocupa pe baieti cel mai mult, nu-i asa ? Ei bine dimensiunea penisului este data de gene, este determinata ereditar. Cu toate ca este tesut muscular, nu exista nici un fel de "penis building" asa cum exista body building. Asa ca, baieti, cel mai sanatos lucru este, in primul rand sa va obisnuiti cu ceea ce aveti si, in al doilea rand, sa invatati sa folositi cat mai bine ceea ce aveti.

Baieti, ma credeti sau nu, sa stiti ca femeia isi doreste, intr-o relatie, dragoste, fidelitate, intelegere, sprijin moral, iar un penis nu ii poate oferi toate acestea, oricum ar fi, luuuuung sau scurt. Stiu, nu este deloc usor sa nu gandesti la dimensiune, mai ales intr-o societate in care (inca) se crede ca masculinitatea este direct proportionala cu lungimea penisului. Nu are nici un rost sa va pierdeti incrderea in voi, sa fiti invidiosi sau sa credeti ca nu va veti putea adapta unei relatii daca nu il aveti pe Dl. Penis ceva de genul "Maaaaaama ..." asa cum nu are nici un rost sa fiti aroganti si sa va credeti cei mai tari si cei mai mari daca Dl. Penis al vostru seamana cu ce vedeti prin filme sau reviste "de specialitate". Lasati femeia sa decida daca Dl. Penis este asa cum trebuie. Este singura care decide in cunostinta de cauza, nu-i asa ? Oricum, in timp veti intelege ca sexul este o problema de calitate si nu de cantitate ... cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru voi.

Si acum despre portiunea "la vedere" ...

Pubisul este iesit putin in relief si moale fiindca este format din tesut adipos (gras). Dupa pubertate se va acoperi de un par ce va fi, cu trecerea timpului, tot mai des si mai aspru - parul pubian.

Penisul este un tesut erectil acoperit cu piele. Asa cum poate avea diferite dimensiuni, tot asa poate avea diverse forme. In stare de erectie el poate fi mai gros la baza decat in rest, cum este normal sa aiba corpul mai gros decat baza sau glandul sau sa aiba glandul mai mare in diametru decat baza sau corpul penisului. Tot in erectie, poate fi orientat putin catre dreapta, catre stanga sau catre in sus, catre ... unul din punctele cardinale. Daca curbura este pronuntata si aveti probleme cu erectia, intromisia sau ejacularea trebuie sa discutati cu un medic specialist (androlog sau urolog) pentru a gasi si elimina cauzele. Despre aceasta problema citeste la pagina "INTREBARI", sectiunea "Sexualitate ... si nu numai", raspunsul intitulat "Penis curbat".

Baza penisului este in zona simfizei pubiene, a pubisului.

Glandul se afla la celalalt capat. Este format dintr-un tesut muscular spongios si este extrem de inervat, ceea ce face din el cel mai sensibil loc pentru excitatia din timpul actului sexual, el fiind foarte sensibil la presiune si frecare.

Meatul urinar, se afla in varful glandului. Este deschiderea uretrei, locul de iesire a urinei si a spermei. Nu trebuie sa va faceti probleme, constructia anatomica nu permite ca aceste doua evenimente - urinarea si ejacularea - sa se produca in acelasi timp. Deschiderea uretrei in alta parte decat varful glandului este o afectiune congenitala si se numeste hipospadie (hipospadias).

Preputul. Pielea care acopera penisul este fina, moale si este strabatuta de numeroase vene. Are de asemenea numeroase terminatii nervoase, ceea ce ii da excitabilitatea, mai ales la frecare. In cazul barbatilor necircumcisi, aceasta piele acopera si glandul, aceasta portiune numindu-se preput. La exterior este tesut cutanat, piele, in interior fiind format dintr-o mucoasa ce contine glande sebacee al caror rol este sa lubrifieze si protejeze glandul. Preputul este retractibil, fenomenul de decalotare usurand copulatia. Dimensiunea preputului este, si ea, diferita de la penis la penis, uneori putand acoperi si depasi glandul cu 1 sau 2 centimetri, alteori acoperind numai jumatate din gland, chiar daca penisul este flasc.

Fraul preputului este o portiune de tesut conjunctiv ce se afla, in partea posterioara a penisului, intre baza glandului si partea interioara a preputului. Este cunoscut mai ales sub numele de "atza". Este foarte sensibil la excitatie, mai ales la intindere.

In legatura cu fraul preputului ("atza") si preputul, sunt destul de des intalnite doua probleme ... una este cea generata de un frau prea strans ceea ce face ca decalotarea sa fie dureroasa iar in unele cazuri sa apara mici sangerari in momentul actului sexual,

1) Gland
2) Corona
3) Fraul preputului (ata)
4) Sulcus
5) Partea interioara a preputului
6) Partea exterioara a preputului

iar cea de a doua este generata de fimoza (ingustarea congenitala sau inflamatorie a preputului) ce are ca rezultat imposibilitatea decalotarii penisului. In acest al doilea caz, transpiratia, secretiile naturale (smegma) si urmele de urina se pot acumula in jurul glandului. Datorita faptului ca exista un mediu cald si umed, aceste acumulari hranesc bacteriile locale care pot determina infectii ale tractului urinar. Problema fimozei poate fi foarte usor rezolvata de un medic de specialitate printr-o interventie chirurgicala foarte simpla si rapida.

Corona este zona cea mai lata a glandului.

Sulcus este zona de legatura dintre gland si partea interioara a preputului.

Prin circumcizie se indeparteaza o mare parte din preput, astfel ca glandul penisul nu mai este acoperit de acesta, fiind in permanenta decalotat. Despre circumcizie citeste, la pagina "INTREBARI", sectiunea "... sexualitate ... si nu numai ...", raspunsul la intrebarea "Ce este de fapt circumcizia ?".

Scrotul este un saculet de piele in care se afla testiculele - cele doua glande ale reproducerii la barbat si se afla in spatele penisului. Scrotul are in compunere fibre musculare. Astfel el se poate "strange" cand este frig sau inotati in apa rece sau poate sta "lejer" cand este cald sau sunteti intr-o sauna. Si scrotul este sensibil la excitatia mecanica.

Intregul penis este o zona erogena iar sensibilitatea erogena maxima este atinsa de gland, fraul preputului, si deschiderea preputului, aici receptorii erogeni fiind mai numerosi decat in alta parte, aceasta zona avand rolul principal in declansarea ejacularii.

              
Organele genitale interne ale femeii

Te-ai intrebat vreodata din ce apare o sarcina ? Sau poate ca te-ai intrebat de unde este menstruatia ... Hai sa stam de vorba despre acestea si alte cateva ...

Pozitia organelor genitale interne

1) Vezica urinara

Organele genitale interne

2) Intrarea vaginala, himenul
3) Vagin
4) Col uterin
5) Mucoasa uterina (endometru)
6) Uter
7) Trompe uterine
8) Ovare
9) Fimbrii

Organele genitale inteme sunt destinate actului procrearii. Pe scurt, spermatozoizii (lasati cu sau fara intentie in vagin ...) urca in uter printr-un spatiu ingust, numit col uterin, din uter trec spre trompele uterine. Aproape lunar, unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit, care este imediat captat de fimbriile pavilionului trompei uterine respective. Apoi acest ovocit circula prin trompa pentru a sosi in uter. Daca pe drum se intalneste cu spermatozoizii, s-ar putea ca unul sa il fecundeze (si va va da atat de multa bataie de cap, daca nu aveati aceasta intentie ...). Uterul este locul unde va fi gazduit oul fecundat, care se instaleaza aici pentru a se dezvolta. Daca fecundarea nu are loc, prin control hormonal, mucoasa uterului, acum nefolositoare, este eliminata. Acasta este sangerarea menstruala ciclica.

Vaginul este un canal foarte elastic, format din tesut muscular ceea ce-i permite sa se "ajusteze" in functie de dimensiunea penisului. In medie are o lungime cuprinsa intre 8 si 12 cm si o largime de 2,5 cm, dar acestea sunt, asa cum am spus, "in medie" ... Aceste dimensiuni se pot modifica in momentele de excitatie sexuala : lungimea poate creste cu cativa centimetri, iar largimea se poate chiar dubla. In momentul nasterii, largimea vaginului creste considerabil pentru a putea permite trecerea fatului. La femeile care nu au avut contact sexual vaginal, intrarea vaginului poate fi partial acoperita de himen ... (despre himen citeste mai multe in articolul "Faceti cunostinta ! Ea este D-na Vulva").

Cand femeia sta in pozitie verticala, vaginul nu este orientat vertical, ci usor oblic in sus. Peretele vaginal este usor cutat iar mucoasa vaginala are in structura sa un tesut de acoperire foarte sensibil la hormonii ovarieni. Structura mucoasei vaginale este variabila in functie de varsta si de perioadele ciclului menstrual.

La femeia adulta, in mod normal (fiziologic), exista un continut vaginal constand dintr-o substanta lichida, albicioasa si unsuroasa, formata din celule intacte sau alterate, substante dizolvate si bacterii, toate alcatuind ceea ce se numeste flora vaginala.

Toaleta intima trebuie sa ramana externa, pentru a nu provoca dezechilibre ale mediului vaginal. Normal, un vagin sanatos este, in acelasi timp, si curat, datorita prezentei aici a bacteriilor specifice care sunt responsabile de mediul acid protector. Vaginul are un sistem propriu de curatare ... mucozitatile nu stagneaza ci sunt eliminate spontan spre exterior. Toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese nu vor ajuta deloc la curatenia vaginului ... din contra. Dezechilibrul florei vaginale (scaderea aciditatii naturale) va avea ca rezultat imbolnavirea vaginului.

De asemenea, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, diferitele iritatii, unele boli sau slabirea sistemului imunitar, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat dezechilibrul florei vaginale. Iar acest dezechilibru si starea patologica se reflecta in echilibrul secretiilor vaginale prin aparitia secretiilor vaginale anormale. Secretiile vaginale sunt modul in care vaginul va "spune" daca se simte bine sau nu, sunt modul prin care puteti sti daca exista o problema de sanatate a vaginului. Observati care este secretia voastra vaginala normala. Orice schimbarea in ceea ce priveste consistenta, cantitatea, culoarea sau mirosul secretiilor constituie un semnal de alarma ca ceva s-a intamplat cu vaginul... ceva neplacut ... si este cazul sa mergeti imediat la doctor.

Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Peretii sai sunt formati din tesut muscular subtire. De la media de 6 - 8 centimetri inaltime si intre 3 - 4 centimetri latime, in cursul sarcinii dimensiunile lui se maresc considerabil (la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate) in acest caz fiind vorba despre retroversie uterina (uter retrovers). Uterul isi schimba usor pozitia in cursul ciclului menstrual. El este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in ace1asi timp il impiedica sa coboare in vagin. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin procesul numit menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin.

De fiecare parte a fundului uterin se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope. Sunt doua tuburi flexibile, cu lungimea de 10 - 12 centimetri si cu diametrul interior putin mai mare decat grosimea unui fir de par. Ele se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii). Aceste fimbrii capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Trompele uterine este locul de "randez - vous" dintre ovocit si spermatozoizi. Aici va avea loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului, spre locul de fecundatie si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru.

Ovarele sunt doua glande cu lungimea de aproximativ 4 centimetri si latimea de aproximativ 2,5 centimetri. Ovare sunt situate de o parte si de alta a uterului si sunt legate de acesta prin cate un ligament elastic. La nastere, o fetita are in ovarele ei o rezerva enorma de ovocite : de la 700.000 la 2.000.000 ! O mare parte dintre acestea vor suferi un proces de degenerescenta in timpul perioadei copilariei, la pubertate ramanand un numar de cca 300.000 - 400.000. Dintre acestea, numai 300 - 400 vor ajunge sa se maturizeze pentru a putea participa la fecundatie (timp de 30 de ani, cat dureaza, cu aproximatie, perioada de fertilitate a femeii). Restul vor degenera de-a lungul anilor, astfel ca dupa menopauza (in jurul varstei de 45 de ani) nu va mai exista nici unul. Ovocitul este cuprins in interiorul unui mic grup de celule - foliculii ovarieni - care se maturizeaza in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.

Ca orice alta parte a organismului nostru, organele genitale trebuie sa se bucure de o sanatate fara cusur. De aceea este bine ca imediat dupa menarha (prima menstruatie) sa feceti o vizita la medicul ginecolog. Nu trebuie sa asteptati aparitia unor probleme. Prevenirea problemelor este o dovada de grija si daca stam sa ne gandim bine este si o dovada de inteligenta ... nu-i asa ?

Organele genitale interne ale barbatului

Poate te-ai intrebat vreodata care este mecanismul erectiei, sau de unde vine sperma, sau ce contine sperma ...

Hai sa incercam impreuna sa intelegem cateva ceva din toate acestea.

Pozitia organelor genitale interne

1) Corpul cavernos
2) Corpul spongios
3) Uretra
4) Testicul
5) Epididim
6) Glanda Cowper
7) Prostata
8) Vezicula seminala
9) Vezica urinara
10) Vas deferent
11) Scrot

Sectiune

1) Corpul cavernos
2) Corpul spongios
3) Uretra
4) Artere dorsale
5) Vene dorsale

In momentul excitatiei (cand barbatul este cu o femeie, cand se uita sau citeste continut cu tematica erotica sau pur si simplu fara o cauza anume) creierul (da, creierul este principalul organ implicat in viata sexuala, in ciuda altor pareri ce vor sa aduca in prim plan penisul sau vaginul) trimite comenzi si atunci o cantitate suplimentara de sange inunda toate spatiile goale ale corpilor cavernosi. Acestia se umplu cu sange precum niste bureti, se blocheaza retragerea sangelui si astfel se produce erectia. In acest fel penisul isi mareste dimensiunile, devine rigid si poate fi folosit pentru ... stiti deja pentru ce, nu-i asa ? ... pentru ... aici depinde de fantezia voastra, dar aveti grija sa nu o ia razna :-) Dupa ejaculare, tot prin comanda nervoasa, sangele suplimentar este eliberat din corpii cavernosi si repus in circuitul sanguin. Iar astfel penisul, spre disperarea unora, (re)devine flasc ...

Acum poate ca puteti trage si singuri o concluzie ... asa cum v-am spus si in "Faceti cunostinta ! El este Dl. Penis", nu exista "penis building" asa cum exista body building. Este adevarat ca functia creeaza organul asa ca folositi-l, dar sa nu aveti impresia ca exista ceva serios prin care puteti sa-i schimbati dimensiunile. Nu s-a inventat inca nimic prin care sa se poata schimba sau reproduce acest mod in care penisul isi mareste dimensiunea - umplerea unor spatii goale cu sange sub presiune.

Sub penis se afla un sac de piele si muschi striati numit scrot. In interior acesta este despartit in doua cavitati, de catre o membrana. In fiecare din aceste doua cavitati se afla cate un testicul. Testiculele sunt glandele sexuale masculine, care produc in permanenta spermatozoizi (spermatozoid = celula reproductiva masculina) si testosteron (hormon sexual masculin, cel care va face sa aratati precum barbatii ...).

Poate ca v-ati intrebat de ce testiculele sunt atat de expuse cu toate ca sunt destul de fragile. Raspunsul este ca pentru a produce spermatozoizi, testiculele au nevoie de o anumita temperatura ce trebuie sa fie aproximativ constanta (2 grade mai putin decat temperatura corpului). Pozitionarea lor in scrot si nu in interiorul corpului le inlesneste "ventilatia" fiindca o temperatura mai ridicata duce la scaderea productiei de spermatozoizi, asa ca, atentie la hainele stramte, la bai fierbinti si saune. Daca temperatura ambientului este scazuta (vreme rece, inot in apa rece) ele vor fi retrase in cavitatea abdominala, pentru a pastra astfel acea temperatura de care vorbeam, cat mai constanta. Asa ca nu va speriati cand iesiti din apa rece a bazinului ... nu le-ati pierdut, le aveti in continuare doar ca au fost retrase in interiorul corpului pentru a compensa diferenta de temperatura :-))

La prima vedere pare ca scrotul ar fi cel care "raspunde" de pozitionarea testiculelor pe verticala. De fapt "raspunderea" este a unui muschi numit cremaster iar miscarea de ridicare sau coborare se numeste reflex cremasterian. Cremasterul este situat sub scrot. Fibrele cremasterului alcatuiesc o structura asemanatoare unei plase in care sta testiculul, daca vrei, poate fi asemanata cu plasa de la cosul de baschet atat doar ca nu are gaura jos si nu lasa sa cada "mingile" :-)). Si, ca orice muschi, cremasterul are o anumita tonicitate. Aceasta este o particularitate a fiecaruia, nu exista tonicitate "standard". Alaturi de tonicitatea lui intervin si influente ale mediului : la cald se relaxeaza, la rece se contracta. De fapt aceasta este menirea lui : de a mentine testiculele la o temperatura optima prin retragerea lor in corp si prin scoaterea lor in afara. Si scrotul are in componenta fibre musculare care se comporta la fel in mediu cald sau rece : se relaxeaza sau se contracta.

Testiculele nu sunt perfect gemene, pot exista mici diferente de dimensiune sau de pozitionare (de obicei testiculul drept este mai sus decat cel stang). Dar daca diferentele de dimensiune sunt foarte mari sau nu exista decat un singur testicul se poate vorbi despre o stare patologica ce trebuie investigata si tratata. Testiculele trebuie palpate periodic pentru a detecta orice fel de afectiune ce, trecuta cu vederea sau ignorata, ar putea duce la aparitia unor probleme grave. Daca vrei sa inveti sa iti palpezi testiculele citeste articolul "Autoexaminarea testiculelor".

Fluidul seminal ejaculat este rezultatul "cooperarii" a mai multor glande : glandele Cowper cu producerea unui fluid de lubrifiere, celulele spermatice si celulele Sertoli cu producerea si maturarea spermatozoizilor, glandele seminale si prostata cu producerea lichidului seminal care protejeaza si este in acelasi timp si un "vehicul" pentru spermatozoizi.

Aici cred ca este foarte important sa deschid o paranteza ... acest lichid de lubrifiere ce apare mai devreme, in timpul excitatiei, are un rol foarte bine determinat : de a micsora frecarea dintre preput si gland, pe de o parte, si dintre penis si vagin, pe de alta parte, prevenind astfel aparitia unor iritatii ale penisului sau ale mucoasei vaginale. Dar fiti atenti, lichidul secretat, desi nu este sperma, poate contine spermatozoizi care sa va faca o figura foarte urata daca nu sunteti pregatiti sa acceptati o sarcina si nu sunteti protejati de un prezervativ ... si aici inchid paranteza.

Cand excitatia ajunge in momentul de varf, o serie de contractii coordonate ale muschilor netezi din peretii epididimului, ale vaselor deferente, ale prostatei si veziculelor seminale si contractii ale muschilor perineului imping lichidul seminal prin uretra. Expulzarea acestuia este ejacularea. La o ejaculare este eliminat un volum cuprins intre 2 si 6 mililitri cu un numar de aproximativ 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de sperma. Uneori ejacularea poate apare si in somn ... nu este nimic grav sau anormal. Polutiile nocturne sunt nomale mai ales pentru cei care nu elimina sperma printr-o activitate sexuala.

Baietii nu trebuie sa uite iar fetele trebuie sa stie ca dupa fiecare ejaculare, la barbat, exista o perioada refractara, o perioada de asteptare, pana cand penisul isi poate recapata erectia. In aceasta perioada nu exista raspuns la stimulare. Uneori perioada este atat de scurta incat nici nu trebuie retras, penisul, din vagin. Alteori trebuie asteptat 10-20 de minute. Aceasta perioada creste dupa fiecare ejaculare sau odata cu varsta.

Perioada refractara difera de la barbat la barbat si, la acelasi barbat, de la perioada la perioada. Sunt numerosi factori care pot influenta aceasta faza, factori obiectivi cat si subiectivi, factori proprii persoanei cat si factori extrerni - stimulii pe care ii primeste barbatul din partea partenerei, varsta, starea sanatatii, capacitatea de efort fizic si psihic, ambientul, alimentatia, experienta si am enumerat numai cativa dintre acesti factori. Asa ca fiti pregatiti, oricum, existenta acestei faze nu obliga la inactivitate, totul depinde numai de fantezia voastra ...

Primul contact sexual

Va exista, intotdeauna, o prima data, dar prima data nu e intotdeauna "cea mai buna data". Multa lume acorda o importanta speciala, uneori prea speciala, primului act sexual. De cele mai multe ori primul act sexual marcheaza despartirea de copilarie si intrarea intr-o noua etapa a vietii.

Se presupune ca primul act sexual (ca si sexul in general) reprezinta o experienta sentimentala puternica, menita sa apropie partenerii. De obicei, prin intimitatea fizica se presupune ca se ajunge la intimitate sentimentala. Asa si este in cazul in care te afli deja intr-o relatie sentimentala bazata pe incredere reciproca. Dar tine minte : sexul NU creeaza aceasta relatie ci doar o intareste in cazul in care ea exista. Sa crezi ca sexul rezolva toate problemele dintr-un cuplu este o capcana de care trebuie sa te feresti.

Primul act sexual nu este numai ce vezi in filme cau citesti in cartile la moda. Sunt si lucruri pe care filmele si cartile nu le prezinta aproape niciodata, cum ar fi : grija ca nu va fi totul perfect, nervozitatea, neincrederea in corpul tau, emotia ca nu vei sti ce si cum sa faci ca partenerul tau sa se simta foarte bine si multe altele asemenea. Poate ca nu trebuie sa te astepti sa fie "super" chiar de prima data. Si in fond, daca nu este super chiar de prima data, ce? Mai ai tot timpul sa o faci sa fie. Prima data este un moment unic, oricum ar fi el.

"O sa ma doara ?" este inca una din probleme, careia va trebui sa-i faci fata la primul act sexual. Raspunsul este : in general doare, dar nu trebuie sa faci din tantar, armasar, dar nici sa suferi in tacere. Comunicarea cu partenerul iti poate rezolva o mare parte din problema, iar un pic de crema lubrifianta sau gel special pentru contactul sexual, cealalta parte. Si, poate suna curios sau amuzant, daca poti fi relaxata va fi cu mult mai bine. Sa recapitulam : ai incredere in tine, comunica cu partenerul tau, indeparteaza incordarea si foloseste un pic de crema lubrifianta.

Ei au facut dragoste pentru prima data. Iata cateva din impresiile lor :

 • .  ... D.A. (18 ani) : Eram incordata ca un arc si mai uscata decat Sahara. Asa ca a ramas mai mult pe afara decat a intrat in mine. Tipul cu care eram nu-mi placea in mod deosebit, asa ca
 • . M.O. (24) : Am fost grozav de emotionata. Eu adusesem prezervativul si unguentul ... Si pentru el era pentru prima data, asa ca ne-am "jucat" un pic, la inceput. Nu a reusit sa intre decat foarte putin in mine pentru ca eram incordata si de emotie uitasem de unguent ... sau din graba, nu mai stiu. A doua zi m-a durut atat de tare incat am crezut ca nu-mi va place niciodata. De abia mai tarziu, cand am putut sa-mi stapanesc emotiile, am putut sa ma bucur pe deplin.
 • . S.M. (17) : Mi-a fost frica. Teribil de frica. Dar el a fost atat de atent si de tandru cu mine, mi-a spus ca nu ma va grabi, se va opri daca ma va durea ... ca ma va asculta, orice as vrea sa-i spun. Asa ca prima data a fost O.K.
 • . C.V. (32) : Amandoi o faceam pentru prima data. Amandoi asteptam de vreo doi ani. Ne cunosteam bine. Nu era pentru prima data cand ne "jucam" si ne-am hotarat amandoi in acelasi timp. Eram la mine acasa (parintii nu erau) ... cred ca si asta a contribuit la atmosfera relaxata, lipsita de incordare. Ne cunosteam, deja, corpurile si tot ce a urmat a fost natural, nefortat. De doi ani stiam ca se va intampla si s-a intamplat atunci cand amandoi am vrut, cand amandoi am fost pregatiti ...

La pagina de intrabari si raspunsuri despre sex, intitulata "Sexualitate ... si nu numai", vei gasi mai multe informatii legate de prima experienta sexuala, dezvirginare, etc. Citeste-le, sunt sigur ca iti vor folosi.

Esti pregatit(a) pentru o relatie sexuala ?

Aceasta este o intrebare importanta pe care ar trebui sa ti-o pui nu numai inainte de a avea prima relatie sexuala ci ori de cate ori te gandesti sa ai o relatie sexuala cu un nou partener. Nu este simpla, s-ar putea sa constati ca in anumite perioade ale vietii tale ai dat un raspuns incorect, oricum este bine ca nu ai ignorat problema.

Cel mai important este sa nu lasi pe nimeni altcineva sa hotarasca in locul tau. Hotararea trebuie sa fie numai si numai a ta !

Eu nu vreau sa te influentez - in acest sens, oricum, sunt destule influente din partea familiei, prietenilor, partenerului. Este bine sa intelegi ca tu esti cel care hotaraste. Trebuie sa admitem ca uneori ne lasam prea usor influentati de cei din jur, fie pentru ca vrem sa fim "in randul lumii", fie numai fiindca vrem sa-l facem pe partenerul nostru fericit, fie ca avem impresia ca sexul este ceea ce il va tine langa noi, pierzand din vedere aceasta intrebare : "Sunt pregatit (a) ?". De aceea it propun sa incercerci sa iti raspunzi singur(a) la cateva intrebari ce te pot ajuta sa afli daca esti pregatit(a) :

·         . consider sexul ca pe o aventura de o seara sau as vrea sa ma implic sentimental ? dar partenerul meu ? stiu ce crede despre asta ?

·         . vreau intr-adevar sa fac dragoste cu acest partener, sau cu cineva in general ?

·         . o fac numai ca sa fie partenerul multumit sau pentru ca mi-e teama ca altfel ar putea sa ma paraseasca ?

·         . o fac numai ca sa ma simt si eu adult ? (vei fi surprins(a) sa intelegi ca adultii nu o fac atat de des precum crezi tu)

·         . am avut o discutie cu partenerul despre contraceptive sau prevenire a bolilor cu transmitere sexuala ?

·         . am toate datele despre mijloacele de contraceptie, ca sa aleg in deplina cunostinta de cauza ?

·         . m-am gandit ca as putea (partenera mea ar putea) ramane gravida ?

·         . as dori sa am un copil ?

·         . as considera avortul o solutie ?

·         . imi pot permite sa am un copil ? (am cu ce sa-l intretin ? are cine sa aiba grija de el ?)

·         . m-as putea gandi sa dau copilul la casa de copii ?

·         . mi-ar place ca acest prtener (partenera) sa fie tatal (mama) copilului meu ?

·         . am unde sa fac sex ? aceasta intrebare poate sa sune aiurea, dar locul si atmosfera in care facem dragoste conteaza foarte mult; daca te simti stresat(a) sau iti este frica de cineva sau de ceva, consecintele ar putea fi din cele mai neplacute

Incearca sa rezisti presiunilor, influentelor exterioare si sa te concentrezi pe propriile tale sentimente, nevoi si dorinte si sa vezi daca se potrivesc cu cele ale partenerului. De fapt este foarte important sa discuti cu partenerul cat mai mult despre sex, inainte de a face dragoste. Nu este nici o rusine sa discuti despre asta, nu te lua dupa cei care spun ca asa ceva nu e normal sau ca este "murdar".

Relatia sexuala este un lucru important alaturi de alte lucruri importante din viata noastra. Ea poate sa ne ofere foarte multa placere dar si disconfort, poate sa ne faca sa ne simtim mai puternici si mai liberi dar si vinovati si jenati. Toate aceste sentimente sunt normale, chiar daca uneori sunt contradictorii.

Si nu trebuie te lasi manipulat(a) de mass-media care prezinta acest subiect ca pe o rezolvare a tuturor problemelor. Relatia sexuala nu este un panaceu universal.

Problemele vietii sexuale trebuie discutate chiar daca nu este simplu

Nu este deloc simplu sa discuti despre ce vrei, astfel ca celalalt sa te inteleaga perfect, sa nu interpreteze gresit ceea ce-i spui, sa nu ramana nici un fel de loc pentru interpretari. Dar asta nu inseamna ca este imposibil ! Nu te intimida. Gandeste ce vrei sa-i spui. Alege momentul cel mai bun, inainte ca febra pasiunii sa te ameteasca. Poate ca si celalalt ar vrea sa-ti vorbesca, dar se simte jenat sau i se pare imposibil. Fii direct si nu lasa ca timiditatea sa se transforme intr-un risc pentru sanatatea ta !

Crezi ca dialogul care urmeaza ar putea sa te ajute ? Incearca !

·                     . Daca partenerul tau intreaba : Ce este asta ? ...
... tu poti sa-i raspunzi : Un prezervativ, iubitul meu.

. Daca partenerul tau intreaba : Pentru ce ? ...
... tu poti sa-i raspunzi : Sa-l folosim cand facem dragoste.

. Daca partenerul tau spune : Mie nu-mi place sa folosesc asa ceva ...
... tu poti sa-l intrebi : De ce nu ?

. Daca partenerul tau spune : Nu stiu daca o sa ma simt bine cu el ...
... tu poti sa-i spui : Cu el, eu ma simt mai relaxata si daca eu ma simt mai relaxata, te pot face sa te simti foarte bine.

. Daca partenerul tau spune : Dar pana acum nu l-am folosit ...
... tu poti sa-i raspunzi : Nu vreau sa mai risc.

. Daca partenerul tau spune : Este un pic neplacut ...
... tu poti sa-i raspunzi : Sa raman insarcinata sau sa iau vreo boala este mult mai neplacut.

. Daca partenerul tau intreaba : Nu mai ai incredere in mine ? ...
... tu poti sa-i raspunzi : Nu este vorba ca nu mai am incredere, dar oamenii pot fi infectati si pot transmite boli fara sa stie.

. Daca partenerul tau spune : O sa ma retrag inainte de ejaculare ...
... tu poti sa-i spui : Se poate ramane insarcinate si din sperma care iese inainte de ejaculare, iar secretiile vaginale pot sa infecteze in cazul in care exista o infectie.

. Daca partenerul tau spune : Nu simt la fel de intens ...
... tu poti sa-i spui : Poate de asta vei termina mai tarziu iar placerea va fi mai lunga.

. Daca partenerul tau spune : S-ar putea sa nu stea ferma cand ii pun prezervativ ...
... tu poti sa-i raspunzi : As putea eu sa fac ceva ca sa stea ferma ...

. Daca partenerul tau spune : Ne intrerupem pana il pun ...
... tu poti sa-i raspunzi : Nu ne intrerupem, eu am sa te ajut iar asta va fi o placere in plus.

. Daca partenerul tau spune : Am sa incerc, dar s-ar putea sa nu mearga ...
... tu poti sa-i raspunzi : Vom incerca si pana la urma va merge !

. Daca partenerul tau spune : Dar te iubesc ! ...
... tu poti sa-i spui : Atunci ma vei ajuta sa am grija de mine.

. Daca partenerul tau spune : Nu ma mai iubesti ...
... tu poti sa-i raspunzi : Te iubesc dar nu ma joc cu viitorul meu doar pentru a ti-o dovedi.

. Daca partenerul tau spune : Nu vom folosi prezervativul si gata ! ...
. Du poti sa-i raspunzi : Bine, atunci in loc sa facem dragoste hai sa facem ... o plimbare.

. Daca esti virgina si te-ai hotarat sa faci dragoste, vrei sa folosesti prezervativul iar partenerul tau spune : Hai sa o facem o singura data fara, doar prima data ...
... tu poti sa-i raspunzi : Este suficient o singura data sa fiu neglijenta si pot ramane insarcinata, o singura data neatenta si ma pot infecta.

Ei, cum ti se par ? Ai putea, acum, sa deschizi o discutie despre problemele vietii sexuale ?

Problemele vietii sexuale trebuie discutate

Este foarte important sa discuti despre problemele vietii sexuale, dar trebuie sa stii sa alegi cand, cum si unde sa o faci. Ideile care urmeaza ar putea sa te ajute :

·                     . asuma-ti responsabilitatea pentru optiunile tale. Incearca sa-ti cunosti bine corpul. Incearca sa-ti definesti cat mai clar valorile si ideile. Este foarte important sa stii ce te face sa te simti bine, ce iti face placere precum si ceea ce iti creeaza disconfort. Fii atent la efectul pe care vorbele si actiunile tale il pot avea asupra celorlalti.

·                     . gandeste fiecare pas pe care urmeaza sa-l faci, nu lasa nimic la intamplare.

·                     . exerseaza ceea ce ai de spus, cu un prieten apropiat, o ruda sau un adult in care ai incredere sau, pur si simplu, singur, in fata oglinzii. Acest exercitiu este o buna cale de a-ti cladi si spori increderea in propria persoana.

·                     . gandeste-te bine la ceea ce-ti propui si tinteste cat mai sus dar, in acelasi timp, nu uita masura.

·                     . fii sigur ca incepi discutia avand un bagaj de cunostinte despre relatiile sexuale. Nu discuta despre ceea ce nu stii sau despre subiecte ce nu iti sunt clare.

·                     . evita alcoolul sau oricare alte substante care ar putea sa-ti diminueze exprimarea si intelegerea clara a problemelor discutate.

·                     . comunica cu partenerul tau despre problemele tale sexuale si despre protejare INAINTE de a face dragoste. Iti va fi mult mai greu sa comunici toate acestea in momentele fierbinti ale actului sexual.

·                     . profita de orice ar putea sa-ti usureze deschiderea unei discutii despre relatiile sexuale : o emisiune tv, subiectul unei carti sau al unui articol dintr-o revista.

·                     . cauta sa abordezi discutarea problemelor sexuale atunci cand esti intr-un loc neutru (nu neaparat in pat), un loc unde sa te simti bine si sa poti vorbi linistit.

·                     . cand vorbesti fii clar, direct si ferm.

·                     . invata sa si asculti. Lasa-ti partenerul sa vorbeasca fara sa-l intrerupi. Pune intrebari daca nu ai inteles ce spune. Si invata sa-ti privesti partenerul in ochi, cand discuti cu el.

·                     . evita ca discutia sa ajunga intr-un punct mort. Incearca sa nu te rastesti la celalalt si sa nu-l jignesti.

Ei, cum ti se par ? Ai putea, acum, sa deschizi o discutie despre problemele tale sexuale ?

Intr-o relatie ai si drepturi si obligatii. Voi incerca sa-ti spun cateva din drepturile tale ... sunt sigur ca obligatiile le vei putea stabili tu singur.

·                     . ai dreptul sa nu fii abuzat fizic, psihic sau sexual

·                     . ai dreptul sa nu mai fii indragostit iar acest lucru sa nu fie o amenintare pentru tine

·                     . ai dreptul sa iti exprimi parerile proprii

·                     . ai dreptul sa ai propriile nevoi iar ele sa fie la fel de importante ca cele ale partenerului

·                     . ai dreptul sa iti croiesti un drum propriu in viata si sa nu fii criticat pentru asta

·                     . ai dreptul sa fii raspunzator pentru comportamentul propriu si nu si pentru al altcuiva

·                     . ai dreptul sa te razgandesti

·                     . ai dreptul sa ai proprii tai prieteni

·                     . ai dreptul sa spui "NU"

·                     . ai dreptul sa fii respectat, iubit si sa traiesti o viata linistita.

Adevaruri despre sex

Multe din problemele sexuale se pot rezolva prin simpla informare precisa despre ceea ce inseamna sexualitate, prin convingeri si atitudini realiste fata de sexualitate si fata de schimbarile ce pot apare in timp. Feriti-va de prejudecati, fiti sinceri si totul va fi asa cum veti dori voi !

Se spune ca ... un barbat adevarat o face de NNN ori pe zi !

Adevarul este ca ... nu poti stabili un orar pentru cat de des sa faci dragoste ! Daca crezi ca TREBUIE sa o faci de "N" ori si nu-ti iese, s-ar putea sa-ti pierzi increderea in tine si in posibilitatile tale. De fapt orice act sexual este determinat de numerosi factori, unii controlabili, altii nu.

Pentru ca un act sexual sa fie reusit este nevoie de dorinta, dispozitie si atractie din partea ambilor parteneri, cu aproape aceeasi intensitate si in acelasi moment.

Este normal ca frecventa actelor sexuale sa varieze foarte mult, in functie de acesti factori. Cateodata, intr-o relatie, pot apare momente de nesincronizare ... el vrea, ea nu si invers, ea vrea, el nu poate. Nu faceti o tragedie din acest lucru ! Este bine sa se stie ca exista diferente intre felul in care fetele si baietii raspund dorintei sexuale : se pare ca baietii sunt mai repede gata pentru un act sexual, spre deosebire de fete, carora le este necesar ceva mai mult timp de la dorinta si pana la realizarea actului sexual. Daca nu sunteti amandoi, in acelasi timp, nu trebuie sa dai vina nici pe tine, nici pe partener, ci sa-i impartasesti problemele tale, cautand o rezolvare IMPREUNA.

Aproape toti avem indoieli privind felul in care aratam. Ceea ce este important sa intelegi este ca nu trebuie sa ai un corp perfect pentru ca partenerul tau sa se simta atras de tine si sa-i placa foarte tare sa faca dragoste cu tine.

Amandoi trebuie sa ajungeti, in timp, la o intelegere reciproca despre cat de des sa faceti dragoste.

Se spune ca ... un barbat adevarat isi uimeste iubita de fiecare data cand fac dragoste. De fiecare data, de fiecare data ...

Adevarul este ca ... aceasta idee il face pe barbat, fie sa esueze lamentabil, fie sa-i fie TEAMA ca o sa esueze lamentabil. Multi dintre cei care cred ca trebuie sa-si uimeasca iubita de fiecare data cand o fac, devin victime ale impotentei, ejacularii precoce, etc. Satisfacerea sexuala a partenerei devine, de fapt, satisfacerea propriului orgoliu, creand stres ambilor parteneri si diminuand placerea sexuala.

In cursul unei relatii sexuale este normal sa existe "suisuri" si "coborasuri". In ceea ce priveste durata actului sexual, statisticile spun ca un, in mod obisnuit, un barbat ejaculeaza dupa 2 - 4 minute de la inceperea actului sexual. Orice, inclusiv durata unui act sexual, poate fi imbunatatit prin comunicarea intre parteneri.

Nu uitati ca sexul nu este o competitie si nici un mod de satisfacere a propriului orgoliu. Atingerea orgasmului nu trebuie sa fie intotdeauna scopul actului sexual.

Este bine ca partenerii sa-si spuna, unul celuilalt, ce le creeaza mai multa placere, putand astfel sa-si dea, unul celuilalt, mai multa placere. Spuneti-i partenerului cum sa va ofere placere. Sunt unele lucruri pe care numai voi le stiti, despre voi. Nu asteptati ca partenerul sa le ghiceasca. Uneori, s-ar putea sa fiti dezamagiti ...

Se spune ca ... un act sexual reusit este ceva care vine de la sine, precum mersul sau clipitul.

Adevarul este ca ... nimic nu vine de la sine ! Desi uneori pare de necrezut, o relatie sexuala implinita cere efort si implicare din partea ambilor parteneri. Atractia sexuala este un raspuns natural al corpului nostru dar nu intotdeauna duce la satisfactii depline. Pentru a atinge acest moment, de fiecare data unic, este nevoie de mai multe lucruri :

·                     . este nevoie sa avem informatii corecte inca de cand suntem foarte tineri. Spun acest lucru pentru ca multora dintre copii li se transmit, de catre parinti, de catre prieteni mai varstnici, unele informatii care, mai tarziu, le pot afecta atitudinea lor naturala fata de sex, le pot creea inhibitii

·                     . este nevoie sa fim, permanent, receptivi la nou si mai ales sa fim deschisi la sugestiile ce vin din partea partenerilor nostrii

·                     . este nevoie sa invatam sa comunicam cu partenerii nostri fiindca o relatie sexuala incitanta, care sa ne satisfaca pe deplin, cere efort si implicare din partea ambilor parteneri

·                     . este nevoie sa nu lasam ca trecerea timpului sa aduca rutina si plictiseala in relatia noastra sxuala, ci sa gasim, impreuna cu partenerul, felul in care sa o mentinem incitanta si interesanta.

Se spune ca ... un barbat trebuie sa fie "bine dotat" pentru a avea succes.

Adevarul este ca ... dimensiunea penisului nu are nici o legatura cu virilitatea si satisfactia sexuala a partenerei. Ganditi-va ce ar insemna un penis mare pentru o partenera cu un vagin mic. Actul sexual va fi dureros, neplacut. Poate v-ati intrebat de ce colegul vostru are mai mult succes la fete, desi este mai putin "dotat". Fiindca pentru stimularea sexuala eficienta a femeii este nevoie de mult mai mult decat un penis foarte dezvoltat.

Este nevoie de rabdare de a cauta zonele cele mai sensibile ale partenerei, de tandrete, de exprimarea sentimentelor pe care le ai pentru ea. Trebuie sa fii receptiv la toate dorintele ei, fie ele marturisite, fie doar intuite de tine. Nu trebuie sa eziti sa-i faci cunoscute partenerei lucrurile care iti fac tie placere si totul va fi asa cum ati visat.

Asta nu inseamna ca barbatii cu un penis foarte dezvoltat nu pot sa aiba o relatie sexuala foarte reusita !

Trebuie doar sa intelegeti ca a avea un penis "super" nu este suficient pentru a fi considerati niste barbati grozavi.

Profitati de toate darurile pe care natura vi le-a facut, dar nu uitati ca judecata si implicarea voastra sentimentala va vor oferi o satisfactie deplina si in viata voastra sexuala.

Sexul si riscul

Hai sa pornim discutia noastra de la o idee cat se poate de ... sigura :

Sexul sigur 100 % este numai cel pe care nu il faci ...

Comportamentul riscant, in relatiile sexuale pe care le avem, poate fi o urmare a lipsei de informatie, a lipsei de curaj in abordarea acestor probleme, a ignorarii pericolului sau, pur si simplu, a intelegerii gresite a anumitor informatii ...

Sunt sigur ca v-ati intrebat macar odata ... "dar daca nu ne scoatem lenjeria ?" ... "dar daca o facem in cada sau sub dus ?" ... "si daca nu ejaculez ?" ... "dar daca sunt in timpul menstruatiei ? ... "si daca facem numai sex oral ?" ... "si cand ne masturbam" ... cat poate fi de riscant ? ...

... si in acelasi timp ati vazut in pliante, ati auzit sau ati citit in media afirmatii de genul "riscul transmiterii virusului imonodeficientei umane (HIV) este mai mare in cazul sexului anal decat in cazul sexului oral neprotejat" sau "riscul aparitiei unei sarcini nedorite este mai scazut in cazul sexului neprotejat facut in perioada menstruatiei" ...

Eu sunt de acord cu datele cuprinse in aceste informatii dar nu sunt de acord cu modul de prezentare, nu sunt de acord cu modul acesta de prezentare a riscului sub forma de "mai mare" sau "mai mic", "major" sau "minor" ... nu sunt de acord cu prezentarea riscului sub forma de procente, statistici, "potential" sau probabilitati.

Care este diferenta dinte un risc "minor" de 1 la 1000 si unul "major" de 10 la 100 ? Matematic vorbind diferenta este foarte clara ... 1 la mie inseamna ca probabilitatea de a avea loc este una dintr-o mie iar 10 la suta inseamna ca probabilitatea de a avea loc este zece dintr-o suta ... dar eu nu intreb din punctul de vedere al matematicii ci din punctul de vedere al persoanei care ar putea fi victima - CAND va avea loc ? ... poate chiar de prima data ...

Prezentarea riscului sub forma de "situatia X este mai riscanta (sau mai putin riscanta) decat situatia Y" poate crea o imagine falsa asupra existentei riscului, mai ales daca acest mod de a "vedea" lucrurile este alaturat lipsei de informatie, unei atitudini de ignorare a riscului, de bravada (mai mult sau mai putin constienta) sau impulsului sexual, care, admitem cu totii, este foarte, foarte puternic.

SIDA nu este un guturai pe care sa ni-l "permitem" in fiecare toamna, sarcina nedorita nu este o migrena de care scapam cu o aspirina. Acestea sunt situatii grave, situatii cu urmari grave atat pentru noi cat si pentru cei din jur.

De aceea cred ca riscul trebuie sa fie prezentat numai prin prisma "exista" sau "nu exista". Riscul trebuie cunoscut si, la fel de bine, trebuie cunoscuta si modalitatea de a-l indeparta. Atat timp cat riscul exista trebuie sa fim constienti de el si trebuie sa intelegem ca oricare dintre hotararile noastre trebuie sa aiba o motivatie care sa tina seama de existenta riscului ca atare si nu de existenta unui risc "mai mare" sau "mai mic". In toate cazurile trebuie sa ne comportam ca si cum ar fi vorba despre riscul infectiei cu HIV - virusul imunodeficientei umane.

Oriunde, oricand, un pericol exista. Daca stii ca exista pericolul atunci sigur vei sti ca trebuie sa te protejezi. Cum ? Simplu : informeaza-te ! Site-ul "Seximus" iti sta la dispozitie dar nu te limita numai la asta.

Comportament sexual responsabil

Cei cu care am stat de vorba m-au auzit de multe ori spunand ca in viata sexuala trebuie sa ai un "comportament sexual responsabil". Si poate ca nu sunt singurul de la care ati auzit aceste cuvinte. Dar ce inseamna, efectiv, sa ai un "comportament sexual responsabil" ? Pentru cei cu care nu am stat de vorba pana acum voi preciza acest lucru. Iar pentru cei cu care am mai stat de vorba, il repet. "Repetitia este mama invataturii", nu-i asa ?

Sunt sigur ca ai mai auzit expresii precum "Capul face, capul trage" sau "Cum iti asterni, asa dormi". Ele reprezinta, pe scurt, modul in care este definita de catre intelepciunea populara, responsabilitatea - esti responsabil de urmarile actelor tale. Opusul ? = Iresponsabil ... habar nu are pe ce lume traieste.

Cat timp esti inca un copil se considera, in mod gresit, ca nu trebuie sa ai responsabilitati. Asa ca mama are grija de jucariile micutului - ea le va aduna si va face ordine in locul micutului, tata are grija de ghiozdanasul micutului - el il va purta in locul micutului, bunica are grija de catelul micutului - ea il va hrani in locul micutului si tot asa, orice ar putea fi facut de catre un copil este preluat de catre maturii familiei cu scuza "lasa draga, e copil" sau altele asemenea. Si astfel, copilul nu mai are nici un fel de responsabilitate fata de el si fata de ceilalti si daca mama nu ii va aduna jucariile ele vor fi intotdeuna imprastiate peste tot, daca tatal nu ii va duce ghiozdanasul, va uita de el, daca bunica nu va avea grija de catel, acesta va muri de foame si sete. Si "micutzul" va creste si la varsta la care viata, de aceasta data, ii va impune responsabilitati, nu va sti ce inseamna sa aiba o responsabilitate, fata de el si fata de ceilalti.

Iar printre aceste responsabilitati pe care viata le impune, bineinteles, vor fi cele legate de activitatea sexuala. Va veni o vreme cand mama, tata sau chiar bunicii vor povesti (cam) ce stiu ei despre viata sexuala, poate chiar vor vorbi despre (cam) ce faceau ei, sigur vor spune "Ai grija ce faci !" dar "micutzul", acum mare, va asculta totul ca pe o povestire pe care nu o va intelege fiindca habar nu are ce inseamna cu adevarat sa aiba grija de el si de altii, habar nu are ce inseamna sa faci ceea ce trebuie, atunci cand trebuie, habar nu are ce inseamna responsabilitate.

Perioada adolescentei este marcata de stari, cat se poate de normale, de confuzie, nesiguranta, emotii necunoscute, spirit de aventura, dorinta de cunoastere, dorinta de afirmare, foarte multe dintre ele datorate chiar descoperirii sexualitatii proprii. Unii tineri chiar ar vrea sa inteleaga si sa controleze aceste stari, chiar ar vrea sa poata face fata evenimentelor dar nu stiu cum fiindca nu au avut niciodata grija de nimic, nimeni, niciodata, nu le-a spus ca trebuie sa se pregateasca pentru a fi responsabili, nu au avut niciodata, nici un fel de obligatie fata de ei si fata de ceilalti si de cele mai multe ori nu au simtit consecintele faptelor lor. Altii, din aceleasi motive, nici macar nu au aceasta dorinta de a intelege si "pornesc la drum" cu parerea ca "cineva", ca si pana atunci, va avea grija sa faca, in locul lor, ceea ce este de facut sau ca lucrurile se vor "aranja" de la sine sau, cel mai rau, nu isi fac nici un fel de probleme si se arunca cu capul inainte in sex, precum intr-un bazin ... numai ca pentru ei bazinul va fi fara apa ...

Comportament sexual responsabil - ce ai de facut ?

Responsabilitatea este o atitudine constienta fata de obligatii. Iar atitudinea constienta implica intelegerea obligatiilor. Fiindca, pe lumea asta exista si obligatii, nu numai drepturi. Consecinta este urmarea unei fapte, a unei actiuni. Esti raspunzator de consecintele faptelor tale.

Pentru a putea avea un comportament sexual responsabil trebuie sa intelegi, mai intai, ca viata sexuala nu este un fel de "Disneyland" unde, daca ai intrat, nu ai parte decat de distractie - "aventura" si vata de zahar, "senzatii tari" si acadele. Viata sexuala o problema cat se poate de serioasa iar urmarile actelor tale iti pot influenta viitorul atat pozitiv cat si negativ. Si, in plus, nu esti singurul care vei simti urmarile modului tau de comportament fiindca si partenerul tau va avea de castigat sau de suferit de pe urma celor pe care le faci - o sarcina nedorita nu este numai "treaba ei" iar o infectie cu transmitere sexuala nu este numai "treaba lui". Ambii parteneri au "de tras" de pe urma unor astfel de situatii.

Pentru a putea avea un comportament sexual responsabil trebuie sa intelegi, in al doilea rand, ca in viata sexuala consecintele iti apartin in intregime. Nu mai este mama si nu mai merge sa te "ascunzi" dupa fusta ei, nu mai este tatal care sa te "ia in brate" - acum, tot ceea ce se va intampla, bun sau rau, placut sau neplacut, va fi al tau, tu te vei bucura sau "bucura" de consecinte si, de cele mai multe ori, atat binele cat si raul, atat placerea cat si neplacerea vor fi nu numai ale tale dar si ale partenerului tau.

Si, de fapt, nici nu este mare lucru de facut. Hai sa vedem ce este de facut, de fapt ce ai de facut, fiindca eu fac asta de mult timp :)

. Mai intai de toate trebuie sa stii ce inseamna responsabilitatea, ce inseamna sa ai responsabilitati, ce inseamna sa iti asumi aceste responsabilitati si trebuie sa stii ce inseamna o consecinta, sa prevezi aceste consecinte, sa stii ca aceste consecinte te vor afecta direct si vor afecta, direct sau indirect, pe cei din jurul tau.

. Apoi trebuie sa stii sa iei o decizie - nu incerca sa amani luarea unei decizii privitoare la viata sexuala, nu merge cu "las' ca timpu' le rezolva pe toate" ... timpul nu le rezolva pe toate sau s-ar putea sa le rezolve dar in defavoarea ta asa ca judeca bine de tot toate aspectele, si ia o hotarare.

. Mai departe, trebuie sa ai informatii de baza despre anatomia si fiziologia organelor genitale si despre reproducere - sexul nu este un "act reflex", sunt multe lucruri pe care trebuie sa le intelegi inainte de a "trece la fapte".

. ... trebuie sa ai informatii despre sarcina - ce este ciclul menstrual, ce este perioada fertila, ce este sangerarea menstruala, cum apare o sarcina sunt numai cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le ai in legatura cu acest subiect.

. ... trebuie sa ai informatii despre metodele anticonceptionale - evitarea sarcinii nedorite se poate face, si inca foarte usor, daca stii cum.

. ... trebuie sa ai informatii despre infectiile cu transmitere sexuala - sa stii care sunt acestea, sa stii bine cum se transmit si cum nu se transmit, sa stii ca toate sunt grave dar daca de unele mai poti scapa, pe altele le vei avea toata viata, sa stii ca daca unele iti fac (putin spus) viata amara, infectia HIV ti-o si scurteaza.

. ... trebuie sa ai informatii despre cum sa eviti infectiile sexuale - evitarea unei infectii sexuale este cat se poate de simpla, daca stii cum.

. Si, nu in ultimul rand, sa aplici in viata sexuala tot ceea ce stii - nu este suficient sa stii, informatiile despre prezervativ nu te protejeaza, te poti proteja numai folosind efectiv prezervativul.

Pe scurt, sa stii la ce sa te astepti, sa stii cum sa eviti raul, sa aplici ceea ce stii. Simplu, nu-i asa ?

Uter retrovers

Mai intai cateva cuvinte despre uter ...

Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Lungimea medie este de 6 - 8 centimetri iar latimea medie este de 3 - 4 centimetri. Peretii sai sunt formati la exterior dintr-un tesut muscular subtire. Peretele uterin este captusit in interior de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii, sub influenta hormonilor. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin procesul numit menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin. In cursul sarcinii dimensiunile uterului se maresc considerabil - la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri.

Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Aceasta pozitie se numeste anteversa si este pozitia normala a uterului. Uterul este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in acelasi timp il impiedica sa coboare in vagin. Uterul isi poate schimba putin pozitia in cursul ciclului menstrual.

Uter normal : 1) uter - 2) vagin - 3) vezica urinara - 4) col uterin


Uneori se poate intampla ca pozitia uterului sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate). Aceasta pozitie se numeste retroversa. In acest caz se spune ca este vorba despre retroversie uterina sau ca este un uter retrovers.

Uter retrovers : 1) uter - 2) vagin - 3) vezica urinara - 4) col uterin


Uneori pozitia uterului poate fi si inclinata spre dreapta sau spre stanga.

Retroversia uterina are mai multe cauze. De cele mai multe ori femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie (congenital) - studiile arata ca 15 % dintre femei au uterul retrovers din nastere. Dar se poate ca aceasta pozitie sa fie determinata si de alte cauze.

O alta cauza naturala care poate face ca un uterul normal sa devina retrovers este sarcina : dupa nastere ligamentele de sustinere a uterului isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar uterul in loc sa revina la pozitia normala (spre in fata) "cade" in pozitia retroversa (spre in spate).
Dar exista si cauze patologice care duc la retroversia uterina si cea mai raspundita este endometrioza. Endometrioza poate face ca uterul sa fie "tras" si "tinut" in pozitia retroversa de tesutul endometrial din afara uterului. Din aceasta cauza mobilitatea uterului are de suferit, el fiind "obligat" sa stea intr-o pozitie anormala.

Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra fertilitatii. Pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel fertilitatea. Spermatozoizii isi gasesc drum catre ovul si printr-un uter normal si printr-unul retrovers. Problemele de fertilitate care pot apare nu sunt in legatura cu pozitia fizica a uterului ci cu acele cauze de ordin patologic cum sunt endometrioza sau cu boala inflamatorie pelvina.

Un alt motiv de ingrijorare este relatia dintre uterul retrovers si sarcina. Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra sarcinii. De cele mai multe ori pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel sarcina, uterul ajungand intr-o pozitie normala sarcinii datorita greutatii fatului in dezvoltare. Dar si aici, rar, pot apare probleme. Este vorba despre cazul in care uterul nu revine incet spre o pozitie normala sarcinii odata cu dezvoltarea fatului ci ramane "prins" in pozitia retroversa in zona pelvina, impiedicandu-se astfel dezvoltarea normala a fatului, ducand pana la pierderea sarcinii.

De multe ori uterul retrovers nu are simptome si nici nu necesita interventie medicala. Atunci cand apar, cele mai des intalnite simptome in cazul uterului retrovers sunt durerile in timpul actului sexual (dispareunie) si durerile in timpul menstruatiilor (dismenoree). Bineinteles ca aceste simptome nu reprezinta o regula a uterului retrovers si de aceea este nevoie de un examen medical de specialitate care sa poata pune un diagnostic precis si sa hotarasca cea mai buna abordare. Uterul retrovers poate fi diagnosticat in timpul unui examen ginecologic complet.

Este recomandat ca fiecare femeie care si-a inceput viata sexuala sa mearga la un medic specilist ginecolog, pentru un examen medical. In acest fel se pot descoperi eventualele situatii care cer atentie si abordare speciala.

Infectie HIV - prevenirea este singurul mijloc de lupta

Prevenirea este si ramane, inca, singurul mijloc de lupta impotriva propagarii infectiei HIV. SIDA este, de fapt, o boala legata de comportament (sexual sau folosirea incorecta a acelor sau seringilor). Numai o schimbare a comportamentului poate sa ne protejeze si sa limiteze raspandirea virusului. Chiar daca vom avea un vaccin si un tratament, masurile de prevenire vor ramane principalul mijloc de lupta. In fata pericolului SIDA, sanatatea noastra depinde de noi insine.

Virusul imunodeficientei umane (HIV) este prezent in concentratie infectanta in sange, sperma si secretii genitale.

Inainte de a avea relatii sexuale trebuie sa va ganditi de doua ori, fiindca nu exista nici un semn exterior al seropozitivitatii. Nu se poate spune despre nimeni ca este curat si sanatos dupa cum arata. De aceea hotararea de a avea o relatia sexuala este un gest caruia trebuie sa-i evaluati dinainte consecintele. Este important sa aveti timp sa va cunoasteti partenerul, sa va intrebati reciproc despre posibilitatea unei infectii anterioare sau asupra comportamentului actual, comportament care ar putea fi o sursa de infectare. Toata aceasta perioada de cunoastere reciproca poate fi trecuta cu bine fie prin amanarea relatiei sexuale si abtinerea de la a avea alte raporturi sexuale, fie prin folosirea prezervativului. Prima varianta poate fi preferata de cei care nu agreeza prezervativul, avand totodata posibilitatea aprofundarii sentimentelor si a cunoasterii partenerului. A doua varianta - folosirea prezervativului - ofera protectie fata de o sarcina nedorita si fata de bolile cu transmitere sexuala inclusiv infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Prezervativul este cel mai ieftin, cel mai putin nociv, cel mai la indemana si cel mai sigur anticonceptional si protector anti-HIV, cu conditia sa fie folosit corect.

Se recomanda folosirea prezervativului in toate relatiile sexuale atat in cazul in care nu stii despre partener daca s-a expus sau nu riscului de infectare cat si in cazul in care numarul parenerilor este mai mare de unul ... S-ar putea ca folosirea prezervativului sa nu fie usoara chiar de la inceput. Dar este indispensabil sa acceptati ideea si mai ales sa vreti sa-l folositi.

Reducerea numarului de parteneri sexuali reduce probabilitatea de expunere la infectare.

Fidelitatea fata de un partener poate fi o metoda de prevenire a infectarii cu virusul imunodeficientei umane (HIV), cu conditia ca fidelitatea sa fie reciproca si partenerul sa nu fi avut comportamente cu risc (relatii sexuale cu mai multi parteneri, folosirea de droguri injectabile, transfuzie sanguina inainte de 1990). Daca partenerul este infidel sau infectat se impune folosirea prezervativului.

Abstinenta temporara, fidelitatea reciproca, responsabilitatea si folosirea prezervativelor sunt alegerile cele mai nimerite pentru sanatatea si mai ales pentru viata ta.

Cu totii putem participa la lupta anti-SIDA, prin evitarea unui comportament riscant, pentru a nu spori numarul seropozitivilor, prin atitudinea pe care o manifestam fata de cei seropozitivi din jurul nostru, pentru a-i feri de marginalizare si izolare, pentru a le ameliora suferinta morala si fizica, prin raspandirea informatiilor asupra unui comportament responsabil, sanatos atat in cazul unor relatii sexuale dar si in afara acestora, pentru constientizarea pericolului ce il reprezinta infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Cu totii suntem responsabili de propria viata si de viata celor pe care ii iubim.

Autoexaminare testicule

Autoexaminarea testiculelor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea de sanatate a testiculelor si mai ales este cea mai la indemana metoda pentru prevenirea cancerului de testicul.

Cancerul de testicul este destul de rar intalnit. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa stii despre ce este vorba si cum poti sa depistezi din timp orice problema. Cancerul de testicul este cel mai des intalnit la grupa de varsta cuprinsa intre 15 - 35 de ani. Dar nici celelalte persoanele de sex masculin nu trebuie sa ignore aceasta situatie.

Cauza nu este inca total clarificata. Situatia pe care specialistii o incrimineaza cel mai des este cea reprezentata de nedezvoltarea sau dezvoltarea anormala a testiculelor si in special cea reprezentata de un testicul necoborat, antecedente de acest fel in familie. Unii dintre specialisti au considerat drept cauza si poluarea cu diferite substante nocive.

Cancerul de testicul are mai multe stadii si, in functie de acestea, poate fi vindecat in proportie de 50 - 99 % iar uneori chiar si mai putin. Depinde foarte mult de promptitudinea cu care sunt depistate primele modificari care apar in starea testiculelor.

1) Scrot 2) Testicul 3) Epididim
4) Vas deferent 5) Vase de sange

Aceasta este anatomia zonei. Sub penis se afla un sac de piele si muschi striati numit scrot (1). In interior acesta este despartit in doua cavitati, de catre o membrana. In fiecare din aceste doua cavitati se afla cate un testicul (2). Testiculele sunt glandele sexuale masculine, care produc in permanenta si stocheaza spermatozoizi si hormonul testosteron. Testiculele nu sunt perfect gemene, pot exista mici diferente de dimensiune sau de pozitionare - de obicei testiculul drept este mai sus decat cel stang. Atasat de testicul este epididimul (3) - organ tubular, incolacit, care este locul unde se realizeaza maturarea spermatozoizilor si dezvoltarea capacitatilor lor de miscare. Tot aici se gasesc numeroase vase de sange (artere si vene) care hranesc si oxigeneaza zona.

Cel mai bun moment pentru o examinare a testiculelor este cel de dupa dus sau baie, atunci cand musculatura este relaxata iar testiculele coborate.
Stai in fata oglinzii, ridica penisul (sau tine-l intr-o parte) in asa fel incat sa iti poti examina vizual, fara probleme, testiculele. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea testiculelor. Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt :

 • . aparitia unei diferente anormale in ceea ce priveste dimensiunea testiculelor
 • . coborarea anormala a unui testicul
 • . orice fel de umflatura ce ar putea exista pe scrot sau sub pielea scrotului.

De la baza penisului, zona superioara a scrotului, pipaie sub piele, vasele deferent si vasele de sange din aceasta zona. Cauta sa descoperi daca au aparut schimbari de la ultima palpare. Coboara si pipaie epididimul care este chiar deasupra testiculului. Apuca apoi testiculul intre degetul mare si celelalte degete si roteste testiculul, usor, intre degete, a sa cum ai face-o su o bila. S-ar putea sa ai, la inceput, o stare de usor disconfort, dar te vei obisnui repede si atarea neplacuta va dispare. Nu-l strange prea tare ... apoi fa acelasi lucru si pentru testiculul stang.

Un testicul normal trebuie sa aiba o forma ovala, regulata, sa fie neted si ferm la pipaire. Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt : aparitia unei umflaturi pe testicul, aparitia unei umflaturi in zona epididimului, aparitia unor umflaturi in zona vasului deferent, umflarea venelor sanguine din aceasta zona, aparitia unei "pungi" cu lichid in scrot.
De asemenea trebuie sa se urmareasca si alte simptome cum ar fi : senzatie de durere in zona testiculelor, orice inflamatie a zonei, durere sau arsura la urinare, sange in urina, sange in sperma, in general aparitia unei stari de disconfort.

Nu toate cazurile in care apar schimbari in ceea ce priveste starea testiculelor si a zonei reprezinta o afectiune maligna, un cancer. Sunt si alte afectiuni, benigne, care pot aduce schimbari ce sunt descoperite in momentul palparii testiculelor : varicocel, hidrocel, torsiunea unui testicul. Dar chiar daca nu este vorba despre cancer, aceste afectiuni benigne sunt periculoase fiindca pot duce la instalarea infertilitatii.

Bine este ca prima palpare a testiculelor sa fie facuta de catre medic, intr-un cabinet de specialitate - andrologie sau urologie - pentru a intelege cum se face aceasta si a sti cat mai multe despre testicule si particularitatile lor.
Orice schimbare este un semnal de alarma, dar numai un control intr-un cabinet de specialitate poate "spune" precis daca este si care este problema. De aceea nu te sfii sa discuti orice problema cu medicul.

                       ANATOMIE

Fiintele umane se impart in doua categorii : femei si barbati, dar cum se stabileste din ce categorie fac parte, cei diferentiaza?

Diferentiere sexuala

 • Sexul cromozomial - daca celulele unui corp contin cromozomi xx - sexul este feminin, daca cromozomii sunt xy - sexul este masculin.
 • Sexul gonadal - determinat de prezenta testiculelor sau ovarelor.
 • Sexul hormonal -determinat prin secretia preponderenta a hormonilor androgeni - in acest caz persoana este de sex masculin sau estrogeni - progesteron in care caz persoana este de sex feminin.
 • Sexul organelor interne - barbatii au prostata, femeile au uter.
 • Sexul organelor externe - barbatii au penis si scrot, femeile au clitoris si labii.
 • Sexul creierului - determinat de diferenta de structuri ale creierului, in special la nivelul hipotalamusului, intre femeie si barbat, sub influente hormonale.
 • Sex stabilit la nastere - de catre doctor care constata daca organele genitale externe sunt de acelasi sex cu cele interne.

Care este diferenta dintre sotie si amanta ?

In cazul in care sunteti sotie aveti urmatoarele avantaje si dezavantaje:

 

 - Avantaje :

 • chiar daca mai rataceste uneori tot la tine se intoarce
 • esti recunoscuta si respectata ca partenera legitima
 • il cunosti cum alta nu va reusi s-o faca niciodata
 • imparti cu el amintiri si ani de casnicie
 • ai alaturi un prieten si un sprijin

 

 - Dezavantaje :

 • il vezi cum se transforma din indragostitul adorabil intr-un barbat morocanos si mai putin atent fata de tine
 • trebuie sa te lupti cu rutina ce se instaleaza in mod inevitabil
 • ii gatesti, ii speli, faci curat si el nici nu observa
 • nu mai ai parte de declaratii de dragoste infocate in fiecare zi
 • ii cunosti toate defectele, toate maniile
 • trebuie sa-l suporti cind e nervos
 • risti ca dupa un numar de ani impreuna sa te insele cu alta mai ...

 

In cazul in care sunteti amanta aveti urmatoarele avantaje si dezavantaje:

 

 - Avantaje :

 • nu ai nici-o obligatie fata de el
 • iti face multe daruri
 • nu trebuie sa-l suporti cind nu ai chef
 • nu vei avea timp sa-i cunosti si sa-i suporti defectele
 • nu esti nevoita sa renunti la libertatea ta
 • nu are dreptul sa-ti reproseze daca te vezi cu altcineva
 • intodeauna se va stradui sa-ti satisfaca orice capriciu

 

- Dezavantaje :

 • dimineata cind te trezesti constati ca esti singura
 • nu vei fi niciodata invitata sa fi alaturi de el in societate
 • adesea ramii cu un gust amar pentru ca n-ai fost decit o aventura
 • te poti indragosti de el si vei suferi
 • risti sa-ti ratezi viata tot asteptind sa-si lase nevasta pentru tine

Sexul, bun la toate

Daca doriti sa va simtiti in forma, sa dormiti profund, sa indepartati oboseala si stresul, sa slabiti, va anuntam ca exista un panaceu.
Indreptati-va direct spre dormitor, pentru ca dormitorul este cel mai frumos cabinet medical iar sexul este medicamentul minune.


Civilizatiile antice stiau mai demult ceea ce cercetatorii au descoperit recent si anume ca sexul are foarte multe efecte benefice unele chiar nebanuite.

Studiile recente au aratat ca sexul face adevarate minuni, in moduri la care nici nu va ginditi.

In urma unui studiu realizat de catre medicii Merryn Gott si Sharon Hinchliff la Universitatea Sheffield, s-a descoperit ca partenerii cuplurilor mai vechi care fac dragoste cu regularitate se afla intr-o forma fizica si psihica mult mai buna decit cei care fac sex mai rar.

Sexul pare sa fie important in ceea ce priveste increderea de sine, indiferent de virsta. (nu pare, ESTE)

Stresul este un adevarat ucigas al pasiunii. Insa o partrida de sex produce substanta chimica numita dopamina, care anihileaza hormonii de stres. Numai 20 de minute (limita maxima nu exista) de sex au ca rezultat cel putin doua ore de relaxare. Sexul facut cu regularitate (dar si cu placere) este un adevarat eliminator de stres si poate preveni durerile de cap si tensiunea nervoasa.

Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care fac sex cu regularitate prezinta constant un nivel mai ridicat de imunoglobulina A in organism decit celelalte persoane. La barbati o partida de sex ridica nivelul de testosteron, substanta care intareste oasele si ajuta la transportul DHEA prin organism, un element esential pentru un sistem imunitar puternic. De asemenea cercetatorii au constatat ca femeile care au suferit de cancer la sin si care au relatii sexuale frecvente se refac mai rapid decit celelalte. "In cazul multor forme de exercitii fizice, sistemul imunitar are de suferit, dar acest lucru nu se intimpla in cazul sexului", afirma dr. Gott.

Hormonul DHEA ajuta la intarirea oaselor, dar mai are si un alt avantaj pentru organism: ajuta la scaderea in greutate. El actioneaza alaturi de hormonul feminin estrogen, pentru a creste "ciclul acizilor grasi", care maresc rata metabolismului si ajuta femeile sa arda caloriile. De asemenea, el ajuta la reducerea nivelului colesterolului la ambele sexe. In timpul unei partide de sex se ard o suta de calorii pe ora. "Dca doriti sa scapati de kilogramele in plus, o viata sexuala activa este exact ceea ce va trbuie", spune medicul.

O partida de sex intareste muschii pelvisului, posteriorului, bratelor si coapselor. Dr. Gott explica:"Sexul relaxeaza muschii, asa ca este un tratament foarte bun in special pentru durerile de spate pe care le au multe femei. Cea mai eficienta poxitie pentru dureri de spate este este cea a misionarului sau femeia deasupra".

A face sex de trei ori pe saptamina, cel putin 20 de minute, duce la reducerea la jumatate a riscului aparitiei unei boli de inima.
'Unii opameni se ingrijoreaza, gindindu-se ca o partida de sex le poate afecta sanatatea in sens negativ. Cazurile in care inima are de suferit sunt extrem de rare.daca puteti urca treptele, atunci inseamna ca puteti face si sex - ceea ce este mult mai placut, oricum", explica dr.Gott.

Un pui de somn dupa o partida de sex poate constitui un subiect de gluma in cuplu, dar cercetatorii spun ca este ceva natural.
Nivelul hormonului oxytocina, care provoaca somnul, creste de cinci ori in momntul orgasmului. Aceasta inseamna ca femeile vor pica de somn cam la 20-30 de minute dupa orgasm, in timp ce barbatii nu vor mai putea tine ochii deschisi cam in 2-5 minute.
"Acest lucru explica de ce se doarme atit de bine bine dupa un act sexual reusit si de ce barbatii adorm foarte usor dupa ce fac dragoste. Peentru ambele sexe, acesta este cel mai bun remediu impotriva insomniei", spune medicul.

Contactul intim cu alta fiinta umana reprezinta un analgezic natural De asemenea, o partida de sex duce la cresterea nivelului de estrogen la femei, substanta numita si "hormonul fericirii", care indeparteaza starile depresive.

Foloseste-l sau il vei pierde - este enuntul care se potriveste atit de bine celulelor cenusi si muschilor, dar si libidoului. Asigurati-va partide de sex cu regularitate si va veti pastra dorinta fata de partener. "Cu cit simtiti o dorinta mai acuta, cu atit avantajele sunt mai mari si cu atit va veti simti mai bine", explica dr.Gott Merryyn de la Sheffield University

Cind atinge femeia maximul erotic?

In timp ce barbatul atinge maximul sexual la 18 ani, femeia se afla in aceea perioada departe de capacitatea sa sexuala maxima.

Abia la sfirsitul a 30 de ani ea atinge maximul si il mentine pina la 40 - 50 de ani, deseori si mai tirziu.

Femeile difera in atingerea maximului sexual in functie de virsta, iar specialistii in medicina nu au cazut de acord cu periopada cind se manifesta aceasta. Intr-o ancheta realizata in S.U.A. , 2% din femei au afirmat ca si-au atins maximul sexual inainte de 20 de ani ; 24% au marturisit ca l-au atins intre 20 - 30 de ani; 9% au considerat ca femeia atinge maximul intre 40 -50 de ani; iar numai 1% sunt de parere ca-l ating dupa virsta de 50 de ani, in timp ce 9% nu au opinat ca exista vreo legatura intre virsta si raspunsul la excitatiile sexuale.

Majoritatea absoluta 52% din femei au sustinut ca maximul sexualitatii feminine se atinge intre 30 - 40 de ani.

Desigur, in actul sexual au o mare influenta: experienta, cunostintele si sensibilitatea.

Tot specialistii spun ca, in practica medicala s-au vazut multe reusite intre barbati tineri si femei mai in virsta. Privit din punct de vedere fiziologic, asa cu arata faptele, astfel de raporturi sunt foarte bune. Dar este ciudat ca acestea sunt intelese gresit. Mai rar este vorba de o legatura intre un Adonis tinar si o femeie bogata si in virsta, ci mai des de o atractie reciproca dintre entuziasmul tineresc si intelepciunea matura.

Barbatii tineri sunt, asadar, deseori atrasi de femei cu 10 - 20 de ani mai mari, caci ele sunt coapte emotional, sigure pe ele, capabile sa conduca si au o pozitie sociala mult mai stabila in ceea ce priveste locul si functia lor in societate, decit cele mai tinere. Iar ei, sunt deseori mai energici, maleabili, gata sa invete, in comparatie cu barbatii mai in etate.

Ghinionul este ca multe femei sufera de mustrari de cuget cind se aventureaza intr-o relatie mai serioasa cu un tinar, desi acesta le poate fi un partener sexual si emotional mai bun decit un barbat de aceeasi virsta cu ele.

Ejacularea precoce este cauzata de starea emotionala ?

Ejacularea precoce este cea mai des intilnita problema sexuala a tinerilor, dar asta nu inseamna ca toti patesc asa. Ejacularea precoce, este cauzata de o stare emotionala.

Dincolo de sfera cerebrala, in cadrul sistemului nervos actioneaza alte doua subsisteme, acestea sunt:

 • Subistemul simpatic - prin intermediul adrenalinei, controleaza manifestarile de aparare in fata oricarei amenintari (reactii ca frica de pericol, de exemplu - grija de a feri partenera de de o sarcina nedorita - controleaza la barbat ejacularea iar la femeie orgasmul)
 • Subsistemul parasimpatic - este responsabil la ambele sexe de ceea ce se cheama "recuperare". Pe plan sexual, coordoneaza la barbat erectia si, la ambele sexe orgasmul. Acest proces intervune, fie prin producerea unui raspuns sexual normal, fie printr-o deficienta ca: ejacularea precoce, lipsa dorintei...)

In functie de perioada vietii in care a aparut, ejacularea precoce poate fi primara, (s-a instalat o data cu primul contact sexual) sau secundara. Cauzele care duc la aceasta dereglare sunt organice sau psihice. La tineri predomina cauzele psihice: un obicei ramas din adolescenta (frica de a nu fi prins in timpul masturbarii), ejacularea in afara vaginului de frica unei sarcini nedorite, o lunga perioada de abstinenta sau o puternica excitatie.

Exista foarte multe tehnici prin care poti sa prelungesti durata actului sexual astfel incit ejacularea precoce sa poata fi eliminata. Vezi :

Toate aceste metode si tehnici prin care pti scapa de ejaculare precoce sunt descrise pe site in sectiunea dedicata membrilor.

Care este diferenta dintre orgasmul clitoridian
si cel vaginal ?

Clitorisul - situat intre labii, in partea de sus a vulvei - este singurul organ al omului dedicat exclusiv placerii.

In clitoris exista in jur de 8000 de terminatii nervoase, adica de de doua ori mai multe decit in penis. Datorita sensibilitatii extreme, stimularea lui, indiferent de modalitatea in care e facuta, este forma cea mai rapida si mai usoara de a aduce o femeie la orgasm.

Orgasmul vaginal este cu mult mai greu de obtinut si in principiu, are doua conditii prealabile:

 • trebuie sa fie perfect umectata (ceea ce presupune cam 20 de minute de stimulare clitoridiana) inainte de penetrare
 • trebuie folosita o pozitie care sa asigure o presiune tot asupra clitorisului.

Senzatia rezultata ar trebui sa fie mult mai adinca, mult mai deplina, mult mai larg difuzata intern, prin comparatie cu "gidiliciul" superficial al orgasmului clitoridian, extern

Cit de des este normal sa faci sex ?

Un barbat tinar si sanatos poate face dragoste in fiecare zi, chiar de mai multe ori pe zi. Imbatrinind, va reusi mai greu.

Foarte multe considerente intra in joc in legatura cu frecventa actului sexual: comportamentul partenerei, sau partenerelor, erotizarea mai mica sau mai mare a raporturilor sexuale, tensiunea nervoasa sau oboseala fizica acumulata ca urmare a activitatii zilnice...

Contact sexual- de trei ori pe zi sau de trei ori pe an - este normal, si intr-o situatie si in alta , atita vreme cit ambii parteneri se declara multumiti.

Kinsey, Pomeroy si Martin (somitati in materie de sex) considerau ca virsta sotului are o deosebita influenta asupra frecventei contactelor sexuale.

O frecventa de aproximativ 3-4 ori pe saptamina este posibila in jurul virstei de 20 de ani. La 30 de ani se ajunge la 2-3 pe saptamina. La 40 de ani de 2 ori pe saptamina, pentru ca la 60 de ani sa se intimple cel mult o data pe saptamina.

Se subintelege faptul ca cifrele sunt aproximative si ca in fiecare grup de virsta exista variatii individuale foarte largi.

Important nu este sa bati recorduri. Important este sa faci dragoste de fiecare data cind ai chef.

Care sunt perversiunile sexuale?


Se mai numesc anomali, aberatii sau variante sexuale

Exhibitionismul - satisfactia sexuala deriva dintr-o varietate mare de strategii utilizate pentru a-si expune organele genitale unor persoane necunoscute.

Voyerismul - caracterizat prin obtinerea placerii observind din locuri ascunse activitatile sexuale ale altor persoane.

Troilismul - se refera la schimbarea partenerului sexual cu o alta persoana in timp ce a treia persoana priveste, sau la doua cupluri care au relatii sexuale in acelasi timp, uitindu-se unii la altii.

Travestismul - folosirea hainelor celuilalt sex.

Incestul - contactul sexual dintre doua persoane care sunt rude foarte apropiate.

Pedofilia - angajarea in relatii sexuale cu minori, indiferent de sex.

Zoofilia - intretinerea de raporturi sexuale cu animale

Urofilia - urofilii pot obtine satisfactie sexuala daca pot urina sau se lasa urinati de catre partener.

Sadismul - satisfactia deriva din provocarea durerii fizice sau psihice partenerului sexual.

Masochism - individul simte placere sau este satisfacut sexual cind este lovit fizic sau umilit psihic de catre partener.

Necrofilie - intretinerea de raporturi sexuale cu cadavre.

Ce este hermafroditismul ?

Este definit prin prezenta, la acelasi individ, a ovarului si testiculului, functionale sau nu, insotite de organe genitale normale sau anormale.

El se intilneste foarte rar in cadrul speciei umane. Organele genitale externe, ca si cele interne pot fi apropiat feminine sau masculine sau ambigui.

In asemenea cazuri este foarte greu de precizat sexul atunci cind se declara nou-nascutul, ca rezultat al dificultatii in stabilirea acestuia; de obicei, la nastere , marea majoritate sunt declarati baieti, la pubertate sau post-pubertate situatia devenind iar delicata.

Cauza hermafroditismului adevarat poate fi rezultatul unei duble fecundatii sau, exceptional, al fuziunii a doi zigoti de sex opus

Ce poti face pentru a avea o noapte de dragoste reusita?

Secrete  De multe ori partenerii care traiesc ani de zile impreuna se iubesc, dar fara sa se mai iubeasca sexual. Adorm unul linga altul fara sa se mai gindeasca la sex. Terapeutii na avertizeaza impotriva unei prea mari apropieri. Iata secretul: nu fii intodeauna la dispozitia partenerului(ei) . Nu te plimba mereu dezbracat(a) prin casa, nu spune tot ce gindesti. Cind te intreaba la ce te gindesti, raspunde-i: asta nu te priveste. Traieste pentru tine si el (sau ea) va incerca sa se apropie de tine sufleteste si sexual.

Atingeri  Medicina din Orientul indepartat cunoaste sapte puncte de stimulare sexuala, pe care partenerul ar trebuii sa le maseze usor.

 • Coloana vertebrala. De aici pornesc toti muschii spre trunchi.
 • Burta sub ombilic.
 • Ambele parti ale coapsei, la inaltimea soldurilor.
 • Partea interioara a gambei.
 • Degetul mare de la picior.
 • Partea interioara a bratelor, pina la degete.
 • De la partea interioara a coapselor pina la genuchi.

Sentimente  "Multe persoane se pling ca partenerul lor nu se da cu totul la dragoste fizica", spune sex-terapeutul dr. Shirley Tussman, "si este asa de putin erotic ca un barbat sa-si indeplineasca mult si din obisnuinta obligatiile de sot ". Sfatul terapeutului este urmatorul. Aveti de cistigat mult mai mult daca va aratati sentimentele, daca va exteriorizati. Gemeti, strigati, faceti-va de cap. Mai uitati si lumina aprinsa. Pentru barbat timpul ideal pentru sex este dimineata. Atunci glandele sexuale din testicule produc cea mai mare cantitate din hormonul sexual testosteron. Dar femeile agreeaza mai mult dragostea seara.

Dialogul  Indienii si chinezii din antichitate considerau pozitia cel mai important lucru in sex. Dar mai important decit orice pozitie sofisticata este discutia. Trebuie sa avem curajul sa spunem partenerului ce ne place sau nu. Un sexolog american a constatat: "De multe ori un partener are retineri sa-si dezvaluie cele mai tainice dorinte. Iar cind celalalt il intreaba ce si-ar dori mai mult el sau ea raspunde ca totul este in ordine. De aceea trebuie (mai ales) ca barbatii sa invete sa vorbeasca despre tot deschis. Chiar daca se tem ca femeia ii va refuza."

Antrenamentul   Majoritatea barbatilor doresc sa-si intirzie cit mai mult propriul orgasm. Aceasta capacitate se antreneaza. Muschii folositi sunt aceiasi cu care barbatul poate intrerupe actul urinarii. Incrcati de mai multe ori pe zi sa contractati de 15-20 ori consecutiv aceasta grupa de muschi. Dupa citeva saptamini musculatura bazinului vi se va intari si veti putea impiedica ejacularea la scurt timp inaintea orgasmului.

Rezistenta   Cel mai important lucru pentru erectie este irigarea cu singe a penisului. Ca si intr-un infarct, la care vasele de singe coronariene sunt astupate, si aici venele pot fi ingustate prin depuneri. Urmarea : impotenta. De aceea, pentru a ocoli pericolul, ar trebui sa evitati citiva factori de risc:

 • Fumatul, caci nicotina ingusteaza vasele de singe.
 • Supraponderalitatea,caci prea multa grasime nu provoaca doar arteroscleroza, ci si mareste tensiunea arteriala.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca femeile prefera un corp masculin suplu.
 • Sedentarismul. Anrenati-va intr-un sport ; jogging, inot, tenis... Toate aceste sporturi accelereaza circulatia sanguina si va transforma intr-un iubit capabil.
 • Stresul. Evitati pe cit posibil acest dusman. Cine se gindeste zi si noapte la munca, da gres in dragoste.

Dieta   Pestele este preferat carnii, caci contine mult zinc, substanta ce stimuleaza formarea spermatozoizilor. La fel e si cu icrele. Nici oul nu este de lepadat: albusul concentrat mareste pofta de dragoste. Vitamina E - a fecunditatii - se gaseste mai ales in legume, cereale integrale, ulei de floarea soarelui si margarina. Ficatul, pasarile, spanacul si varza contin mult fier. El transporta mai mult oxigen in celule si le protejaza impotriva oboselii. Un pahar de vin alb sau sampanie actioneaza stimulator, dar o sticla intreaga din contra. Asa ca atentie.

Cine trebuie sa aiba initiativa ?

Initiativa intr-o relatie sexuala trebuie sa apartina atit femeii cit si barbatului.


Numai schimbind in permanenta si in mod spontan rolul cind activ, cind pasiv, barbatii si femeile vor putea ajunge la o armonie mai profunda a cuplului.

Este bine stiut faptul ca, o relatie reusita se bazeaza in principal pe libertate, pe usurinta cu care ambii parteneri initiaza sau se angajeaza in activitatea sexuala.

Arta de a iubi depinde nu numai de incarcatura emotionala a doi parteneri, ci si de cunostintele lor de anatomie si tehnici sexuale.

La ce foloseste preludiul ?

Preludiul consta in pregatirea partenerei pentru actul sexual.

Este faza de excitatie, fiind foarte importanta pentru femeie, deoarece , prin neglijarea ei , femeia se excita mai greu, isi incepe contactul propriu-zis insuficent pregatita, ceea ce determina nemultumire,existind posibilitatea de a nu ajunge la orgasm.

Lasindu-te liber dus de o oarecare fantezie, iti poti imbogati viata sexuala - in loc s-o lasi sa devina o rutina plictisitoare - dar totul cu o limita, nu atit incit sa nu mai simti caldura si contactul senzual cu persoana de linga tine.

Preludiul este o faza deosebit de importanta a actului sexual, deoarece de aceasta faza depinde reusita actului sexual propriu zis. In aceasta faza, multiplele aspecte care se petrec sunt de fapt forme de manifestare a afectiunii reciproce, dar si o modalitate de a obtine o inalta stare de tensiune sexuala.

Din acest punct de vedere , cei doi parteneri se gasesc in pozitii diferite: barbatul prin insasi psihologia lui este mai agresiv decit femeia, face risipa de gesturi si energie, mai ales prin saruturi, mingiieri etc. Femeia, a carei tensiume sexuala urca lent, beneficiaza de plusul ei afectiv, este mai indragostita si sensibila la orice gest, cuvint, semn care demonstreaza reciprocitate si intra in ritm cu partenerul.

Nimic nu este mai stimulant pentru barbat decit sa simta nu numai ca partrenera raspunde gesturilor, dorintelor lui, dar ca aceasta este viu cuprinsa de aceleasi dorinte, pina la pragul de a deveni ea initiatoarea a ceea ce urmeaza. Aceste modificari cer timp, mai scurt sau mai lung, in functire de fiecare.

Tot ceea ce conduce la un act sexual complet, tot ceea ce este placut pentru ambi parteneri, este permis.

Ce se poate face pentru a imbunatati performantele sexuale ?

Cel mai bun mod de ati pastra sau imbunatatii performantele sexuale este si cel mai simplu, mult sex. Cu cit mai mult cu atit mai bine.

Actul sexual viguros va mari volumul de oxigen care iti intra in plamini, iti va mari viteza batailor inimii si eficienta volumului de singe circulat, (toate acestea avind un efect benefic asupra sanatatii tale).

In capitolul "Marirea penisului" veti gasi mai multe tehnici si exercitii destinate imbunatatirii performantelor sexuale.

Tematica acestui site este educatia sexuala
iar scopul este imbunatatirea performantelor sexuale

asa ca

Care sunt zonele erogene ?

Zonele erogene sunt anumite suprafete ale corpului omenesc care, atinse intr-un anumit mod si intr-un anumit context, produc senzatii de placere sexuala.


Cele mai cunoscute zone erogene la femeie sunt: clitorisul, vaginul, labiile mici, sinii, lobii urechii, ceafa, partea interioara a bratelor si incheietura miinilor, palmele, buzele, bolta piciorului, partea interna a coapselor, abdomenul, zona pelviana; la barbat zonele erogene sunt situate in principal in sfera genitala: glandul si suprafata penisului, pielea scrotului, suprafata dintre anus si glandele genitale si anusul.

Daca esti femeie si doresti sa ai o seara minunata cu partenerul tau, invata-l sa te atinga si totul va fi asa cum ti-ai dorit.

 • Fata  Stind asezati unul in fata celuilalt, cu ochi inchisi, cere-i sa-ti urmareasca cu virful degetului linia sprincenelor, a nasului, conturul buzelor ca si cum ti-ar desena chipul. Aceasta tehnica desprinsa din Tantra este un preludiu care cu siguranta va va spori dorinta.
 • Urechile   In jocul erotic, urechile sunt mai importante decit crezi. Pentru ca ele te ajuta sa auzi acele cuvinte fierbinti pe care ti le sopteste in timp ce faceti dragoste: "Esti atit de frumoasa" si "Te doresc mai mult decit orice ", pina la cuvinte mult mai puternice. Important este, spun expertii, sa existe intre voi acel cadru intim.
 • Antebratul   Intinde mina catre el si roaga-l sa te mingiie usor cu virful degetelor pe partea dinspre interior a bratului, acolo unde pielea este atit de fina. Cu cit atingerea este mai delicata, cu atit iti vei dori sa-l simti mai aproape. Din ce in ce mai aproape.
 • Genuchii  Te vei mira, insa zona interna a genuchiului este printre cele mai erogene zone ale corpului tau. Prin urmare, aminteste-ti sa-i ceri sa-ti rasfete acel loc tainic fie cu un fulg, fie cu limba, fie cu saruturi delicate. Rezultatul este extraordinar.
 • Miinile   Stiai care este efectul pe care il pot avea asupra ta saruturile lui date pe aceea portiune dintre edegete. Daca nu ai incercat pina acum aceasta senzatie, atunci nu mai astepta ca el sa-ti ceara mina. Ofera-i-o tu din proprie initiativa.
 • Sinii  Potrivit unui studiu efectuat de experti, zonele cele mai sensibile ale sinilor sunt, zonele din partea superioara a sfircurilor. Asadar, atunci cind partenerul tau isi fixeaza ca tinta sfircurile, spune-i sa mai urce putin.
 • Fesele   Intinde-te pe burta si cere-i ca, plecind de la baza spatelui, sa te mingiie delicat pe fese, tinind degetele rasfirate asemeni unui evantai. Important este ca miscarile miinilor lui sa fie extrem de lente.
 • Clitorisul   Este punctul tau "slab". Zona care, stimulata corect, cu multa rabdare si pricepere ( cu mina; cu gura mai, exact limba), te poate face sa te simti minunat. E greu sa redai prin cuvinte ceea ce simti.
 • Vaginul   Tie nu trebuie sa-ti spuna nimeni cit de sensibila la dezmierdari este aceasta zona a corpului tau. Poate ca nici lui. Ceea ce ii poti spune este sa scape de inhibitii. Sau, daca vrei sa fi cit se poate de directa, pentru a nu lasa loc la interpretari, spunei ca preferi ca in locul cu pricina sa foloseasca gura in locul miinilor.

Daca ai probleme in ceea ce priveste comunicarea cu el si nu vrei sa-i ceri tu direct sa faca anumite lucruri pentru tine, pune-l sa citeasca mai sus.

Iar tu ca barbat, dupa ce ai citit cele de mai sus, nu mai astepta sa-ti ceara ea ce sa-i faci. Ai luat la cunostinta, asa ca terci la treaba.

Uimesti-o!


Document Info


Accesari: 28286
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2017 )