Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Corpul tau - anatomie organe genitale

biologie


                                                  Corpul tau - anatomie organe genitale 

     

Barbatul

.

Organele sexuale barbatesti externe, penisul si scrotul - care contine cele 2 testicule - sunt usor de observat când un barbat sau un baiat este dezbracat, deoarece îi atârna între picioare.
Scrotul -Este un saculet moale de piele ridata care acopera, tine si protejeaza cele 2 testicule.
Penisul -Este facut din tesut moale si spongios si vase de sânge. Urina paraseste corpul barbatului printr-o mica deschizatura situata în vârful penisului. Capatul penisului este numit gland. Când penisul este atins si frecat, corpul barbatului se simte bine. În general, penisul este moale si atârna peste scrot.
Uneori, devine ferm, tare si mai lung. Aceasta se numeste erectie. Toti barbatii se nasc cu o bucata de piele care acopera glandul, numita preput. Unor nou-nascuti le este taiat preputul la câteva zile dupa nastere de catre un doctor sau o persoana special pregatita în acest sens. Desi un penis circumcis arata diferit de unul necircumcis, ambele au aceleasi functii.
Anusul -Este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul barbatului. Materia solida rezultata din mâncarea nefolosita de corp poarta numele de fecale. Ea paraseste corpul barbatului la fel cum îl paraseste pe cel al femeii. Fecalele sunt tinute în intestin înainte de a parasi corpul prin anus. În total, exista doua orificii între picioarele barbatului-cea mica din vârful penisului si anusul.
Daca ai putea sa te uiti în interiorul corpului unui barbat si sa-i vezi organele sexuale interioare, ai vedea 2 testicule si o serie de tuburi si glande conectate între ele.
Testiculele -Ele sunt moi si sunt acoperite si protejate de catre scrot. De obicei, un testicul este mai jos decât celalalt. Înainte de pubertate fiecare testicul este de marimea unei margele. În timpul pubertatii fiecare testicul creste pâna la marimea unei nuci sau a unei mingiute. Celulele sexuale barbatesti sunt produse în testicule.
Spre deosebire de celulele sexuale femeiesti, care exista la nastere, cele barbatesti nu sunt produse pâna când baiatul nu ajunge la pubertate. Pubertatea poate interveni oricând între vârsta de 10-15 ani. În acel moment, baiatul începe sa produca celule sexuale, care se numesc spematozoizi, iar barbatul îi produce chiar si la o vârsta înaintata.
Epididimul -Fiecare testicul este conectat la o structura proprie de forma unui tub numita epididim. Spermatozoizii calatoresc si se dezvolta în epididim în drumul catre canalele deferente. Fiecare epididim are forma unui fir de receptor de telefon, dar este mult mai mic. Este un tub subtire si încolacit, care daca ar fi desfasurat ar atinge cam 6 metri.
Canalele deferente -Fiecare canal deferent are aprox.50 cm. Fiecare dintre aceste tuburi lungi, înguste si flexibile începe de la epididim si ajunge la uretra. Sunt la fel de flexibile ca firele de spaghetti gatite.
Veziculele seminale si prostata -Cele 2 vezicule seminale si prostata produc fluide care se combina cu spermatozoizii si formeaza sperma. Sperma calatoreste spre si prin uretra.
Uretra -Este un tub lung si îngust prin care urina din vezica, locul unde este depozitata, ajunge la penis si este eliminata prin orificiul din vârful acestuia. Este, de asemenea, pasajul prin care sperma paraseste corpul. Urina este materia lichida lasata de mâncarea si bautura nefolosite de corp.
Sperma, care poarta cu ea spermatozoizii paraseste corpul barbatului cu jeturi rapide, prin acelasi orificiu prin care este eliminata si urina. Aceste jeturi poarta numele de ejaculare.
Ejacularea are loc numai dupa ce a început pubertatea. Când un barbat ejaculeaza muschii se încordeaza si tin urina în vezica, astfel încât urina nu poate parasi corpul în
acelasi timp cu sperma.

Femeia

Organele sexuale exterioare ale unei femei, clitorisul si deschiderea vaginului sunt greu de vizualizat, deoarece se afla chiar între picioarele acesteia.
Vulva -Întreaga zona cu piele fina dintre picioarele unei femei se numeste vulva. Acest cuvânt vine de la latinescul "volva", care înseamna învelitoare, protectie. Vulva acopera clitorisul, deschiderea vaginului si a uretrei si labiile.
Labiile-reprezinta doua perechi de pliuri fine ale pielii în interiorul vulvei. Ele acopera partile interioare ale vulvei-clitorisul, deschiderea uretrei si pe cea a vaginului. Cuvântul "labia" în latina înseamna buze.
Clitorisul -este o movilita de marimea unui bob de mazare. Când clitorisul este atins si frecat, corpul 242m127c femeii se simte bine atât în interior cât si în exterior. Se simte un fel de caldura si placere, sexy.
Deschiderea uretrei -Aceasta este chiar mica. Uretra nu reprezinta unul dintre organele sexuale ale femeii. Este un canal prin care este eliminata urina, în afara corpului. Urina este un lichid care ramâne în urma mâncarurilor si a bauturilor, el nefiind folosit de catre corp, ci eliminat. Este singurul fluid care traverseaza uretra unei femei.
Deschiderea vaginului -Vaginul este un pasaj de trecere între uter - organ sexual aflat în interiorul corpului femeii - si exteriorul corpului femeii. Deschiderea vaginului este mai mare decât cea a uretrei. O parte subtire de piele numita himen acopera deschiderea vaginului. O data ce o fata creste - sau când ea este foarte activa sau în timpul primului act sexual - himenul se întinde si poate sa doara putin, iar intrarea în vagin devine ceva mai mare.
Anusul -Acesta este o mica deschizatura prin care fecalele parasesc corpul femeii. Fecalele reprezinta un material solid, obtinut în urma digestiei alimentelor de catre corp. Sunt eliminate în mod similar la femeie sau la barbat. Sunt pastrate în intestin pâna la eliminarea lor prin anus.
În total deci, sunt trei deschizaturi între picioarele unei femei : cea a uretrei, cea a vaginului si anusul. Daca o fata sau o femeie este curioasa sa stie cum arata aceste orificii, poate sa utilizeze o oglinda plasata în interiorul picioarelor. Daca ne-am putea uita în interiorul corpului unei femei, am vedea organele sexuale interne-cele 2 ovare, trompele uterine, uterul si vaginul.
Ovarele -Cele doua ovare-câte unul pe fiecare parte a uterului-sunt de marimea unei capsune mai mari. Ovarele contin celulele sexuale ale unei femei si mai sunt numite si oua sau ovule. La nastere, ovarele unei nou-nascute contin un numar surprinzator de celule sexuale (1-2 milioane), dar aceste celule nu sunt destul de dezvoltate pentru a produce copii, pâna când fata nu trece prin pubertate.
Pubertatea, perioada în care corpul unei fete începe sa se transforme într-unul al unei tinere femei, se poate declansa în orice moment de la 9 ani pâna la 13 sau 14 ani. La pubertate, o fata are în jur de 300.000-400.000 de celule sexuale. Acestea nu mai pot produce copii dupa vârsta de aprox. 50 de an
i. 

                                       ANATOMIE   

    Vulva clitoris labii himen - organele sexuale externe ale femeii

Faceti cunostinta ! Ea este d-na Vulva ...

Inainte de a face cunostinta cu d-na Vulva trebuie sa te pregatesti putin. Spala zona cu un sapun fin si apa calda. Pentru a explora trebuie sa fii sigura ca ai mainile foare curate.

Spre deosebire de un baiat, caruia pentru a-l studia pe dl. Penis ii este suficient sa se uite in jos (asta daca nu au o burtica prea mare ...), pentru fata nu va fi la fel de usor. Aseaza-te comod pe pat sau pe o canapea cu spatele ridicat, sprijinit pe mai multe perne, desfa-ti picioarele si pune-ti o oglinda in fata, in care sa iti poti vedea vulva. Priveste-ti vulva, cunoaste-o si obisnuieste-te cu ea. Nu este nimic "murdar", este o alta parte a corpului tau asa cum este si gatul si bratul, numai ca ea iti va da infinit mai multa placere decat gatul sau bratul ;)

Cum iti poti vedea si studia vulva

Ca si in cazul D-lui Penis, D-na Vulva poate avea o varietate de forme si dimensiuni. Spre deosebire de baieti care de mici "se joaca cu putza in nisip", fetele pot ajunge la varste destul de mari fara sa isi cunoasca vulva, fara sa stie cu ce au fost "dotate".

Fiind atat de bine "ascunsa" vulva este mai putin cunoscuta. Si multe fete pot crede ca vulva arata "cam la fel", indiferent de "posesoare". Pubertatea aduce, odata cu dezvoltarea si modificarile normale varstei si curiozitatea. In acest moment apar si intrebarile "oare sunt normala ?", "oare asa trebuie sa arate?", mai ales ca acolo unde sunt aratate, vulvele chiar arata cam la fel - mici, simetrice si uniform colorate in roz ... Nimic mai fals ! D-na Vulva (ca si Dl. Penis, de altfel) se poate prezenta in cele mai diverse forme, dimensiuni si pigmentatii.

Singurul lucru despre care se poate spune ca este comun tuturor vulvelor este ... verticalitatea ... si elementele componente (cu toate ca si aici este de discutat fiindca uneori lipseste himenul (dar fiindca este rar, trecem cu vederea). Acestea fiind spuse, hai sa facem cunostinta ...

1) Pubis
2) Preput
3) Clitoris
4) Meat urinar
5) Intrarea vaginului
6) Labia mica
7) Labia mare
8) Himen

Pubisul sau Muntele lui Venus este deasupra vulvei. Este iesit putin in relief si moale fiindca este format din tesut adipos (gras). Este acoperit de par cret si aspru - purul pubian. Mai jos este deschiderea vulvei.

Labiile mari sunt doua pliuri longitudinale, proeminente. Au rolul de a acoperi si feri toate celelalte elemente sensibile ale vulvei. Labiile mari sunt pigmentate si sunt acoperite, la exterior, cu par. La interior sunt moi si umede. Au o constitutie musculara, elastica. Au glande sebacee si sudoripare. Aceste glande sudoripare degaja un miros. Sa stiti ca vulva nu are un miros neplacut decat daca exista o infectie. Altfel mirosul zonei genitale este extrem de excitant.

Daca pui cate un deget de o parte si de alta a labiilor mari si le departezi vei vedea ...

Labiile mici sunt doua pliuri de tesut, fara par. Ele sunt acoperite de o mucoasa, suprafata lor exterioara unindu-se cu suprafata interioara a labiilor mari. Ele se intind de o parte si de alta a orificiului vaginal. In legatura cu ele exista cele mai multe intrebari de genul "oare este normal?" ... Forma, dimensiunea si culoarea lor difera de la femeie la femeie. Nu este obligatoriu ca labiile mici sa fie ... mici. Si nici sa fie simetrice, cu o forma de inima sau fluture ... Ele pot fi netede sau foarte dantelate, de dimensiuni mai mici sau mai mari - pot iesi in afara labiilor mari, acest lucru fiind ceva normal, colorate de la roz pal la rosu sangeriu si pana la cafeniu. Au o foarte bogata retea vasculara si nervoasa, fiind foarte sensibile la exitatie.

Preputul clitoridian este un fel de capison format de unirea pliurilor superioare ale labiilor mici. Acoperit de preput se afla ...

Clitorisul - centrul placerii la femei. Clitorisul este ca un mugur sub preputul format de pliurile labiilor mici. Este format din tesut erectil (este un penis in miniatura), extrem de bogat in inervatii, care il fac extrem de excitabil, si vase sanguine. Este atat de sensibil incat o excitare directa si prelungita, fara lubrifiant, poate deveni neplacuta. In momentul excitatiei clitorisul devine erect. Excitarea lui inainte si in timpul actului sexual declanseaza orgasmul femeii.

Meatul urinar (orificiul urinar), deschiderea uretrei este 1 - 2 centimetri mai jos. Este destul de mica si destul de dificil de vazut.

Intrarea vaginului este putin mai jos, la 1 - 2 centimetri de meatul urinar. La femeile care nu au avut contact sexual cu penetrare este destul de probabil ca intrarea sa fie protejata de himen.

Himenul, acel element anatomic care i-a innebunit intotdeauna pe barbati, este un tesut care inchide partial intrarea vaginului. Daca vei incera sa apesi vei observa ca are un orificiu pentru eliminarea menstrei. Despre himen citeste, la pagina "INTREBARI", sectiunea "Sexualitate si nu numai ...", raspunsul la intrebarea "Unde este himenul ?".

Tipuri de himen


Virgina


Septat


Cribiform


Dupa o nastere


Labiile se unesc mai jos formand zona perineala. Iar mai jos se afla anusul.

Intreaga vulva este o zona erogena iar sensibilitatea erogena maxima este atinsa de clitoris, aici receptorii erogeni fiind mai numerosi decat in alta parte, aceasta zona avand rolul principal in declansarea orgasmului la femeie.

Penis, preput, frau preput ("atza"), scrot, testicule

Faceti cunostinta ! El este dl. Penis ...

Penis - organul sexual barbatesc, simbolul masculinitatii (de prea multe ori singurul simbol al masculinitatii ...). Inainte de a face cunostinta cu D-l Penis trebuie sa te pregatesti putin. Spala zona cu un sapun fin si apa calda. Pentru a explora trebuie sa fii sigur ca ai mainile foare curate. Si acum, hai sa facem cunostinta cu dl. Penis.


Penis necircumcis
a) decalotat   b) nedecalotat


Penis circumcis1) Pubis 2) Baza penisului 3) Corpul penisului 4) Gland 5) Meatul urinar 6) Preput retractat 7) Scrot 8) Preput 9) Deschiderea preputului 10) Cicatrice lasata de operatia de circumcizie

Bineinteles ca vom incepe prin a discuta despre dimensiune ... este ceea ce ii preocupa pe baieti cel mai mult, nu-i asa ? Ei bine dimensiunea penisului este data de gene, este determinata ereditar. Cu toate ca este tesut muscular, nu exista nici un fel de "penis building" asa cum exista body building. Asa ca, baieti, cel mai sanatos lucru este, in primul rand sa va obisnuiti cu ceea ce aveti si, in al doilea rand, sa invatati sa folositi cat mai bine ceea ce aveti.

Baieti, ma credeti sau nu, sa stiti ca femeia isi doreste, intr-o relatie, dragoste, fidelitate, intelegere, sprijin moral, iar un penis nu ii poate oferi toate acestea, oricum ar fi, luuuuung sau scurt. Stiu, nu este deloc usor sa nu gandesti la dimensiune, mai ales intr-o societate in care (inca) se crede ca masculinitatea este direct proportionala cu lungimea penisului. Nu are nici un rost sa va pierdeti incrderea in voi, sa fiti invidiosi sau sa credeti ca nu va veti putea adapta unei relatii daca nu il aveti pe Dl. Penis ceva de genul "Maaaaaama ..." asa cum nu are nici un rost sa fiti aroganti si sa va credeti cei mai tari si cei mai mari daca Dl. Penis al vostru seamana cu ce vedeti prin filme sau reviste "de specialitate". Lasati femeia sa decida daca Dl. Penis este asa cum trebuie. Este singura care decide in cunostinta de cauza, nu-i asa ? Oricum, in timp veti intelege ca sexul este o problema de calitate si nu de cantitate ... cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru voi.

Si acum despre portiunea "la vedere" ...

Pubisul este iesit putin in relief si moale fiindca este format din tesut adipos (gras). Dupa pubertate se va acoperi de un par ce va fi, cu trecerea timpului, tot mai des si mai aspru - parul pubian.

Penisul este un tesut erectil acoperit cu piele. Asa cum poate avea diferite dimensiuni, tot asa poate avea diverse forme. In stare de erectie el poate fi mai gros la baza decat in rest, cum este normal sa aiba corpul mai gros decat baza sau glandul sau sa aiba glandul mai mare in diametru decat baza sau corpul penisului. Tot in erectie, poate fi orientat putin catre dreapta, catre stanga sau catre in sus, catre ... unul din punctele cardinale. Daca curbura este pronuntata si aveti probleme cu erectia, intromisia sau ejacularea trebuie sa discutati cu un medic specialist (androlog sau urolog) pentru a gasi si elimina cauzele. Despre aceasta problema citeste la pagina "INTREBARI", sectiunea "Sexualitate ... si nu numai", raspunsul intitulat "Penis curbat".

Baza penisului este in zona simfizei pubiene, a pubisului.

Glandul se afla la celalalt capat. Este format dintr-un tesut muscular spongios si este extrem de inervat, ceea ce face din el cel mai sensibil loc pentru excitatia din timpul actului sexual, el fiind foarte sensibil la presiune si frecare.

Meatul urinar, se afla in varful glandului. Este deschiderea uretrei, locul de iesire a urinei si a spermei. Nu trebuie sa va faceti probleme, constructia anatomica nu permite ca aceste doua evenimente - urinarea si ejacularea - sa se produca in acelasi timp. Deschiderea uretrei in alta parte decat varful glandului este o afectiune congenitala si se numeste hipospadie (hipospadias).

Preputul. Pielea care acopera penisul este fina, moale si este strabatuta de numeroase vene. Are de asemenea numeroase terminatii nervoase, ceea ce ii da excitabilitatea, mai ales la frecare. In cazul barbatilor necircumcisi, aceasta piele acopera si glandul, aceasta portiune numindu-se preput. La exterior este tesut cutanat, piele, in interior fiind format dintr-o mucoasa ce contine glande sebacee al caror rol este sa lubrifieze si protejeze glandul. Preputul este retractibil, fenomenul de decalotare usurand copulatia. Dimensiunea preputului este, si ea, diferita de la penis la penis, uneori putand acoperi si depasi glandul cu 1 sau 2 centimetri, alteori acoperind numai jumatate din gland, chiar daca penisul este flasc.

Fraul preputului este o portiune de tesut conjunctiv ce se afla, in partea posterioara a penisului, intre baza glandului si partea interioara a preputului. Este cunoscut mai ales sub numele de "atza". Este foarte sensibil la excitatie, mai ales la intindere.

In legatura cu fraul preputului ("atza") si preputul, sunt destul de des intalnite doua probleme ... una este cea generata de un frau prea strans ceea ce face ca decalotarea sa fie dureroasa iar in unele cazuri sa apara mici sangerari in momentul actului sexual,

1) Gland
2) Corona
3) Fraul preputului (ata)
4) Sulcus
5) Partea interioara a preputului
6) Partea exterioara a preputului

iar cea de a doua este generata de fimoza (ingustarea congenitala sau inflamatorie a preputului) ce are ca rezultat imposibilitatea decalotarii penisului. In acest al doilea caz, transpiratia, secretiile naturale (smegma) si urmele de urina se pot acumula in jurul glandului. Datorita faptului ca exista un mediu cald si umed, aceste acumulari hranesc bacteriile locale care pot determina infectii ale tractului urinar. Problema fimozei poate fi foarte usor rezolvata de un medic de specialitate printr-o interventie chirurgicala foarte simpla si rapida.

Corona este zona cea mai lata a glandului.

Sulcus este zona de legatura dintre gland si partea interioara a preputului.

Prin circumcizie se indeparteaza o mare parte din preput, astfel ca glandul penisul nu mai este acoperit de acesta, fiind in permanenta decalotat. Despre circumcizie citeste, la pagina "INTREBARI", sectiunea "... sexualitate ... si nu numai ...", raspunsul la intrebarea "Ce este de fapt circumcizia ?".

Scrotul este un saculet de piele in care se afla testiculele - cele doua glande ale reproducerii la barbat si se afla in spatele penisului. Scrotul are in compunere fibre musculare. Astfel el se poate "strange" cand este frig sau inotati in apa rece sau poate sta "lejer" cand este cald sau sunteti intr-o sauna. Si scrotul este sensibil la excitatia mecanica.

Intregul penis este o zona erogena iar sensibilitatea erogena maxima este atinsa de gland, fraul preputului, si deschiderea preputului, aici receptorii erogeni fiind mai numerosi decat in alta parte, aceasta zona avand rolul principal in declansarea ejacularii.

              
Organele genitale interne ale femeii

Te-ai intrebat vreodata din ce apare o sarcina ? Sau poate ca te-ai intrebat de unde este menstruatia ... Hai sa stam de vorba despre acestea si alte cateva ...

Pozitia organelor genitale interne

1) Vezica urinara

Organele genitale interne

2) Intrarea vaginala, himenul
3) Vagin
4) Col uterin
5) Mucoasa uterina (endometru)
6) Uter
7) Trompe uterine
8) Ovare
9) Fimbrii

Organele genitale inteme sunt destinate actului procrearii. Pe scurt, spermatozoizii (lasati cu sau fara intentie in vagin ...) urca in uter printr-un spatiu ingust, numit col uterin, din uter trec spre trompele uterine. Aproape lunar, unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit, care este imediat captat de fimbriile pavilionului trompei uterine respective. Apoi acest ovocit circula prin trompa pentru a sosi in uter. Daca pe drum se intalneste cu spermatozoizii, s-ar putea ca unul sa il fecundeze (si va va da atat de multa bataie de cap, daca nu aveati aceasta intentie ...). Uterul este locul unde va fi gazduit oul fecundat, care se instaleaza aici pentru a se dezvolta. Daca fecundarea nu are loc, prin control hormonal, mucoasa uterului, acum nefolositoare, este eliminata. Acasta este sangerarea menstruala ciclica.

Vaginul este un canal foarte elastic, format din tesut muscular ceea ce-i permite sa se "ajusteze" in functie de dimensiunea penisului. In medie are o lungime cuprinsa intre 8 si 12 cm si o largime de 2,5 cm, dar acestea sunt, asa cum am spus, "in medie" ... Aceste dimensiuni se pot modifica in momentele de excitatie sexuala : lungimea poate creste cu cativa centimetri, iar largimea se poate chiar dubla. In momentul nasterii, largimea vaginului creste considerabil pentru a putea permite trecerea fatului. La femeile care nu au avut contact sexual vaginal, intrarea vaginului poate fi partial acoperita de himen ... (despre himen citeste mai multe in articolul "Faceti cunostinta ! Ea este D-na Vulva").

Cand femeia sta in pozitie verticala, vaginul nu este orientat vertical, ci usor oblic in sus. Peretele vaginal este usor cutat iar mucoasa vaginala are in structura sa un tesut de acoperire foarte sensibil la hormonii ovarieni. Structura mucoasei vaginale este variabila in functie de varsta si de perioadele ciclului menstrual.

La femeia adulta, in mod normal (fiziologic), exista un continut vaginal constand dintr-o substanta lichida, albicioasa si unsuroasa, formata din celule intacte sau alterate, substante dizolvate si bacterii, toate alcatuind ceea ce se numeste flora vaginala.

Toaleta intima trebuie sa ramana externa, pentru a nu provoca dezechilibre ale mediului vaginal. Normal, un vagin sanatos este, in acelasi timp, si curat, datorita prezentei aici a bacteriilor specifice care sunt responsabile de mediul acid protector. Vaginul are un sistem propriu de curatare ... mucozitatile nu stagneaza ci sunt eliminate spontan spre exterior. Toaleta excesiva, cu sapunuri dure, spalaturile intravaginale dese nu vor ajuta deloc la curatenia vaginului ... din contra. Dezechilibrul florei vaginale (scaderea aciditatii naturale) va avea ca rezultat imbolnavirea vaginului.

De asemenea, lenjeria stramta din materiale sintetice, diferitele infectii cu sau fara transmitere sexuala, diferitele iritatii, unele boli sau slabirea sistemului imunitar, toate acestea duc la schimbari ce au ca rezultat dezechilibrul florei vaginale. Iar acest dezechilibru si starea patologica se reflecta in echilibrul secretiilor vaginale prin aparitia secretiilor vaginale anormale. Secretiile vaginale sunt modul in care vaginul va "spune" daca se simte bine sau nu, sunt modul prin care puteti sti daca exista o problema de sanatate a vaginului. Observati care este secretia voastra vaginala normala. Orice schimbarea in ceea ce priveste consistenta, cantitatea, culoarea sau mirosul secretiilor constituie un semnal de alarma ca ceva s-a intamplat cu vaginul... ceva neplacut ... si este cazul sa mergeti imediat la doctor.

Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata. Peretii sai sunt formati din tesut muscular subtire. De la media de 6 - 8 centimetri inaltime si intre 3 - 4 centimetri latime, in cursul sarcinii dimensiunile lui se maresc considerabil (la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate) in acest caz fiind vorba despre retroversie uterina (uter retrovers). Uterul isi schimba usor pozitia in cursul ciclului menstrual. El este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in ace1asi timp il impiedica sa coboare in vagin. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin procesul numit menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin.

De fiecare parte a fundului uterin se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope. Sunt doua tuburi flexibile, cu lungimea de 10 - 12 centimetri si cu diametrul interior putin mai mare decat grosimea unui fir de par. Ele se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii). Aceste fimbrii capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Trompele uterine este locul de "randez - vous" dintre ovocit si spermatozoizi. Aici va avea loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului, spre locul de fecundatie si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru.

Ovarele sunt doua glande cu lungimea de aproximativ 4 centimetri si latimea de aproximativ 2,5 centimetri. Ovare sunt situate de o parte si de alta a uterului si sunt legate de acesta prin cate un ligament elastic. La nastere, o fetita are in ovarele ei o rezerva enorma de ovocite : de la 700.000 la 2.000.000 ! O mare parte dintre acestea vor suferi un proces de degenerescenta in timpul perioadei copilariei, la pubertate ramanand un numar de cca 300.000 - 400.000. Dintre acestea, numai 300 - 400 vor ajunge sa se maturizeze pentru a putea participa la fecundatie (timp de 30 de ani, cat dureaza, cu aproximatie, perioada de fertilitate a femeii). Restul vor degenera de-a lungul anilor, astfel ca dupa menopauza (in jurul varstei de 45 de ani) nu va mai exista nici unul. Ovocitul este cuprins in interiorul unui mic grup de celule - foliculii ovarieni - care se maturizeaza in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.

Ca orice alta parte a organismului nostru, organele genitale trebuie sa se bucure de o sanatate fara cusur. De aceea este bine ca imediat dupa menarha (prima menstruatie) sa feceti o vizita la medicul ginecolog. Nu trebuie sa asteptati aparitia unor probleme. Prevenirea problemelor este o dovada de grija si daca stam sa ne gandim bine este si o dovada de inteligenta ... nu-i asa ?

Organele genitale interne ale barbatului

Poate te-ai intrebat vreodata care este mecanismul erectiei, sau de unde vine sperma, sau ce contine sperma ...

Hai sa incercam impreuna sa intelegem cateva ceva din toate acestea.

Pozitia organelor genitale interne

1) Corpul cavernos
2) Corpul spongios
3) Uretra
4) Testicul
5) Epididim
6) Glanda Cowper
7) Prostata
8) Vezicula seminala
9) Vezica urinara
10) Vas deferent
11) Scrot

Sectiune

1) Corpul cavernos
2) Corpul spongios
3) Uretra
4) Artere dorsale
5) Vene dorsale

In momentul excitatiei (cand barbatul este cu o femeie, cand se uita sau citeste continut cu tematica erotica sau pur si simplu fara o cauza anume) creierul (da, creierul este principalul organ implicat in viata sexuala, in ciuda altor pareri ce vor sa aduca in prim plan penisul sau vaginul) trimite comenzi si atunci o cantitate suplimentara de sange inunda toate spatiile goale ale corpilor cavernosi. Acestia se umplu cu sange precum niste bureti, se blocheaza retragerea sangelui si astfel se produce erectia. In acest fel penisul isi mareste dimensiunile, devine rigid si poate fi folosit pentru ... stiti deja pentru ce, nu-i asa ? ... pentru ... aici depinde de fantezia voastra, dar aveti grija sa nu o ia razna :-) Dupa ejaculare, tot prin comanda nervoasa, sangele suplimentar este eliberat din corpii cavernosi si repus in circuitul sanguin. Iar astfel penisul, spre disperarea unora, (re)devine flasc ...

Acum poate ca puteti trage si singuri o concluzie ... asa cum v-am spus si in "Faceti cunostinta ! El este Dl. Penis", nu exista "penis building" asa cum exista body building. Este adevarat ca functia creeaza organul asa ca folositi-l, dar sa nu aveti impresia ca exista ceva serios prin care puteti sa-i schimbati dimensiunile. Nu s-a inventat inca nimic prin care sa se poata schimba sau reproduce acest mod in care penisul isi mareste dimensiunea - umplerea unor spatii goale cu sange sub presiune.

Sub penis se afla un sac de piele si muschi striati numit scrot. In interior acesta este despartit in doua cavitati, de catre o membrana. In fiecare din aceste doua cavitati se afla cate un testicul. Testiculele sunt glandele sexuale masculine, care produc in permanenta spermatozoizi (spermatozoid = celula reproductiva masculina) si testosteron (hormon sexual masculin, cel care va face sa aratati precum barbatii ...).

Poate ca v-ati intrebat de ce testiculele sunt atat de expuse cu toate ca sunt destul de fragile. Raspunsul este ca pentru a produce spermatozoizi, testiculele au nevoie de o anumita temperatura ce trebuie sa fie aproximativ constanta (2 grade mai putin decat temperatura corpului). Pozitionarea lor in scrot si nu in interiorul corpului le inlesneste "ventilatia" fiindca o temperatura mai ridicata duce la scaderea productiei de spermatozoizi, asa ca, atentie la hainele stramte, la bai fierbinti si saune. Daca temperatura ambientului este scazuta (vreme rece, inot in apa rece) ele vor fi retrase in cavitatea abdominala, pentru a pastra astfel acea temperatura de care vorbeam, cat mai constanta. Asa ca nu va speriati cand iesiti din apa rece a bazinului ... nu le-ati pierdut, le aveti in continuare doar ca au fost retrase in interiorul corpului pentru a compensa diferenta de temperatura :-))

La prima vedere pare ca scrotul ar fi cel care "raspunde" de pozitionarea testiculelor pe verticala. De fapt "raspunderea" este a unui muschi numit cremaster iar miscarea de ridicare sau coborare se numeste reflex cremasterian. Cremasterul este situat sub scrot. Fibrele cremasterului alcatuiesc o structura asemanatoare unei plase in care sta testiculul, daca vrei, poate fi asemanata cu plasa de la cosul de baschet atat doar ca nu are gaura jos si nu lasa sa cada "mingile" :-)). Si, ca orice muschi, cremasterul are o anumita tonicitate. Aceasta este o particularitate a fiecaruia, nu exista tonicitate "standard". Alaturi de tonicitatea lui intervin si influente ale mediului : la cald se relaxeaza, la rece se contracta. De fapt aceasta este menirea lui : de a mentine testiculele la o temperatura optima prin retragerea lor in corp si prin scoaterea lor in afara. Si scrotul are in componenta fibre musculare care se comporta la fel in mediu cald sau rece : se relaxeaza sau se contracta.

Testiculele nu sunt perfect gemene, pot exista mici diferente de dimensiune sau de pozitionare (de obicei testiculul drept este mai sus decat cel stang). Dar daca diferentele de dimensiune sunt foarte mari sau nu exista decat un singur testicul se poate vorbi despre o stare patologica ce trebuie investigata si tratata. Testiculele trebuie palpate periodic pentru a detecta orice fel de afectiune ce, trecuta cu vederea sau ignorata, ar putea duce la aparitia unor probleme grave. Daca vrei sa inveti sa iti palpezi testiculele citeste articolul "Autoexaminarea testiculelor".