Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Fermentatia alcoolica

biologie


Fermentatia alcoolica

Alcoolul etilic sau etanolul (CH3CH2OH) se obtine prin fermentarea completa, in special de catre unele drojdii, a diferite zaharuri, urmata de separarea prin distilare si purificare a alcoolului obtinut. Fermentatia alcoolica este una 828e49i din cele mai importante fermentatii industriale, deoarece alcoolul este intrebuintat curent in industria alimentara, chimica, farmaceutica, a parfumurilor si cauciucului.



Materiile prime folosite la fabricarea alcoolului sunt ieftine, abundente in natura si sunt grupate astfel:

- materii prime amidonoase, rezultate din cartof, porumb, orz, secara, care se pot utiliza dupa transformarea hidrolitica a amidonului din compozitia lor in zaharuri mai simple, fermentabile de catre levuri;

- materii prime zaharoase, provenite din sfecla pentru zahar sau trestia de zahar, sucurile de fructe, melasa rezultata ca deseu de la fabricarea zaharului si lesiilor sulfitice ce rezulta ca deseu de la fabricarea celulozei, cu continut scazut de 1-5 % zahar;

- materii prime celulolitice, rezultate din industria hartiei ca lemnul si stuful, care prin fierbere cu acizi sub presiune se hidrolizeaza cu formarea de hidrati de carbon mai simpli, fermentabili.

Inainte de folosirea lor in fermentatiile industriale, amidonul, celuloza si hemiceluloza trebuiesc hidrolizate sau convertite in zaharuri cu molecule relativ simple si fermentabile. In acest scop se folosesc fie preparate enzimatice, ca maltul de cereale, sau enzime de natura microbiana, provenite de la bacterii si mucegaiuri, fie anumite substante chimice ca acizii diluati, sau actiunea asociata a unora din acesti agenti.

Microorganismele care produc fermentatia alcoolica a zaharurilor sunt reprezentate de ciuperci in principal din genul Saccharomyces si unele bacterii ca, Thermobacterium mobile, B. macerans, Sarcina ventriculi, Bacillus acetosetilycus etc.

Fermentatia alcoolica poate fi spontana, produsa de drojdiile salbatice, prezente in natura, sau dirijata prin introducerea in materialul de fermentat a unor suse de drojdii selectionate, ce au capacitate superioara de fermentatie.

Temperatura optima de activitate este de 28-32oC.Tulpinile selectionate au capacitatea de a suporta concentratii mari de alcool si de a consuma cantitati mari de hidrocarbonate pentru sintezele lor proprii.

Aceste drojdii au un echipament enzimatic foarte bogat, gratie caruia obtin in mediu anaerob energia necesara manifestarilor vitale, prin procesul de fermentatie alcoolica a hidratilor de carbon, dupa relatia globala:


C6H12O6   2CH3-CH2OH + CO2




Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )