Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFicatul

biologie
ALTE DOCUMENTE

Cicuitul carbonului Ón natura
SANGELE
Proteinele
visul
ANALIZATORUL OLFACTIV
ACIZI NUCLEICI
Migrarea pestilor in lacurile de ses - studiu de caz -
Microorganisme din aer
Apa si rolul ei
MIOLOGIE GENERALA

††† Ficatul este un organ glandular a aparatului digestiv si este situat in cavitatea abdominala caudal diafragmei . Prezinta douafete si o circumferinta .

††† Fata craniala este convexa si strabatuta de o incizura diferita ca aspect si asezare de la specie la specie . In aceasta incizura se gaseste situata vena cava caudala . Pe marginea incizurii se afla insertia ligamentului coronar iar dedesuptul ei se afla situat ligamentul falciform .Fata caudala este asemenea convexa prezentand o depresiune denumita hilul ficatului .

Prin hil patrund ;vase , nervii si vena porta si ies canalele biliare extrahepatice .

Tot pe aceasta fatasemai gaseste si zona vezicibiliaresi canalul cistic ,formatiuni care vin in contact cu duodenul si stomacul din care sunt legateprinligamente scurte .

††† Circumferinta esteconstituitadin doua margini :

-dorsala ;

-ventrala .

Marginea dorsalaeste in generalingrosata si prezinta la unele speci o incizura esofagiana evidenta .

Margineaventrala prezinta incizuri adanci la carnasiere si porc si sterse la erbivore .

†† Aceasta margine ventrala inparte organul in patru lobi principali :

-lobul drept in general cel mai dezvoltat divizat si el la suine si canine in doua portiuni :

-lobul derpt propriuzis (sau lateral) si un lob drept medial (sau intermediar drept) .

-lobul patrat (intermediar)aflat catre linia de simetrie a ficatului ;

-lobul stang care poate fi impartit si el la ecvine ,suine ,carnivore si iepure in doua portiuni :

-lobul stang intermediar (medial stang)

-si lobul stang lateral (sau propriu-zis).

-lobul caudal(denumit si lobul Spiegel) se afla situat in partea dorsala a fetei viscerale la nivelul lobului drept.

†††† La carnivore si la iepure acest lob se sub divide in trei portiuni :

-lobul caudal :lobul propriuzis ,portiunea apendiculara (orientat spre dreapta)si portiunea omentala (orientat spre stanga).In general la toate speciile se disting doua scinzuri principale :

-scinzura interlobara dreapata ,aflata intre lobul patrat si lobii drepti :

-scinzura interlobara stanga asezata intre lobul patrat si lobii stangii.

La scinzura interlobara dreapta se gasesc situate la majoritatea speciilor,vezica biliara canalul  cistic si canalul coledoc .

Ficatul este constituit din tesutul propriu,capsula fibroasa,sistemul canalicular,vase si nervi .

Tesutul propriu (parechimul hepatic )are o culoare bruna -albastruie sau violacee fiind relativ compact si friabil .El este dispus intr-un ansamblu de unitati morfo-functionale denumite lobulii hepatici separati intre ei de catre tesutul conjunctiv ce isi are originea in capsula fibroasa care imbracaorganul.

Capsula fibroasa (capsula Glisson)este o membrana subtire transparenta si adeverenta de pe o parte la seroasa iar de pe alta parte la tesutul hepatic.

La nivelul hilului capsula se rasfrange si patrunde in ficat formand travee conjunctive in jurulvaselor si al canalelorexcretori iar pe fata interna trimite travee ce patrund in tesutul hepatic.

†† Seroasa este de natura mezateliafaciculara inveleste argonul si da nastere unor fragmentecare alaturi de trunchiulile vasculare suspendaficatul la pereticavitati abdominale.Se pot distinge la ecvinepatru ligamente principale :ligamentul comun,scurt puternicce fixeaza fata cranianaa fica tului la fata caudala a diafragmei la nivelul venei cave ;ligamentele falciformereprezentat printr-o lama seroasa ingusta ,se fixeaza pe parte diafrgmica a ficatului la nivelulscrinzurii interlaboare stangi si pe diagrama prelugindu-se apoi pe peretele ventral a abdomenului pana la ambilic,ligamentul triunghiular stang reprezentat de serose care porneste de pe centrulfreric la stanga orificiului esofagian pana la marginea dorsala a lobului stang legamentul triunghiular drept are aceasi forma ca si precedentulinsa este mai scurt si porneste din regiunea sub lombaradreapta si pe diafragma pana pe marginea dorsalaa lobului dreptdand nastere si la un mic ligamentpentru lobul Spiegel .Sistemul canolicular este constituitdin caile biliare interhepatice si caile biliare interhepatice si caile biliare extrahepatice.

†† Caile biliare interhepatice iau nastere din coraliculele biliare intralobulare care pornesc radiar catre periferie lobului unde se anastoniazeaza cu canaliculele perilobularece vin de la lobulivecini si formeazacaile biliareextra lobulare .Canoliculele preobularesunt situate la periferie lobului in spatiul part unde prin confluarea mai multoradau nastere la canale interlobulare care se continua cu canalele biliare .

Caile biliare extra-hepaticerezultate din confluareacanalelor biliare inter hepaticedand nasterecanalelor extra hepatice†† din unirea caruia†† se constituie canalulhepatic .

Laanimalelecu vezica biliaracaile extrahepatice†† sunt constituite din 3 portiuni :portiunea canalelor extrahepatice , ce conflueazaintr-un canal hepatic ,printr-un pol, ;portiunea cestica constituita dintr-o vezica biliarasi canalul cistic ;portiunea canalului coledor.†† Vezica biliara este un argonde forma unei perela care sedisting :fundul ,corpul si gatul.

†† Canalul cistic ia nastere de la gatulvezici biliarese dirijeaza catrehilul arganului si se deschide la punctul de confluentaal canalului hepaticprincipal cu conolul caledac.

††† Canalul caledac este uncaonduct mai larg decatcanalul cisticsi se deschide in ducedenla nivelul unei papile -papila duodoneala ce se gaseste la distante diferitede pilar in raport cu specis.Deschiderea canalului este prevazuta cu un sfincter muscular denumit Sfincterul Oddi ( sau al ampului hepapancreatice).

†††††† Ficatul la animalele domestice

Ficatul la ecvine este asezat in marele ax perpendicular pe planul sagitol,avand o directieoblicade sus in jos si de la dreapta la stanga.

††† Organul cantareste 4-4,5 kg si este mai gros in centrudecat la periferie. Pe fata diafregmaticase observa vena cavaasezata in scinzura ei. Sub scinzuravenei cave catre marginea ventrala in partea miljociesi dirijata oblicin jos spre stanga,se gaseste vena portasituata in scinzurarespectiva. Marginea dorsala este groasasi aderentala diafragma prezetand :insertia ligamentului lobului drept originea scenzuri venei cave,,insertia ligamentuluitriunghiular stang.Marginea ventrala este mai subtire ,libera si prezinta o seriede incezuricare impart argonul in mai multi lobi : lobul drept (sau dorsal) este cel mai mare ,lobul caudal (lobul Spiegel) are forma unei piramidetriunghiulare cu baza fixata intre sceazur poarta si asigura scinzurii cave ;lobul patrateste redus si se aflala stanga lobului drept care este depasit prin scinzura inter lobulara ;lobul intermediarstang este relativ redus fiind situat lala stanga lobului patrat ;lobul stang este maiputin dezvoltat din cauzaatrofieri lobului drept.

La aceasta specie lipseste vezica biliara , canalele hepatice converg si formeaza un canal hepaticcomuncare dupa ce paraseste hilul hepatic se situeazaintre lamele ligamentuluigastra hepaticsi deschide in duodenla 12-15 cm de pilarla nivelul papilei duodenale .

††† Ficatul la taurine este asezat aproape in totalitatein partea dreaptaa cavitati abdominale inapoia diafragmeicu marele ax dispus in linia medianacantareste ccirca 5 kg.Organul este gros masiv prezetand incizi foarte putin evidente.

††† Fata viscerala are un relief foarte accidentat, in centrul ei se gaseste ,,Zona portala''inconjurata de trei parti de lobul Spiegel.

†† Deasupra acestuia se observao fosa renalaevidenta lateral de zonain apropiereamargini laterale se gaseste fosa vezici biliare .

†† Circumferinta organului datorita pozitiei sale speciale ,prezinta o margine laterala†† sau dreaptasi o margine medialasau stanga .

Lobul drept este acoperit in cea mai mare parte de lobul Spiegelfiind delimitat ventral de fosa vezici biliare ;lobul Spiegel este asezat in jurul venei porte si prezinta doua portiuni :

-         o portiune supraportala si medala numita lobul papilar ;

-         o portiune laterala numita procesul caudal.

Lobul patrat este asezat intre lobul drept si celstang, fiind despartit de acesta din urma prin incizura ambilicara.Lobul stang este situat ventral. Pe margineamediala se observascinzura venei cavesi scinzuraesofagiana .Sistemul condicular biliar este mai dezvoltat decat la col.vezica biliara are un aspectpiriformsi o capacitate de 200ml fiind asezata intr-o foseta proprie.

Ea depaseste marginea lateralape o mare parte a suprafetei sale.Canalul cistic adera intimla parechimul hepatic.

In el se deschide o seriede canale hepaticeacesari numite canale hepatecistice. Canalul dalegoc se deschide in duaden la ccirca70 cm de pilar.

†† Ficatul la ovinecantarestein mediede 0,500-0,700 kg si are forma asemanatoarecelui de la rumegatoarelemari .
†† Se semnaleaza urmatoarele diferente :

†† - lobul drept este mai dezvoltat , incizurile mai pronuntate , vezica biliara depaseste mai putin marginea laterala decat la bovine si este orientata oblic , canalul coledoc se deschideimpreuna cu canalul pancreatic in duoden , la 30-40 cm de pilar.

Ficatul la suine cantareste 1,2-1,5 kg .Este situat intr-o pozitie asemanatoare cu cea de lacabaline .

†† Fata visceralar este foarte accidentata. Hilul organului se gaseste situatin apropierea margini dorsale.

Margineadorsala prezintao incizura esofagiana ,larga , adanca .

Marginea ventrala este adanc taiataintrei incizuri(dreapta,medianasi stanga )care impart ficatul in cinci lobii:

-lobul dreptavand pe fata viscerala ;

-lobul Spiegel este destul de redus si situat deasupra hilului ,

-lobul intermediardrept situatpe precedentul ,

-lobul patrat de forma triunghiulara redus situat pe fata†† viscerala intre bratele incizuri mediane (vezica biliaraeste situatala limita dintreacestasi lobul intermediar drept )

-lobul intermediar stang situat sub lobul stang

-lobul stang mai dezvoltat decat lobuldrept

Pareghimul hepatic are o structura aparte la aceasta specie, lobuli hepatici fiind inconjurati de o masaabundentade tesutconjunctiv,cea ce face ca ei sa apara sub capsula organului net delimitati de o retea de linie albe.

Canalulcoledoc se deschideizolatde canalul pancreatic in duoden , la 4-5 cm de pilor .

Ficatul la carnivorecantareste 0,5-1 kgavand o pozitieasemanatoare cu cel de la porc .Marginea ventralaeste adanc incizata , incizurilepatrund pana in aproprierea hilului organului si delimitandsase lobi : lobulcaudat se afla situatdeasupra hilului ficatului si prezintaportiunea stanga, portiunea dreapta situata pe fata viscerala a lobului drept , are o forma triunghiulara cu varful ascutit siintermediarstangeste mai putin dezvoltatdecatlobul intermediar drept ;lobul stangeste foarte dezvoltatsi are marginea rotunjita .

Vezicabiliara este situata intre lobul intermediar drept si lobul patrat .

In canalul cisticse deschidcanalele hepatice .Canalul coledoc se deschide in duoden in comun cu unul din canalele pancreatice la circa 12 cm de pilor.

La pisica ficatul difera de cel de la canide prinurmatoarelecaractere : lobul intermediar drept este foarte dezvoltat si cu aspectdreptunghiular ;incizura biliara este foarte larga lasand descoperit fundul vezicii biliare , canalul cisticeste flexuos .

Ficatul la iepure cantareste circa 150g si are o forma aproape rotunda .

Lobul drept are marginearotunjita si festonata ;lobul patrat este redus ,lobul stangeste mai dezvoltat ;cel intermediarstang este mai bine detasat (ambii lobi au marginea festonata ) ; lobul caudat estefoarte dezvoltat si portiunea sa dreapta este mai bine dezvoltatadecat cea stanga .Vezica biliaraestesituataintre lobul drept si lobul patrat .

Canalulcoledoc se desghide in duodenizolat de canalul pancreatic .

Document Info


Accesari: 8867
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )