Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadGENETICA STIINTA EREDITATII SI VARIABILITATII

biologie
ALTE DOCUMENTE

Test de evaluare a materiei din clasa a x a
TEMATICA EXAMEN BIOLOGIE CELULARA SI MOLECULARA
Catabolismul proteinelor
Enzimele proteolitice din sange
Enzime proteolitice tisulare de origine animala
Componentele sistemului digestiv
CELULA SI FUNCTIILE SALE
Factorii de patogenitate ai bacteriilor
Diversitatea specifica
GENUL KLEBSIELLA

GENETICA STIINTA EREDITATII SI VARIABILITATIIGenetica este ramura a biologiei care studiaza ereditatea, variabilitatea si reproducerea organismelor - laturi inseparabile ale proceselor vietii.

Ereditaea este proprietatea fundamentala a vietuitoarelor care asigura transmiterea cu fidelitate a trasat 646g69g urilor morfologice, fiziologice, de comportament, adica a caracterelor ereditare, de la parinti la descendenti. Ereditatea este astfel un caracter stabilizator care asigura legatura organica dintre generatii.

Variabilitatea este forma de manifestare a diversitatii lumii vii. Este proprietatea urmasilor de a se deosebi de parinti cat si de frati, astfel incat fiecare individ este un unicat.

Trasaturile care se transmit constant, cu mare fidelitate, de - a lungul generatiilor de la parinti la descendenti se numesc caractere ereditare.

Ereditatea asigura continuitatea, pe cand variabilitatea asigura discontinuitatea in evolutia lumii vii, oferind selectiei naturale material pentru transformarea evolutiva a speciilor.

Mihai Eminescu, marele poet national roman, a oferit cea mai exacta definitie a ereditatii in formularea - " ereditatea este perenatiune ".

Data aparitiei si inceputul dezvoltarii geneticii ca stiinta este anul 1900, cand trei biologi: H. de Vries ( in Olanda ), C. Correns ( in Germania ) si E. von Tschermak ( in Austria ), pe baza unor cercetari proprii, au ajuns independent la aceleasi concluzii pe care le formulase cu 35 ani inainte

G. Mendel ( 1865 ).

In Romania, cercetarile privind ereditatea si variabilitatea au inceput la scurt timp dupa redescoperirea legilor mendeliene ale ereditatii. Un merit deosebit in aceasta privinta l-a avut C. Sandu - Aldea ( 1874 - 1927 ), care, in perioada1907 - 1925 initiaza si desfasoara cercetari proprii si publica sinteze ale principalelor teorii si realizari din domeniul geneticii si al amelorarii plantelor.

In domeniul cresterii animalelor, cunostinte despre ereditate si variabilitate au fost raspandite de N. Filip ( 1864 - 1822 ). Contributii de seama in dezvoltarea geneticii in tara noastra au adus si E. Racovita, Gh. Marinescu, T. Savulescu s.a.

In prezent, fenomenele ereditatii si variabilitatii sunt cercetate la catedrele de genetica din institutele agronomice si de medicina, in universitati, in institute de cercetari cu profil: biologic, medical si agronomic.
O contributie deosebita la realizarea simpozioanelor nationale in genetica vegetala si animala a adus si Societatea de Stiinte Biologice din Romania.

In anul 1979 s-a elaborat la noi in tara primul program de inginerie genetica in care au fost prevazute masuri pentru dezvoltarea cercetarilor in acest domeniu de mare importanta teoretica si aplicativa.

In ultimii ani s-au dezvoltat de asemenea cercetarile de genetica microbiana si genetica umana in diferite institute si universitati de la noi din tara.

Genetica prezinta urmatoarele domenii fundamentale:

-         genetica experimentala

-         genetica celulara

-         genetica moleculara

-         genetica umana

-         influenta mediului asupra ereditatii organismelor

-         genetica aplicata

Document Info


Accesari: 13844
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )