Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ornitorincul

biologie


Ornitorincul

Ornitorincul este un animal australian foarte interesant, o adevarata ciudatenie a naturii. Corpul sau aduce putin cu cel al unui castor, dar are un cioc ca acela al ratei! Desi face parte din clasa mamiferelor, el se inmulteste prin oua, ca reptilele sau pasarile. Totusi, isi hraneste puii cu lapte, aidoma celorlalte mamifere! Poate fi intalnit in raurile din partea est 919j92j ica a Australiei si in Tasmania, insa acest animal este inca putin cunoscut, fiind o prezenta discreta in mediul sau natural.

Ornitorincii sunt grupati intr-o singura rasa. Totusi, exista anumite diferente de talie, in functie de regiunile in care traiesc, distingan-du-se mai multe sub-rase.

Ornitorin-cul are - in medie - o lungime de jumatate de metru, desigur, cu unele variatii. De obicei, cantareste doar cateva kilograme si traieste cam 12 ani. Unul dintre exemplarele crescute in captivitate a atins varsta-record de 17 ani.

Ciocul ornitorincului (spre deosebire de cel al ratei - cu care, de altfel, seamana destul de bine) nu este dur, ci flexibil, moale si umed, fiind acoperit cu o piele fina, ca nasul unui caine. La extremitatea ciocului se afla "nasul" ornitorincului - de fapt, doua mici orificii care constituie narile prin care respira. Ele sunt in asa fel plasate, incat ii permit animalului sa respire chiar si atunci cand corpul sau este aproape in intregime sub apa.

Neavand dinti, ornitorincul mesteca hrana cu ajutorul unor placi osoase, cu care este prevazut ciocul - o alta asemanare cu pasarile.

Ca mai toate animalele, ornitorincul comunica; mai exact scoate niste sunete care ii permit sa transmita mesaje semenilor sai. El nu poseda coarde vocale.
Aceste sunete sunt produse de catre pui, atunci cand isi cheama tovarasii de joaca, ori de catre adulti, cand sunt in primejdie sau cand vor sa comunice alte "informatii" celorlalti vecini ai lor.

Ornitorincul este acoperit cu o blana deasa si foarte matasoasa. Coada este lata si turtita, asemanatoare cu cea a castorului. Insa, daca acesta din urma isi foloseste coada pentru a inota, pentru ornitorinc ea nu reprezinta decat un fel de carma, pentru pastrarea sau schimbarea directiei, atunci cand este in apa. Coada mai are si o alta functie, speciala: ea constituie un adevarat rezervor de grasime, care il ajuta pe micul animal sa supravietuiasca atunci cand hrana ii lipseste.

Femela-ornitorinc isi mai foloseste coada si pentru a aduna frunzele cu care isi captuseste cuibul, apoi pentru a tine ouale lipite de corpul sau, atunci cand le cloceste.

O alta ciudatenie o reprezinta faptul ca acest animal este unul dintre rarele mamifere capabile sa secrete venin, care poate fi "injectat" dusmanului cu ajutorul unui spin aflat in regiunea labelor din fata, venin produs de anumite glande. Numai masculul adult este veninos.

De obicei, ornitorincul este un animal singuratic si are un teritoriu propriu unde traieste si vaneaza. El se adaposteste in vizuini pe care le sapa singur, cu labele, in pamantul moale de pe tarmurile raurilor (in doua ore poate sapa un tunel de un metru). Au fost descoperite si tuneluri lungi de 20 de metri! Intrarea se afla deasupra nivelului apei, pentru a evita inundarea tunelului si a vizuinii.

Acest animal isi petrece cea mai mare parte a zilei pe uscat, ramanand in apa circa doua ore, desi este un foarte bun inotator. In apa, se deplaseaza cu o viteza de 3 - 4 kilometri pe ora.

Se hraneste cu scoici, crustacee, viermi, larve de insecte acvatice si alte mici vietuitoare care traiesc pe fundul apei. Deseori, da la o parte cate o piatra de pe fundul raului pentru a manca viermisorii care se ascund sub ea.

De obicei, nu ramane sub apa mai mult de un minut sau doua, caci trebuie sa iasa la suprafata, pentru a respira. De altfel, acest animal isi petrece cam jumatate din zi pentru a manca.

De regula, femela face doua oua, pe care le depune pe un covor de frunze, intr-un spatiu special amenajat al vizuinii, si le cloceste timp de 10 zile. Cand ies din ou, puii sunt de culoare roz, golasi si orbi si sunt imediat alaptati de mama lor.

O alta curiozitate a acestui animal este faptul ca, atunci cand se afla sub apa si ii lipseste oxigenul, poate sa-si reduca ritmul batailor inimii, de la 200 pe minut, la mai putin de 10!

Oamenii de stiinta au mai constatat ca ornitorincul este unul dintre foarte putinele animale cu sange cald (practic, singurul, in afara de furnicar) si care nu viseaza in timpul somnului.






Document Info


Accesari: 4983
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )