Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPERPETUAREA SPECIEI. SISTEME SI MODALITATI DE INMULTIRE ALE PARAZITILOR

biologie
ALTE DOCUMENTE

SANGELE
ACIZI NUCLEICI
PEsTII NOsTRI STRANII
Specii si rase de animale
Acizi nucleici
AMINO-ACIZI, PROTEINE, MONOZAHARIDE SI VIATA
MIOLOGIE GENERALA
FUNCTIA SENZITIVO-SENZORIALA A SISTEMULUI NERVOS
TESUTURI
INMULTIREA PLANTELOR

PERPETUAREA SPECIEI. SISTEME sI MODALITĂŢI DE ÎNMULŢIRE ALE PARAZIŢILOR

Perpetuarea speciei însemneaza continuarea existentei unei specii prin reproducere.În lumea animala, exista doua tipuri fundamentale de reproducere:

I.                    Reproducere asexuata - ea nu necesita celule repoducatoare specializate (gameti); se observa la unele Protozoare si Metazoare inferioare.

II.                 Reproducere sexuata - necesita celule reproducatoare specializate unele ♂ si altele ♀, prin unirea carora se formeaza zigotul sau celula ou, originea noului individ. Acest tip se observa la unele Protozoare si la toate Metazoarele. Este exclusiva la vertebrate.

Partenogeneza este un  caz particular de reproducere sexuata.

I. Reproducerea asexuata

La Protozoare se produce prin mai multe cai:

1.          Diviziune binara

2.          Diviziune multipla

3.          Înmugurire

1. Diviziunea binara reprezinta diviziunea celulei în doua parti, cu mitoza (ex. Paramecium).

2. Diviziunea multipla (sau schizogonie): diviziunea celulei în mai mult de doua parti, cu mitoza. (ex. Plasmodium prima parte a ciclului evolutiv).

3. Diviziunea prin înmugurire: formarea unui mugure sau a mai multor muguri din celula mama.

La Metazoarele inferioare

1. Înmugurirea reprezinta formarea unui individ nou prin înmugurirea unei parti continând tesuturile organismului parental. Exemplu: Cnidari (hidre, meduze); Anelide etc.

2. Sciziparitatea este formarea de doi sau mai multi indivizi noi, rezultati din fragmentarea oganismului initial. Fiecare din indivizii nascuti pin sciziparitate îsi pot regenera partile lipsa, pentru reconstituirea unui oganism complet.

II. Reproducerea sexuata

La Protozoare exista trei modalitati diferite:

1. Autogamie

2. Heterogamie

3. Conjugare

1. În autogamie, gametii ♂ + ♀ provin din acelasi individ. Autogamia este :

-             izogamica daca gametii ♂  + ♀ sunt identici;

-             anizogamica - gametii ♂  + ♀ sunt diferiti;

2. În heterogamie - gametii ♂  + ♀ provin din indivizi diferiti. Heterogamia este:

-             izogamica - daca gametii ♂  + ♀ sunt identici;

-             anizogamica - în caz contrar;

Heterogamia este absenta la sporozoare.

3. Conjugarea - are loc între doi indivizi diferiti, prin alipirea lor producându-se schimburi de material nuclear si citoplasmatic (fecundare reciproca). Acest mod de reproducere sexuata este raspândit la protozoarele ciliate.

Doi indivizi se unesc prin regiunea "gurii" stabilind între ei o legatura directa. Macronucleul degenereaza în timp ce micronucleul fiecaruia se divide de doua ori, cu reducerea la jumatate a numarului de cromozomi (meioza). Din cei 4 nuclei haploizi astfel formati în fiecare individ, trei degenereaza. Al 4-lea se divizeaza la rândul sau în doi nuclei, dintre care unul este imobil sau  ♀, iar altul mobil sau ♂, care migreaza în individul vecin. Se produce astfel fecundarea nucleului ♀ de catre nucleul ♂ al partenerului, dupa care cei doi indivizi, diploizi din nou, se separa. În final, urmare a unor serii de diviziuni nucleare, dintr-un individ se obtin 4 indivizi noi.La Metazoare

Individul nou format prin reproducere sexuata provine dintr-o celula initiala unica numita zigot. La rândul sau, zigotul povine, din unirea a doua celule reproducatoare numite gameti. La toate metazoarele, gametii masculi sunt numiti spematozoizi (♂) sau gameti femeli numiti ovule (♀).

Gametii ♂, spermatozoizii- sunt produsi de gonadele sau de glandele genitale masculine - testicule. Sunt celule foarte mici si mobile, având cap, gât si coada (flagel) care da mobilitatea. La nematode, crustacee, insecte, spermatozoizii executa miscari amiboide fiind lipsiti de flagel (coada).

Gametii ♀, ovulele- sunt produse de gonadele femele - ovarele.

Fiecare ovul, contine pe lânga nucleu si organitele celulare, o substanta de rezerva numita vitelus.

Gametogeneza si reductia cromatica

Gametii dezvoltati în totalitate sunt celule haploide, =contin în nucleu ˝ din numarul tipic de cromozomi ai speciei, denumit "n", în comparatie cu celelalte celule ale corpului care sunt toate diploide "2n". În cursul formarii lor (gametogenezei) gametii sufera prin meioza o reductie cromatica, prin care pierd jumatate din cromozomi, asigurând deci, fiecarei specii, constanta numarului de cromozomi de la o generatie la alta. În perioada de fecundatie (unirea gametilor ♂ + ♀) numarul de cromozomi tipic ai speciei se restabileste (n + n = 2n). Etapele gametogenezei (spermatogeneza la ♂ si ovogeneza la ♀) sunt trei: (crestere, maturare, diferentiere).

Fecundatia sau unirea gametilor

Fecundarea, este actul de unire a gametului ♂ cu ♀. Este un fenomen complex, cu episoade strâns legate unul de celalalt. Desi nu la toate speciile animale se prezinta la fel, în linii mari se deosebesc etapele urmatoare:

1.          ovulul se înconjura de un strat de mucus (fertilizina) care atrage spermatozoizii;

2.          spermatozoidul patrunde în acel strat, prin înot;

3.          un spermatozoid intra în contact cu membrana ovulului prin acrozom;

4.          citoplasma ovulului îmbraca în totalitate gametul ♂ formând conul de fecundatie;

5.          flagelul spermatozoidului se desprinde de gât, dezintegrându-se în mucusul ovarian extern.

6.          citoplasma ovulului, print-o contractie face ca membrana plasmica sa se separe în doua straturi, între care ia nastere lichidul perivitelin; asa se formeaza membrana de fecundare, totul durând circa 1-2 minute.

7.          cei doi nuclei haploizi (♂+ ♀) fuzioneaza în urmatorul sfert de ora, pâna la o ˝ ora constituind zigotul, prima mitoza embrionara fiind de acum încolo posibila.

Remarca: Ovulele nefecundate degenereaza si mor iar ovulele fecundate îsi intensifica schimburile respiratorii si încep sa-si consume vitelusul, fiind "active"prin fecundare.

Tipuri de fecundatie

Externa - fecundatia realizata în afara corpului ♀, în mediul ambiant (apa de mare, apa dulce) fiind:

-             întîmplatoare, fara întâlnirea parintilor, care emit spermatozoizii si ovulele fara a se preocupa de întâlnirea lor (steaua de mare, aiciul de mare);

-             întâmplatoare dar cu apropierea parintilor (ex.pesti) unde spermatozoizii sunt emisi peste ovulele depuse în prealabil;

-             pseudo-acuplare - masculul se plaseaza pe spatele femelei, asteptând ca ea sa depuna ovulele, pe care le fecundeaza pe masua ce sunt emise (ex.broaste);

-             acuplare - rac (crustacee);

Interna - fecundatia care se petrece în corpul ♀ si poate fi asigurata de:

1.          un spematofor = un mic sac membranos sau cornos, secretat de glandele accesoii ale ♂, care este plin de spermatozoizi. Spematozoizii fie sunt depusi în vecinatatea ♀ care sunt implantati în piele (lipitoare);
2.          un organ copulator = organul copulator de la ♂ (penis sau cir) este introdus în caile genitale ♀ pentu a depune spematozoizi. Acest act se numeste copulatie (ex. la plathelminti exista ciri copulatori).

Animalele sunt:

-             ovipare daca produc oua (depun ponta) - majoritatea insectelor;

-             vivipare daca nasc pui vii (femelele de Trichinella depun larve 6 - 10000);

-             ovovipare - când ecloziunea oualor are loc cu putin înainte de depunerea lor sau cu momentul depunerii (reptile, clocesc în interiorul corpului);

Hermafrodismul. Spunem ca un animal este hermafrodit daca poseda în acelasi timp gonade ♂ si gonade ♀, putând produce spermatozoizi si ovule.

Poate fi:

-             normal: - prezent la toti indivizii unei specii;

-             accidental - apare ocazional, doar la unii indivizi (ex. om);

-             succesiv: - dezvoltarea de gonade ♂, apoi de gonade ♀, rar invers;

Gonocorismul apare la animale ce poseda un singur fel de gonade, fie ♂ fie ♀, si pot poduce un singur tip de gameti ♂ sau ♀ (ex. insecte).

Partenogeneza (gr, parthenos = fecioara)

Este un caz particular de reproducere sexuata. Poate fi definita ca dezvoltarea dintr-un ovul nefecundat. Este deci un mod de reproducere fara ♂.

Acest tip de fenomen este întâlnit la numeroase nevertebrate libere sau parazite: nematode, anelide, moluste, custacee, insecte.

Partenogeneza poate fi :

1.          obligatorie - toate ovulele ♀ diploide se dezvolta prin partenogeneza, ♂ nu exista.

2.          facultativa -când ovulele pot fi

-             fecundate rezultând ♀;

-             nefecundate rezultând ♂, ex. albine;

3.          ciclica - daca exista o alternanta de generatii în mod normal sexuate, cu generatii partenogenetice. Aceasta alternanta determina un ciclu anual controlat de factori interni si externi (ex.: viermi rotiferi, dafnii, paduchi, afide).

4.          larvara - daca sub influenta conditiilor de mediu exterior, larvele se reproduc prin partenogeneza înainte de a atinge stadiul de adult.

Partenogeneza sau poliembrionia, o întâlnim de exemplu, la trematode monogene (Gyrodactylidae).

Vorbim de pedogeneza ( lat. pais-paidos= tânar, copil) = înmultire sexuata în stare larvara.

Document Info


Accesari: 31520
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )