Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PIELEA

biologie


PIELEA






Pielea este prima linie de aparare a corpului in fata agresorilor ce provoaca bolile in organism.Ea apara tesuturile moi din interiorul organismului prin respingerea nenumaratelor microorganisme ; ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Cea mai importanta componenta a corpului omenesc este apa , 75% la nastere.Pielea apara continutul de apa al organismului de efectele dau 131e44b natoare ale unei clime uscate.

Suprafata totala a pielii se inscrie intre 1 si 1,6 metri patrati,cca,12% din greutatea corporala este formata din 3 straturi legate intre ele : epidermul , dermul , hipodermul.Numele celor trei straturi se refera la pozitia lor; deasupra pielii,pielea si sub piele.

EPIDERMUL nu este mai gros de 1 mm.Este format di 3 tipuri de celule : - cheratinocite

- melanocite

- celule Langerhans


Stratul cornos,format din celule epidermice moarte inseamna un strat de protectie pentru straturile de sub el.

Dermul sau pielea groasa este prevazut din abundenta cu ramificatii nervoase,vase de sange si glande sebacee si sudoripare, apara tesuturile lezate si le vindeca.Acest strat este format din colagen care provine din fibroblasti.

Papilele asigura epidermal cu vase limfatice care transporta rezidurile celulare si ajuta la indepartarea otravurilor si a organi9smelor primejdioase.

In stratul mai profound al dermului se afla reteaua de reticuluina formata din fibre de colagen unde legaturile vaselor de sange regleaza circulatia sangvina prin piele, regland totodata temperatura corpului si tensiunea.

Tesutul conjunctiv care se afla sub ultimul strat al dermului este cel mai profund strat al pielii.Acest strat grasos asigura alunecarea pielii pe muschi , oase si organa interne, amortizeaza socurile traumatice.



Asemenea celulelor dure ale tesutului cornos, parul se dezvolta in tesutul viu al epidermului.Dar radacina lui se intinde adanc in derm si creste din foliculul parului.


Organismul elibereaza doua feluri diferite de sudoare prin conlucraea a doua glande diferite , apocrina si ecrina.

Glandele apocrine devin functionale in perioada pubertatii ; ele nu reactioneaza la caldura ci la teama,excitatie sexuala sau alte porniri provocate de sentimente puternice.Aceste glande se afla in axile,in canalul urechii precum in jurul mameleor si a organelor genitale.

Sudoarea care apare pe fata provine din glandele sudoripare ecrine.Aceste glande sunt raspandite pe intreaga suprafata a corpului. Sistemul glandular ecrin,ca reglator termic,umezeste pielea,.dand raspuns la excitatia sosita din hipotalamus.Alte glande ecrine reactioneaza la alte excitatii.Depilda glandele existente pe frunte,brat palme,calcai,incep sa functioneze sub stress psihologic independent de temperature sau effort muscular.

Pielea are ca "locuitori" permanenti organisme microscopice majoritar inofensive ; acestea se adapteaza la medii conform specificului fiecaruia.

De asemenea pielea joaca un rol important in mentinerea temperaturii corpului.Aceasta functie are caracter permanent avand nevoie doar de mici reglari ca temperature interna sa fie optima.

Pielea realizeaza aceasta rectificare prin reglarea cantitatii de caldura pierduta , conlucrand cu grupele de neuroni din creier,din hipotalamus.Zonele specializata ale hipotalamusului contin cellule sensibile la cald si la frig,care raspund la modificarile de temperatura ale sangelui,marind nr. de impulsuri.Indata ce pielea primeste comanda,executa rectificarile corespunzatoare pe teren propriu.

Frigul se face simtit la suprafata pielii,locul bogat in asa-zisii termoreceptori,adica terminatii nervoase specific alctuite.Pelea are mai multi receptori sensibili la frig decat la cald.Receptorii frigului transmit semnalele la hipotalamus prin maduva spinarii, apoi acesta trimite impulsuri anastomozele anteriovenoase din piele.

La excesul de caldura corpul reactioneaza luand masuri de reducere a acestuia.Incepe transpiratia , vasele de sange din piele se dilate;sangelepreia cu atat mai multa caldura corporala cu cat sangele incalzit in interior se incalzeste aproape de suprafata.Stratul de transpiratie de pe piele ajuta racirea corpului prin evaporare.


Toate culorile de pe piele provin provin de la aceeasi substanta coloranta numita melanina.Melanina are 2 tipuri de coloranti pentru pielea , pielea si ochii omului.Pigmentul principal,eumelanina, da nuantale de saten si negru , iar celalalt,feomelanina pigmaenteaza parul roscat.Diferentele de culoare a pielii se datoreaza cantitatiii de melanina produsa de cellule , dar aceasta depinde de cantitatea de raze ultrviolete pe care le poate absorbi.Melanina absoarbe razele ultraviolete pe care le poate absorbi si le transforma in raze infrarosii inoffensive.Cu cat se afla mai multa melanina in corp, cu atat absorbtia este mai eficienta, cu atat protectia este mai buna.

Fiecare fir de par de pe piele creste dintr-un folicul pilos care sapa tunnel pentru a patrunde la suprafata pielii.Radacina se formeaza in foliculul pilos , iar firul de par creste prin piele spre exterior.Ocombinatie de pigment negru,saten si galben da culoarea parului.Foliculul este inconjurat de fibre nervoase,glandele sebacee patrund in el si ii asigura sebumul necesar ungerii firului de par si protejarii acestuia.




Document Info


Accesari: 5233
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )