Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SINTEZA PROTEINELOR

biologie


SINTEZA PROTEINELOR

Pentru sinteza proteinelor celulele utilizeaza numai 20 aminoacizi ("esentiali" - tabelul 1.2). Structura lanturilor polipeptidice ce alcatuiesc proteinele este controlata de catre gene.



Tabelul 1.2

Aminoacizii "esentiali"


Denumirea aminoacidului

Simbol

Denumirea aminoacidului

Simbol

Denumirea aminoacidului

Simbol

1. Serina

Ser

8. Acid glutamic

Glu

15. Leucina

Leu

2. Treonina

Thr

9. Acid aspartic

Asp

16. Metionina

Met

3. Asparagina

Asn

10. Cisteina

Cys

17. Fenilalanina

Phe

4. Glutamina

Gin

11. Glicina

Gly

18. Triptofan

Trp

5. Lizina

Lys

12. Prolina

Pro

19. ValinS    ,im<

Val

6. Arginina

Arg

13. AlaninS

Ala

20. Tirozin» .;""

Tyr

7. Histidina

His

14. Izoleucina

Ile


' ' ' i


^Genele sunt entitati elementare ale ereditatii, dispuse liniar pe cromozomi. Din punct de vedere molecular, genele reprezinta întreaga secventa de acizi nucleici (secventa ADN) necesara sintezei unui polipeptid functional, sau unei secvente de ARN. La organismele diploide fiecare gena exista în dublu exemplar (câte una pe fiecare cromozom omolog), genele perechi numindu-se alele. Totalitatea genelor dintr-o celula se numeste genom.

Acizii nucleici sunt polimeri liniari formati din patru tipuri de mononucleo-tide. ADN contine nucleotidele adenina (A), citidina (C), guanina (G) si timidina (T). ARN contine nucleotidele adenina (A), citidina (C), guanina (G) si uridinâ (U). Cei 20 de aminoacizi sunt codificati de grupuri de câte 3 nucleotide, denumite codoni. Totalitatea codonilor se numeste cod genetic (tabelul 1.3). Din cei 64 codoni posibili (43) doar 61 codifica aminoacizi. Codul genetic este degenerat (în sensul ca este redundant), deoarece acelasi aminoacid poate fi codificat de mai multi codoni.

Tabelul 1.3

Codul genetic (corespondenta ARN - aminoacizi)




























Prima pozitie

A 2-a pozitie

A 3-a po/.i|ic

U

U

C

A

G

U C A G

Phe

Ser

Tyr

Cys

Phe

Ser

Tyr

Cys

Leu

Ser .

Stop

Stop

Leu

Ser

Stop

Trp

C

Leu

Pro

His

Arg

U C A G

Leu

Pro

His

Arg

Leu

Pro

Gin

Arg

Leu

Pro

Gin

Arg

A

Ile

Thr

Asn

Ser

U C A G

Ile

Thr

Asn

Ser

Ile

Thr

Lys

Arg

Met (start)

Thr

Lys

Arg

i)JV

G

!><.. .

Val

Ala

Asp

Gly

y c

A G

Val

Ala

Asp

Gly

Val

Ala

Glu

Gly

Val

Ala

Glu

Gly


prin

(In nlouitn

Vmicnln cin rondeni mo (impachutnip)

Sinteza proteinelor debuteaza cu sin­teza ARNm în nucleu pe baza ADN, fenomen denumit transcriere. Moleculele de ARNm parasesc nucleul prin porii nucleari, ajun­gând în citoplasma. Sinteza lanturilor poli-peptidice pe baza informatiei furnizate de ARNm (secventa de aminoacizi) se numeste translatie si necesita participarea ribozomilor.

Sinteza proteinelor presupune mai multe etape:

Complex Qoltji (glicuzilarn si alte modificari)

Reticul endoplasmic rugos (sinteza)

Fig. 1.8. Reprezentarea schematica a drumu­lui parcurs de proteinele destinate exportului (ciclul secretor).

initierea - atasarea moleculei de
metionina de ARN-ul de transport (tARN)
corespunzator - tARNMcl; asamblarea
tARNMct cu subunitatea ribozomala mica,
o molecula de GTP si molecula de ARNm;
ulterior aceste complexe se asociaza cu
subunitatea ribozomala mare, formând un
ribozom functional;

elongarea - în aceasta etapa lantul
polipeptidic creste în lungime prin atasarea
de noi aminoacizi, secventa fiind stabilita
prin complementaritatea dintre ARNm si
moleculele de tARN;

i- terminarea^- elongarea continua pâna se ajunge la unul dintre codonii UGA, UAA sau UAG; translatia este încheiata prin interventia unei proteine numita factor de terminare, cu eliberarea polipeptidului si disocierea subunitatilor ribo/omale.

Lanturile polipcptidice care urmeaza sa ramâna în citosol sau sa ajunga în oip.iimlc, precum si mitocondria si peroxizomii, sunt sintetizate de catre poliribo-y.omn liberi tlin citoplasma.

Proteinele destinate exportului sau altor compartimente diferite de citosol (ex: aparat (îolgi, lizozomi, membrana celulara) sunt sintetizate în ribozomii atrasi rcticulului endoplasmic rugos. Pe masura ce sunt sintetizate, lanturile polipeptidice ajung în lumcnul rcticulului, unde au loc primele modificari posttranslationale (protcolizâ si glicozilare). Ulterior aceste molecule sunt transportate prin microvezicule la aparatul Golgi unde sufera modificari care vor stabili forma finala a proteinei. La nivelul ultimei cisterne golgiene, proteinele destinate exportului sunt împachetate în vezicule de secretie si ulterior exocitate (veziculele de secretie fuzioneaza cu membrana celulara, iar proteinele sunt eliberate în spatiul extracelular).

Secventa parcursa de proteinele destinate exportului se numeste ciclu secretor (fig. 1.8).


(illvlzlmi.)

CICLUL CELULAR

Celulele au proprietatea de a creste si a se divide. Celulele eucariote se divid prin mitoza.

Mitoza este modalitatea de diviziune celulara în care fiecare din celulele fiice primeste un cariotip identic cu cel al celulei din care provin. Desi este un proces continuu, mitoza comporta mai multe faze:

Fig. 1.9. Ciclul celular pentru o celula cu timpul de

viata al unei generatii de 16 ore: M - mitoza; G, - faza

G,; S - faza de sinteza; G, - faza G2; t - timpul

parcurs în ore.

Profaza. Este caracterizata prin împachetarea treptata a cromatinei nucleare, cromozomii devenind din ce în ce mai evidenti. Anvelopa nucleara,începe sa de dezorganizeze, iar centriolii migreaza spre polii opusi ai celulei, între ei formându-se fusul

de diviziune. Unii microtubuli ai fusului de diviziune se întind de la un centriol la altul, iar altii se întind de la centrioli pâna la cinetocor.

Metafaza. Cromozomii migreaza spre planul ecuatorial al celulei, unde se aliniaza. La sfârsitul fazei, cele doua cromatide se separa.

Anafaza. Fiecare cromatida migreaza spre câte un pol al celulei urmarind directia microtubulilor din fusul de diviziune. La sfârsitul fazei începe sa devina vizibila diviziunea corpului celulei mama prin citokinesis.

Telofaza. Reapar nucleii în cele doua celule fiice, iar cromozomii se desfac, fiind mai putin evidenti. Dispare fusul de diviziune si se definitiveaza cilokinesis(se separa cele doua celule).

Intervalul de timp ce se scurge de la intrarea fiecarei celule nou formate într-o noua mitoza se numeste interfaza. Aceasta se împarte si ea în mai multe faze:

G, - este o faza activa, în care celula creste, procesele de sinteza fiind extrem de active.

S - este denumita si faza de sinteza deoarece are loc replicarea semi-conServativa a ADN-ului (sau replicarea cromozomilor - sinteza unei noi molecule de ADN pe baza moleculei preexistente; a helix-ul dublu de ADN se desface, pe fiecare din catenelc omoloage sintetizându-se o noua catena complementara. Fiecare molecula de ADN nou formata este alcatuita dintr-o catena provenita din molecula de ADN originala si o catena nou sintetizata). La sfârsitul acestei faze se dubleaza cantitatea de 'ADN din nucleu.

G2 - reprc/ihta perioada de timp scursa între faza S si urmatoarea mitoza.

Alternanta dintre mitoza si interfaza este cunoscuta sub numele de ciclu celular (lift. l .9); Pentru celulele care nu se divid continuu, ciclul celular poate fi suspendat temporar siwpermanent (cx: neuronii). Aceste celule parasesc ciclul si progresea/.a de la (i, la un studiu numit GQ



Document Info


Accesari: 12010
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )