Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




























Ecologia Bovinelor

Animale


Ecologia Bovinelor.

Bovinele, ca de altfel toate speciile de animale domestice, nu sun t izolate de restul componentelor biosferei, ci intr-o interdependenta sistematica , influentand si fiind in acelasi timp influentate de catre acestea .

Bovinele au un rol insemnat, nu numai ca furnizoare de produse alimentare de neinlocuit , in forta de tractiune si materii prime pentru industrie dar si in mentinerea fertilitatii solului si a echilibrului ecologic in general.



3.2.Locul si rolul Bovinelor in Ecosistemele Agricole

Ecosistemele agricole, sau agroecosistemele sunt acele ecosisteme asupra carora omul, constient sau nu, si-a pus amprenta in mod determinant.

Ecosistemele agricole au aproape toate caracteristicile ecosistemelor naturale, dar si unele care le individualizeaza.

Dar o ferma de animale sau o cultura agricola nu indeplineste toate caracteristicile unui ecosistem.

Ecosistemele agricole au toate caracteristicile sistemelor biologice , chiar daca acestea se manifesta in forme oarecum diferite. Ele au un caracter istoric , sunt sisteme informationale, realizeaza schim de energie si materie, au integritate, echilibru dinamic si sunt heterogene.

Ecosistemele in general sunt considerate ca sisteme informationale.

Datorita informatiilor primite din mediu si de la alte populatii din ecosistem bovinele reusesc sa se adapteze la conditiile mediului, ajungandu-se sa le asimileze in a 17517j94r sa masura incat sa devina conditii ale propriei existente.

Pentru a se realiza circulatia normala a substantelor , energiei si informatiei, ecosistemele naturale si agricole trebuie sa fie heterogene si sa aiba integritate.

Urmeaza populatiile de consumatori ( de ord I, II, III etc), intre care trebuie incluse si bovinele, care consumand productia primara, realizeaza totodata productia sedundara folosita de catre om dar contribuie si la simplificare substantelor organice care sunt mai usor descompuse pentru a se elibera elementele fertilizate pentru reluarea ciclului productiv. Aceasta actiune este continuua de populatiile de detrofagi si de cele de descompunatori, care degradeaza materia organica si prin aceasta furnizeaza plantelor elementele fertilizate, facand posibila reluarea ciclului productiv.

Din aceste motive, de fapt, ca o rezultanta a activitatii tuturor populatiilor (verigilor )ecosistemului, fiecare avand o contributie mai mare sau mai mica, dar indispensabila.

3.3.Relatiile Bovinelor cu Mediul.

Mediul abiotic se considera ca este compus din clima si sol. Pentru bovine acestea trebuie considerate separat, fiindca, daca climatul influenteaza fara a fi influentat de catre bovine, solul si bovinele se influenteaza reciproc.

Efectele climatice directe se manifesta printre altele asupra marimii si conformatiei indivizilor care sunt modificate pentru a se limita pierderile de caldura, fiind proportionale cu volumul si suprafata animalelor.

Bovinele pot sa atinga marimea optima si sa dea productii mari numai daca au hrana suficienta, respectiv , daca umiditatea si temperatura permit cresterea optima a vegetatiei.

In zonele inalte unde sunt precipitatii abundente are loc un proces de spalare a mineralelor din sol. Aceasta are ca efect dezvoltarea unei vegetatii de calitate inferioara (in special , Nordus stricta) care nu poate asigura deci, cu greu, necesarul pentru intretinerea bovinelor, cu consecinte nefavorabile asupra productiei obtinute de la ele, de asemenea, in relatia sol-planta-animal, acesta din urma este privt de aportul elementelor minerale, in special calciu si fosfor.

Interrelatiile bovinelor cu alte specii de animale domestice.

De la bun inceput trebuie aratat ca toate speciile de animale domestice isi au importanta, rolul si locul lor in ecosistemele agricole.

Exista totusi, in organizarea ecosistemele agricole un optim al dimensionarii fiecarei specii , care face ca in acest fel sa fie valorificate cu maximum de randamente, fluxul de energie si de substante primit prin populatiile vegetale.

Proportia, intre speciile de animale domestice este conditionata de trei elemente, in deosebi:

competitia pentru aproteinei

compozitia pentru terenul arabil, care sa le asigure furajele

evitarea degradarii antropice ale solului

3.4.Aspecte legate de poluare.

Privite in contextul relatiei om- bovine, influenta omului asupra bovinelor, poate fi nu numai utila, ci si daunatoare. Un exemplu de acest gen il constituie poluarea, care afecteaza, de fapt, intreaga biosfera, afecteaza si bovinele.

Nu sunt de neglijat nici efectele poluarii rezultate din cresterea bovinelor, in cazul cand tehnolgiile folosite nu tin seama de acest aspect. Integrarea armonioasa a bovinelor in agroecosisteme poate constitui o alternativa in combaterea poluarii , cand tehnologiile aplicate, atat in cresterea si exploatarea lor ,cat si in agricultura, sunt gandite in scopul protejarii mediului. In ecosistemele naturale nu eista poluare. Poluarea prin flor poate afecta puternic bovinele.

Astfel, florul, care este evacuat in natura in urma unor activitati industriale, ajungand in sol odata cu precipitatiile, este absorbit de catre plante si prin intermediul lor ajunge in hrana bovinelor.

Principala sursa de poluare cu flor o reprezinta rocile naturale fosfatice, care au un continut de fluor de circa 4%. In scopul producerii fosfatilor, necesri in special ca ingrasaminte agricole sau in hrana animalelor se utilizeaza cantitati mari de roci fosfatice.

3.5.Influenta omului asupra Bovinelor.

Influenta omului a fost marcata mai ales in cateva directii principale.

Prin adapostirea in perioadele nefavorabile, bovinale au foast scoase in mare masura de sub influenta directa a factorilor climatici.

In privinta asigurarii cu hrana, bovinele domestice beneficiaza de o hranire relativ uniforma, in tot timpul anului, realizata prin conservarea furajelor pe prrioada de iarna.

Hranirea rationala, ingrijirirea si adapostirea au permis ca prin ameliorare sa se dezvolte functiile specializate, cu valoare practica si economica pentru om.

Daca in trecut bovinele erau crescute in majoritatea zonelor, cu precadere pentru tractiune, in prezent, odata cu dezvoltarea societatii umane, ele sunt utilizate in special pentru a furniza alimentele de prima necesitate.

Prin produsele furnizate, bovinele influenteaza favorabil viata si activitatea umana.

3.6.Avantajele cresterii si exploatarii Bovinelor, pentru producerea alimentelor necesare omului.

In producerea alimentelor de origine animala, se ridica problema transformarii eficiente a nutreturilo di furaje in astfel de produse.

Se stie ca in cazul lanturilor trofice, transformarea materiei organice vegetale, in materie organica animala, produsa de erbivore, se face intr-un raport de circa 1:10. Aceasta medie oscileaza insa in cazul animalelor domestice , intre 1:3 , la producerea laptelui de vaca, sau a oualelor de gaina (tratamentele cele mai scazute, pana la 1:20 - 1:25 , in cazul producerii carnii de catre bovinele din rasele de carne sau ovine (randamentele cele mai scazute).

Producerea proteinei sub forma de carne are un indice de transformarea (valorificarea ) nutretului, ilustrat si dupa urmatoarea scara:

puiul de carne->porcul->taurinele->ovinele

Daca taurinele utilizeaza ca nutret de productie de carne, de obicei planta intreaga, sau partea care nu se consuma de catre om, pasarea si porcul consuma fructul sau samanta, ca si omul, ceea ce reprezinta numai 30-35 % din S.U. a plantei si cel mult 30% din valoarea energetica la maturitatea ei.

Prin cresterea productiei de lapte si derivate lactate si abundenta lor la preturi accesibile, scade cererea si consumul de carne, ceea ce este de mare importanta, daca se tine seama de suprafata de teren agricol necesar pentru producerea lor.

3.7.Relatiile reciproce Om-Bovine

Intreaga evolutie a populatiilor de bovine, dupa domesticire, a fost sub influenta directa sau indirecta a omului, asa incat, bovinele actuale pot fi considerate o creatie a acestuia.

3.8.Productia si dinamica populatiei de Bovine



Productia la bovine, ca de altfel a oricarei populatii componente a unei biocenoze este o parte a productiei ecosistemului si este data de relatiile dintre componentele acestuia. Dintre relatile ecosistemelor, cele mai importante se considera a fi cele trofice, deoarece printre acestea se asigura transferul de energie de la o populatie la alta ca si circuitul de substanta si informatie.

3.9.Relatiile trofice.Ecosistemele cu implicatii asupra

productiei bovinelor.

Bovinele realizeaza intreaga productie pe fluxul de energie si substanta pe care-l primesc de la producatori primari , respectiv de la plante verzi. O parte din aceasta energie si substanta preluata si cu valoare ecologica crescuta este accesibila omului aflat la capatul lantului trofic.

In acest fel, productia ecosistemului este intr-adevar rezultatul relatiilor , in special trofice dintre componentele sale , fiecare avand contributia sa, mai mare sau mai mica, dar indispensabila pentru realizarea acesteia.

Bovinele domestice continua si ele adaptarile minerale de armonizare cu resursele de hrana prin autoreglare. In acest sens este cunoscut ca pe componenta ereditara, asupra productiei si reproductiei la bovine actioneaza cu pondere insemnata, conditiile de mediu si in special cele de hranire, care, de fapt, sunt date de relatiile trofice.

In asemenea situatii se manifesta din plin autoreglarea ecosistemica, ce actioneaza prin selectie naturala, pentru a pune din nou in concordanta populatiile de bovine, cu conditiile de mediu create, sau cu cantitatea de fitomasa, care le sta la dispozitie.

3.9.1.Productia bovinelor privita ecosistemic

Analizand pozitia bovinelor, aceasta depinde de o multitudine de factori. Pentru o imagine de ansamblu, sunt redati pe baza unui model logic, principalii factori de care depind productia si dinamica populatiilor de bovine.

Climatul are asupra bovinelor, atat influente directe, cat si indirecte.

Efectele climatice directe se manifesta printre altele asupra marimii si conformatiei indivizilor, care sunt modificate pentru a se limita pierderile de caldura, fiind proportionale cu volumul si suprafata animalelor.

Cu cat pierderile sunt mai mari, cu atat acestea trebuie compensate pe seama energiei din furaje.

Influentele indirecte ale climatului sunt de asemenea importante, ele influentand in special vegetatia. Bovinele pot sa atinga marimea optima si sa dea productii mari numai daca au hrana suficienta, respectiv daca temperatura, umiditatea si cresterea optima a vegetatiei.

Productia globala de biomasa este strans legata de productia medie a indivizilor componenti ai populatiei, cat si de dimensiunile populatiei, respectiv de numarul de indivizi care o compun si de organizarea interna a acestor populatii.

Productia individuala la bovine:

Productia medie individuala privita ca parte componenta a productiei totale a bovinelor are o parte determinanta ereditara si una neereditara.

Cu cat productia medie individuala este mai mare in mod obisnuit este si mai economica, aceasta pentru faptul ca hrana care se utilizeaza pentru intretinerea functiilor ereditare ramane relativa.

Numai portia de nutrienti care depaseste acest necesar se transforma in productie animala si se face deci, , cu atat mai economic, cu cat este mai mare. Aceasta se intampla cand in hrana bovinelor se utilizeaza fitomasa, provenita din produsele agricole cu un nivel ridicat de celuloza impregnata cu lignina si siliciu.

Marimea si dinamica populatiei de bovine. Dimensiunea numerica a populatiei de bovine este un alt parametru principal, de care depinde productia globala a bovinelor.

Orice populatie are o anumita structura interna, respectiv o anumita repartitie a indivizilor pe sexe si o dinamica a sa.

In cazul bovinelor este de mare importanta economica prezenta in randul populatiei a unui numar foarte mare de indivizi care produc.

Tineretul femel pentru reproductie trebuie sa reprezinte un numar judicios calculat care sa permita schimbul intre generatii si eventualele cresteri de efectiv.

Mecanismele prin care se realizeaza autoreglarea, sunt , printre altele, modificarea taliei si a masei corporale, ca si modificarea longevitatii si a ritmului de productie.





Document Info


Accesari: 2524
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )