Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload



















































INVITATIE LA GRADINA ZOOLOGICA

Animale


 INVITAŢIE  LA  GRĂDINA  ZOOLOGICĂ

    

URSUL BRUN - Ursus arctos, familia Ursidae. Este cel mai mare mamifer terestru carnivor din Europa. Are o lungime a corpului de 250 cm, coada are 8 cm, iar īnaltimea corpului la umeri masoara 120 cm. Greutatea lui poaten depasi 400 kg; el poate trai peste 30 de ani. Īl īntālnim īn regiunile montane din Europa, Asia si America de Nord. Īn Romānia īl īntālnim īn muntii Carpati. Īn cea mai mare parte a anului se hraneste cu frunze, zmeura, miere si insecte, dar si cu carne. Cānd are sansa sa manānce peste pofteste cāt mai mult. Īnvata sa pescuiasca de mic.



URSUL NEGRU DE TIBET ( ursul asiatic gulerat ) - Selenarctos thibetanus, familia Ursidae. Are lungimea corpului de 190 cm, iar īnaltimea corpului este de 85 cm. Traieste īn Asia īntre Afganistan si peninsula Coreea.

PORCUL SPINOS - Hystrix cristata, familia HystrixHhhhhHHHHHHHHHfgsbj fdgjdflvlc.,jkjhgjhlhhjkkjjaas2566565466543566565466543566565466543Hystricidae. Este un mamifer rozator ce duce o viata terestra. Are lungimea corpului de 65 cm si 11 cm spinii (tepii). Este raspāndit pe tarmurile Marii Mediterane. Daca este atacat el se apara īntr-un mod neobisnuit. Corpul īi este acoperit cu spini ascutiti sau ghimpi (īn numar de 32000), care se despr 24124k104y ind de pe piele cānd sunt atinsi. Cānd nu este īn pericol, spinii stau īntinsi pe lānga corp. La vederea unui pradator, spinii se ridica sau se zbārlesc īn toate directiile. Daca pradatorul ataca cātiva dintre spinii porcului ar putea sa se īnfiga īn pielea atacatorului.

ŢAP DE PAMIR - Familia Bovidae

LUP - Canis lupus, familia Canidae. Este un mamifer terestru care se hraneste cu carne. Lungimea corpului este de 120 cm, coada are 50 cm, iar īnaltimea corpului 85 cm. Are o larga arie de raspāndire īn emisfera nordica: īn Nordul Europei si Asiei si America de Nord pāna īn centrul Mexicului. Traieste īn grupuri numite haite. Rezistent si puternic, lupul poate strabate īntr-o noapte distante de peste 40 km.

RĀSUL - Lynx lynx, familia Felidae. Este un mamifer terestru carnivor, singuratic si nocturn. Este raspaāndit īn regiunile muntoase din Europa, Asia occidentala pāna īn Tibet si America de Nord. Se recunoaste dupa blana maronie cu puncte de culoare mai īnchisa, iar urechile au la vārf smocuri de par. Este foarte ager si frumos īn acelasi timp.

PANTERA NEAGRĂ - Panthera pardus, familia Felidae. Este un mamifer terestru carnivor cu lungimea corpului de 150 cm, coada de 100 cm si īnaltimea corpului de 70 cm. Are un vast areal de raspāndire īn Africa si Asia.

TIGRUL DE USSURI - Panthera tigris, familia Felidae. Este cel mai mare reprezentant al speciei cu lungimea corpului de 280 cm, coada de 100 cm, iar īnaltimea corpului de 105 cm. Īl īntālnim īn Asia din sudul Caucazului pāna īn China si din sud-estul Siberiei pāna īn sudul Indiei si Indonezia. Este cel mai mare si mai puternic dintre feline. El este capabil sa doboare un cerb sau un elan cu o singura lovitura de laba si sa traverseze īnot un rāu lat si cu ape repezi, purtānd īn bot un mistret. Tigrul face salturi de 3 m īnaltime si 7 m lungime. Este printre animalele considerate rare.

LAMA - Lama glama, familia Camelidae. Este o rasa domestica din Peru - America de Sud. Are lungimea corpului de 240 cm, coada de 25 cm, iar īnaltimea corpului este de 120 cm. Este mai mica decāt camila si nu are cocoase pe spate.

MUFLONUL (oaia salbatica europeana) - Ovis ammon musimon, familia Bovidae. Are lungimea corpului de 200 cm, coada de 10 cm si īnaltimea corpului 70 cm. Traieste īn estul si sudul Europei. Masculul are coarne puternice si rasucite ce pot ajunge la 1,14 m lungime, iar femelele au coarne mai mici.

CERBUL NOBIL - Cervus elaphus, familia Cervidae. Este una din cele mai impunatoare specii de cerb, are lungimea corpului de 230 cm, coada de 15 cm si īnaltimea corpului de 150 cm. Este raspāndit aproape īn īntreaga Europa, fiind comun īn Europa centrala si īn Asia. Īn timpul iernii cerbul coboara din munti sa traiasca īn paduri, pāna la venirea primaverii. Cerbii sunt primii care coboara īn siruri lungi, ce pot cuprinde pāna la 500 de animale.

FAZANUL AURIU - Chrysolophus pictus, familia Phasianidae. Este o pasare de padure cu un penaj divers colorat. Este o pasare slab zburatoare cu picioare puternice. Are o lungime de 150 cm si traieste īn muntii din centrul Chinei.

COCORUL MARE - Grus grus, familia Gruidae. Este o pasare cu lungimea corpului de 120 cm, cu gātul lung si flexibil si ciocul scurt. Picioarele sunt relativ īnalte. Cocorul mare este o pasare migratoare ce cloceste īn nordul Europei si Asiei si ierneaza īn nordul Africii si sudul Asiei. Īn Romānia este īn trecere si rar oaspete de vara.

FAZANUL DIAMANT - Chrysolophus amherstiae, familia Phasianidae. Este o pasare de padure cu un penaj divers colorat, cu o coada lunga frumos colorata. Lungimea corpului este de 170 cm si traieste īn Asia din sud-estul Tibetului pāna īn nordul Birmaniei.

sOIMUL CĂLĂTOR - Falco peregrinus, familia Falconidae. Este o pasare rapitoare de zi, foarte buna zburatoare. Are lungimea de 45 cm si este raspāndit pe īntreaga suprafata a Pamāntului. Īn Romānia este o pasare aflata īn trecere, rar clocitoare. Poate zbura cu o viteza de 170 km / h. si este cea mai rapida pasare. Are cea mai mare acuitate vizuala - de 2,6 ori mai mare decāt a omului (poate distinge un semnalizator rutier de la 800 m distanta).

VULTURUL PLEsUV NEGRU - Aegypius monachus, familia Accipitridae. Este o pasare rapitoare de zi, foarte buna zburatoare, cu corpul robust, pieptul lat si musculos, iar aripile lungi. Ciocul este puternic cu vārful ascutit si curbat. Picioarele sunt puternice cu patru degete prevazute cu gheare, mult curbate si ascutite adaptate la prins si sfāsiat prada. Īsi baga capul īnauntrul stārvului pentru a se hrani. Vazul este foarte bine dezvoltat . Se hraneste cu carne. Are o lungime de 112 cm si traieste īn sudul Europei, nordul Africii, Asia (din Turcia pāna īn China).

VULTURUL PLEsUV SUR - Gyps fulvus, familia Accipitridae. Este o pasare rapitoare de zi cu lungimea corpului de 96 - 104 cm. Traieste īn sudul Europei, Africa centrala si sud-vestul Asiei (pāna īn India).



STRUŢUL EMU - Dromaeus novaehollandiae, familia Dromaeidae. Este o pasare mare cu lungimea corpului de 170 - 200 cm, a doua pasare ca marime din lume. Aripile sunt atrofiate, īn schimb picioarele sunt scurte, osoase si terminate cu trei degete. Penele sunt foarte lungi si subtiri. Nu poate zbura, dar poate sa fuga foarte repede cu o viteza de 80 km / h. Numai masculii clocesc si īngrijesc puii. Traieste īn stepele Australiei. 

IAKUL - Bos grunniens, familia Bovidae. Are lungimea corpului de 350 cm, coada de 75 cm si īnaltimea corpului de 195 cm. Este un animal mare si cu parul lung si gros. Parul gros īl apara de frig, dar are si un alt mod de a primi caldura. Īn timpul digestiei sau cānd rumega māncarea, stomacul lor degaja caldura. Īn felul acesta corpul este īncalzit din interior. Se gaseste īn stare salbatica pe platourile īnalte ale Tibetului, īntre 4000 - 5000 m altitudine. Este cel mai rezistent animal la altitudine. Domesticit, yakul este folosit la transporturi de marfuri grele,  ca producator de lapte,unt, brānza si carne; pielea si lāna de iak se foloseste la confectionatul hainelor, iar excrementele sunt folosite drept conbustibil, īn loc de lemne.

MAIMUŢA PAVIAN CU MANTIE - Papio hamadryas, familia Cercopithecidae. Are lungimea corpului de 80 cm, coada de 60 cm si traieste īn cete de 150 - 300 indivizi īn munti, īntre 1000 - 2000 m altitudine, dar uneori coboara pāna la nivelul marii. Este raspāndit īn nord-estul Africii (Senegal, Etiopia) ajungānd pāna īn sudul peninsulei Arabice.

BABUINUL - Papio cynocephalus, familia Cercopithecidae. Este o specie de maimuta adaptata la viata arboricola cu lungimea de 70 cm si coada de 30 cm. Traieste īn Africa orientala. Traieste īn grupuri numite cete si se hraneste īn special cu plante, dar si vāneaza. Puii de babuini se nasc cu blana neagra, aceasta schimbāndu-se īn maro, pe masura ce ei cresc. Toti membrii unei cete de babuini ajuta la īngrijirea puilor.

MAIMUŢA RESUS - Macaca mulatta, familia Cercopithecidae. Are lungimea corpului de 60 cm si 30 cm coada. Cānd este iritata fata si calozitatile fesiere devin rosii. Este raspāndita īn nordul Indiei, Hymalaia si sudul Chinei. Īn munti ajunge pāna la 2000 - 3000 m.

MISTREŢUL VIETNAMEZ - Sus scrofa, familia Suidae. Are lungimea corpului de 175 cm, coada are 25 cm, iar īnaltimea corpului 90 cm si cāntareste 150 - 200 kg. Este raspāndit īn Asia de sud-est.

VULPEA POLARĂ - Alopex lagopus, familia Canidae. Este un mamifer terestru carnivor cu lungimea corpului de 60 cm, coada de 35 cm, iar īnaltimea corpului de 30 cm. Blana ei este īn īntregime alba iarna si bruna sau cenusie - albastra vara. Traieste īn tinuturile polare din emisfera nordica, īn zonele de tundra. Īnn timpul iernii arctice patrunde si īn zona de taiga.

VULPEA ARGINTIE

URSULEŢUL SPĂLĂTOR - Procyon lotor, familia Procyonidae. Este un mamifer terestru ce traieste īn padurile de pe lānga cursul apelor din America de Nord, centrala pāna īn Brazilia din America de Sud. Are lungimea corpului de 65 cm, coada de 40 cm, iar īnaltimea corpului 30 cm.

VULPEA ROsIE - Vulpes vulpes, familia Canidae. Este un mamifer terestru carnivor ce are lungimea corpului de 80 cm, coada are 50 cm, iar īnaltimea corpului este 40 cm. Populeaza cea mai mare parte din emisfera nordica: Europa, Asia, nordul Africii si America de  Nord. Vicleana vulpe rosie cutreiera spatii deschise si padurile īn cautare de hrana. 

BIVOLUL ALB - Familia Bovidae. Traieste īn sud-estul Asiei si Indoneziei.

RĀSUL DE PUSTIU - Felis caracal, familia Felidae. Are lungimea corpului de 80 cm, coada de 30 cm, iar īnaltimea corpului de 45 cm. Evita total padurile. Este raspāndit īn Africa si stepele din sud-vestul Asiei.

MAIMUŢA DE SAVANE - Cercopithecus aethiops, familia Cercopithecidae. Are lungimea corpului de 55 cm si coada de 75 cm. Este raspāndita īn silvostepa din Africa de la sud de Sahara pāna īn sudul continentului.

LEUL - Panthera leo, familia Felidae. Este un mamifer terestru carnivor ce traieste īn savanele din Africa la sud de Sahara, supranumit si "Regele animalelor". Masculul are o coama īn jurul capului, iar leoaica este cea care asigura hrana prin vānatoare. Leii sunt singurele felide care traiesc īn grupuri. Are lungimea corpului de 240 cm, coada 90 cm, iar īnaltimea corpului este 100 cm.

MISTREŢUL - Sus scrofa, familia Suidae. Are lungimea corpului de 175 cm, coada are 25 cm, iar īnaltimea corpului 90 cm si cāntareste 150 - 200 kg. Īsi cauta hrana seara si noaptea si este raspāndit īn Europa, Asia si nordul Africii.

PAPAGALI PERUsI - Melopsittacus undulatus. Are lungimea corpului 180 - 200 mm. Culoarea penajului la origine a fost verde; s-a obtinut apoi mai multe culori: albastru, alb, galben, gri. Imita usor cuvinte si zgomote si este cea mai raspāndita specie tinuta īn captivitate, originara din Australia .




DELFINUL COMUN - Delphinus delphis, familia Delphinidae. Este un mamifer acvatic de 2,5 m, blānd, sociabil, placut care manifesta o mare afectiune fata de om si a caror prezenta alaturi de corabiile īn mers, era considerata ca un semn de buna calatorie. Traieste īn cārduri, urmarind vapoarele. Deseori sare afara din apa. Exista si interventia salvatoare a unor delfini īn ajutorul oamenilor aflati īn primejdie de a se īneca. Este īntālnit frecvent īn marile calde si temperate din īntreaga lume. Este adaptat la viata acvatica si nu iese niciodata pe uscat. Are corpul hidrodinamic iar pielea este lipsita de par, sub ea aflāndu-se un strat de grasime care serveste ca termoizolator. Delfinul are dinti dezvoltati, dar nu mesteca hrana. Este considerat cel mai inteligent dintre mamiferele acvatice, avānd creierul mai greu decāt al omului. Poate fi usor dresat. Experientele facute de specialisti īn psihologia animala au dovedit ca delfinii pot īnvata cuvinte omenesti, dar mai ales ca stiu sa comunice īntre ei printr-un sistem de sunete. Īn cautarea hranei, delfinii controleaza adāncurile pe o raza de 3 km; prin emiterea unor impulsuri cu o frecventa de pāna la 150.000 Hz ei localizeaza cu precizie prada.

PINGUINUL MIC - Eudyptula minor, familia Spheniscidae. Este cel mai mic pinguin cu o lungime de 40 cm. Este o pasare nezburatoare, adaptata exclusiv la īnot. Traieste īn colonii mari pe coastele si insulele din sudul Australiei.

MUFLONUL

BROASCA ŢESTOASĂ DE USCAT - Testudo hermanni, familia Testudinidae. Este o reptila cu carapacea convexa mult īn partea centrala. Lungimea carapacei pāna la 30 cm, coada 6 cm si cāntareste pāna la 2 kg. Pe uscat se deplaseaza repede. Se hraneste cu broaste, pestisori si viermi si poate rezista vreme īndelungata fara hrana. Este raspāndita īn Europa centrala si sudica, nordul Africii, Asia Mica. S-a adaptat si la regiuni de clima temperata, hranindu-se numai īn timpul verii, iarna intrānd īn hibernare.

CERBUL LOPĂTAR - Dama dama, familia Cervidae. Are lungimea corpului de 160 cm, coada de 20 cm si īnaltimea corpului de 100 cm. Este raspāndit īn toata Europa, cu exceptia celor mai nordice regiuni.

PELICANUL COMUN - Pelecanus onocrotalus, familia Pelecanidae. Are lungimea corpului de 160 - 190 cm. Este o pasare foarte buna īnotatoare si chiar scufundatoare. Are ciocul lung si puternic, sub el avānd un tegument ce are rolul unei pungi care foloseste la strāngerea hranei. Gātul este lung, corpul acoperit cu penaj des, iar aripile mari si puternice. Cuibaresc īn desisul baltilor, pe arbori, pe sol si traiesc īn colonii īn sud-estul Europei, sud-vestul si centrul Asiei si Africa la sud de Ecuator. La noi īn tara este oaspete de vara īn Delta Dunarii, unde se afla cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

LEBĂDA CUCUIATĂ - Cygnus olor, familia Anatidae. Lungimea corpului de 150 cm. Este o pasare migratoare ce traieste īn regiunile temperate ale Europei si Asiei. Īn Romānia este oaspete de vara, clocind īn Delta Dunarii.

ELEFANTUL ASIATIC - Elephas maximus, familia Elephantidae. Atinge lungimea de 7 m, din care trompa masoara 2 m, iar coada 1,5 m. Īnaltimea corpului este de 3 m, iar greutatea de 6 tone. Este  raspāndit īn S si SE Asiei , īn stare salbatica si ca animal domestic . Este cel mai mare animal si poate trai pāna la 60 de ani. Are o abilitate uluitoare īn a īnvata si a memora. Dintre mamifere, elefantul are cel mai dezvoltat simt al mirosului, care simte prezenta omului chiar la o distanta de 10 km, daca vāntul bate din directia lui. Traieste īn grupuri de familie, calatorind pe distante lungi zi de zi, īn cautarea hranei si apei. Are nevoie de multa hrana si este dresat ca sa evolueze īn spectacolele de circ. Elefantul este cea mai puternica "macara" vie, el poate sa ridice cu usurinta īn trompa o greutate de 1 tona.

Aceasta videocaseta este recomandata a fi vizionata īn cadrul orelor de geografie generala pentru clasa a V-a: capitolul Biosfera - lectiile Raspāndirea vietuitoarelor si zonele biogeografice; geografia continentelor pentru clasa a VI- a: partea I Europa - caracterizare geografica generala īn cadrul lectiei Animalele Europei si partea a II-a Europa - regiuni si tari. Pentru clasa a VII-a se recomanda īn cadrul capitolelor: Asia - fauna, Asia - Regiuni si tari, Africa - fauna, Africa - Regiuni si tari, America - fauna, America - Regiuni si tari si Australia - fauna. Īn cadrul geografiei Romāniei pentru clasa a VIII-a se recomanda īn cadrul capitolului Vegetatia si fauna Romāniei - lectiile Fauna si Mediul natural - protectia si conservarea acestuia.

            De asemeni videocaseta este recomandata si īn īnvatamāntul primar īn cadrul orelor de stiinte si geografie pentru cunoasterea si aprofundarea cunostintelor despre fauna naturala. Sunt prezentate īn imagini color statice si īn miscare un numar de 41 animale salbatice carnivore si erbivore precum si anumite specii de pasari. Imaginile au fost filmate īn diferite gradini zoologice din tara si din strainatate īn perioada 1993 - 2000. Materialul va fi completat cu alte volume care vor cuprinde si alte animale si pasari exotice. Forma de prezentare este realizata pentru stimularea perceptiei audio-vizuale a copiilor.

Videocaseta poate fi folosita cu succes si īn īnvatamāntul prescolar dupa o vizionare prealabila si o selectare a materialului prezentat consultānd brosura videocasetei. Multumim tuturor celor care ne-au sprijinit īn realizarea acestei videocasete īn mod special conducerilor si personalului gradinilor zoologice care ne-au asigurat conditii prielnice pentru filmarea acestor animale salbatice. Īn mod special multumiri conducerii de la Gradina Zoologica "LEUL" din Armenia pentru sprijinul considerabil acordat.

Prof. gr.I  Doina Eugenia Marcovici

S.C. MAVI STUDIO S.R.L. SUCEAVA

Tel/fax - 030/510323

Mobil: 092/530405

E - mail: mavistudio@yahoo.com













Document Info


Accesari: 5714
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )