Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

PROIECT DE DIPLOMA - Insamantarile artificiale la animalele domestice (taurul ,oi si capre; scroafe , iapa)

Animale


                    TEMA   PROIECTULUI   DE   DIPLOMA

ENUNT: Insamantarile artificiale la animalele domestice (taurul ,oi si capre; scroafe , iapa)

1.Date initiale  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.Locul de documentare:____________________________________________________

3.Conducatorul proiectului _________________________________________________

4.Consultatii_____________________________________________________________

5.Termen predare_________________________________________________________

6.Data emiterii temei_______________________________________________________

7.Indrumator de proiect_____________________________________________________

8.Absolvent____Amza Marius Iulian

                                             CUPRINS                  

1.Recoltarea spermei: 

                               1.1 recoltarea spemei cu ajutorul vacinei artificiale;

                               1.2 recoltarea spemei cu ajtorul manechinelor;

                               1.3 recoltarea spemei prin metoda electojacularii;

                               1.4 recoltarea spemei  prin masajul ampulelor canalului deferent si                  a veziculelor seminale.

2.Recoltarea spermei la diferite specii:

                  

                    2.1. Recoltarea la taur;

                    2.2. Recoltarea la berbec;

                    2.3. Recoltarea la armasar;

                     2.4. Recoltarea la vier;

                    2.5. Recoltarea la iepure;

                     2.6. Recoltarea la pasari;

                      2.6.1 Recoltarea la  cocos;

                      2.6.2. Recoltarea la curcan;

                      2.6.3. Recoltarea la gascan si ratoi.

3.Principiile si tehnica inocularii spermei:

                    

                      3.1.Inocularea spermei la vaca;

                      3.2. Inocularea spermei la oaie;

                      3.3. Inocularea spermei la capra;

                       3.4. Inocularea spermei la iapa;

                       3.5. Inocularea spermei la scroafa;

                       3.6. Inocularea spermei la iepuroaica;

                        3.7. Inocularea spermei la pasari (gaini, curci)

                                        INTRODUCERE

                    Insamantarile artificiale reprezinta o biotehnica a reproducerii animalelor, componenta a manipularilor genetice care asigura procesul genetic al efectivelor. Datorita cresterii semnificative a eficientei utilizarii materialului seminal prin aplicarea insamantarilor artificiale este posibila utilizarea la reproducere a celor mai valorosi genitori masculi testate dupa descendenta si cu insusiri morfo-productive care maresc presiunea de ameliorare a efectivelor. Astfel, un taur testat, poate avea pe durata vietii intre 100.000 si 200.000 produsi , vierul, peste 1.000 intr-un an, iar un armasar, peste 100 manji pe sezon.

           La speciile cu un interval mare intre generatii, asocierea insamantarii artificiale cu conservarea prin congelare a spermei permite crearea unor banci de material disponibile dupa finalizarea la taurii de 6 sau 7 ani, a testului de performare dupa prima lactatie normala a ficelor. In plus, peste 90% din caracterele morfo-productive, care au un determinism genetic, pot fi ameliorate prin folosirea insamantarii artificiale, dupa stabilirea indicilor de heritabilitate.

          Afluirea masculilor donatori in ferme specializate permite mentinerea lor in conditii optime de sanatate si intretinere cu productie seminala de calitate si indemna de boli cu transmitere venerica (bruceloza, tricomonoza , vibroza).

           Garantarea indemnitatii spermei fata de principalele boli infecto- contagioase face posibil schimbul interconditional de gene prin importul-exportul de material seminal congelat (M.S.C) fara suportarea inconvenientelor prilejuite de carantina.

          Derularea  diferitelor etape de la insamantarea artificiala majoreaza substantial aportul factorului uman la procesul reproducerii, fapt care face necesara intocmirea si pastrarea unor evidente zootehnice complrte ,reducand prin acestea pericolul transmiterii in descendeta a unor boli genetice.

         Alte avantaje minore ale insamntarii artificiale se refera la reproducerea artificiala a unor specii monogene (vulpile) , hibridarea altor indivizi oportunand obtinerea unor specii cu talie si greutate corporala, care face posibila capulatia, reproducerea unor caini timizi sau care prezinta o erectie prematura  a bulbilor perieni a Catelelor, care desi manifesta estru si ovulatie seminala, refuza sa accepte masculii.

         Dezavantajele insamantarii artificiale constau in posibilitatea interferarii erorilor umane in toate  etapele prelucrarii, conservarii, transportului , depistarii esterului si inseminarea femelelor. Este necesara existenta unui personal inalt calificat, cu manulitate, cunostiinte si care sa intocmeasca riguros evidentele reproductiei.

           Prin neglijarea profiloxiei, bolilor genetice, insamantarile artificiale pot favoriza  diseminarea unor boli, cum ar fii boala chistica, sindromul  spastic, absenta libidoului si defecte de coformatie.

  

                                      

              

               Istoricul insamantarilor artificiale

         S-a relatat despre obtinerea unui produs de la un armasar valoros (secolul XIV) dupa preluarea spermei cu un tampon de vata dupa manta unei iepe si intoducerea lui imediat in vaginul unei iepe in calduri.

           In 1677 Leevwenhock  si Homm au observat pentru prima data celulele spermatice cu un dispozitiv optic de marire. Mai tarziu, in 1751, Spolozani demonstreaza capacitatea fecundanta a spermatozoizilor.

           Millois obtine produsi de la 15 din 19 catele insemintate artificial, intre anii 1884-1896. In 1907 Ivanor raporteaza obtinerea de rezultate positive prin inseminarea artificiala la iepe, vaci si oi, extinderea acestora in U.R.S.S , atingand in 1938 cifra de 120.000 vaci si 15 milioane de ovine.

         Dupa aceasta data S.U.A realizeaza reproducerea a 21% in 1956 si a 52% in  1969 di efectivele de taurine, prin aplicarea insamantarii artificiale. Danemarca, Japonia si Israel utilizeaza practice nuamai insamantarea artificiala la taurinle pentru lapte. La suine Metoda are extindere mare in Asia si Europa.

1.Metode de recoltare a spermei:

      

        Recoltarea spermei este prima operatie in insamantarea artificiala .De altfel, de felul in care se face  recoltarea spermei, depinde in mare masura succesul insamantarilor artificiale.

           Primii cercetatori  au obtinut rezultate slabe in acest domeniu,tocamai din cauza modului defectuos in care se facea recoltarea spermei.

         Recoltarea spermei trebuie sa fie facuta cu in conditii perfecte de curatenie,pentru a evita infectarea spermei cu diferiti germeni patogeni. Pe langa acest considerent, aparatura cu care se face r ecoltarea spermei trebuie sa fie confectionata dintr-un material nedaunator pentru spermatozoizi.

1.1.    Recoltarea spermei  cu vagina artificiala se face la cobaline, taurine, ovine, porcine, iepuri etc.

Vagina artificiala este formata dintr-un tub cilindric , din cauciuc tare, ebonita, metal sau material plastic. In interior acest tub este captusit de o camasa de cauciuc, subtire si rezistenta, numita camasa vaginala. Capetele camasii vaginale se rasfrang in afara, pe peretele tubului, fixanadu-se cu inele de cauciuc.

 

 

 

 

 

1.2.    Metoda recoltarii spermei cu vagina artificiala tinuta de operator are inconvenientul ca nu se gasesc totdeauna female, care sa accepte masculul. Acest neajuns i-a facut pe cercetatori sa inlocuiasca celula cu manechine, constituite din diferite materiale.

       Folosirea acestor manechine se bazeaza pe elaborarea reflexelor conditionate la reproducator.La masculul obisnuit cu practica recoltarii spermei, mai intai cu femela in calduri, iar apoi cu female care nu sunt in calduri, se dezvolta reflexul de imbratisare si ejaculare , in care senzatiile genetice sunt associate cu vederea unor obiecte cunoscute ( locul de recoltare, tehnicianul, vagina artificiala etc.) . Aceste reflexe se intalnesc dupa un timp de obisnuire si in functie de temperamentul masculului, astfel incat femela adevarata poate fii inlocuita apoi ,cu un manechin mai mult sau mai apropiat de specia respectiva . Desigur, ca pentru obisnuirea reproducatorului cu monta pe manechin, trebuie multa rabdare, pana cand acesta isi formeaza reflexe conditionate.

  

1.3. Electrojacularea - acesta metoda de recoltare se bazeaza pe excitatia electrica  a centrului ejaculator, localizat in regiunea lombara. In acest scop se foloseste un aparat electric cu transformator , cu ajutorul caruia se produc o serie de excitatii lombosacrale, excitatii care provoaca ejacularea spermei.

           Pentru aceasta, animalul, dupa ce i s-a facut toaleta, se fixeaza pe o masa si i se introduce in rect un electrod, iar cel de-al doilea electrod i se aplica in regiunea lombara , la nivelul vertebrelor L2-L4. Se foloseste un curent de 30 V, cu o frecventa de 50 perioade pe minut. Se obtin rezultate bune, cu excitatie electrica, avand durata de 3-4 secunde, urmata de o pauza de 5-10 secunde, executandu-se o pauza de 8-12 excitatii , in urma acestor excitatii animalul eliminand sperma.

           Electrojacularea se utilizeaza la berbec, la taur si la pasari, in special pentru efectuarea unor hibridari intre pasari care refuza imperecherea , din cauza repulsiei sexuale.

 

 

 1.4.Recoltarea spermei prin masajul ampulelor canalului deferent si a veziculelor seminale - aceasta metoda se foloseste numai la taur si se bazeaza pe faptul ca la aceasta specie ampulele canalului deferent servesc ca rezervor temporar pentru spermatozoizi. Prin masaj pe cale rectala se obtine contractia musculaturii peretilor ampulelor si eliminarea spermei. De o parte si de alta a uretrei, inapoia gatului vezicii urinare se gasesc veziculele urinare. Prin masajul lor inainte-inapoi, dupa 1-2 minute se obtine eliminarea spermei , cvare se colecteaza intr-o eprubeta , prevazuta cu o palnie , tinuta in regiunea preputului. Deoarece prin aceasta metoda penisul nu intra in erectie si deci nu iese in afara din furou, regiunea preputului trebuie sa fie tunsa si spalata pentru a evita murdarirea  spermei.

                     

     2.Recoltarea spermei la diferite specii:

    

2.1.Recoltarea spermei la tauri

        Insamantarile artificiale au cunoscut o raspandire deosebita la taurinele pentru lapte si reprducerea in rasa curata a taurilor pentu carne, biotehnica fiind facilitata de  existenta unor metode hormonale de sincronizare a esterului si ovulatiei care face posibila gruparea fatarilor , taurii adulti pot fii recoltati intr-un ritm de 3-4 ori pe saptamana, in doua reprise, la cateva zeci de minute interval, fiecare.

          Metoda vaginului artificial:

Aceasta tehnica de colectare permite obtinerea unui ejeculat concentrate, nepoluat, cu insusiri asemanatoare celui natural si fara a necesita un personal inalt calificat, sau precautii deosebite in manipularea taurilor.

       Dispozitivul de colectare se compune dintr-o carcasa de cauciuc gros, de 7 cm diametrul si cu  o lungime de 42 cm pt. taurii adulti si 35,5 cm pentru masculii tineri pana la 3 ani, carcasa este prevazuta cu orificiu filetat , la care se poate adauga un robinet.Prin rastrangerea peste cele doua capete ale carcasei , camasa vaginala de forma cilindrica si confectionata din cauciuc,se aplica la extremitatea vaginului.

         In ultimul timp se utilizeaza dispozitive cu dimensiuni mai reduse, de 30 cm, respective, de 26 cm, la care ejectarea se realizeaza in piesa de cauciuc de forma triconica, de care se ataseaza recipintul colector, o eprubeta cu capacitatea pana la 15ml, din sticla neutral si gradate, protejata termic si mechanic,cu un manson.

        In pregatirea vaginului artificial pentru recoltare se va urmarii :

--indepartarea  prin spalare, a talcului aplicat pe camasa vaginala, care este spermatoxic;

-- clatirea cu apa a tuturor pieselor de cauciuc, imediat dupa utilizarea vaginului artificial

-- pentu sterilizare,echipamentul de recolectare se spala cu o solutie de 0,2-0,3% metafosfat de sodium, sau fosfat tetrasodic si perii pentru sticlarie, dupa care se clateste abundant cu apa calda, apoi cu  osolutie 70% alcool etilic, si in final se usuca. Nu se utilizeaza detergenti organici , iar autoclonarea sau fierberea acestora, duce la distugerea permanenta.

Vaginul artificial pregatit pentru colectare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

-   temperature optima de folosire a dispozitivului este de 42-25 grade, o temperature mai scazuta nu reuseste sa induca ejacularea, una prea ridicata durere si crearea unor reflexe conditionare inhibitorii, afectand in acelasi timp si calitatea spermei, prin imobilizarea unui numar mare de spermatozoizi. La introducerea in vaginul artificial temperature apei trebuie sa fie de circa60 grade vara si de 70 iarna.