Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPterophyllum scalare ( scalar )

Animale
ALTE DOCUMENTE

ZIMBRUL
INTRODUCERE ÎN PATOLOGIE ANIMALĂ sI IMPORTANŢA SA ÎN ASIGURAREA SALUBRITĂŢII ALIMENTELOR OBIECT sI METODE DE STUDIU
Metode de pregatire a fânului
GHEPARDUL
Echidna
Mamiferele din Muntii Bucegi . Romania (II)
Alegerea, testarea si evaluarea puilor caini
animale de stepa si de padure
Corydoras - (sanitarii acvariului)

Pterophyllum  scalare  ( scalar )  Familia:  Cichlidae                          

Origine:  bazinul mijlociu  al Amazonului (Guyana,  Brazilia )

Dimensiuni: 12 - 15 cm

Temperatura:  24 - 26o C(min.  22o C, max. 30o C)

Duritate:  moale, usor acida  8 - 10o dGH

Ph:  6 -  7

Coloana apei:  min 40,  optim 60 - 70 cm

Volum Apa:   120 - 200 l

Este unul dintre primii si cei mai populari pesti de acvariu. Acesta a  castigat simpatia si aprecierea acvaristilor din lumea intreaga datorita  coloritului sau splendid, formei frumoase si pentru particularitatile deosebit  de interesante, ale reproducerii, in special, ale depunerii icrelor. Corpul, mult turtit lateral, seamana cu un disc. Inotatoarele dorsale si ventrale sunt prelungite, dandu-i forma unei corabii cu vele.  Sexele se deosebesc cu multa greutate. Nu are diformism sexual. Musculatura este mai pronuntata la mascul, la care se observa  si o protuberanta pe frunte.    Coloritul acestui peste este splendid : pe corpul argintiu are patru  dungi intunecate, care pot pali sau chiar dispare in functie de  starea lui  nervoasa. Prima dunga trece prin ochii pestelui, alte  doua, perpendiculare,  brazdeaza tot corpul, iar a patra dunga  trece peste pedunculul caudal.   Inotatoarele dorsala si anala  sunt galbui, uneori cu irizati 626r179g i sidefii. Radiile  inotatoarelor  sunt albastre la baza si negre la varf. Inotatoarele pectorale au  culoarea neagra, cele ventrale fiind reduse la niste radii lungi.  Irisul ochilor  este rosu-galbui. Scalarul prefera acvariul cu multe plante, dar si cu spatiu larg de inot. Nu se recomanda introducerea in acvariu a unor pietre  sau a altor obiecte  care ar deranja deplasarile pestilor. Ii place apa curata, cristalina, foarte bine  filtrata. Este bine sa facem  deseori schimburi partiale de apa. Pestele se simte bine numai intr-un acvariu in care nu este deranjat  de alte specii (Puntiustetrazona),  care-l musca de  inotatoare.

                                                                                           

Conditiile  apei

Sifonarea  resturilor de pe fundul  acvariului este dintre cei mai importanti  factori în cresterea cu succes a  pestilor. Schimbari zilnice  ale apei au loc în fiecare acvariu. Aceasta sectiune  explica  calitatea apei necesara de-a lungul diferitelor stadii ale vietii  scalarilor.

Acvariul pentru  depunere

Acvariul  pentru depunere este tinut la un nivel al  pH-ului usor acid (între  6,6 - 6,8). Am avut pesti care au depus la un pH normal  de 8,0,  dar am observat ca pestii tind sa depuna mai usor la pH-ul mai scazut  mentionat anterior. Este foarte important sa mentinem aciditatea  apei daca dorim sa pastram icrele cu parintii.

Apa folosita de mine pentru acvariul de eclozare este apa proaspata de la robinet. Am o unitate de tratare a apei atasata la robinet care elimina clorul si metalele grele. Înainte de a intra în acvariu, apa este tratata cu un conditioner de scadere a pH-ului. Unul din 10  galoane de apa este înlocuit zilnic.

Acvariul  de  crestere (de la icra la 2 saptamâni)

Se poate folosi  apa distilata  pentru eclozarea icrelor. Apa trebuie cumparata  în ziua depunerii pentru a  asigura prospetimea. Nu sunt necesare  ajustari ale pH-ului. Apa distilata este  perfecta deoarece are  Ph-ul scazut deja si de asemenea este o apa usoara (ca în  râul  Amazon de unde sunt originari scalarii). Apa folosita de mine are  Ph-ul 6,2  si duritatea dH 1. Pentru primele trei zile, cel putin  75% din apa este  schimbata zilnic tot cu apa distilata. Cantitatea  mare de apa schimbata nu va  dauna puilor si, de fapt, o schimbare  de 100% (sau mutarea puilor într-un alt  acvariu) va fi mult mai  utila. Dupa doua zile, puii au iesit din icre iar dupa  ziua a  patra folosesc apa de la robinet tratata cu unitatea mentionata mai sus. Combaterea ciupercii (mucegaiului) nu mai este necesara  dupa ce icrele eclozeaza  daca vom separa puii de icrele albe.  Doua galoane din 10 sunt schimbate zilnic  pâna la vârsta de  2 saptamâni.

Acvariul de crestere  (dupa  primele 2 saptamâni)

Acvariile de crestere pentru  puii de  scalari care au peste doua saptamâni contin apa proaspata  de la robinet (dar  declorinata). Un galon din 10 de apa sunt schimbate  zilnic (apa se trage odata  cu reziduurile adunate în partea de  jos a acvariului). Acvariile de crestere nu  sunt tratate pentru  scaderea aciditatii.

                                                                                                                      

                                                                                           

Hranirea

Tipuri  de hrana

Wardleys  Total Tropical - fulgi foarte  nutritivi foarte similari cu Wardleys  Angel Flake. Contine ingrediente din  plante si nevertebrate pentru  culoare, vitamina C pentru repararea tesuturilor  si pentru mentinerea  rezistentei la boli, si un supliment de vitamine. Acesti  fulgi  sunt considerati o hrana de mare calitate.Wardleys Angel  Flake -  cea mai buna hrana pentru pestii de apa dulce. Contin  ingredientele de la Total  Tropical împreuna cu alte ingrediente  de foarte mare calitate cum ar fi crevetii  si scoicile.

Tetra  Min Flake - o foarte nutritiva si apetisanta  hrana.

Amestec  de inima de vita - se iau inima si ficat de vita, se  congeleaza  si se taie în cuburi mici. Ratia generala este 2/3 inima si 1/3  ficat. Pot fi introduse si alte ingrediente în cantitate mica  (galbenus de ou  fiert bine, spanac). Aceasta este cea mai nutritiva,  cea mai sigura si cea mai  economica hrana pe care o putem oferi  scalarilor. De la aceasta hrana se poate  tulbura usor apa (pentru  turburare mai mica se reduce sau se elimina ficatul)  dar cu o  filtrare eficienta se poate rezolva aceasta problema.

Artemia  Salina - artemia abia eclozata poate constitui prima hrana pentru  puii de  scalari.

Creveti congelati - sunt dati ca hrana suplimentara  la inima de  vita.

Tubifex congelati - sunt dati tot ca supliment  la inima de  vita.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Calendarul hranirii

Hranirea pâna la trei saptamâni

Puii nu au nevoie de hranire pâna când  acestia  nu înoata liber (aproximativ 7 zile). În primele 6 zile puii se  hranesc  cu galbenusul din sacul atasat pe burta.

Dupa ce toti  puii au plecat prin apa  (ziua a 7-a) putem începe sa-i hranim  cu artemia nou eclozata.Trei sau patru  hraniri pe zi sunt suficiente.  Daca dupa 20 de minute mai vedem artemia prin apa  înseamna ca  am hranit prea mult. Trebuie tinut cont ca o hranire prea abundenta  duce la îmbolnaviri si la acumulari de amoniac în apa.

Hranirea de la 3 la 5 saptamâni

Dupa  trei saptamâni  puii au atins o marime la care vor accepta fulgi  bine striviti. Fulgii vor fi  dati totusi ca supliment la artemia.

Hranirea de la 5  la 7 saptamâni

De  la vârsta de 5 saptamâni puii pot fi hraniti cu  hrana uscata.  Sunt hraniti în cantitate mica de doua ori pe zi pâna la 7  saptamâni.  Pâna în saptamâna a 7-a puii vor accepta hrana uscata. De la  6  saptamâni pâna la stadiul de adult. Pe la aproximativ 6 saptamâni  puii ating o  marime la care accepta inima de vita. Artemia poate  fi data pâna la vârsta de  trei luni dar amestecul de inima de  vita si fulgii contin tot ce este necesar  pentru o crestere rapida.

Stadiul de  reproducatori

Cu o hranire  corespunzatoare, spatiu adecvat si  conditiile ideale ale apei  scalarii pot atinge marimea maxima în mai putin de un  an. În  acest stadiu scalarii sunt hraniti dimineata cu inima de vita si  cu fulgi  de calitate (Tetra Min) de 4 ori pe zi.

Scalarii  care se reproduc eu îi  hranesc cu creveti înghetati si tubi  înghetati în loc de inima de vita. Acest  lucru este facut pentru  a pastra apa cât mai limpede în acvariul de reproducere  stiut  fiind ca inima de vita poate tulbura apa pentru un numar de ore.  Fulgi de  calitate vor fi dati de 4 ori pe zi.

                                                                               

Pesti  batrâni  (peste 3 ani)

Trebuie mentionat ca mai  multe mese pe zi sunt  necesare pentru o crestere rapida si pentru  a mentine în bune conditii  reproducatorii. Scalarii pot traii  pâna la 10 ani. Dupa 4 ani scalarii nu  trebuie sa depuna prea  des deoarece aceasta duce la un metabolism ridicat si  deci la  o viata mai scurta.

Ca si la oameni, metabolismul pestilor  încetineste  odata cu vârsta si prin urmare multe mese zilnice care includ inima  de vita vor duce la îngrasarea pestilor. Îngrasarea duce la  scaderea rezistentei  la boli si prin urmare la scurtarea vietii.

Scalarii la aceasta  vârsta se pot hrani de doua ori pe zi cu fulgi  de buna calitate laolalta cu creveti congelati  sau vii si tubi  congelati. Crevetii sunt o hrana excelenta pentru pestii batrâni  deoarece au mai putine grasimi si colesterol mai scazut decât  inima de  vita.

Echipamentul necesar

Acvariile

Acvariul  pentru depunere - acvariul  pentru depunere este unul de 20 galoane  doar pentru perechea depunatoare.  Acvariul este prevazut cu placute  pe care vor fi depuse icrele.
Acvariul  pentru icre -  eu folosesc un borcan de un sfert sau o jumatate de galon. Tot ce  avem de facut în continuare este sa atârnam borcanul pe o latura  a acvariului si  sa introducem o piatra pentru aerare. Borcanul  va ramâne la temperatura  acvariului.

Acvariul pentru crestere  (7 zile la 3 saptamâni) - se  foloseste un acvariu de 10 galoane.  Acest acvariu tine aproape nauplii de  Artemia de puii de scalari.

Acvariul  pentru crestere (3 la 5 saptamâni) -  se foloseste un acvariu  de 30 galoane care nu va inhiba cresterea  puilor.

Acvariul  pentru crestere (5 saptamâni la 3 luni) - puii vor fi  mutati  într-un acvariu de 40 galoane cu sau fara substrat.

Suprafata  pentru depunere. Scalarii vor depune în general pe o suprafata  plata. Trebuie  deci gasita o suprafata pe care pot fi fertilizate  eficient icrele si care poate  fi usor scoasa din acvariu. O placa  de 10/2 inch este ideala.

Diverse

pH  LOWER - o solutie pentru scaderea pH-ului.  Pestii depun mult  mai usor într-un acvariu cu un nivel corespunzator al  pH-ului.

Boli  si tratamente

Cauza  cea mai frecventa a  îmbolnavirilor este aglomerarea ce duce la  un nivel ridicat de amoniac. Filtrele  sub pietris mentin un nivel  de amoniac scazut. Schimbarile de apa mentin de  asemenea sanatatea.  Atunci când depunem un numar mare de pesti creste riscul  îmbolnavirilor  daca nu luam masurile necesare. Atunci când loveste pentru prima  data epidemia vom separa pestii bolnavi si vom trata întregul  acvariu pentru a  preveni o noua izbucnire. Mai jos vom descrie  cele mai comune boli ale  scalarilor. Majoritatea sunt cauzate  de aglomerare.

Boala scalarilor

Cunoscuta si  ca "SIDA scalarilor", se pare ca afecteaza scalarii în  particular,  în timp ce majoritatea celorlalte specii de pesti tropicali se  pare  ca nu sunt afectati. Un învelis fin (nu este mucegai) este  principalul indicator  care este asociat cu înotul la suprafata  acvariului pentru aer în ultima parte a  vietii. Se pare ca boala  rezista la toate medicamentele si pestele va muri în  curând.  Deoarece este atât de dificil de tratat cu antibiotice, multi cred  ca  este vorba de un virus. Medicamentele sugerate sunt Oxytetracycline,  Tetracycline sau Gentamicin.

Boala burtii umflate

Aceasta  boala este cea mai raspândita în acvariile mele de crestere.  Caracteristica  acestei boli este stomacul umflat al scalarilor. La puii foarte  mici, de 4 saptamâni sau mai mici, boala poate ataca si omorî  puiul în câteva  ore. Eu recomand Nala Gram de la Aquarium Pharmaceuticals.  Nala Gram este cel  mai rapid dintre toate medicamentele pe care  le-am folosit pentru a trata  aceasta boala.

Ciuperca (mucegaiul)

este cauzata de calitatea proasta a apei. Se pare ca anumite  specii ca cele  negre si multe din cele voalate sunt mai predispuse  acestei boli. În mod  obisnuit acvariul este supraaglomerat si  are o filtrare ineficienta. Mar Oxy  este folosit pentru tratare  dar cel mai bun tratament este combaterea bolii prin  evitarea  aglomerarii si o filtrare eficienta.

Boala aripioarei rosii

Atunci când baza aripioarelor începe sa se înroseasca folosesc  Nala Gram. De  obicei acesta este un semnal ca în acvariu exista  o mare cantitate de amoniac.

Putrezirea aripioarelor

Este  de asemenea tratata cu Nala Gram. Aceasta boala a aparut rar în  acvariile mele. Ca si în cazul ciupercii (mucegaiului), putrezirea  aripioarelor  este un semn al proastei calitati a apei. În acvariile  de crestere, pestii  infectati sunt scosi iar acvariile sunt tratate  pentru a preveni viitoarele  îmbolnaviri.

Observatii :

·            Schimbarea regulata  a apei este importanta în mentinerea sanatatii oricarui  tip de  peste tropical. Majoritatea oamenilor îsi amintesc sa-si hraneasca  pestii  dar uita sa schimbe apa. Cu cât dai mai multa hrana pestilor  cu atât mai des  trebuie sa faci schimbari partiale de apa. Calitatea  proasta a apei duce la  îmbolnaviri.

·            Un tip de hrana gresit  poate face ca pestii sa nu se mai reproduca sau sa nu  ajunga la  marimea lor maxima. Încearca sa suplimentezi din când în când  hrana  uscata cu creveti sau alte tipuri de hrana congelata.

·            Stiai  ca scalarii pot trai peste 10 ani? Cu o dieta si o apa propice  scalarii  tai pot sa-ti ofere ani de amuzament. Dar dupa 4 ani apare un declin  în  capabilitatea de reproducere a pestilor.

·            Majoritatea  bolilor sunt prevenite prin schimbari (partiale) regulate ale  apei  si prin evitarea hranirii excesive a pestilor. Hranirea excesiva  duce la o  proasta calitate a apei. Proasta calitate a apei duce  la scaderea imunitatii  pestilor. O imunitate scazuta duce la îmbolnavire.

·            Cele mai rezistente varietati sunt : argintiu, auriu si marmorat.  Cele mai  slabe includ : negru, albinos si jumatate negru.
Document Info


Accesari: 6461
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )