Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




BOLILE CICLAMENULUI

Botanica


BOLILE CICLAMENULUI

18.6.1. Micoze



Putregaiul cenusiu la ciclamen. Botrytis cinerea Pers

Simptome. La ciclamen atacul apare si evolueaza pe petiolul si limbul frunzelor, petiolu 16116n1318q ri florale, boboci si flori. (Fig. 82) Organele amintite, în scurt timp se înmoaie si se acopera cu un mucegai cenusiu. În decurs de câteva zile, organele afectate se brunifica si se usuca. La petalele albe se observa pete roscate sau roz, iar la cele închise au o culoare mult mai întunecata decât culoarea normala a florilor; petele au aspect hidric, cu centrul albicios.

Fig. 82 - Putregaiul cenusiu la ciclamen. Botrytis cinerea

- planta cu simptome -

Agentul patogen. Botrytis cinerea Pers.

Sclerotii reprezinta forma de rezistenta a ciupercii. Din germinarea lor rezulta filamente miceliene care patrund în plante active sau pasiv (rani produse de insecte sau în timpul lucrarilor de întretinere a culturilor). Infectiile se produc la temperature cuprinse între 15 si 20oC, umiditatea atmosferica 100% si în prezenta picaturilor de apa pe organele plantelor. La temperature peste 22oC, ciuperca formeaza pe tesuturile atacate si descompuse scleroti negri, rezultati din împletirea, melanizarea si deshidratarea hifelor miceliene.

Combatere. Organele sau plantele atacate se îndeparteaza si se distrug prin ardere. Serele se aerisesc pentru a reduce UR a aerului sub 85% si pentru a zvânta picaturile de apa de pe plante. Se va uda solul de la baza plantelor, iar fertilizarea se va face în doze moderate. La aparitia simptomelor se fac tratamente chimice cu fungicide din grupa Dicarboxide sau cu Thiuram 0,3%, Daconyl 0,2%, Polyram combi, Policarbacin 0,2%.

Stropirea plantelor de ciclamen cu suspensie de spori de la ciuperca Trichoderma harziarum, s-a înscris cu rezultate bune în combaterea biologica a putregaiului cenusiu.


Document Info


Accesari: 2322
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )