Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload






























BOLILE SECAREI

Botanica


BOLILE SECAREI



8.2.1. Micoze

Cornul sau pintenul secarei - Claviceps purpurea

Cornul sau pintenul secarii este o boala cunoscuta în multe tari ale globului, mai ales din zona temperata deoarece apare mai frecvent în regiunile umede si semiumede si în special în zonele cu umiditate ridicata în timpul primaverii si verii.

În afara de secara ciuperca ataca 717d31h grâul, orezul, ovazul precum si numeroase graminee din pasuni si fânete, circa 170 de specii.

Simptome. Boala se manifesta pe spice în perioada înfloritului si maturitatii.

La început din florile infectate se scurge un lichid vâscos si dulceag ce se aduna sub forma de picaturi la baza lor. Pistilele sunt acoperite de miceliu pe care se formeaza conidii,ce se gasesc în numar mare în lichidul secretat de florile bolnave. Spre sfârsitul perioadei de vegetatie a plantei simptomele vor fi mai evidente, deoarece în spicele bolnave câteva boabe sunt înlocuite de formatiuni numite cornuri, care sunt sclerotii ciupercii. Acestia sunt mai mari decât bobul, deci apar în afara acestuia iar numarul lor într-un spic este variabil,în medie 2-9. Florile de lânga cornuri si uneori chiar spiculete întregi ramân sterile.

Sclerotii sunt formatiuni miceliene de consistenta tare, alungite, de forma cilindrica, drepti sau usor curbati, de 2-4 cm lungime si 3-6 mm grosime. Ei au structura mai densa si au culoare violet negricioasa la exterior si structura mai laxa si culoare alba la interior. (Fig. 26) Hifele din interiorul sclerotului contin în celule alcaloizi foarte toxici pentru animale si om : ergotina, sfacelina. Utilizarea în hrana a fainii care contine 3-5 % scleroti sau furajarea animalelor cu graminee infectate duc la aparitia de tulburari grave : simptomul de ergotism.

Fig. 26. Cornul secarei - Claviceps purpurea

1 - spic cu scleroti; 2 - sclerot germinat;

3 - sectiune longitudinala prin ascostroma;

4 - peritecie cu ascie

Agentul patogen. Agentul etiologic este Claviceps purpurea (Fr.)Tul. din familia Clavicipitaceae, ordinul Clavicipitales, clasa Ascomycetes.

Peste iarna ciuperca rezista sub forma de scleroti în sol unde acestia ajung prin scuturarea plantelor mature în timpul recoltatului.O parte din scleroti se amesteca cu samânta si odata cu ea ajung în sol.



Primavara, sclerotii ce se afla la maxim 10 cm în sol, germineaza, dând nastere la 10-30 prelungiri de 2-4 cm lungime care poarta în vârf niste formatiuni globuloase de culoare roz, care reprezinta fructificatiile = ascostromele ciupercii.Aceste ascostrome sunt alcatuite din hife sterile în centru si la periferie contin, dispuse radiar pe un singur rând, numeroase peritecii în forma de butelie, cu câte un por de deschidere. (Fig. 27)

Fig. 27 - Ciclul evolutiv

Periteciile contin asce cilindrice, hialine, cu câte 8 ascospori filamentosi, hialini, pluricelulari. La maturitate ascosporii sunt proiectati în afara si purtati de vânt ajung pe stigmatul florilor unde germineaza, dând un filament micelian ce patrunde în ovar si se substituie embrionului. Astfel se realizeaza infectiile primare.

Miceliul ciupercii se dezvolta, captuseste peretii ovarului si fructifica asexuat, formând conidiofori scurti pe care iau nastere conidii ovoide, unicelulare, hialine. Aceasta este forma conidiana a ciupercii cunoscuta sub denumirea de Sphacelia segetum.

Odata cu formarea conidiilor este secretat un lichid lipicios cu aspect de miere care atrage insectele. Prin intermediul acestora conidiile sunt

raspândite, producându-se infectii secundare pe alte flori. Deci infectia cu aceasta ciuperca este florala.

Când conditiile de mediu devin nefavorabile, spre sfârsitul perioadei de vegetatie, filamentele miceliene din ovarul bolnav se împletesc strâns, se formeaza scleroti si ciclul se încheie.

Boala este favorizata de temperatura scazuta si umiditate pronuntata si se extinde daca în timpul înfloritului secarei timpul este secetos sau ploios. Infectiile sunt mai puternice cu cât perioada de înflorire este mai lunga iar secara se infecteza mai usor decât restul gramineelor datorita alogamiei ei (florile se deschid înainte de fecundare, ceea ce face infectia posibila). Infectia nu este posibila dupa fecundare si nici cu mult timp înainte de acest proces.

Sclerotii rezista o iarna în sol, exceptional doua si asigura transmiterea bolii numai daca nu au suferit de uscaciune.Infectia prin scleroti are importanta locala deoarece ei ramân în sol în lanurile în care s-au format astfel ca ciuperca nu se poate raspândi la distante mari.

Nici prin intermediul conidiilor, ciuperca nu se poate raspândi la distante mari, deoarece ele nu sunt luate de vânt, fiind prinse în sucul zaharat, raspândirea lor facându-se numai pe calea insectelor - raspândire zoochora.

Din punct de vedere farmaceutic aceasta boala prezinta o mare importanta datorita alcaloizilor pe care îi contin sclerotii, acestia fiind cunoscuti în farmacie sub numele de Secale cornutum. Acesia sunt : ergotina - cu efect hemostatic; acidul sfacelic - ce produce contractia muschilor netezi; cornutina - alcaloid cu actiune asupra sistemului nervos periferic; ergocristina - un precursor important în biosinteza alcaloizilor de tip peptidic. Din acest motiv se fac culturi speciale de graminee ce se infecteaza artificial pentru producerea în masa a sclerotilor.

Combatere. Se recomanda urmatoarele masuri: recoltarea la timp a cerealelor pentru a se evita scuturarea sclerotilor, curatitul semintelor prin triorare sau separarea sclerotilor cu ajutorul unei solutii concentrate de clorura de sodiu - 20-30%,urmata de spalarea acestora cu apa curata pentru a nu se diminua facultatea germinativa. Semanatul la intervale mici, cultivarea de soiuri cu perioada de înflorire scurta, asolament de 4-5 ani, distrugerea gramineelor spontane din vecinatatea culturilor de secara.

Eficienta este si strângerea sclerotilor si valorificarea lor pentru industria farmaceutica.





Document Info


Accesari: 6286
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )