Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadEvonymus europaea - Salba moale, voniceriu

Botanica
ALTE DOCUMENTE

Yucca a inceput sa se ingalbeneasca si sa se usuce
De la firul de iarba la arborii uriasi
Foeniculum vulgaris - Fenicul, anason dulce
Rhamnus catharticus - Verigariu, spinul cerbului
Oxalis stricta
Thea sinensis (sin
Alliaria officinalis - Usturoita
tCarum carvi - Chimion, Chimen
Ilex aquifolium - Laur
Tribulus terestris - Coltii babei

Evonymus europaea - Salba moale, voniceriu

Arbust sau arbore pâna la 6 m. Scoarta ramurilor poarta câte 4 muchii aripate. Frunze alungit lanceolate sau ovat eliptice, la baza îngustate, cre 19219u2020t nat serate, pe dos albastrui verzi. Flori verzi galbui de 1 cm diametru, dispuse în dicazii. Alcatuirea florii: 4 sepale, 4 petale, 4 stamine. Fructul capsula ce se deschide la maturitate prin 4 valve. Creste prin paduri, crânguri si tufarisuri, în regiunea de câmpie si de deal.Importanta farmaceutica prezinta scoarta, frunzele si semintele ce au proprietati purgative. În scoarta radacinilor se afla 1-6 % gutaperca. Scoarta tulpinii contine materii tanante, rasina, asparagina, si glicozidul evonimina cu actiune cardiotonica asemanatoare cu a glicozidului obtinut din Digitalis. De asemenea si fructul contine evonimina. Din seminte se obtine triacetina, cu actiune hipertensiva.

Evonymus verrucosa - Salba râioasa

Arbust de 1-3 m, cu lujerii acoperiti de numeroase verucozitati brune. Frunze ovate, ovat lanceolate sau alungit eliptice, acuminate, fin crenat serate rotunjite la baza. Flori brunii, de 6 mm diametru, dispuse câte 2-3 în dicazii, pe un peduncul de 3-4 cm lungime. Floarea pe tipul 4: 4 sepale, 4 petale, 4 stamine, 4 carpele. Fructul capsula rosie cu 4 lobi si cu seminte negre înconjurate de un aril portocaliu. Creste prin paduri, crânguri, tufarisuri.
Importanta farmaceutica prezinta scoarta radacinilor ce contine gutaperca, din care se fabrica izolatoare pentru firele cablurilor, materiale medicale si materiale pentru industria chimica. Scoarta se utiliza empiric si ca purgativ drastic. Semintele contin glicozide cardiotonice.

Fam. Aquifoliaceae

Cuprinde arbusti subtropicali cu frunze lucioase prevazute pe margini cu tepi. Flori axilare, hermafrodite, actinomorfe, pentamere. Fruct drupa.
Document Info


Accesari: 2936
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )