Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadORAsUL LITERELOR

diverse
ALTE DOCUMENTE

TRASEUL 202 : POD ÎNALT - GARA SUD
10 idei romantice
vodafone-campanie reciclare
Vizitatorii ghinionisti
Stiu valurile...
viziunea asupra lumii-albert eistein
Învatarea si televizorul
Vanzatoare la un magazin de antichitati
Z
S.C. B&K ELECTRO SYSTEM S.R.L - BAIA MARE Societate Româno - Germană

ORAsUL LITERELOR

Personaje:

Guvernatorul mic

Guvernatorul mareMaestru de ceremonie

Prolog:

În orasul literelor

Doua cartiere sunt.

Te -ntrebi, daca sunt litere

De ce doua trebuie sa fie?

E simplu:

În unul toate literele-s mici,

Iar în celalalt sunt mari.

Daca stau sa ma gândesc

Mai bine s-ar amesteca.

Ar fi un singur cartier

si, cu siguranta

N-am mai avea batai de cap.

Actul I:( în piata centrala a orasului se întâlnesc guvernatorul cartierului literelor mici cu guvernatorul cartierului literelor mari)

Guvernatorul mic:Doamne, ce caldura mare! Am sa mor de plictiseala.

Guvernatorul mare: Doamne, ce caldura mare!(ironic) Unii mor de                                               plictiseala.

(Se pupa cu dichis)

Guvernatorul mic: Draga mea, ce faci prin piata centrala într-o zi torida?

Guvernatorul mare(ofticata): Cam ce crezi ca fac? Am venit sa rezolvam o                                   problema. Sau ce ? Credeai ca vreau sa tai frunze la câini?

Guvernatorul mic: Vai de mine,surato! Ce esti asa pornita? Ai zice ca ti-au plecat

                locuitorii în concediu înainte de termen, sau mai bune zis ti-a dat laptele în foc         asta-dimineata.

Guvernatorul mare:Vad ca-ti arde de glume! stiam eu ca nu prezinti responsabilitate!                              Pesemne ca ai uitat ca astazi e o zi importanta, ziua orasului nostru.                         În loc sa te plictisesti mai bine mai ajuta sa pregatesc petrecerea.

Guvernatorul mic: N-am uitat, dar locuitorii din cartierul meu s-au trezit de dimineata si                            pâna la ora asta pregatirile pentru petrecere s-au terminat.

Guvernatorul mare: Atunci sa înceapa petrecerea!

Guvernatorul mic:Sa vina Maestrul de ceremonie!

Maestrul de ceremonie(intra grabit, precipitându-se ):Am venit în mare graba, sa va                               anunt neaparat, c-a noastra petrecere e gata sa înceapa. Aduc                                  cu mine un program ce ne va fi de ajutor. Pe nimeni nu o sa                                        ratam. Ai nostri dragi locuitori sunt gata toti ca sa petreaca si                                      sa arate tuturor ca un oras c-al nostru întâlnesti doar o data în                               viata.

Guvernatorii: Sa-nceapa dar!

Maestrul de ceremonie:Sa vina dar locuitorii! Sa-nceapa petrecerea!

(Intra în scena a, b, c, d,e, f,g, h ,i,î,j,k care danseaza si recita)

a: alune.arici.

b:banane.bursuc.

c:caise.cocor.

d: dude.dulceata.

e:energie.elefant.

f: fragute.furnicuta.

g:gutui.girafa.

h:hotarât.hipopotam.

i:ibrice.iepure.

î: învatacel.înviorare.

j:jucarie.jivina.

k:kilogram.koala.

Maestru de ceremonie: Stop! Ce v-a apucat?Avem program de sarbatoare.

Guvernatorul mare: Ma rog! Voi cine mai sunteti?

a: Scuze, nu ne-am prezentat. Dar precum vezi eu sunt a . Am alune adunate,

          avioane-abandonate, arici acas-adusi.

Guvernatorul mare: Nu mai înteleg nimic. Voi va bateti joc de noi.

b:Bineînteles. ca nu .Noi vrem doar sa ne prezentam.a: Ne-am gândit c-ar fi mai bine sa spunem câteva cuvinte care sa ne reprezinte.

c: De va va place, noi vom stii din felul cum ne veti primi.

a: Sa-ncepem dar.Am alune adunate, avioane colorate, arici ce merele aduna, aripi           transparente de libelula.

b: Bananele cresc în bananier, baloanele duse de vânt ne-aduc bucurie, barza si broscoiul s-au întâlnit pe lac.

c: Copacul creste falnic, cocorul zboara iute, cocosul ne trezeste si cangurul ascunde în    burta cangurasii.

d: De dimineata ma destept, dude coapte sa culeg,dumbrava-i galagioasa, doua gaite tot     zbiara, dupa-masa dulce manânc,ca sa pot pe drum sa cânt.

e: Efemera este lumea, elefantul este mare, energie multa este într-o baterie mica, elevul      evita scoala daca note rele are, iar elicea si evantaiul sunt lucruri folositoare.

f: Furnica e furioasa c-a fost trasa iar pe sfoara, fluturele zboara lin, florile-s frumoase           tare,frunzele-s folositoare, fermecata este fata de-mparat de-o zâna.

g:Gospodarul se gospodareste, gaina cotcodaceste, de gripa aviara se fereste,gogosile      sunt gustoase, gâstele galagioase n-au gasit nici azi papucii, greierele tot mai          cânta pentru ca-i mai greu la munca.

h: Hotarât era si hotul când a vrut sa fure mierea, hop,hop,hop sar iepurasii, hipopotamul           hoinareste, harnic am fost eu la scoala.

i: Iute iasomia inspira gândurile de iubire,un inel iradiaza stralucire dintr-o piatra,       inventiv inventatorul care azi a inventat un ibric de ciocolata.

î: Învatam cu îndârjire  îndrazneti noi ca sa fim, înghetata este buna, mâncata cu grija sa     nu racim, într-o zi calda de vara împreuna cu prieteni.

j: Jderul jura razbunare veveritei din padure, ursul se plânge cu jale pentru coada lui pierduta, jar manânca în poveste calul lui Fat- Frumos, ne jucam cu jucarii într-un    joc plin de culoare.

k: Kilometrul este lung, kilogramul este greu, koala e în cusca-nchis, kiwi-are culoarea        verde, iar kaki este rucsacul care azi l-am cumparat.

( Guvernatorii si Maestrul aplauda. Literele ies.)

Guvernatorul mare: Frumos, n-am ce sa zic, dar asta a fost tot?

Guvernatorul mic: Da de unde! Maestre sa continuam!

Maestrul de ceremonii: Sa intre ceilalti locuitori!

(intra l,m,n,o,p,r,s,s,t,t,u,v,x,y,z)

l: liliac.lup.

m: margareta.martisor.

n: narcisa.nurca.

o:orhidee. ochelari.

p: pasare. pisica.

r: rosu. rata.

s: soare.steluta.

s: sarpe.soricel.

t: trandafir. tigru.

t: teava.tap.

u: urzica.ursulet.

v: violete.veverita.

x:  xilofon.xerox.

y: yala.yen.

z: zorele.zebra.

Maestrul de ceremonii: Ia, va rog sa fiti seriosi!

l: Luni lucrez numai putin, lupul lupta ca sa scape. de latul vânatorului, pe lac         plutesc lebede, leul vrea sa fie rege, luna e regina noaptea, iar legendele ne-aduc vesti  din lumile pierdute.

m: Mama e cea mai miloasa când e cazul sa ne ierte, margelute-s frumoase, margaretele      sunt albe, mamarutele-au buline, marionetele danseaza , de monstrii eu nu ma       tem.

n:Nimeni nu-i nervos ca mine pentru nuca ce-am pierdut-o, nufarul pe lac pluteste, norii     iar se strâng pe cer, nevastuica fura rata, noaptea e un sfetnic bun, natura trebuie     sa o-ngrijim, noi toti, cei care-n ea traim.

o: Ochelari-i pun pe nas, o orhidee am sa culeg, omul a zburat spre stele, orele trec greu    la scoala daca avem de-nvatat, oficial eu trec în clasa a doua.

p: Pomii sunt îmbracati cu frunze, pasarile pe cer zboara, papagalul ne vorbeste, ploile      ne strica vremea, iar la scoala învatam sa oprim poluarea: "Ca sa scapi de          poluare,/trebuie sa plantezi o floare".

r: Roata repede se-nvârte, râul curge tot la vale, rosu este trandafirul, rândunica iute zboara, rochia cea noua-mi place, rodnic va fi anul acesta, eu vorbesc limba      româna. Am uitat, frate, de rata care trece apa aia.(Cânta rata)

s: Sarea e un aliment ce se pune în bucate, sania e buna iarna, stele pe cer stralucesc daca noaptea e senina, scoici adun când merg la mare, acum pot sa scriu scrisoare unui         prieten de departe.
s: soapte spun scolarii-n ore, sarpele se târâie, soarecele s-a ascuns în soseta ce-ai uitat-o astazi sus pe semineu, am iesit azi la plimbare si-am vazut o sopârlita, pe cap îmi asez o sapca si încep sa joc sah.

t: Toba bate tare, tare, tigrul e la vânatoare, tata taie lemnele, azi în târg este tacere, am       cules un trandafir, trenul intra în tunel, am primit un telefon, florile de tei îmi plac,         iar în vara asta calda am sa plec în tabara.

t: Ţop, top, sare iepurasul, tapul are coarne mari, tantos a calcat gânsacul, tipa gâstele pe   râu c-a pierdut papuci iara, azi învat sa trag la tinta, o sa tes un covoras.

u: Ustura urzica tare, am uitat untul pe masa, umezeala nu e buna, am uitat sa merg la         scoala, umbla ursul prin padure.(Se cânta "Câte unul pe carare")

v: Violetele au parfum, varza-i buna la sarmale, veverita-i jucausa, vreau vanilie -n    prajitura, un vapor este pe mare si-am descoperit ca vara noi avem VACANŢA       mare.

x:Xeroxul s-a defectat, xilofonul cânta tare, am sa scriu astazi cu pixul exercitiul din examen.

y: Yala se închide bine, pentru yoga trebuie rabdare, cu yen platesc japonezii.

z:Zapada este alba, zorelele sunt mov, zaharul e tare dulce, zarzarii s-au scuturat, zebrele    au pijamale, zmeul este dus de vânt, zânele sunt din povesti, zvonurile zboara iute.

(Literele ies)

Guvernatorii si Maestrul aplauda.

Guvernatorul mic: Felicitari, maestre! Asa petrecere n-a avut orasul nostru niciodata.

Maestrul: Va multumesc pentru aprecieri. Ne-am straduit aici cu totii.

Guvernatorul mare: Ei, ceva nu e în regula! Aici au fost prezente doar literele mici,   adica locuitorii din cartierul tau. Acesta este un complot. Nu-i vad pe locuitori din        cartierul meu. Asta este tradare din partea ta, Maestre. Ajutor, mi-au fost rapiti      locuitori.

Guvernatorul mic: Ce te aprinzi asa , amica mea. Locuitorii sunt aici, trebuie doar sa te           straduiesti, cu atentie sa privesti, si ,cu siguranta, ai sa-i recunosti pe cei pe care       spuneai c-au disparut.

Maestrul : Ne acuzi degeaba, excelenta voastra! Daca ai fi privit cu atentie ai fi vazut ca      fiecare locuitor poate fi si mic si mare. Hai veniti sa-i aratam!

a: Ana, Aurel, Angola.

b: Barbu, Bianca, Brazilia.

c: Carmen, Cornel, Canada.

d: Dana, Doru, Danemarca.

e: Elena, Eugen, Elvetia.

f: Florina, Fane, Franta.

g:Gloria, Gabriel, Germania.

h: Hilda, Horia, Honduras.

i: Ileana, Ioan, India.

j: Jana, Jenu, Japonia.

k: Kalina, Kolea, Kenya.

l: Laura, Lucian,Lituania.

m: Mirela, Marius, Macedonia.

n: Nina, Nicu, Nigeria.

o: Olga, Onisor, Olanda.

p: Paula, Petre, Polonia.

r: Rodica, Raul, România.

s: Simona, Sandu, Spania.

s: stefania, serban.

t: Tania, Toma, Turcia.

t: Ţica, Ţicu, Ţara Galilor.

u: Ursula, Undrea, Uganda.

v: Victoria, Victor, Venezuela.

x: Xenia, Xenopol.

y:Yogy, Yemen.

z: Zoica, Zicu, Zambia.

Maestrul: Ei ce mai poti sa spui acum.

Guvernatorul mic: Daca priveai cu mai multa grija ai fi vazut ca locuitorii nostri sunt comuni.

Guvernatorul mare: Pai daca e asa de ce sa avem doua cartiere. mai bine sa fie unul singur. si atunci cu siguranta nu vom mai avea încurcaturi.

Maestrul: Propunerea e minunata.

Guvernatorul mic: La rândul meu eu o sustin.

Guvernatorul mare: Ma bucur deci ca e vremea de schimbare. O propunere mai am. Al      nostru oras sa se numeasca simplu ABECEDAR.

(Toti cei prezenti aplauda)

Guvernatorul mic: si daca tu l-ai botezat, propun sa ne reamintim ca clasa-ntâia s-a sfârsit.

(Se cânta "Ramâi cu bine, clasa I)

Document Info


Accesari: 1948
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )