Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Simaco – pachet de programe pentru analiza, acordarea si simularea proceselor lente

diverse
ALTE DOCUMENTE

2012
PAŞTELE - Sărbătorile la Români
Conform definitiei formulate de Comitetul de Definitii al Asociatiei Americane de Marketing, la inceputul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, cercetare
AM 3 Simulare
Mesaje dragute
Trenul bunicii de Madeleine Davidzon
Denumire Program : Medicinist Pentru O Zi
Proiectarea cercetarilor
Stingerea incendiilor la eruptii de titei, gaze si la conducte de gaze
SCALAREA ATITUDINILOR. TEHNICA Q-sort

SIMACO – pachet de programe pentru analiza, acordarea si simularea proceselor lente

Scopul lucrarii:

Lucrarea prezinta principalele facilitati ale pachetului de programe SIMACO utilizat in analiza, acordarea si simularea sistemelor de reglare a proceselor cu timp mort.
Prezentarea pachetului de programe

Pachetul de programe contine un set de module distincte orientate pe tipul aplicatiei. Accesarea fiecaruia dintre acestea se face cu ajutorul unui program principal care ofera meniurile corespunzatoare (vezi figura 1). Pachetul de programe consta din fisiere cu extensia “m” realizate sub MATLAB.

Programul principal se lanseaza din fereastra de comenzi MATLAB, tastand “math12”. Acesta deschide o fereastra cu meniuri avand forma din figura 1.


Fig. 1

In figura 2 se prezinta organigrama meniurilor.

In continuare, se vor prezenta toate modulele din pachetul de programe SIMCO.

Modulul “REGLARE CLASICA”

Acest modul prezinta trei submodule, si anume: “Analiza in frecventa”, “Acordare experimentala” si “Simulare”. Acestea permit analiza in domeniul frecventelor, acordarea si simularea sistemelor de reglare automata (cu structura clasica prezentata in figura 3).

Submodulul “Analiza in frecventa”

Acest submodul permite trasarea hodografului si a caracteristicilor logaritmice pentru un sistem de reglare automata ce are functia de transfer in bucla deschisa de forma:

Fig. 2


Fig. 3

,


In cazul utilizarii metodei limitei de stabilitate, se vor determina factorul de amplificare la limita de stabilitate si perioada oscilatiilor la limita de stabilitate cu ajutorul modelului SIMULINK “sima2111”, ce se apeleaza din meniul “Determinare si ”. Rezultatele obtinute se vor folosi pentru calculul parametrilor optimi de acord ai regulatorului , si . In functie de tipul de regulator ales se vor apela programele de calcul ai parametrilor de acord corespunzatoare. Astfel, pentru un regulator de tip P se va apela programul “P” din submeniul “Parametrii optimi”, iar pentru regulatoare de tip PI sau PID se vor apela programele “PI”, respectiv “PID” din acelasi submeniu.

Utilizarea metodei de acordare bazata pe rezultatele identificarii este asemanatoare cu metoda descrisa mai sus. Pentru identificarea parametrilor procesului, respectiv factorul de amplificare , constanta de timp a procesului si timpul mort al procesului , se va utiliza modelul SIMULINK “sima2211”, ce se apeleaza din submeniul “Identificare ”. Cu rezultatele obtinute se vor calcula parametrii de acord ai regulatorului, in fucntie de tipul acestuia. Astfel, pentru un regulator de tip P se va apela programul “P” din submeniul “Parametrii optimi”, pentru un regulator de tip PI se va apela programul “PI” din acelasi submeniu, iar pentru un regulator de tip PID submeniul mentionat contine un program numit “PID” pentru calculul parametrilor de acord.

Valorile parametrilor de acord ai regulatorului calculati cu ajutorul programelor de mai sus (pentru ambele metode) vor fi afisate in fereastra principala MATLAB.

Simularea si vizualizarea rezultatelor obtinute pentru ambele metode de acordare se poate face cu ajutorul modelului SIMULINK “sima2111”, ce poate fi apelat din meniul “Simulare”. In acest model se vor introduce datele (parametrii regulatorulu si ai procesului), si prin simulare se vizualizeaza raspunsul sistemului de reglare la intrare treapta.

Modulul “Reglare cu predictie”

Acest modul permite analiza in frecventa si simularea cu si fara perturbatie a unui sistem de reglare automata cu predictor Smith pentru procese cu timp mort. Modulul cuprinde submodulele “Analiza in frecventa”, Simularea SRA cu predictor Smith” si “Simularea SRA cu perturbatie”.

Submodulul “Analiza in frecventa”

Cu ajutorul acestui submodul se poate face analiza in frecventa (hodograf, caracteristici logaritmice) a sistemelor de reglare automata cu predictor Smith. Submodulele componente sunt: “Analiza compensator ”, “Analiza stabilitatii relative” si “Analiza robustetii”.

Submodul “Analiza compensator

In orice structura de reglare cu predictor Smith este prezent un compensator de forma:

.
Document Info


Accesari: 765
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )