Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




INUNDATIILE

Meteorologie


INUNDAŢIILE

Inundatia este o invazie de ape pe teritorii care, în mod obisnuit, sunt emerse. Inundatiile sunt provocate cel mai frecvent de revarsarea fluviilor si râurilor, sau a lacurilor, marilor si oceanelor. Anumite cursuri de apa se revarsa dupa o serie de oraje violente sau a topirii anuale a zapezilor. Ace 10410y2424k st surplus de apa determina o crestere a nivelului apelor, care uneori, ating, în final, cota de alerta. Daca nivelul apelor continua sa creasca se atinge stadiul de inundatie, iar teritoriile înconjuratoare devin submerse. Câmpiile si recoltele pot fi, în asemenea cazuri, complet înecate, iar constructiile, avariate sau distruse de navala apelor. Oamenii si vietatile, în general, pot fi în pericol, mai ales atunci când inundatiile se produc noaptea sau, daca nu se iau în consideratie, avertizarile meteorologice.

Ce sa faceti in timpul unei inundatii?

Inundatiile în decursul istoriei



Inundatiile pot avea si efecte binefacatoare. Vechii Egipteni profitau de cresterile anuale ale nivelului apelor Nilului pentru a fertiliza solurile si a iriga recoltele. În epoca moderna, cresterile de nivel pot servi la refacerea stocurilor în rezervoarele de apa în vederea asigurarii irigatiilor din perioadele secetoase sau cu putine precipitatii.

Omul face eforturi pentru combaterea efectelor devastatoare ale inundatiilor din timpuri stravechi. Inundatiile sunt evocate si în mitologiile Babyloniene, Indiene, Indeo-Crestine sau Chineze.

Talia si forta unei inundatii pot fi deduse dintr-un raport simplu: 1 l (1 dm ) de apa cântareste 1 kg, iar 1000 l de apa 1 tona..

Ingeniozitatea umana a ripostat proin diferite tentative pentru a atenua ravagiile inundatiilor si pentru a recupera pagubele produse.

Cauzele inundatiilor

Inundatiile sunt consecinta unor situatii meteorologice diverse, unele cu caracter întârziat, altele cu caracter imediat. Cea mai mare parte a marilor inundatii se produc atunci când cad ploi

excesive pe întreg teritoriul unui bazin hidrografic sau, atunci când solul este deja saturat cu apa, de catre ploile anterioare. Topirea zapeziilor este, de asemenea, una din cauze, mai ales atunci când ele se adauga precipitatiilor si determina canalizarea unor cantitati enorme de apa în sistemele de drenaj.

În tarile nordice, dezgheturile de primavara în punctele critice ale unui fluviu (unde sloiurile pot crea blocaje), produc inundatii locale, grave. Toamna si iarna, depresiunile barice profunde si vânturile foarte puternice pot determina cresterea nivelului marii si inundatia regiunilor costiere. Vara, mai ales, în regiunile muntoase, orajele pot stagna mai multe ore deasupra unui teritoriu, provocând cresteri subite, periculoase, ale nivelului apelor, care pot depasi cu mult debitul obisnuit, înregistrând viteze deosebit de mari în deplasarea lor, pe pante si de-a lungul vailor.

În spatiile urbane, inundatiile pot fi rezultatul unei retele de evacuare a apelor, neadaptata în mod corespunzator sau obturatiei retelei naturale de drenaj, datorita noilor extinderi si constructii. Alte cauze ale inundatiilor, care se asociaza cu cele precedente sunt: ruperea digurilor, a barajelor naturale, a pungilor de apa, acumulate sub ghetari etc.

Inundatiile neprevazute

Cursurile mici de apa, marginite de vai înguste, au fost totdeauna în regiunile montane, subiectul unor inundatii neprevazute atunci când au cazut ploi puternice în bazinul lor fluvial. În cazul ploilor intense, însotite de oraje violente, apele invadeaza albia, de obicei uscata, iar suvoaiele lor ajung pe fundul vailor, pe care le devasteaza. În ultimele decenii astfel de inundatii au avut consecinte catastrofale, atunci când extinderea urbana a avut loc prea aproape de aceste cursuri de apa.


Document Info


Accesari: 12070
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )