Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home ExploreazaAMBALAJUL OPTIM - O CERINTA IN ECONOMIA DE PIATA

economie

ALTE DOCUMENTE

Venitul, Consumul si Investitiile
Formular de aplicare E-Finantat
EXAMEN OBLIGATII CONTRACTUALE
INFLATIA
Caracterizarea generala a cheltuielilor pentru actiuni social- culturale
GHIDUL STUDENTULUI ECONOMIC
LA FANTANA
VANZAREA BENEFICIILOR
NEGOCIEREA AFACERILOR
Definire termeni

AMBALAJUL OPTIM - O CERINŢĂ ĪN ECONOMIA DE PIAŢĂ

 

lect. univ. dr. Mihaela DRĂGAN

Catedra de Tehnologie-Merceologie, Universitatea Babes - Bolyai Cluj -Napoca

 

Ambalajul este considerat  un instrument de marketing si un factor economic. Initial rolul ambalajului a constat in protejarea marfii. Odata cu dezvoltarea produc# 14314p151o 5;iei industriale s-a adaugat functia de transport si depozitare/logistica a ambalajelor.

Autoservirea ca forma de vānzare a produselor, consumul accentuat si concurenta au transformat ambalajul īntr-un  "purtator de informatie si reclama"; societatile actuale de prestari servicii impun ambalajului si īndeplinirea functiei suplimentare referitoare la comoditate sau comfort.

Nu īn ultimul rand,  cerintele impuse de protectia mediului au luat īn considerare si functia ecologica a ambalajului. Astfel, ambalajul devine un instrument complex de marketing care pe lānga functiile traditionale de «īnvelire si protectie », mai īndeplineste functii referitoare la usurinta īn manipulare, a comunicarii cu piata de desfacere precum si a sprijinului logistic. Astfel devine vizibila functia integrativa a ambalajului.

Produsul si ambalajul sunt doua componente esentiale si referinte clare ale ofertantului care se ocupa de mixul de marketing.

Mixul de marketing este practic conceput ca o mixtiune de functii īn cadrul careia sunt introdusi anumiti factori de rentabilitate (ex. pret) sau factori referitori la desfacere (ex. Produs, ambalaj, sortiment, calitate, reclama).

Prin influenta reciproca a acestor factori cunoscuti sub denumirea de cei « 4P » (Produs, Reclama, Spatiu, Pret), ambalajul poate influenta direct, succesul sau esecul unui plan de marketing.

Cerintele impuse unui ambalaj optim sunt rezumate īntr-o sistematica, care sprijinindu-se pe mixul de marketing poate fi consemnata ca mix al ambalajului.

Mixul ambalajului (tabelul 1) reprezinta o lista completa a tuturor functiilor ambalajului care pot fi utilizate ca baza pentru formarea ambalajului sau ca punct de plecare īn dezvoltarea unui produs specific. Din mixul ambalajului pot fi deduse toate caracteristicile referitoare la produs, productie si distributie care sunt cerute de materialele de ambalare, sisteme sau forme constructive pentru a īndeplini misiunea globala optima a ambalajului vis a vis de produs.

Modul cum sunt īndeplinite toate cerintele pentru o varianta de ambalare, determina aspectul economic al acesteia, puternic influentata de costurile singulare a fiecarei caracteristici deduse  a mixului ambalajului, cānd ambalajul si produsul īsi indeplinesc īmpreuna  misiunea.

Īn dezvoltarea ambalajului, costurile acestuia trebuie sa constituie o concluzie si niciodata un argument in luarea deciziei de a continua sau de a stopa o astfel de dezvoltare.

Ambalajul optim presupune ca produsul si ambalajul sau, sa fie privite ca un tot unitar luānd īn considerare urmatoarele aspecte :

-ca sprijin reciproc pentru īndeplinirea cerintelor consumatorilor ;

-ca o "prezentare intergrata" a functiilor pentru consumator;

-ca un element optim integrabil a lantului logistic.

Aceasta unitate se bazeaza īntotdeauna pe efectul de interschimbabilitate produs-ambalaj; spre exemplu, convenienta īn utilizarea produsului care ofera o anumita conformatie a ambalajului sa influenteze īn aceeasi masura succesul precum gustul sau culoarea produsului īnsasi.

 

Tabel 1. Mixul ambalajului

PRODUS

-Protectia fizica

-Protectia calitatii

Functia de protectie

GRAFICA

DESIGN

-Promovarea produsului

-Informatii referitoare la produs

Functia de comunicare (Functia de prezentare)

UTILIZARE

-Economicitatea utilizarii

-Comfort in utilizare

Functia de utilizare

MEDIUL INCONJURATOR

-Consum de resurse si de energie

-Valorificarea deseurilor

Functia ecologica

SPATIU

-Depozitare

-Transport

-Accdeptabilitatea in comert

Functia de distributie

(Functia logistica)

 

 

 

Pe lānga criteriile de apreciere deja cunoscute pentru ambalaje cum sunt: efectul de protectie, aptitudinea logistica si eficacitatea publicitara, īn ultimii ani au fost luate īn considerare punctele de vedere ecologice privind caracterizarea ambalajelor, respectiv intocmirea ecobilanturilor referitoare la ambalaje.

In economia de piata se impune elaborarea unui concept de estimare si de apreciere a compatibilitatii ambalajelor cu mediul inconjurator. Cunoasterea ecobilanturilor este de aceea o conditie necesara.

Ecobilantul unui ambalaj se compune din descrierea ciclului de viata al ambalajului si o analiza a efectelor asupra mediului īnconjurator in totalitatea secventelor sale.

Ciclul de viata incepe odata cu extragerea materiilor prime si se incheie odata cu valorificarea deseurilor provenite din ambalaje, asa cum reiese din figura 1.

 

 

MATERII   PRIME

PRODUCŢIE

DESCĂRCARE / COMERCIALIZARE

UTILIZARE

SEPARAREA

DEsEURILOR

TRANSPORTUL

DEsEULUI  MENAJER

 

PREPARARE

SORTAREA

COMPOSTARE

ARDEREA DEsEURILOR

DEPUNERE / PĂSTRARE

Fig. 1. Valorificarea deseurilor din ambalaje

 

Norma Europeana EN 12973 (Value Management) descrie notiunea referitoare la valoare- ca o relatia īntre satisfacerea nevoilor si resurselor care se folosesc conform relatiei:

 

Simbolul alfa in aceasta relatie semnifica  faptul ca, relatia īntre satisfacerea cerintelor si introducerea resurselor nu este o formula matematica ci o transpunere. Cei doi factori trebuie sa fie echilibrati pentru a obtine cel mai profitabil echilibru.

 Valoarea nu este o marime absoluta ci relativa si poate fi privita din mai multe puncte de vedere. Atingerea unei valori optime necesita ponderarea unor parametri aflati in situatii conflictuale. Pentru consumatori, notiunea valoare reprezinta  masura īn care oferta atinge asteptarile lor  īn raport cu efortul (contributia) pe care trebuie sa o aduca īn atingerea si folosirea produselor si serviciilor.

Pentru furnizor valoarea este cu atāt mai mare cu cāt  resursele sunt mai mici pentru satisfacerea asteptarilor clientilor.

Transpunerea relatiei de mai sus īn vederea  optimizarii  ambalajului poate fi reprezentata dupa cum urmeaza:

 

 

Relatia de mai sus arata ca valoarea fiecarui element din asamblul functiunilor sale  este determinat de relatiile existente īntre resursele existente (referitoare la costuri).

 In practica acest lucru īnseamna o examinare detaliata a fiecarui element de cost in sistemul de ambalare si o evaluare a contributiei fiecarei componente la functionalitatea sistemului in care mixul - ambalajului sta la baza combinatiei produs-ambalaj.

Aspectul orientat spre valoare īn domeniul ambalajului este deosebit de util cānd este planificata sau este neceasra o schimbare. Aceasta schimbare īnseamna crearea a unui sistem mai bun sau costuri diminuate sau  ceva mai bun cu costuri mici.

 Prin utilizarea modelului valoric prezentat mai sus,  se pun la dispozitie urmatoarele modalitati  de crestere a valorii :

-functionalitate mai mare pentru costuri constante;

- functionalitate mai mare la costuri mai mici

-functionalitate mai mare cu costuri mai ridicate dar acceptabile.

Aceste trei modalitati pentru cresterea valorii īn optimizarea amblajului  sunt capabile sa ridice cota pe piata avānd astfel o cota de cāstig pe termen lung.

Cert este ca īn modelarea ambalajului, aceste puncte de vedere tehnice, īnseamna relatia de interschimbabilitate īntre acceptarea calitatii de catre consumator  si pretul de consum.

Cāteva repere referitoare la conceptul analizei valorii īn dependenta cu problemele referitoare la planificarea, ratioanlizarea , conformarea si optimizarea ambalajului  sunt :

1. Integrarea ambalajului īn produs precum si includerea ambalajului īn reteaua externa de transport si luarea īn considerare a  conditiilor de utilizare si de mediu ale produsului si ambalajului.

Astfel planificarea si rationalizarea ambalajului presupune un punct de vedere unitar pentru a putea estima influenta tuturor factorilor  asupra rezultatului final.

2. Acest punct de vedere unitar este legat de o strānsa cooperare interdisciplinara īntr-o echipa orientata, īn care toti participantii sunt responsabili precum si cei avizati  de rezultate.

3. Relatia  produs-ambalaj abordata mai sus, īncepe practic de la conceperea respectiv constructia produsului . O planificare a produsului orientata spre piata trebuie sa aiba īn vedere  de la īnceput o dezvoltare corespunzatoare a ambalajului.

 Optimizarea relatiei produs-ambalaj trebuie avuta in vedere īnca din faza incipienta a dezvoltarii si constructiei produsului si ambalajului.

4. Procesle  de formare  a produsului si ambalajului sunt īn mare masura procese inovative, pentru ca sunt   conditionate de dezvoltarea tehnica si economica si  pot aparea īn permanenta noi probleme īn organizarea si imbunatatirea acestora.

 

Astazi, ambalajul este considerat un concept multifunctional si deschis care prin dezvoltarea inovativa trebuie adapat noilor cerinte ale pietei.

Pentru intreprindere este necesara gasirea unui ambalaj individual optim pentru fiecare produs in parte.

Ambalajul se dovedeste a fi un element de legatura integral pentru organizarea produsului  si pentru un marketing de succes al produsului. De asemenea, organizarea sistemului produs - ambalaj necesita o gāndire complexa precum si utlizarea unor metode  sistematice, inovative si orientate.

 

Bibliografie

 

1. Schricker, G., Manuskripte  zu Verpackungsfragen - Probleme bei der Erstellung von

   Okobilanzen fuer Verpackungen - IHK Leipzig pg. 8-13, 2001

2. Grundke, G., Manuskripte  zu Verpackungsfragen - Die Verpackungseinsparung im

   Lichte der warenkundlichen Schadenforschung -  IHK Leipzig pg. 38-41, 2001

3. Gasthuber, H., Multifunktionaliaet der Verpackung - Eine Herausforderung an die

     Verpackungsgestaltung, Forum Ware 31 (2003) Nr.1-4 pg. 37-41

4. Fratila, R., Nistor, R., Dragan, M., Merceologie si Tehnologie. Notiuni fundamentale. Editura Alma-Mater,

    Cluj-   Napoca  2004.
Document Info


Accesari: 4737
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.

 Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )