Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
ASPECTE TEORETICE PRIVIND SALARIZAREA SI EVIDENTA PERSONALULUI

economie


ASPECTE TEORETICE PRIVIND SALARIZAREA sI EVIDENŢA PERSONALULUI

1.1 CALCULUL sI DECONTAREA SALARIILOR

            Salariile reprezintǎ pretul fortei de muncǎ, precum si expresia valoricǎ a acelei pǎrti din venitul national care este destinatǎ consumului individual, direct al salariatilor īn functie de munca prestatǎ.            Mǎrimea salariilor se stabileste prin negocieri īntre patronat, persoanele fizice sau juridice care angajeazǎ si sindicate, ca reprezentante ale salariatilor.

            Potrivit Legii nr.14 privind salarizarea si Contractul colectiv de muncǎ unic la nivel national, fiecare unitate patrimonialǎ īsi stabileste prin contractul colectiv de muncǎ un system propriu de salarizare format din urmǎtoarele elemente structurale: sistemul tarifar, sistemul de sporuri, formele de salarizare, formele de premiere si alte elemente. Ţinānd seama de aceste elemente, la negocierea cu angajatii se īntocmeste contractul individual de muncǎ īn care se stabileste salariul individual.

            Salariul individual se stabileste pornind de la salariul tarifar orar minim pe tara pentru un timp de lucru de 170 ore īn medie pe lunǎ si a unui tarif orar minim pe tarǎ, astfel:

                                                S = Nr. ore x tarif/orǎ   

            Sistemul tarifar va cuprinde deci, tarife de platǎ orare, zilnice si lunare, cǎrora le vor corespunde salarii orare, zilnice si lunare.

            Salariile lunare individuale stabilite prin contractile individuale de muncǎ trebuie sǎ fie mai mari decāt salariul tarifar minim pe tarǎ, mentionat anterior.

            Unitǎtile patrimoniale care utilizeazǎ personal angajat pot folosi urmǎtoarele forme de salarizare: salarizarea īn acord, salarizarea pe bazǎ de cote procentuale din veniturile realizare sau din productia obtinutǎ 414h72e ;, salarizarea īn regie sau dupǎ timpul lucrat.

            Salarizarea īn acord tine seama de volumul lucrǎrilor executate sau produselor obtinute si se poate determina individual, sau colectiv dacǎ la realizarea unei lucrǎri sau cantitǎti de produs participǎ o echipǎ de specialisti de diverse calificǎri.

            Salarizarea īn regie se aplicǎ īn special personaluli care lucreazǎ la birou, functionarilor, care īntr-un anumit numǎr de ore trebuie sǎ efectueze volumul de lucrǎri prevǎzut īn normele de muncǎ si normativele de personal.

            Salarizarea sub forma cotelor procentuale din productia obtinutǎ 414h72e ;se poate aplica īn īntreprinderi care produc produse de strictǎ necessitate, īn special īn unitǎti de productie agricolǎ.

            Sistemul de sporuri cuprinde o serie de sporuri la salariul de bazǎ, cum sunt: sporuri pentru vechimea īn muncǎ, sporuri pentru conditii deosebite (mediu toxic, conditii periculoase, grele, etc), sporuri pentru orele lucrate suplimentar peste programul de lucru, duminica sau īn zilele de sǎrbǎtori legale, spor pentru lucrul de noapte, spor de santier, pentru conditii de izolare, sporuri pentru exercitarea unor functii suplimentare, spor pentru folosirea unor limbi strǎine, spor de fidelitate fatǎ de īntreprindere.

            Sistemul de premiere cuprinde premii acordate īn scopul stimulǎrii salariatilor, astfel: premii acordate din fondul de salarii si premii acordate din fondul de participare la profit. Criteriile pe baza cǎrora se realizeazǎ premierea, obiectul premierii, modalitǎtile de constituire a surselor de premiere si alte elemente legate de ele se stabilesc tot prin contractile collective de muncǎ.

            Īn afara drepturilor de salarii si premii, salariatii mai pot beneficia si de alte drepturi stabilite īn baza normelor legale si a contractelor de muncǎ cum sunt: indemnizatiile pentru concediul legal de odihnǎ, indemnizatii de asigurǎri sociale suportate de unitǎti sau din bugetul asigurǎrilor sociale, avantaje īn naturǎ sub forma unor bunuri si servicii cum sunt: transportul gratuit la si de la locul de muncǎ, acordarea unei mese la cantina īntreprinderii, acordarea unei locuinte de serviciu, etc.

 

1.2 SISTEMUL DE DOCUMENTE PRIVIND DREPTURILE DE SALARII sI ALTE DREPTURI CUVENITE ANGAJAŢILOR

            La baza determinǎrii si īnregistrǎrii drepturilor de salarii si a altor drepturi cuvenite angajatilor se utilizeazǎ un sistem de documente, care cuprinde: lista de avans chenzinal, stat de salarii, lista de indemnizatii pentru concediul de odihnǎ, ordin de deplasare, decont de cheltuieli.

            Pentru cunoasterea salariilor si a celorlalte drepturi de salarii cuvenite si plǎtite la nivelul locurilor de activitate si la nivelul compartimentelor functionale (salarii, financiar-contabilitate) se īntocmesc documente cu character ethnic-operativ cum sunt: fisa de evidentǎ a salariilor (pe fiecare angajat), desfǎsurǎtorul indemnizatiilor plǎtite īn contul asigurǎrilor sociale de stat, drepturi bǎnesti (chenzina I - extras), drepturi bǎnesti (chenzina II -extras).

1.3 SISTEMUL CONTURILOR DE OBLIGAŢII FAŢĆ DE ANGAJAŢI   

 

            Salariul, īn functie de componentele sale, este de douǎ feluri: brut si net.

            Salariul brut este format din salariul de bazǎ pentru timpul efectiv lucrat la care se adaugǎ alte drepturi de personal, cum sunt: indemnizatiile pentru concediile de odihnǎ, premiile si orice alte stimulente, indemnizatiile pentru asigurǎrile sociale, precum si compensǎrile si indexǎrile primate potrivit legii.

            Salariul brut impozabil, diminuat cu o serie de retineri, cum sunt: impozitul pe salarii, contributiile salariatilor la pensia suplimentarǎ si la fondul de ajutor de somaj, retinerile īn favoarea tertilor de chirii, rate, popriri, retinerea avansurilor acordate si a altor retineri, formeazǎ salariul net.

            Toate aceste elemente se determinǎ īn statul de salarii, īntocmit la sfārsitul fiecǎrei luni.

            Pentru titularul de patrimoniu salariul brut impozabil reprezintǎ o cheltuialǎ de exploatare si īn acelasi timp o obligatie de platǎ fatǎ de angajati.

Pentru reflectarea contabilǎ a salariilor se utilizeazǎ un sistem care cuprinde urmǎtoarele conturi sintetice de gradul I:

Ų      Contul 421 - Personal - salarii datorate.

      Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontǎrilor cu personalul pentru drepturile salariale sau salariile cuvenite acestora īn bani sau naturǎ, inclusiv a adaosurilor si premiilor achitate din fondul de salarii (celelalte drepturi salariale stabilite contractual sau prin lege). Contabilitatea analiticǎ se tine cu ajutorul statelor de platǎ a salariilor, distinct pentru salariatii permanenti de colaboratori - care se īnregistreazǎ prin contul 401.Contul 421 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 421 se īnregistreazǎ:

 • Ajutoarele materiale datorate personalului suportate di CAS, īn conditiile legii (431);
 • Salarii si alte drepturi cuvenite personalului, inclusive ajutoarele materiale suportate din cheltuieli, in conditiile legii (641).

Īn debitul contului 421 se īnregistreazǎ:

 • Venituri din salarii (de fapt, retineri din salarii) reprezentānd: avansuri, sume opozabile salariatilor datorate tertilor, contributia pentru asigurǎrile sociale (contributia pentru pensia suplimentarǎ, etc), contributia pentru ajutorul de somaj, impozitul pe salarii, precum si alte retineri datorate tertilor sau unitǎtii (425,427,428,431,437,444);
 • Valoarea la pret de īnregistrare a produselor acordate salariatilor ca platǎ īn naturǎ, potrivit legii (345,346);
 • Sumele retinute din statul de salarii reprezentānd avansuri acordate (461);
 • Sumele neridicate de personal īn termenul legal (426);
 • Salariile si alte drepturi salariale neridicate īn termenul legal de platǎ (462);
 • Salariile nete achitate īn numerar sau virament bancar personalului, reprezentānd salarii si alte drepturi salariale (521,531);

Soldul creditor al contului reprezintǎ sumele datorate salariatilor (salarii si drepturi salariale).

Ų      Contul 423 -Personal-ajutoare materiale datorate

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta ajutoarelor de boalǎ pentru incapacitate temporarǎ de muncǎ, a celor pentru īngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces si a altor ajuoare acordate. Contul 423 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 423 se īnregistreazǎ:

o       Sumele datorate personalului, reprezentānd ajutoare materiale suportate din contributia unitǎtii pentru asigurǎri sociale, precum si alte ajutoare acordate, potrivit legii, pentru protectia socialǎ (431, 645);

Īn debitul contului 423 se īnregistreazǎ:

o       Sumele sau ajutoarele materiala plǎtite (512, 531);

o       Retinerile reprezentānd: avansurile acordate, sume datorate unitǎtii sau tertilor, contributia pentru asigurǎri de sǎnǎtate si pentru ajutorul de somaj si impozitul datorat (425,427,428,431,437,444);

o       Sumele sau ajutoarele materiale neridicate (426);

Soldul contului reprezintǎ sumele datorate salariatilor.

Ų      Contul 424- Participarea personalului la profit

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta stimulentelor acordate sau cuvenite personalului din profitul realizat. Contul 424 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 424 se īnregistreazǎ:

o       Sumele alocate sau repartizate din fondul de participare la profitul realizat (112);

Īn debitul contului 424 se īnregistreazǎ:

o       Sumele achitate salariatilor (512, 531);

o       Sumele neridicate de personal(426);

o       Impozitul retinut (444).

Soldul contului reprezintǎ sumele acordate sau datorate personalului.

Ų            Contul 425- Avansuri acordate personalului

Cu ajutorul acestui cont se  tine evidenta avansurilor acordate personalului. Contul 425 este un cont de active.

Īn debitul contului 425 se īnregistreazǎ:

 • Avansurile plǎtite personalului conform contractului de muncǎ (512, 531);
 • Avansurile neridicate (426).

Īn creditul contului 425 se īnregistreazǎ:

 • Sumele retinute pe statele de salarii sau de ajutoare materiale reprezentānd avansuri acordate (421, 423).

Soldul contului reprezintǎ avansuri plǎtite.

Ų                  Contul  426 - Drepturi de personal neridicate

Cu ajutorul acestui cont se  tine evidenta drepturilor de personal, neridicate īn termenul legal. Contul 426 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 426 se īnregistreazǎ:

 • Sumele datorate personalului, neridicate īn termen, reprezentānd salarii, sporuri, adaosuri, alocatii de stat pentru copii, stimulente din profit, ajutoare de boalǎ si alte drepturi (421,423,424,425).

Īn debitul contului 426 se īnregistreazǎ:

 • Sumele achitate personalului (512, 531);
 • Drepturile de personal neridicate, prescrise, datorate bugetului de stat potrivit leii, sau īnregistrate ca venituri exceptionale aferente perioadei (448,758 sau 771).

Soldul contului reprezintǎ drepturi de personal neridicate.

Ų      Contul 427 - Retineri din salarii datorate tretilor

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta retinerilor si popririlor din remuneratii, datorate tertilor. Contul 427 este un cont de pasiv.  

Īn creditul contului 427 se īnregistreazǎ:

 • Sumele retinute de la salariati, datorate tertilor, reprezentānd chirii, cumpǎrǎri cu plata īn rate si alte obligatii fatǎ de terti.

Īn debitul contului 427 se īnregistreazǎ:

 • Sumele achitate tertilor, reprezentānd retineri sau popriri din salarii (512,531).

Soldul contului reprezintǎ sumele retinute de la salariati, datorate tertilor.

Ų                  Contul 428 - Alte datorii si creante īn legǎturǎ cu personalul

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontǎrilor cu salariatii la īnchiderea exercitiului, pentru a permite īnregistrarea veniturilor si cheltuielilor aferente exercitiului expirat, precum si a altor creante si datorii īn raporturile cu personalul. Contul 428 este un cont bifunctional.

Īn creditul contului 428 se īnregistreazǎ:

 • Sumele datorate salariatilor, pentru care nu s-au īntocmit state de platǎ, determinate de activitatea exercitiului care urmeazǎ sǎ se īnchidǎ, inclusive indemnizatiile pentru concediile de odihnǎ neefectuate pānǎ la īnchiderea exercitiului (641);
 • Garantiile gestionare retinute personalului (421);
 • Sumele datorate personalului sub formǎ de ajutoare materiale (438);
 • Rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contaile (117);
 • Sumele īncasate sau retinute de la salariati, evidentiate anterior īn acest cont. (512, 531, 423).

Īn debitul contului 428 se īnregistreazǎ:

 • Sumele achitate personalului, evidentiate anterior īn acest cont (531);
 • Sumele datorate de personal, reprezentānd chirii si consumuri, care se fac venit la unitate, precum si eventualele sume datorate privind debite, remuneratii, avansuri nejustificate, sporuri sau adaosuri necuvenite, ajutoare de boalǎ necuvenite, imputatii si alte debite (542,758, 706, 708, 4427, 438).

Soldul creditor al contului reprezintǎ sumele datorate de unitate salariatilor, iar soldul debitor, sumele datorate de salariati.

            Subconturile pentru contul 428 sunt:

v     4281- Alte datorii īn legǎturǎ cu personalul;

v     4282- Alte creante īn legǎturǎ cu personalul.

1.4 CONTABILITATEA CONTRIBUŢIILOR LA ASIGURĆRILE sI PROTECŢIA SOCIALĆ

            Īn vederea constituirii fondurilor necesare pentru plata pensiilor, īn caz de bǎtrānete, sau pentru protectia socialǎ, īn special, a somerilor, contribuie, atāt īntreprinderea ca personae juridice, cāt si fiecare angajat īn parte. Marimea contributiilor este reglementata de legislatia īn vigoare.

            Contributia īntreprinderii la asigurarile si protectia sociala cuprinde doua elemente: contributia unitatii la asigurarile sociale si contributia unitatii la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj.

            Contributia salariatilor cuprinde si ea doua elemente: contributia salariatilor pentru pensia suplimentara si contributia salariatilor la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj.

            Contributia unitatii la formarea fondurilor de asigurari sociale de stat se calculeaza prin aplicarea unor cote procentuale diferentiate īn functie de grupa de munca a angajatilor asupra cāstigului realizat, indiferent de forma de salarizare. Īn acest sens, legislatia īn vigoare a stabilit urmatoarele procente pentru calcularea contributiei unitatii la asigurarile sociale:

v     35% pentru venitul brut realizat de salariatii īncadrati īn grupa I de munca;

v     30% pentru venitul brut realizat de salariatii īncadrati īn grupa a II-a de munca;

v     25% pentru venitul brut realizat de salariatii īncadrati īn celelalte grupe de munca;

v     15% pentru venitul brut realizat, dar nu mai putin decāt salariul brut, minim pe tara, pentru personalul angajat de persoane fizice pentru īngrijirea batrānilor, copiilor si handicapatilor.

Īn acest scop, īn recapitulatia statelor de salarii se face urmatoarea grupare: grupa de munca, numarul de salariati pe grupe; fondul de salarii aferent si contributia la asigurarile sociale determinata corespunzator procentelor stabilite de lege. De mentionat ca, īn cotele procentuale privind contributia unitatii la asigurarile sociale este cuprins si procentul de 2% aferent constituirii fondului special de sanatate, care se deduce din contributia calculata si se vireaza la Ministerul Sanatatii. Iar daca īn timpul perioadei s-au fectuat plati īn contul asigurarilor sociale de stat, acestea vor fi deduse din suma datorata la bugetul asigurarilor sociale virāndu-se numai suma ce reprezinta soldul creditor al contului 4311 "Contributia unitatii la asigurarile sociale".

            Contributia salariatilor la pensia suplimentara se determina īn baza procentului legal de 3% asupra salariilor brute cuvenite si este destinata constituirii fondurilor de asigurari sociale, respectiv pentru pensia suplimentara. Aceasta se calculeaza si se retine de la angajati pe toata perioada care constituie vechime īn munca, inclusiv perioada īn care angajatii se afla īn incapacitate temporara de munca si sunt platiti din fondul asigurarilor sociale de stat. Contributia de 3% se suporta si de catre persoanele autorizate sa desfasoare independent o activitate economica, care se aplica la venitul lunar al acestora, precum si de catre persoanele care cumuleaza pensia cu salariul de baza, sau cele care cumuleaza mai multe functii. Contributia de 3% nu se retine persoanelor care executa lucrari sau presteaza servicii care nu au la baza contracte de munca reglementate prin legislatia muncii (de exemplu contracte civile) si nici pentru perioadele nelucrate consemnate īn cartea de munca si care nu constituie vechime īn munca.

            Contributiile astfel calculate se retin din drepturile cuvenite angajatilor si se vireaza la bugetul asigurarilor sociale, ca si contributiile unitatii.

            Pentru reflectarea contabila a operatiilor privind calculul, retinerea si varsarea acestor contributii se utilizeaza urmatorul cont:

Ų      Contul 431 -Asigurari sociale

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor privind contributia salariatului si a unitatii la fondul asigurarilor sociale de stat pentru contributia personalului pentru pensia suplimentara si incapacitate temporara de munca. Contabilitatea analitica se tine pe conturile analitice de gradul II reprezentate de:

431.01 contributia de asigurari sociale de stat a unitatii;

431.02 contributia de asigurari sociale de sanatate a unitatii;

431.03 contributia de asigurari sociale de stat a salariatilor;

431.04 contributia de asigurari sociale de sanatate a salariatilor;

431.05 contributia de asigurari sociale de stat a colaboratorilor;

431.06 contributia de asigurari sociale de sanatate a colaboratorilor;

Contul 431 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 431 se īnregistreaza:

 • Contributia unitatii sau a angajatorului la asigurarile sociale de stat, inclusiv ajutoarele materiale datorate personalului suportate din CAS, potrivit legii (645);
 • contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate (645);
 • contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata conform legii de catre colaboratorii care lucreaza pe baza de contract de munca pe perioada determinata si cu cea de asigurari sociale de stat, daca este cazul - plata a mai mult de trei salarii medii brute pe economie pe an si angajat neasigurat (401);
 • contributia personalului pentru asigurarile sociale de sanatate (421, 423).

Īn debitul contului 431 se īnregistreaza:

 • ajutoarele materiale datorate personalului, suportate din CAS, potrivit legii (421);
 • sumele virate asigurarilor sociale de stat si de sanatate (512, 531);
 • sumele datorate personalului, ce se suporta din asigurari sociale (423);
 • datorii anulate (758);
 • sumele datorate fondului special (447).

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate fondului asigurarilor sociale de stat si fondului asigurarilor sociale de sanatate - este deosebit de indicat sa fie nul.

            Subconturile pentru "Contul 431 - Asigurari sociale" sunt:

4311-Contributia unitatii la asigurarile sociale.

4312-Contributiapersonalului pentru asigurarile sociale de sanatate.

4313-Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate.

4314-Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate.       

1.5 CONTABILITATEA CONTRIBUŢIILOR LA PROTECŢIA SOCIALĂ

            Pentru protectia sociala a somerilor la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale se constituie fondul pentru ajutor de somaj. Acest fond se constituie asemanator fondului de asigurari sociale, prin contributii ale īntreprinderilor si ale salariatilor.

            Contributia īntreprinderii la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj se realizeaza prin aplicarea unei cote de 5% asupra fondului de salarii brut realizat. Persoanele fizice care presteaza activitati independente si alte persoane care au īncheiat contracte de asigurare sociala contribuie si la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj, cota respectiva aplicāndu-se asupra veniturilor lunare stabilite īn contractele de asigurare sociala.

            Contributia salariatilor pentru constituirea fondului pentru ajutorul de somaj consta dintr- o cota de 1% aplicata asupra salariului lunar brut realizat.

            Contributia īntreprinderii la constituirea fondului pentru ajutorul de somaj constituie o cheltuiala de exploatare a acesteia, iar contributia angajatilor se suporta de catre acestia, deci se retine din drepturile cuvenite angajatilor si se vireaza Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

            Pentru reflectarea acestei operatii se utilizeaza  urmatoarele conturi:

Ų                  Contul 437- Ajutor de somaj

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor privind ajutorul de somajdatorat de unitate precum si de salariatii permanenti, potrivit legii. Contabilitatea analitica se tine distinct pe conturile sintetice de gradul II.

437.01- contributia unitatii pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de somaj.

437.02- contributia salariatilor pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de somaj.

Contul 437 este un cont de pasiv.

Īn creditul contului 437 se īnregistreaza: • Sumele datorate de angajator sau de unitate pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de somaj (645) ;
 • Sumele datorate de catre personal pentru constituirea fondului de somaj, potrivit legii (421, 423).

Īn debitul contului 437 se īnregistreaza:

 • Sumele virate reprezentānd contributia unitatii si a personalului pentru constituirea fondului de somaj (512, 531);
 • Sumele acordate salariatilor, potrivit legii, din fondul de ajutor de somaj (531, 512); 
 • Datorii anulate (758).

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate de unitate si de salariati prin constituirea fondului de somaj - este indicat sa fie nul.

            Subconturile pentru "Contul 437 -Ajutor de somaj" sunt:

4371 - Contributia unitatii la fondul de somaj.
4372 - Contributia personalului la fondul de somaj.

Ų                  Contul 438 - Alte datorii si creante sociale

   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta datoriilor de achitat sau a creantelor de īncasat īn contul asigurarilor sociale aferente exercitiului īn curs, precum si plata acestora. Contul 438 este un cont bifunctional.

Īn creditul contului 438 se īnregistreaza:

o       Sumele reprezentānd ajutoare materiale achitate īn plus personalului (428);

o       Rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile (117).

 Īn debitul contului 438 se īnregistreaza:

o       Sumele datorate personalului, sub forma de ajutoare materiale (428);

o       Sumele virate asigurarilor sociale reflectate ca alte datorii si creante sociale (512, 531);

o       Datorii prescrise sau anulate (758).

Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate bugetului asigurarilor sociale, iar soldul debitor, sumele ce urmeaza a se īncasa de la bugetul asigurarilor sociale.

         Subconturile pentru "Contul 438 - Alte datorii si creante sociale" sunt :

4381- Alte datorii sociale.

4382- Alte creante sociale.

1.6 EXEMPLE

 

Exemplul A.

Se inregistreaza salariile brute datorate pentru luna respectiva,in valoare de 10.000.000 lei. Retinerile din salarii sunt urmatoarele:

 • Impozit pe venitul din salarii: 1.200.000 lei
 • Avansuri acordate in tumpul lunii: 3.000.000 lei
 • Cota de asigurari sociale: 950.000 lei
 • Cota pentru fondul de somaj: 100.000 lei
 • Cota pentru asigurarile de sanatate: 650.000 lei.

A1.) Se inregistreaza salariile datorate:

641                              =                      421                  10.000.000 lei

Cheltuieli cu salariile     Personal-salarii datorate

personalului

A2.)Se retin impozitele, contributiile si avansurile acordate:

421                                     =    %                                                                    5.900.000 lei

Personal-salarii datorate            444                                                                  1.200.000

                                                Impozit pe venit de natura salariilor

                                                425-Avansuri acordate personalului                  3.000.000

                                                4312-Contributia personalului la

         asigurarile sociale                         950.000

4372-Contributia personalului la

fondul de somaj                                                100.000

4314-Contributia angajatilor pentru

asigurarile sociale de sanatate                            650.000

A3.)Plata lichidarii drepturilor salariale:

421                                    =    5311                            4.100.000

Personal-salarii datorate       Casa in lei

A4.)Plata prin banca a retinerilor salariale:

%                                                                               =            5121    2.900.000

444-Impozitul pe venituri de natura salariilor                              1.200.000

4312-Contributia personalului la asigurarile sociale                                   950.000

4372- Contributia personalului la fondul de somaj                                     100.000

4314-Contributia angajatilor la asigurarile sociale                                      650.000

de sanatate                                                                              

Exemplul B

Se inregistreaza ajutoare materiale datorate personalului, suportate de la bugetul asigurarilor sociale, reprezentand un concediu de boala, in suma de 5.000.000 lei, din care se retin:

 • Impozit pe venitul din salarii: 500.000 lei
 • Avansuri acordate in timpul lunii: 2.000.000 lei
 • Cota de asigurari sociale: 475.000 lei
 • Cota pentru fondul de somaj: 50.000 lei
 • Cota pentru asigurarile de sanatate: 325.000 lei
 • O rata: 450.000 lei

Suma de 500.000 lei nu se ridica la termen.

B1.)Se inregistreaza sumele datorate:

4311-Contributia unitatii la asigurarile = 423-Personal-ajutoare materiale           5.000.000 lei

sociale                                            datorate     

B2.)Se retin impozitele, contributiile si avansurile acordate:

423-Personal-ajutoare materiale  =    %                                                                 3.800.000

datorate                                            444-Impozitul pe venituri de                              500.000

                                                        natura salariilor                

                                                       425-Avansuri acordate personalului                2.000.000

                                                       4312-Contributia personalului la

                                                       asigurarile sociale                                               475.000

                                                       4372-Contributia personalului la

                                                       fondul de somaj                                                   50.000

                                                       4314-Contributia angajatilor pentru

                                                       asigurarile sociale de sanatate                             325.000

                                                       427-Retineri din salarii datorate tertilor          450.000

B3.)Plata lichidarii drepturilor salariale si a ratei catre terti:

421-Personal-salarii datorate=5311-Casa in lei                                     700.000 lei

421- Personal-salarii datorate=426-Drepturi de personal neridicate                   500.000 lei

427-Retineri din salarii datorate tertilor=5311- Casa in lei                                  450.000 lei

Exemplul C

 In luna august,Maria, director economic, intra in concediu medical (75%) pentru 10 zile. Luna are 22 zile lucratoare. Salariul de incadrare este de 20.000.000 lei si sporul de vechime 10% (2.000.000 lei). Maria are sotul si patru copii in intretinere. Avansul incasat a fost de 3.000.000 lei. Societatea are 10 salariati.

            In lunile anterioare, veniturile pentru care Maria a contribuit la CAS sunt:

Luna

Venit brut (mii)

Zile stagiu

Zile cotizare

1

12,000,000

22

22

2

13,000,000

21

21

3

13,800,000

21

21

4

15,000,000

19

19

5

17,000,000

21

21

6

16,000,000

20

20

Total

86,800,000

 

 

            Calculati salariul Mariei pentru luna august.

Rezolvare:

            Conditia ca Maria sa beneficieze de concediul medical in luna august este sa existe cel putin 6 luni de cotizare in ultimele 12 luni anterioare producerii riscului. Maria poate beneficia de concediu medical platit de bugetul CAS, deoarece indeplineste aceasta conditie (lunile 1-6).

            Se calculeaza salariul mediu zilnic pentru concediu medical ca medie a veniturilor brute la care s-a contribuit la CAS in cele 6 luni de stagiu de cotizare:

SalZ=86.800.000 / 124 zile * 75% = 525.000 lei/zi.

Indemnizatie cuvenita pentru concediul medical = 525.000 lei/zi*10 zile =5.250.000 lei

Salariul cuvenit pentru zilele lucrate=(20.000.000+2.000.000)*(22-10)/22=12.000.000

            Atat CAS(9.5%) cat si CASS(6.5%) se calculeaza doar la salariul cuvenit pentru zilele lucrate efectiv. Somajul (1%) se calculeaza la salariul de incadrare.

            Chiar daca Maria are 5 persoane in intretinere, nu va putea beneficia de deducere decat pentru 4 dintre ele.

Salariu tarifar

20,000,000

Salariu

12,000,000

Indemnizatie

5,250,000

Avantaje in natura

0

Venit brut

17,250,000

Somaj

200,000

CASS

780,000

CAS

1,140,000

TOTAL

15,130,000

Cheltuieli profesionale

300,000

Venit net

14,830,000

Deduceri

6,000,000

DPB

2,000,000

DS

4,000,000

Baza impozabila

8,830,000
Impozit pe venit

2,062,400

Salariu net

13,067,600

Avans

3,000,000

Rest de plata

10,067,600

Societatea:

            Pentru societatile cu pana in 20 salariati, primele 7 zile de concediu medical sunt suportate de catre societate, restul din bugetul CAS (pentru un numar intre 20 si 100 salariati - primele 12 zile, iar pentru un numar mai mare de 100 salariati, primele 17 zile).

Concediul suportat de intreprindere=7*525.000=3.675.000 lei

Salariul suportat de intreprindere=12.000.000 lei

Concediul suportat din bugetul CAS=3*525.000=1.575.000 lei

            Intreprinderea suporta toate contributiile obligatorii la fondul brut de salarii, adica contul 641.

CAS→22%

CASS→7%

Somaj→3%

Fond de risc si accidente→0.5%

Comision Camera de Munca→0.75%(sau 0.25% daca se autogestioneaza cartile de munca).

            Pentru perioada in care s-a beneficiat de concediu medical se vireaza din bugetul CAS in bugetul CASS o suma egala cu: 2*Salariul minim pe economie*Nr. zile concediu/Nr. zile lucratoare.

            Salariul minim pe economie este in prezent de 2.800.000 lei.

            Suma de virat= 165.455 lei.

Inregistrari:

 • Plata avans

425=5311 sau 5121     3.000.000 lei

 • Salariul pentru zilele lucrate:

641=421          12.000.000 lei

 • Indemnizatie concediu suportate de intreprindere:

641=423          3.675.000 lei

Fond brut de salarii→15.675.000 lei.

 • Indemnizatie concediu suportata din bugetul CAS:

4311=423        1.575.000 lei

 • Retinerile Mariei:

423=421          5.250.000 lei

421=   %                                  7.182.400 lei

            4372                               200.000       

            4314                               780.000

            4312                            1.140.000

            444                              2.062.400

            425                              3.000.000

Contributiile intreprinderii:

 • CAS 22%:                                                                   6451=4311      3.448.500 lei
 • Somaj 3%:                                                                   6452=4371         470.250 lei
 • CASS 7%:                                                                   6453=4313      1.097.250 lei
 • Fond de risc 0.5%:                                                       6451=4311.FRA 78.375 lei
 • Comision Camera de Munca 0.75%:                             635  =477           117.563 lei
 • Virare CAS catre CASS:                                              4311=4313         165.455 lei
 • Plata salariu:                                                                 421  =5311   10.067.600 lei

Exemplul D

 In luna iulie, pe data de intai, Maria intra in concediu de maternitate(85%). Luna are 22 zile lucratoare. Salariul de incadrare este de 20.000.000 lei si sporul de vechime 10% (2.000.000). Maria are un copil in intretinere. In lunile anterioare, veniturile pentru care s-a contribuit la CAS sunt:

Luna

Venit brut (mii)

Zile stagiu

Zile cotizare

1

12,000,000

22

22

2

13,000,000

21

21

3

13,800,000

21

21

4

15,000,000

19

19

5

17,000,000

21

21

6

16,000,000

20

20

Total

86,800,000

 

 124

            Conditia ca Maria sa beneficieze de concediul prenatal si postnatal este sa existe cel putin 6 luni de cotizare in ultimele 12 luni anterioare producerii riscului. Maria poate beneficia de concediu prenatal platit din bugetul CAS, deoarece indeplineste aceasta conditie (lunile 1-6). 

            Se calculeaza salariul mediu zilnic pentru concediul prenatal ca medie a veniturilor brute la care s-a contribuit la CAS in cele 6 luni de stagiu de cotizare:

SalZ = (86.800.000/124 zile)*85%=595.000 lei/zi.

Indemnizatia cuvenita pentru concediul prenatal=595.000lei * 22 zile =13.090.000 lei.

            Pentru concediul de maternitate se calculeaza doar somajul (1%) la salariul de incadrare. Indemnizatia cuvenita pentru acest concediu este scutita de impozit pe venit.

Salariu tarifar

20,000,000

Salariu

Indemnizatie

13,090,000

Avantaje in natura

Venit brut

13,090,000

Somaj

200,000

CASS

0

CAS

0

TOTAL

12,890,000

Cheltuieli profesionale

300,000

Venit net

12,590,000

Deduceri

2,000,000

DPB

2,000,000

DS

1,000,000

Alte deduceri

9,590,000

Baza impozabila

0

Impozit pe venit

0

Salariu net

12,890,000

Avans

3,000,000

Rest de plata

9,890,000

Societatea:

Concediul de maternitate se suporta integral din bugetul de stat. Intreprinderea suporta toate contributiile obligatorii la fondul brut de salarii. In aceasta situatie contributiile sunt 0, deoarece nu exista cheltuiala cu salariul Mariei.

Pentru perioada in care s-a beneficiat de concediu prenatal se vireaza din bugetul CAS in bugetul CASS o suma egala cu 2*Salariul minim pe economie*6.5%* Nr zile concediu/ Nr zile lucratoare. Astfel, suma de virat=364.000 lei.

Inregistrari:

 • Plata avans:                                                      425=5311/5121           3.000.000 lei
 • Indemnizatie concediu prenatal suportat din bugetul CAS:

4311=423        13.090.000 lei

 • Retinerile Mariei:

423=421                      13.090.000 lei

421=    %                       3.200.000 lei

4372                                          200.000                 

425                                        3.000.000

·        Virare CAS catre CASS:

4311=4313      364.000 lei

 • Plata salariului:

421=5311/5121           9.890.000 lei

Exemplul E

In luna iulie, pe data de intai, Gigi intra in concediu de ingrijire copil (85%). Gigi are un copil in intretinere si a contribuit 10 luni la plata CAS inainte de a cere concediu de ingrijire a copilului.

Conditia ca Gigi sa beneficieze de concediu de ingrijire copil este sa existe cel putin 10 luni de cotizare in ultimele 12 luni anterioare producerii riscului. Gigi poate beneficia de concediu de ingrijire copil din bugetul CAS, deoarece indeplineste aceasta conditie.

Se calculeaza salariul pentru concediul de ingrijire copil ca fiind 85% din salariul mediu pe economie folosit la fundamentarea bgetului CAS, in prezent 7.682.000.

SalZ=7.682.000*85%=6.529.700 lei

            Pentru concediu de maternitate se calculeaza doar CASS (6.5%). Indemnizatia cuvenita pentru acest concediu este scutita de impozit pe venit.

Salariu tarifar

0

Salariu

Indemnizatie

6,529,700

Avantaje in natura

Venit brut6,529,700

Somaj

0

CASS

424,431

CAS

0

TOTAL

6,105,270

Cheltuieli profesionale

300,000

Venit net

5,805,270

Deduceri

3,000,000

DPB

2,000,000

DS

1,000,000

Alte deduceri

2,805,270

Baza impozabila

0

Impozit pe venit

0

Salariu net

6,105,270

Avans

3,000,000

Rest de plata

3,105,270

 

Societatea:

            Concediul de ingrijire a copilului se suporta integral din bugetul de stat.

            Intreprinderea suporta toate contributiile obligatorii la fondul brut de salarii. In aceasta situatie contributiile sunt 0, deoarece nu exista cheltuiala cu salariul.

Inregistrari:

 • Plata avans:                              425=5311/5121           3.000.000 lei
 • Indemnizatie concediu ingrijire copil suportat din bugetul CAS:

4311=423                          6.529.700 lei

 • Retinerile lui Gigi:

423=421                      6.529.700 lei

421= %                        4.424.431 lei

            4314                   424.431

            425                  3.000.000

 • Plata salariului:  421=5311/5121                       3.105.270 lei

Exemplul F:

            In luna aprilie Maria primeste urmatoarele drepturi de la societatea unde lucreaza:

ü      Salariul de incadrare este de 20.000.000 lei

ü      Sporul de vechime 10% (2.000.000)

ü      Masina firmei 400.000.000 lei (valoarea contabila). Km parcursi 500, din care 200 casa-serviciu-casa , 100 interes serviciu si 200 interes personal

ü      Abonament sala fitness→280.000 lei

ü      Telefon→abonament 2.000.000 lei; depasire de abonament 1.000.000 lei

ü      Tichete de masa 20*61.000 lei

ü      Prima de Paste→2.200.000 lei

ü      Prima de asigurare platita de firma pentru ea →500.000 lei

ü      Abonament SOS→500.000 lei

ü      Bunuri primite in natura pe langa salariu→800.000 lei

Maria are doi copii in intretinere. Avansul incasat a fost de 4.000.000 lei.

Se calculeaza valoarea avantajelor impozabile:

 • Masina:

Proportie utilizata in interes personal 200/500=40%

Valoare impozabila=40%*400.000.000 * 1,7%=2.720.000 lei

 • Tichetele de masa, masina si telefonul utilizate in interesul afacerii nu sunt venituri impozabile si nu suporta nici o retinere. (somaj, CAS, CASS).
 • Prima de Paste, in limita a 1.200.000 este venit neimpozabil dar suporta contributiile CAS si CASS.

Masina

2,720,000

Abonament sala fitness

280,000

Telefon

1,000,000

Prima de Paste

2,200,000

Prima de asigurare

500,000

Abonament SOS

500,000

Bunuri primite

800,000

Avantaje primite

8,000,000

Salariu tarifar

20,000,000

Sporuri

2,000,000

Avantaje in natura

8,000,000

Venit brut

30,000,000

Somaj

200,000

CASS

1,950,000

CAS

2,850,000

TOTAL

25,000,000

Cheltuieli profesionale

300,000

Venit net

24,700,000

Deduceri

3,000,000

DPB

2,000,000

DS

1,000,000

Alte deduceri

1,200,000

Baza impozabila

20,500,000

Impozit pe venit

6,452,000

Salariu net

18,548,000

Avans

4,000,000

Rest de plata

6,548,000

Societatea:

            Intreprinderea suporta toate contributiile obligatorii  la fondul brut de salarii, adica contul 641.

CAS→22%

CASS→7%

Somaj→3%

Fond de risc si accidente→0.5%

Comision Camera de Munca →0.75%(sau 0.25% daca se autogestioneaza cartile de munca).

Inrgistrari:

 • Plata avans:                  425=5311/5121           4.000.000 lei
 • Salariul, inclusiv avantajele acordate (fara tichete de masa, masina si telefon utilizate in avantajul firmei) →coincide cu venitul brut:

641=421                      30.000.000 lei              →Fond brut de salarii=30.000.000

 • Retinerile Mariei:

423=421                      5.250.000

421=  %                       15.452.000 lei

                        4372                     200.000

                        4314                  1.950.000

                        4312                  2.850.000

                        444                    6.452.000

                        425                    4.000.000

Contributiile intreprinderii:

 • CAS 22%:       6451=4311      6.600.000 lei
 • Somaj 3%:       6452=4371      2.100.000 lei
 • CASS 7%:       6453=4313         900.000 lei
 • Fond de risc 0.5%:       6451=4311.FRA         150.000 lei
 • Comision Camera de Munca:  0.75%:

635=447          225.000 lei

 • Plata salariului si avantaje deja acordate:

421=      %                               14.548.000 lei

            5311/5121                     6.548.000

            7588(avantaje)               8.000.000

 

 

          
 

 

 
           


loading...Document Info


Accesari: 5533
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )