Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadAprovizionare

economie


Aprovizionare

 

            Modulul de aprovizionare se compune în principal din "date de baza aprovizionare" si "administrare aprovizionare", fiecare cuprinzând câte un set de programe pentru activitatile specifice, astfel:

-         la date de baza aprovizionare avem: conditii furnizor (EK021S), administrare text standard (SD926), tipuri documente aprovizionare(EK969), modalitati de plata(SD945).-         la administrare aprovizionare avem: administrare contracte (EK025), întocmire comanda (EK022), intrare marfuri (EK023) si controlul facturilor (EK024).

-         Date de baza:

-         Conditii furnizori (EK021S)

 

In acest program se seteaza toate informatiile despre furnizor privind tipuri de documente, liste de preturi, conditii, etc.

Se presupune ca datele de contact ale furnizorilor, toate tipurile de documente, legaturi bancare, etc. sunt deja definite în baza de date.

Textele standard, care se folosesc la conditiile texte-articole, se definesc în programul: administrare text standard (SD926).

Documentele de livrare se definesc în programul: tipuri documente aprovizionare (EK969).

Modalitatile de plata sunt definite în programul: modalitati de plata (SD945).

Conditiile setate pentru un anumit furnizor pot fi utilizate ca model pentru alti furnizori care au conditii identice. Acest lucru se realizeaza în programul de administrare adrese (SY010). Daca un furnizor are atât un model de conditii cât si conditiile proprii, atunci setarile pentru conditii proprii sunt prioritare.

Procedura de setare a conditiilor de furnizor este urmatoarea:

Se introduce codul furnizorului, sau se selecteaza furnizorul din lista, utilizând tasta F3 si tastând apoi numele furnizorului. În continuare se completeaza conditiile generale, conditile de comanda, conditiile de articole, texte articole-furnizori, termenul de scadenta al facturii de aprovizionare, grupele de pret. Nu toate câmpurile trebuie completate în mod obligatoriu, unele sunt optionale, iar în cazul necompletarii câmpurilor obligatorii, programul nu permite trecerea peste acestea.

-         În conditii generale (EK2120) se introduc informatiile generale legate de furnizor, scadenta si grupele de pret (vezi imaginile urmatoare):

 

-         permite setarea tipului de document de livrare, felului livrarii, a bancii prin care se efectueaza plata, cheii TVA asociate, tipul de valuta utilizat, respectiv obligativitate sortiment (limitarea articolelor la o lista restrânsa).

-         se seteaza în acesta masca calculul scadentei si termenul scadentei.

-         masca pentru specificare grupa de pret.

-         În conditii comanda (EK 021) se stabilesc conditile valorice si/sau cantitative specifice furnizorului, cum ar fi discount procentual sau în valoare absoluta, definite pe intervale si trepte (valorice sau cantitative).

-         În conditii articole (EK 021) se stabilesc preturile speciale pe articole, valabile doar pe prioada determinata si definita pe trepte valorice.

-         Textele articole-furnizori (EK021AT) ofera posibilitatea de a asocia texte standard la fiecare articol din comanda (specificatii/observatii).

-         Se poate obtine o lista pe articole cu ultimele comenzi facute catre un furnizor în SY781:
Activitatile care se desfasoara în administrare aprovizionare sunt:

-         Întocmire si tiparire comanda

-         Intrare marfuri

-         Controlul facturilor

Întocmirea comenzii se face în programul Întocmire comanda (EK22), selectând furnizorul dorit, respectiv articolele comandate, specificând la fiecare cantitatea comandata si centrul de receptie (depozitul). Se pot verifica, respectiv modifica conditiile generale si conditiile articole apasând tasta F4. Deasemenea se poate verifica stocul în depozite apasând Shift+F4. Dupa finalizarea comenzii aceasta se tipareste. Tiparirea se poate desfasura una-câte-una din întocmire comanda, cu tasta F8, sau se pot lista mai multe comenzi grupate dupa diferite criterii (furnizor, centru primire, data comanda, data livrare) din programul tiparire comanda (EK322A).

Preluarea marfurilor de la furnizor se face în intrare marfuri (EK023), pe baza comenzilor. La cântarirea articolelor se face în paralel si încarcarea stocurilor depozitelor specificate cu cantitatea cântarita. Asemanator cu programul de întocmire comenzi, si aici putem verifica si modifica conditiile de furnizor cu tasta F4.

Înregistrarea facturilor de aprovizionare se face în controlul facturilor (EK024), astfel:

-         Se alege furnizorul, apoi pe câmpul de comanda (vezi figura urmatore) se tasteaza F3 pentru a obtine lista intrarilor efectuate, din care se selecteaza comanda la care dorim sa înregistram factura.

-         Se completeaza toate datele necesare (data livrare, nr. aviz însotire, centru primire, etc.)

-         Prin tasta F9 se dechide masca de control facturi, unde se confirma valoare facturii, scadenta, data facturii, modalitatea de plata, etc., se specifica numarul facturii, apoi se tipareste documentul. În avest moment programul cere confirmarea pentru înregistrarea facturii în contabilitate dupa tiparire.

-         Cu tiparirea facturii si preluarea acesteia în contabilitate, procesul de control al facturii de aprovizionare se încheie.

 

-         Preluarea în contabilitate a facturilor înscrise se face prin tiparirea jurnalului de intrare marfuri (jurnal de cumparari). Acesta se poate realiza odata pentru toate facturile înscise, sau selectiv prin alegerea furnizorului, datei documentului, etc., precum se vede în figura urmatoare:

-         În control comanda (EK0152) avem posibilitatea de  a realiza lista comenzilor lansate catre furnizori, având diferite statute (comenzi înregistrate, finalizate, intrare marfuri efectuata, etc.), sub diferite forme, functie de criteriile de sortare si selectie alese. Dupa cum se vede în figura urmatoare, se poate realiza listarea pe ecran, asociind un model de vizualizare, sau listarea la imprimanta, alegând modelul de tiparire (layout). La alegerea criteriilor de sortare si selectie, acestea se pot selecta dintr-o lista apasând tasta F3, dintre variabilele disponibile.

-         În programul de prelucrare fisier de calculatie (RG372) se realizeaza tiparirea listelor de facturi, listei de cifra de afaceri, cautare, vizualizare, tiparire duplicat si stergere facturi de aprovizionare.

Document Info


Accesari: 2321
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )