Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...

Caracterizare a sistemului economic american

economie
ALTE DOCUMENTE

Regimuri vamale suspensive
EVOLUTIA INFLATIEI IN PERIOADA 1990-1997
ABORDAREA TEORETICA A NEGOCIERII
Economia internationala
Macroeeconomie Intrebari pentru examen
Piata si formele de concurenta
MONEDA-CREDIT~ PROIECT~ Modalitati de plata internationale
EVOLUTIA ECONOMIEI ROMANIEI DUPA 1990
ECONOMETRIA – DEFINITII SI OBIECTIVE
ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA

CARACTERIZARE A SISTEMULUI ECONOMIC AMERICANIstoria Statelor Unite ale Americii se deruleaza intr-o maniera simpla,cvasiselenara,in timp scurt. Aceasta este in contrast total cu vicisitudinile a douazeci de secole de istorie europeana si peste doua milenii de trecut chinez,dupa dinastia Han.Originalitatea sa consta insa in aceea de a fi un popor tanar.Istoria sa are mai putin de cinci secole ,Cristofor Columb relevand Europei existenta noului continent,abia in 1492.Dupa asezarile permanente fondate de spanioli,in 1607,englezii intemeiaza localitatea Jamestown,inaugurand colonizarea engleza in America.

Pare destul de modest acest iceput pentru o natiune care, intr-un timp relativ scurt,va reusi sa se transforme intr-o putere mondiala si unul dintre popoarele cele mai numeroase.SUA a avut o pornire extrem de viguroasa sprijinindu-se pe bogatia oferita de diversitatea reusurselor naturale,pe vastitatea si accesibilitatea teritoriului ,pe realizarea simultana a revolutiei industriale si a celei demografice.

Preistoria SUA incepe totusi cu sosirea triburilor de indieni veniti din Asia ,indieni care au ocupat intr-o maniera extensiva tot spatiul actual.Aportul acestor indieni la dezvoltarea civilizatiei americane nu este neglijabil ; el a stat indeosebi la baza colonizarii.Ei sunt legati de aducerea in aceste locuri a unor plante precum porumbul,care intotdeauna a fost in SUA principala cereala , si a numeroase toponimii.

Ỉnainte de anii 1776 au fost luate primele masuri de interzicere a comertului cu sclavi in Carolina de Sud si Maryland.Traficul va fi interzis de Congres in Aprilie 1776,cand s-a hotarat ca ’’ nici un scalv nu va mai fi importat in cele 13 colonii ale Uniunii’

Adam Smith in 1776 in ’’Avutia Natiunilor’’ ,arata :’’Nu exista colonii care sa fi cunoscut un progres mai rapid decat cel din colonia britanica din America de Nord.O mare suprafata de teren,de buna calitate , si libertatea de a administra afacerile in propriul lor fel par a fi cauzele prosperiatii’’

Ỉnainte de anii 1776 au fost luate primele masuri de interzicere a comertului. Ỉn ceea ce priveste imigrarea ,se apreciaza ca in jur de unsprezece milioane de muncitori imigranti,majoritatea necalificati,au acaparat piata locurilor de munca americane in cursul anilor ’80. 131e46b

Se inregistreaza ,de asemenea ,o crestere a muncitorilor calificati ,posesori de diplome.Explicatia data de Daniel Cohen este urmatoarea :

’’ daca lucrul calificat rezista unei demografii care actioneaza impotriva lui,este pur si simplu din cauza ca cererea de diplome este direct proportionala cu evolutia tehnicilor de produtie in sine’’

Ỉn dezvoltarea ulterioara a SUA ,pozitia geografica a fost de asemenea ,de mare importanta ,ea permitandu-i sa se afle la adapost de marile conflagratii mondiale si sa-si poata satisface dorintele de expansiune geografica .De la 26 de state ,cat enumara in 1812 ,SUA cuprinde 50 de state. ‘ Atrasi de ideea de a da o dimensiune cat mai mare tarii lor ,americanii n-au ezitat sa recurga la metodele specifice pietei libere ,cumparand cu plata ‘cash’ cateva dintre statele care compun confederatia : Louisiana –de la Napoleon (1804),Oregon-de la Anglia (1846),California-de la Mexic(1848),Alaska-de la Rusia tarista(1867).

Istoria Statelor Unite ale Americii este strans legata de economie.Din multitudinea de cauze ce au detereminat separarea politica a coloniilor nord-americane de Marea Bitanie ,se remarca in special cauze economice .Interdictia dezvoltarii industriei ,impunerea impozitelor suplimentare Stamp Act si Sugar Act si mai ales impunerea obligativitatii de a cumpara produse britanice la preturi stabilite de motropola toate acestea au determinat ’’ partida de ceai de la Boston’’din 1773-unul dintre evenimentele ce au condus la declansarea razboiului de independenta a Statelor Unite ale Americii.

Tara tuturor posibilitatilor ,SUA a fost in permanenta tinta emigrantilor proveniti de pe toate continentele.’The American Dream’ a fost posibil datorita sistemului economic al perioadelor de expansiune economica a Statelor Unite ale Americii.Emigrantii s-au indreptat cu precadere spre vest,punand bazele agriculturii americane.

La cumpana dintre sec XIX –XX ,doi mari presedinti au elaborat doctrinele economico-politice ce urmau sa defineasca relatiile SUA cu restul lumii. Presedintele Taft ,a lansat Diplomatia Dolarului potrivit careia interesele americane sunt economice si se manifesta la nivel mondial.Presedintele Rosevelt a impus ‘Diplomatia Big Stick’ potrivit careia SUA isi promoveaza cu forta sau isi apara intersele economice oriunde in lume.

Ỉnceputul secolului XX marcheaza afirmarea SUA ca prima mare putere economica a lumii.Daca in perioada interbelica SUA continua politica sa traditional-izolationista ,al doilea razboi mondial si mai ales aparitia ‘cortinei de fier’ a impus SUA ca putere politico-militara –lider a lumii libere. Pe plan economic SUA isi asuma responsabilitatea reconstructiei Occidentului capitalist si democrat.

Planul Marshall initiat in anul 1948 sta la baza reconstructiei europene si la reaparitia Europei ca putere economica globala.De altfel Statele Unite erau singurele in masura sa sustina un astfel de efort economic ,dupa razboi,iar in 1949 din initiativa SUA se semneaza Tratatul Atlanticului de Nord (NATO).

Cele doua razboaie mondiale modifica ordinea mondiala.Ele aduc comunismul la putere in Rusia si China si catapulteaza SUA in centrul politicii mondiale. ‘ Asistam la instalarea spectaculoasa a aliatului sau inamicului american in fruntea ierarhiei natiunilor’ .

Dintre marile puteri ,SUA a fost cea care a devenit cea mai bogata in urma razboiului’ la incheierea lui, Washingtonul poseda rezerve de aur de 20 miliarde dolari,aproape doua treimi din totalul mondial.

Puterea economica a SUA este dublata de capacitatea militara a acesteia ,SUA isi aroga controlul politico-militar asupra unor zone din intreaga lume.Orientul Mijlociu,Sud-estul Asiei, America Latina sunt declarate zone de interes strategic pentru SUA.

Prabusirea URSS si a comunismului european au dus la constituirea unei lumi asimetrice in care SUA a ramas deocamdata singura putere globala.Rolul sau de jandarm mondial sustinut de economia americana incepe sa fie contestat nu numai de miscari teroriste dar si de state ce doresc sa devina forte economice globale.

Ỉn ciuda puterii spiritului lor frontalier si obstacolelor dure de trecut pentru a supune un continent ,pozitia SUA pe plan international s-a intarit.Ỉn calitatea sa de prima democratie a lumii ,SUA, au devenit o tara libera si deschisa.Astfel in termeni absoluti,dimensiunile reale ale puterii SUA au ajuns fara precedent.

Pe langa forta economiei americane,manifestata :

«  in domeniul agricol,SUA realizand un sfert din productia mondiala de grau,jumatate din cea de bumbac,trei sferturi din cea de porumb ;

«  in domeniu industrial,ele livreaza 36% din carbunele produs in lume,70% din productia de petrol si energie moderna ;ocupa primul loc in productia de otel ca si productia de automobile.

Situarea SUA in fruntea marilor puteri da un imbold acesteia in a trece de la extinderea geografica la dominatia economica,in a se angaja in crearea unei noi ordini mondiale.

Istoricii au dezbatut adesea problema ‘ exceptionalismului american’, ideea ca Statele Unite sunt cumva supuse unor reguli si tendinte distincte de cele care prevaleaza in alte tari dezvoltate. Istoria americana poate fi scrisa in termenii unor grupuri marginale succesive care aparent au pus la incercare organizarea statala ,de la iluminati si masoni pana la catolici si evrei .1.2.Succinta caracterizare fizico-geografica a Statelor Unite ale Americii.SUA este o federatie situata in emisfera vestica ,in sudul Americii de Nord si se indinde pe o suprafata de 9 396 691 km avand o populatie de 253 887 000 de locuitori .Se invecineaza la nord cu Canada si la Sud cu Mexic.Este formata din 50 de state,inclusiv Districtiul Columbia.48 din cele 50 de state sunt enclave ,in timp ce Alaska si Hawai sunt doua state exclave.Teritoriul este impartit in 7 regiuni.Capitala Statelor Unite ale Americii este Washingtonul DC ,iar cel mai mare oras este New York.

Ỉn zona estica ,paralel cu tarmul oceanului Atlantic ,se intind din nord-vest muntii Apalasi,cu altitudine maxima de 2.036 m. Zona centrala cuprinde campii si podisuri: in N-E o parte a podisului Laurentian ,spre S Campiile centrale marginite de podisul Ozork si apoi muntii Onachita.Ỉn Vest-Marile Preerii,Muntii Cordilieri iar in S campia litorala a Golfului Mexic.Lantul estic al Cordilierilor il constituie Muntii Stancosi,iar lantul vestic Muntii Cascadelor si Siera Nevada.Aceste doua lanturi incadreaza un sir de podisuri,dintre care cele mai importante sunt:Podisul Marelui Bazin si Podisul Colorado.

Cea mai mare parte a teritoriului SUA are clima temperata si subtropicala ,cu exceptia peninsulei Alaska care are o clima sub-artica si a sudului Floridei ,care are o clima tropicala.Clima se caracterizeaza prin diferente mari de temperatura de la un anotimp la altul si prin schimbari bruste care genereaza uneori uragane si inundatii.Cele mai importante cursuri de ape sunt :Mississippi,Potoneac,Colorado,chiar in N-E ,la granita cu Canada se afla Marile Lacuri ,cel mai mare sistem lacustru de pe glob.

O mare importanta in dezvoltarea economica ulterioara o are asezarea geografica a SUA.Astel, o importanta deosebita o au in Statele Unite ale Americii (peste 50% din petrolul extras in aceasta regiune geografica) care detine locul unu in zona pentru rezerve (4,2 mld tone) si locul trei pe Glob la productie (341,1 mld tone in anul 2003 ,mai redusa decat in anii precedenti).

Zona geografica

Rezerva in 1993

Rezerva in 2003

AfricaAmerica de NAmerica centrala si de sudOrientul Mijlociu si ApropiatExtremul orient

EuropaTotal
Sursa - ‘ Geografie economica mondiala ‘- Coord. Silviu Negut

Cantonate in SUA se concentreaza unele dintre cele mai insemnate zacaminte gazifere ale lumii( cca 7.600 mld mc).Prin cele 537 mld mc in anul 2002( mai inainte productia fiind cea mai ridicata -de exemplu 550 mld mc in 1980) se situeaza pe locul doi pe glob ,la mare distanta fata de restul marilor producatoare ale lumii.

SUA se evidentiaza prin cea mai extinsa retea de transport si distributie a gazelor naturale ,totalizand 1,5 mil km.Numeroase conducte de lung traseu leaga campurile gazifere din zona Golfului Mexic si din Middecontinent cu importante regiuni mari consumatoare (regiunea Marilor Lacuri,N-E Atlantic,etc.)

Statele Unite ale Americii sunt primul producator mondial ( in jur de 3.000 mld kwh anual-3.100 in 1991 , 3.778 in 2001 ) ceea ce inseamna ¼ din totalul mondial ,obtine cea mai mare parte a energiei ( 60%-65% )- in termocentrale alimentate cu hidrocarburi si carbune.


Tabel 1.2


Principalii producatori mondiali de energie electricaNr.

Tara

Productia (mld kwh)-in 1980

Productia (mld kwh)-in 2001

Ponderea din totalul mondial


SUA

China

Japonia

Rusia

Canada

Franta

Germania

India

Marea Britanie

Brazilia


Sursa: ‘ Geografie economica mondiala ‘ –Coord. Silviu Negut

Dispunand de mari resurse de combustibil nuclear si pentru economisirea de hidrocarburi ,SUA au extins folosirea acestei surse de energie ,care astazi detine cca 1/6 in balanta energiei primare.

Statele Unite ale Americii este a sasea producatoare mondiala , cu 36 mil tone in 1999 ,are rezerve importante( 105 mil tone –locul trei pe glob) cu un continut ridicat de metal.Cea mai mare parte a productiei ( cca 2/3 ) provine din zacaminte din estul Statelor Unite ,localizate in doua zone : zona Marilor Lacuri si cea a Muntilor Apalasi.
1.3.Etapele dezvoltarii economice ale Statelor Unite ale Americii

pana la declansarea crizei financiar monetare


Ỉn contextul actual ,sistemul economic american poate fi definit prin trei termeni : afacerism,capitalism,libera initiativa.Pentru a intelege functionarea sistemului american,acesta trebuie analizat ca un tip de economie descentralizata fondata pe libera initiativa .Eugen Burdus aprecia : Capitalismul american prezina cinci caracteristici importante :proprietate privata,motivatia pentru profit,piata si concurenta,natura relatiilor guvern-afaceri si libertatea de alegere a consumatorului’ expicand toate acestea prin aceea ca 

- proprietatea privata presupune deplina libertate a indivizilor in procurarea si utilizarea factorilor de productie,realizandu-se pe de o parte,plasarea puterii,in ceea ce priveste utilizarea resurselor productive,in mainile indivizilor si,pe de alta parte ,ea este stimulentul in ceea ce priveste acumularea de valoare ;

«  motivatia pentru profit desemneaza dorinta de a obtine profit in urma desfasurarii de activitate economica ;

« piata si concurenta in sensul ca cererea exercita o mare putere asupra productiei.Politica nationala a SUA incurajeaza o competitie intre intreprinderi ;

« relatiile guvern-afaceri au presupus trecerea de la doctrina ‘laisse-faire’ la constituirea unor agentii guvernamentale,adoptarea unei legislatii care demonstreaza implicarea guvernului in ceea ce priveste controlul practicilor de afaceri,asumarea de catre guvernul federal a rolului de regulator al cresterii economice 

«  libertatea de alegere a consumatorului care duce la incurajarea inovarii si schimbului in domeniul productiei si tehnologiei.Puterea de cumparare si optiunile cumparatorilor au o mare influenta asupra productiei si stocurilor.

Cand au fost create,Statele Unite au devenit o natiune izolationista ,asa ramanand pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Ỉn secolul XIX ,SUA ridica barierele vamale din ce in ce mai rigide,care,lasand la o parte cateva perioade de scadere fara consecinte ,nu vor inceta sa constituie o protectie sigura pentru comertul mondial.Statele Unite beneficiau de o serie de atuuri : varietatea si abundenta resurselor naturale, vastitatea pietelor de desfacere nationala ,mare cat un continent, fara vami in interior si protejata fiscal,afluxul capitalului si mainii de lucru straine si,in sfarsit,existenta acelor calitati capabile sa ii faca pe americani sa profite de toate aceste posibilitati.

Din 1921 pana in 1929 un boom economic ii atrage pe calea prosperitatii economice nemaintalnite pana atunci.Este momentul marelui consum de masa .Cresterea demografica a reanceput ,miscarea care incearca sa impinga frontierele spre Vest continua,industria,bancile cunosc o dezvoltare exceptionala..Ỉn schimb,chiar daca nivelul de viata pare sa se imbunatateasca ,apar inegalitati.Ỉn sase ani societatatile industriale se imbogatesc cu 62% in timp ce salariile nu cresc decat cu 26%.

Ỉntre cele doua razboaie mondiale SUA nu se preocupa decat de doua lucruri :asigurarea prosperitatii clasei avute printr-o libertate totala acordata big businessul-ui si actiunii internationale legata doar de intersul national american.

Din 1937 ,Roosvelt simte ca razboiul este inevitabil in Europa.Percepe imediat avantajul pe care il poate scoate de aici economia americana datorita productiei de masa si mobilizarii generale in favoarea efortului de razboi.Problema pietelor de desfacere si a somajului incep sa se rezolve.

Pe plan economic,monopolul exista totusi.Din punct de vedere al ideologiei economice,adoptarea de aproape toate guvernele, a liberalismului liber-schimbist al scolii clasice, revazut a dus la gandirea unica paralizand orice actiune de tip voluntarist.

Comparativ cu alte tari din Europa Occidentala ,SUA s-a bucurat de o stabilitate economica .Perioada anilor 1950-1970,caracterizeaza prin trecerea de la economia de razboi la cea de pace ,reprezinta pentru SUA o perioada de prosperitate.Astfel,PIB cunoaste o crestere de la 1901 USD pe cap de locuitor in anul 1950 ,pana la 4922 USD in anul 1970.

Industria americana se bazeaza preponderent pe productia de masa,fapt ce permite firmelor sa obtina rate de profitabilitate ridicate si sa-si mareasca investitiile in cercetarile aplicative,Astfel ,productia industriala americana se sprijina pe infiintarea de mari corporatii cotate in cea mai mare parte la bursa.Extinderea productiei de masa afecteaza firmele mici si mijlocii.Astfel,intre anii ’50-’70 anual 10% dintre aceste firme dau faliment sau fuzioneaza.Pentru a-si determina riscul,marile firme industriale isi diversifica activitatea implicandu-se in cate 10 domenii de activitate diferite.

Investitiile industriale ,sunt orientate pe plan intern in proportie de 75% catre industriile prelucratoare si in proportie de 25% catre sectorul tertiar.Pe plan extern,investitiile sunt orientate cu deosebire spre industriile exctractive de petrol,minereuri si materii prime si prelucrarea acestora.Resursele naturale de care dispune SUA sunt printre cele mai importante de pe glob,cu exceptia catorva minereuri strategice ,ea poseda aproape toate metalele.Sfarsitul anilor ’70 evidentiaza primele semne de declin ale economiei americane .Astfel,in intervalul 1971-1973 ,societatea americana cunoaste o criza economica dublata de una politica cauzate de razboiul din Vietnam ,de scandalul Watergate ,de tensiuni rasiale etc,care divizeaza electoratul.

Economia traverseaza o perioada de mari dificultati determinate de devalorizarea dolarului in anii 1971 si 1973, de embargoul arab asupra petrolului in toamna lui 1973,de inflatia care depaseste 13%, de somajul care atinge un procent de aproximativ 10% din populatia activa .Ỉn a doua jumatate a deceniului 1970-1980 autoritatile guvernamentale au stabilizat situatia economica ,SUA pastrandu-si si titlul de prima putere economica a lumii,.

Ỉnca din 1980, in SUA ,societatile transnationale detineau peste o treime din productia industriala ,peste jumatate din comertul exterior al tarii si aproximativ 80% din licentele pentru tehnologii noi din lumea capitalista.Companiile multinationale cum sunt : Coca-Cola ,IBM reprezinta expresia insasi a modelului american.

Dupa 1980 ,unele aspecte ingrijoratoare pentru americanul de rand sunt atenuate ;inflatia are o vizibila tendinta de scadere de la 13,5% la 7,8% ,somajul se stabilizeaza la aproximativ 5,4% dar acestea sunt insotite de un imens deficit al balantei de plati de circa 150 miliarde dolari.Din anul 1989 economia SUA profitand si de schimbarile majore care se infaptuiau in Europa,a avut o crestere economica constanta.Marile companii au investit in majoritatea regiunilor din Europa .Astfel in 1996 stocul mondial de investitii era evaluat la 3200 miliarde de dolari.

Ỉncepand cu martie 2001 economia americana intra in recesiune ,dupa 120 de luni de crestere economica neantrerupta ,cea mai lunga perioada din istoria cunoscuta a SUA dupa 1854.Tara capitalista are printre mobilurile predominante ale activitatii economice profitul maxim,spiritul de achizitie,concurenta si rationalitatea,forma sistemului este caracterizata prin proprietatea privata a mijloacelor de productie,functiile limitate ale statului ,libera negociere a salariilor,tehnica pe calea progresului perpetuum.O populatie mare si o putere de cumparare mare a favorizat dezvoltarea productiei ,adoptarea unor tehnologii ce utilizeaza intensiv capitalul si energia si procedeee din ce in ce mai moderne,facand posibila aparitia a importante eonomii de scara.

Economia actuala americana este o economie mixta.Statele Unite si-au dat seama de necesitatea cooperarii dintre industria privata si sectorul de stat in special in domeniul tehnologiei de varf. Prin politica sa monetara si bugetara statul joaca un rol esential in animarea economiei.De bugetul federal depind si cercetarea si dezvoltarea stiintei si tehnicii,o activitate vitala care asigura suprematia civilizatiei americane in epoca noastra.Tabel 1.3Evolutia principalilor indicatori macroeconomici ai SUA in perioada 2006-2009IndicatoriPrognoze 2008

Prognoze


Produs intern brut

Cerere interna ,din care

Investitii productive

Consum privat

Rata inflatiei

Rata somajului(%din totalul populatiei active)Deficit bugetar(%dinPIB)

Exporturi(miliarde dolari SUA)

Importuri(miliarde dolari SUA)

Sold balanta comerciala (miliarde dolari SUA)

Sold balanta de plati curente (miliarde dolari SUA)

Balanta de plati curente(% din PIB)

Curs mediu anual al dolarului in raport cu euro(1 eur-= n dolari)

Curs mediu anual al dolarului in raport cu byenul japonez(1 dolar SUA = n yani)


Sursa : Cornel Albu, Virginia Campeanu-’’ Conjunctura economica mondiala’’ ,Institutul de economie mondiala,Bucuresti 2008 ,pagina 29


Nivelul de trai ridicat al poporului american nu se explica numai prin imensele resurse naturale ale tarii ,agricole si miniere ,ci si prin capacitatea sa de a transforma aceste resurse,gratie mecanizarii lucratorilor si a unei productivitati ridicate a muncii.Acesta tara ocupa unul din primele locuri in industria grea.An de an,America este ‘ alimentata cu inteligenta’.Cei mai mari cercetatori,cei mai talentati ingineri si cei mai dotati studenti,vin sa lucreze in aceasta tara.Acest lucru se realizeaza datorita statului american care ii incurjeaza si le permite sa se realizeze profesional.

Ỉn crearea puterii economice ,factorul uman joaca un rol important.Pe de o parte ,duce la largirea pietelor permitand obtinerea economiilor de scara, iar pe de alta parte ofera mana de lucru necesara.Societatea dezvoltata se datoreaza si faptului ca americanul a trebuit sa foloseasca o mare parte a capacitatii sale pentru a realiza o eficacitate sporita a inovatiilor tehnologice si o organizare mai rationala a productiei,pentru a obtine o productivitate superioara.

Americanii cred in piata libera si in sistem capitalist.Ỉn mod ideal toate mijloacele de productie ar trebui sa apartina sectorului privat.Cu toate acestea ,o analiza atenta ne prezinta o imagine diferita.Studii recente au evidentiat ca,in SUA sectorul public are o pondere mai mare in Anglia,de exemplu.Prin urmare,desi economia SUA se bazeaza pe principiile capitalismului este cel mai bine caracterizata de economia mixta.

Firmele cu dimensiuni mari,desi reprezinta pondere semnificativa pe piata ,nu sunt reprezentative pentru intregul sector economic.Mai mult de jumatate din firmele din SUA au mai putin de 5 angajati ,95% dintre acestea au mai putin de 100 de angajati si aproape trei sferturi din companiile americane realizeaza un venit mai mic de 500.000 de dolari.Ỉntreprinderile mici sunt segmentul reprezentativ al economiei ele prezentand cel mai mare potential de dezvoltare si inovare in viitor.

Marcat in prezent de criza financiar mondiala,sectorul bancar a sprijinit economia SUA..Acest sistem cuprinde institutii financiare multinationale ,regionale si locale.Unele banci multinationale au atins dimensiuni foarte mari astfel ca ,asa cum evidentiaza raportul Fortune 500(1993) ,42 de banci detin active a caror valoare depaseste 10 miliarde USD.Mai mult,primele 100 de banci comerciale au inregistrat impreuna o valoare a activelor de peste 1,75 miliarde USD si a depozitelor in valoare de peste 1,2 miliare USD,avand totodata peste 950.000 de angajati.

Situarea ratei dobanzilor la fondurile feudale la nivelul de 1,75% la sfarsitul anului 2001,dupa ce Biroul Federal de Rezerve a redus aceste rate in decursul anului in 11 etape,rata inflatiei a putut fi mentinuta sub control,indicele pretului de control inregistrand in primele 10 luni ale anului 2002 un ritm anual de crestere de 2,7% comparativ cu 1,6% cumulat pe intreg anul 2001.

Ỉn contextul unor vanzari solide si a unor redresari pe piata locurilor de munca,datele prezentate de autoritatile din Statele Unite au intarit convingerea specialistilor ca Rezerva Federala va incepe in curand sa majoreze rata dobanzilor.

Piata a reactionat deja la posibilitatea ca Rezerva Federala sa creasca rata dobanzilor,o serie de alte dobanzi care sunt determinate de pietele financiare majorandu-se.Astfel,rata dobanzii pentru un credit ipotecar, rata medie aferenta unui credit pentru achizitionarea unui automobil,a avut o crestere de cateva puncte procentuale.Claudia Maria Radu- ’’ Pagini de istorie Americana ’’,Editura Fundatiei culturale –ideea europeana,2005,pagina 42

Iulia Ciochina –’’Marile puteri si forte in economia mondiala’’,Editura Independenta Economica,Pitesti,2000,pagina 101

Iulia Ciochina –’’Marile puteri si fortein economia mondiala’’,Editura Independenta Economica,Pitesti,2000,pagina 102

www.wikipedia.ro/ Economia Statelor Unite ale Americii

Iulia Ciochina-’’Marile puteri si forte economice in economia mondiala ’’,Editura Independenta Economica,Pitesti,2000,pagina102

Philip Jenkis-’’ O istorie a Statelor Unite’’,Editura Artemis ,Bucuresti,2002,pagina 17

Silviu Negut-’’ Geografie Economica Mondiala’’,Editura Meteor Press,Bucuresti,pagina 57

Silviu Negut-’’ Geografie economica mondiala’’,Editura Meteor Press,Bucuresti,2004,pagina 100

Iulia Ciochina-’’ Marile puteri si forte in economia mondiala’’,Editura Independenta Economica,Pitesti 2000,pagina 105

Dan Anghel Constantinescu-’’ Management comparat’’, Editura Colectia Nationala,Bucuresti 1999,pagina 177loading...Document Info


Accesari: 8606
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )