Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Consumatorul

economie


Consumatorul

Consumatorul reptezinta orice subiect economic al carui comportament este indreptat spre satisfacerea necesitatilor individuale sau ale microgrupului social din care face parte. Consumatorul reprezinta un element important din cadrul activitatii de marketing a oricarei firme, deoarece in functie de consummator si de comportamentul acestuia o firma isi va desfasura activitatea.



Fiecare consummator 444g65e are anumute caracteristici de comportament in consum, care il deosebesc de ceilalti, de acea, datorita comportamentului de consum diferit, fiecare consumator este unic in felul sau; totisi, consumatorii personae fizice pot fi grupati in categorii pe baza caracteristicilor geografice, demografice, psihografice si comportamenale.

Din punct de vedere geographic, consumatorii se impart in:

Regiune geografica

Diviziune administrativ - teritoriala (judet, sector)

Medii de resedinta:

Tipul localitatilor - marime

-localitati mari

-localitati medii

-localitati mici

2. Din punct de vedere demographic:

Varsta

Sex

Nivel de instruire

Stare civila (casatorit, necasatorit, divortat, vaduv)

Ocupatie (muncitori, angajati cu stdii medii, profesionisti, angajati cu studii superioare, intreprinzatori, manageri, liber-profesionisti, elevi-studenti, someri, pensinari)

Venituri

Din punct de vedere psihografic:

In raport cu personalitatea

-colerici

-flegmatici

-sangvini

-melancolici

Clasa sociala (stratificare)

-inferioara

-medie

-superioara

Stilul de viata, activitati desfasurate, interese, opinii

Din punct de vedere comportamental, caracteristici in raport cu

Frecventa cumpararii:

-mica

-medie

-mare

Cantitati cumparate:

-mici

-medii

-mari

Locurile de unde se efectueaza cumparaturile:

-hipermarket

-supermarket

-magazine alimentare

-depozite en-gross

-piete

Destinatia de consum

-persoane fizice

-gospodarii

-organizatii

5. Din punct de vedere comportamental, consumatorii se impart in:

Sofisticati

Profesionisti-activi

Familisti-sedentari

Traditionalisti-pasivi

Nostalgici-resemnati



Factori ce influenteaza comportamentul consumatorului

Comportamentul consumatorului poate fi definit ca reprezentand totalitatea actelor decizionale realizate la nivel individual sau de grup legate direct de obtinerea si utilizarea de bunuri si servicii in vederea satisfacerii nevoilor actuale si viitoare. La un anumit comportament se ajunge prin intermediul anumitor factori.

Motivele de cumparare sau necumparare ce reprezinta ansamblul impulsurilor si imboldurilor care justifica achizitionarea sau respingerea unor produse. Mobilul care sta la baza motivatiei:

rationale (pret, calitate)

emotionele (stare de spirit, temperament)

naturale (innascute)

dobandite

generale

speciale (sentimental afirmarii de sine, sentimetul multumirii de sine, manifestarea spiritului creator, afectiune, sentimente de origine)

2. Referintele cumparatorilor reprezinta motivatii pozitive prin compatibilitatea afectiva fata de un produs, serviciu sau fata de o anumita forma de comercializare. Se au in vedere caitatile obiectului care satisface trebuintele consumatorului. Declansarea preferintelor poate fi cauzata de:

- caracreristicile material ale produsului (marime, design, culoare)

- referitoare la marca, corporale si acorporale

- statutul pe care il confera cumparatorului.

3. Intentiile de cumparare reprezinta estimari probabilistic ale comportamentului viitor, deoarece intentiile cumparatorului apar ca tendinta si au mare importanta mai ales in lansarea pe piata a unui produs nou, dar care este foarte scump si are o cerere foarte mica. Se utilizeaza de obicei tehnici de cercetare longitudinal care se sprijina pe ceea ce numeste "cosul de produse", care permite stabilitatea relatiilor īntre intensitatea intentiei si nivelul de solvabilitate al cumparatorului potential.

4. Deprinderile de cumparare reprezinta formele de manifestare a comportamentului consumatorului de achizitionare a marfurilor care au dobandit acracter de repetabilitate. Ele sunt de mai multe tipuri:

-temporale (in functie de sezon, zi, ora)

-spatiale

-modale (fidelitatea fata de o anumita marca)

5. Obiceiurile de consum reprezinta modalitati de au dobandit consistent in privinta unor marfuri si sunt strans legate de deprinderile de cumparare; obideiurile au stabilitate mai mare in timp decāt deprinderile.

6. Atitudinile reunesc influentele exercitate de deprinderi, obiceiuri si motive intr-o singura component comportamentala si au o buna stabilitate in timp.

7. Imagine reprezinta o dimensiune a comportamentului consumatorului care este rezultatul modului in care sunt percepute marfurile, serviciile sau firmele de catre consumatorii potentiali. Imaginea reprezinta o sinteza a demersurilor comportamentale si presupune o analiza a produsului, cat si a marcii, a cerei imagine este cercetata. In formarea imaginii intereseaza modul de formare al imaginii in randul clientilor, evolutia acestei imagini, intensitatea si specificitatea ei.




Document Info


Accesari: 12366
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )