Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadDOI LA SUTĂ SCHIMBĂ LUMEA

economie
ALTE DOCUMENTE

DREPTUL TRANSPORTURILOR
CONTRACT DE ÎNCHIRIERE
TEHNOLOGIA CULTURA TOMATE VARA- TOAMNA
Venitul, Consumul si Investitiile
Formular de aplicare E-Finantat
CARGO REQUEST / PRELIMINARY AGREEMENT
FISA POSTULUI
Economie - forma a actiunii umane
Man.prin exceptii
DOI LA SUTĂ SCHIMBĂ LUMEA

DOI LA SUTĂ SCHIMBĂ LUMEA

sau destinația eficientă a până la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil
Informații despre sistemul 2%

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcționeze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înființată conform ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate părțile implicate-cetățeni, organizații și stat:

  • este un mecanism democratic ce contribuie la transparența politicii fiscala și bugetare
  • asistă organizațiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluționa diferite probleme sociale
  • le permite cetățenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fără a genera însă un cost suplimentar
  • degrevează bugetul de stat având în vedere că serviciile oferite de organizațiile neguvernamentale sunt în general de calitate bună și eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizațiile neguvernamentale mobilizează resurse financiare din surse diferite și multe implică munca voluntarilor
  • creează o legătură între stat, cetățeni și organizații contribuind astfel la dezvoltarea societății civile și a capitalului social

Se creează un mecanism prin care un cetățean poate decide modul în care sunt cheltuiți 2% din impozitul datorat pe venit, direcționând această sumă către o organizație neguvernamentală. A apărut astfel o forma de parteneriat între cetățean, autorități fiscale și sector ONG. Practic cetățeanul spune statului modul în care vrea să fie cheltuită o parte din impozitul său.

Atenție, această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donație ci este în esență o parte a bugetului de stat car 949g61j e este direcționată de către fiecare cetățean în parte către sectorul neguvernamental. Legea este considerată de mulți ca fiind un sprijin indirect oferit de către stat sectorului non-profit sau un model de "filantropie de tranziție" data fiind aplicarea ei numai în țările Europei de Est.

Ce înseamnă 2% pentru contribuabili

Prevederea 2% este un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație).

Puteți astfel decide către cine merg (2%) din impozitele dvs.!

De ce e bine să folosiți aceasta prevedere?

. Nu vă costă nimic!

. Contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public - deci al dvs.!

. Puteți ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. direcționând 2% către o organizație care lucrează în acel domeniu.

. Va puteți asigura ca acei bani rămân in comunitatea dvs. direcționându-i către o organizație locală.

. Puteți ajuta oameni în nevoie direcționând 2% către o organizație care lucrează pentru ei!


Ce trebuie sa faceți?

Pasul 1. Alegeți un domeniu și o organizație către care vreți să direcționați 2% din impozitul dvs. Citiți secțiunile cum se alege organizația și cum aleg o organizație bună sau consultați baza de date. Dacă doriți puteți răspunde uneia din cererile pe care probabil le veți primi sau despre care veți citi sau auzi.

. Direcționarea a 2% din impozitul dvs. este o opțiune și nu o obligație.

. Nici o autoritate a statului, nici o organizație sau angajatorul dvs nu vă pot obliga să faceți acest lucru.

. Alegeți organizația pe care o doriți dvs.! Este dreptul dvs.!

Pasul 2. Aflați datele de contact ale organizației. Aveți nevoie de următoarele informații:

. Numele organizației

. Codul de identificare fiscală (codul fiscal)

. Contul organizației în format IBAN

Pasul 3. Completați datele pe declarația în funcție de sursa dvs. de venit:

daca aveți venituri din salarii:

. completați declarația 230 (punctele A și B)
Nu vă faceți probleme dacă atunci nu cunoașteți suma corespunzătoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteți lăsa căsuța necompletată.

. atașați o copie a fișei (fișelor) fiscale primite de la angajator (Formularul 210)

dacă aveți venituri din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc):

. completați declarația 200 (punctul III)

Cei care obțin, pe lângă salarii, și alte venituri, vor completa formularul 200 - Declarație specială privind veniturile realizate în anul 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obținut, inclusiv capitolul III, Destinația sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat. (sursa: Serviciul Comunicare și Relații Publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală)Puteți obține declarațiile 200 și 230 de la administrațiile financiare, le puteți descărca de pe situl Ministerului Finanțelor Publice (portal ANAF, zona de asistență a contribuabililor, persoane fizice, formulare), puteți ruga o cunoștință să vă facă o copie, puteți cere o copie organizației către care doriți să direcționați 2% sau puteți descărca formularele (200 sau 203 cu instrucțiuni de completare) și normele metodologice aici:  http://www.doilasuta.ro/download.htm

Vă rugăm să completați cu atenție toate datele, inclusiv datele organizației: nume, cod fiscal și cont bancar. Atenție contul bancar în format IBAN are 24 de cifre!

Asta-i tot!

Pasul 4. Trimiteți prin poștă declarațiile administrației financiare de la domiciliul dvs. sau depuneți-o chiar dvs. Termenul limită este 15 mai 2005!

V-ați adus contribuția la buna cheltuire a fondurilor publice și ați contribuit la o viață mai bună in comunitatea dvs.! Până la 31 decembrie administrația financiară va centraliza toate informațiile și va vira sumele strânse către organizațiile beneficiare.


Cum se alege organizația?

Prima întrebare la care trebuie să răspundeți este în ce zonă și către ce domeniu doriți să se îndrepte 2% din impozitul dvs?

Dacă doriți ca banii să rămână în comunitatea dvs. alegeți o organizație locală

Dacă sunteți interesat de o anumită regiune (în care ați copilărit, de care sunteți legat dintr-un anumit motiv) alegeți o organizație care activează acolo.

Dacă aceste lucruri nu sunt importante pentru dvs. puteți alege orice tip de organizație, inclusiv organizații care lucrează la nivel regional sau național.

Următoarea întrebare la care trebuie să vă răspundeți este în ce domeniu doriți să ajungă banii dvs. Aici opțiunile sunt mult mai numeroase. Tipic organizațiile sunt împărțite în următoarele categorii:

Asociații profesionale și de afaceri
(diverse tipuri de asociații profesionale - de exemplu asociații ale profesorilor, medicilor, lucrătorilor sociali, jurnaliștilor, contabililor, managerilor, cât și asociații ale întreprinderilor dintr-un domeniu/industrie. Dacă doriți să susțineți dezvoltarea profesiei dvs. sau a domeniului de afaceri în care activați, încercați să le găsiți aici!)

Cultură, artă, recreere
(asociații și fundații naționale sau locale care promovează implicarea publicului în activități culturale, artistice și recreative. Îi puteți găsi organizând concerte, expoziții, lecții de dans, teatru, muzică sau desen, promovând tineri artiști plastici, activități sportive sau organizând dezbateri și mese rotunde pe teme ce țin de activitatea lor. Daca doriți să susțineți organizațiile care vă fac viața mai bogată și mai frumoasă încercați aici!)

Cooperare internațională
(asociații și fundații care promovează cooperarea internațională, organizează diverse schimburi de experiență și comunicare între țări, implică organizații și instituții din mai multe țări în rezolvarea unor probleme de depășesc granițele uneia, oferă ajutor țărilor mai puțin dezvoltare sau care trec prin anumite crize. Dacă doriți să-i susțineți pe cei care doresc să extindă comunicarea și suportul reciproc dincolo de granițe, încercați aici!)

Dezvoltare economică și socială
(acesta este un domeniu relativ larg în care găsiți diverse asociații locale, regionale și naționale care își propun să dezvolte economia, întreprinderile mici sau care încearcă să creeze și să susțină activități și grupuri ce-și propun dezvoltarea comunității, a spiritului de întrajutorare, a unor legături durabile între oameni. Dacă doriți să susțineți inițiative de dezvoltare din localitatea voastră sau alte regiuni/localități care vă sunt dragi din România, încercați aici!)

Drepturi civile și cetățenești
(asociații și fundații care activează pentru definirea și protejarea drepturilor omului și a drepturilor garantate prin Constituție și prin lege, oferă sprijin celor a căror drepturi au fost încălcate, militează pentru măsuri care să prevină încălcarea drepturilor. Dacă doriți să-i sprijiniți pe cei care nu uită că există oameni care nu se descurcă singuri atunci când ajung să se confrunte cu probleme extreme, ajung în secții de poliție, tribunale sau penitenciare, li se încalcă drepturile de proprietate sau sunt supuși abuzurilor de orice fel, încercați aici!)

Învățământ, educație, cercetare
(asociații și fundații care lucrează pentru a promova accesul la educație, oferă sprijin celor care doresc să învețe sau profesorilor, dezvoltă și testează metode noi și programe alternative de educație, sprijină reforma din învățământ sau încearcă să descopere noi soluții la probleme diverse ale societății. Dacă doriți să-i susțineți pe cei care cred că societatea va progresa prin informație, învățare și creativitatea oamenilor, încercați aici!)

Media și relații publice
(asociații și fundații care lucrează pentru ca cetățenii să aibă acces la o informație de calitate despre ce se întâmplă în jurul lor, pentru dezvoltarea profesională a jurnaliștilor și a specialiștilor de relații publice. Dacă doriți să-i susțineți pe cei care cred că pentru o societate dezvoltată, informația și comunicarea sunt esențiale, încercați aici!)

Protecția mediului
(asociații și fundații care activează în domeniul educației ecologice, pentru schimbarea practicilor ce afectează negativ mediul înconjurător, pentru protecția biodiversității - a florei și faunei afectate negativ de acțiunile omului, pentru găsirea unor soluții de dezvoltare care iau în considerare mediul înconjurător. Daca doriți să-i susțineți pe cei care lucrează pentru ca nepoții voștri să se bucure de un mediu înconjurător cel puțin la fel de frumos și favorabil ca al nostru, încercați aici!)

Religie
(asociații și fundații care sunt afiliate diferitelor culte religioase active în România. Cel mai adesea desfășoară activități de caritate sau de promovare a valorilor care stau la baza respectivului cult. Dacă doriți să susțineți dezvoltarea unei astfel de organizații, încercați aici.)

Sănătate
(asociații și fundații care promovează accesul la servicii de sănătate de calitate, organizează campanii de informare și prevenire a unor boli importante cum sunt cancerul sau SIDA, susțin persoane bolnave cu acces la medicamente. Dacă doriți să-i susțineți pe cei care lucrează pentru sănătatea noastră, încercați aici!)

Servicii sociale
(o sferă destul de largă de asociații și fundații care oferă servicii de protecție și integrare socială a celor care se află într-o situație dezavantajată - copii orfani, persoane și familii fără venituri sau cu venituri mici, părinți singuri, bătrâni care nu au suport din partea familiei, persoane cu handicap fizic sau mental. Dacă doriți să-i susțineți pe cei care la rândul lor îi sprijină pe cei în nevoie, intrați aici!)
Gândiți-vă care din domenii este mai important pentru dvs.? În ce domeniu doriți foarte mult să se schimbe ceva? Există un domeniu de care vă simțiți atașat? Aveți legături cu unul dintre domenii? Aveți interesul ca unul din domenii să se dezvolte?

Pe baza acestor informații puteți alege din organizațiile pe care le cunoașteți sau de care ați auzit. Dacă nu cunoașteți organizații care să îndeplinească criteriile dvs. puteți încerca să le găsiți în baza noastră de date (http://www.doilasuta.ro/database.php) sau în alte baze de date.

Rolul bazei de date

Aceasta bază de date are rolul de a oferi informații de bază despre organizațiile care s-au înscris în ea. Organizațiile listate au oferit suficiente informații despre activitățile organizației și despre bugetul ei. Organizațiile listate au depus și o copie după statut, hotărârea judecătorească de înființare și după bilanțul contabil pe 2003.

Administratorii acestui site garantează accesul non-discriminatoriu pentru ca o organizație să fie listată în această bază de date. Această bază de date își propune să asiste sectorul neguvernamental în utilizarea prevederii 1% și nu își propune să înlocuiască eforturile fiecărei organizații de a se promova și de a derula campanii de strângere de fonduri.

Administratorii acestui site nu își pot asuma nici o responsabilitate cu privire corectitudinea și veridicitatea informațiilor despre organizațiile listate. Îi încurajăm pe contribuabili să contacteze direct organizațiile de care sunt interesați și să citească informațiile legate de selectarea unei organizații din secțiunea Contribuabili.

Cum aleg o organizație bună?

Este normal sa doriți ca banii dvs. să fie cheltuiți cu maximă eficiență. În continuare vă prezentăm o serie de sugestii care să vă ajute să vă asigurați că veți direcționa 2% din impozitul dvs. către o organizație transparentă și eficientă:

Ați mai auzit de organizație: ați citit despre ea în presă, cineva de încredere v-a povestit despre ea, ați avut contacte directe cu organizația.

În organizație există oameni de încredere: consiliul de conducere este format din personalități sau persoane de încredere, cunoașteți direct oameni implicați în organizație, persoanele implicate sunt dedicate și bine pregătite pentru ceea ce fac.

Organizația operează în mod transparent: puteți afla cu ușurință informații suplimentare (inclusiv de natură financiară), la cerere vi se pune la dispoziție un raport anual al organizației, organizația a fost verificată financiar cu rezultate bune fie de către autoritățile competente, fie de către un evaluator independent.

Organizația operează în mod eficient: ați auzit sau citit de rezultatele bune ale organizației, cunoașteți  persoane beneficiare ale organizației care sunt mulțumite de serviciile acesteia.

Cereți referințe despre organizație: a mai auzit cineva de ea? Cunoașteți persoane care au beneficiat de serviciile ei? Cunoașteți persoane implicate în organizație?

Evitați să direcționați către o organizație dacă:

·        este excesiv de insistentă

·        nu vă oferă informații credibile

·        nici dvs. nici altcineva dintre cunoscuți nu au auzit niciodată de ea

·        nu poate fi contactată pentru a oferi răspunsuri la întrebări

·        ezită să vă ofere informații financiare sau despre numărul și natura beneficiarilor săi

·        nu vă oferă informații specifice despre activitățile sale

·        altcineva vă obligă să direcționați către ea


Ce nu este prevederea 2%?

Direcționarea a 2% din impozitul pe venit nu este o donație! Este vorba de o sumă datorată statului (ca impozit) dar puteți decide modul și cui va fi ea alocată. Mai multe informații despre rolul prevederii 2% găsiți pe adresa: http://www.doilasuta.ro/sistem.htm.

Direcționarea a 2% nu este o metodă legală de fraudă fiscală! Nu aveți dreptul să cereți nici un fel de beneficii financiare sau de alta natură organizației către care ați direcționat 2%.
Pe baza eficienței și transparenței ei însă puteți decide dacă anul viitor va mai beneficia de prevederea 2% din partea dvs.!

Sursă informații: www.arcromania.ro și www.doilasuta.ro .
Document Info


Accesari: 1863
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )