Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

Mini-ferma zootehnica profil de afacere

economie

loading...

ALTE DOCUMENTE

Indicatorii dinamici de evaluare a eficientei investitiilor
Tranzactii comerciale
INDICATORI STRUCTURALI SATATISTICI DE BAZA PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI DE LA LISABONA (EU 15+12)
STRATEGII ECONOMICE SI FINANCIARE PRIVIND EVOLUTIA ACTIVITATII S.C. ELECTROAPARATAJ S.A.
INTREPRINDEREA - AGENT ECONOMIC
EVALUAREA AFACERII
PROBLEME FUNDAMENTALE ALE ORGANIZARII ECONOMICE A SOCIETATII
THE SCIENTIFIC RESEARCH AND THE ECONOMIC PROGRESS
STRUCTURA VENITURILOR PRIMARE - CA ELEMENTE COMPONENTE ALE PRODUSULUI INTERN NET
Piata extrabursiera. Bursa Electronica RASDAQ S.A.

Mini-ferma zootehnica

Piata

Restituirea terenurilor agricole si silvice, ca urmare a aplicarii Legii 18/1991, reinstaureaza proprietatea privata īn agricultura, determinānd ca atare mutatii importante īn sectorul zootehnic.

La nivel national, īncepānd din anul 1990, efectivele tuturor speciilor de animale au īnregistrat o scadere continua, astfel īncāt īn anul 2000 313h75d se īnregistrau efective īn jurul a 50% fata de cele existente īn 1990, rezultat al restrāngerii activitatilor zootehnice īn fermele mari cooperatiste si de stat.

Īn gospodariile populatiei, ca urmare a desfiintarii cooperativelor agricole de productie, numarul de animale si pasari a crescut simtitor. Acest factor pozitiv este īnsa umbrit de existenta, pe de o parte, a unor echipamente agricole uzate fizic si moral, iar pe de alta parte de cresterea unor animale cu potential de productie scazut. . Adaposturile de crestere a animalelor sunt de asemenea improprii unor exploatatii economice, mare parte dintre adaposturile foste de stat sau cooperatiste fiind amplasate īn zone necorespunzatoare acestei activitati. La toate acestea se adauga lipsa surselor de capitalizare ale producatorilor agricoli.

Cererea interna ridicata de animale īn viu si carcase de animale este acoperita prin importul masiv din tari europene si nu numai, īn care produsele de origine animala sunt realizate cu costuri mult mai scazute si īn cele mai multe cazuri chiar subventionate.

Pe lānga cererea interna (cu potential de crestere, īntrucāt consumam mai putin de jumatate din media europeana de lapte si carne) trebuie adaugata cererea pietei foste sovietice, favorabila din punct de vedere geografic. La acestea trebuie adaugata cererea de produse ecologice, obtinute prin tehnologii organice, ca o nisa pe piata europeana.

Conditiile naturale din Romānia, foarte favorabile cresterii animalelor, ne-ar putea transforma īn competitori seriosi pe piata europeana.

Īn ultimul an, la nivelul tarii, s-a īnregistrat o evolutie pozitiva a productiei de oua si lapte, ca si o stopare a declinului efectivelor de animale.

Clientii

Cānd ne referim la clienti, acestia se pot grupa īn re-vānzatori si consumatori finali. Problema cea mai

importanta care se pune īn luarea deciziei de a vinde sau nu direct catre acestia din urma o reprezinta calitatea prelucrarii si depozitarii.

Se apreciaza ca īn prezent numai 40% din productia de carne si 20% din cea de lapte sunt achizitionate de societati comerciale procesatoare specializate, pe cānd cantitati importnate (aproximativ 30%, respectiv 25%) din productia ramurilor de mai sus ajung de la producator direct la clintul final.

De aceea trebuie facuta o distinctie clara īntre productie si distributie si vazut daca exista capacitatile tehnice necesare pentru o prelucrare de calitate, daca se opteaza pentru varianta de a se adresa direct consumatorilor finali.

Consumul mediu anual pe cap de locuitor īn Romānia este de 22kg. carne de porc, 11kg. carne de pasare, 7kg. carne de vita, 0,11kg. miere, 200 litri lapte, 200 oua.

Concurenta

Concurenta este constituita din fermierii privati, dintre care unii sunt specializati īn cresterea unei anumite specii (bovine, porcine etc.), iar altii detin exploatatii mixte (cultura plantelor si cresterea animalelor din mai multe specii). Indirect īn categoria de concurenti trebuie inclusi si importatorii de animale vii, carcase de animale si produse lactate.

Promovarea

Fiind o activitate care se desfasoara īn mediul rural, unde presa are o acoperire redusa, promovarea prin mijloacele media clasice ar avea o eficienta redusa. Totusi, īn cazul īn care activitatea este ampla, iar volumul productiei depaseste cerintele locale, se poate apela la un ziar de anunturi sau un post local de radio pentru a face cunoscuta oferta de produse.

Costurile de īnceput

Costurile de īnceput vizeaza pe de o parte spatiul (cumparare / īnchiriere / amenajere), iar pe de alta parte pretul animalelor.

Cānd se ia o astfel de decizie investitionala trebuie tinut cont de doua elemente principale: adaposturile sa fie construite īn asa fel īncāt sa permita o exploatare tehnologica performanta care sa asigure
obtinerea unor produse de calitate ridicata si popularea acestor adaposturi cu material biologic de calitate superioara care sa permita obtinerea de produse superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ. Nu trebuie pierdut din vedere ciclul lung de obtinere a produselor zootehnice, deci identificarea ca atare a necesarului de capital de lucru pentru obtinerea produselor zootehnice īn cantitatile programate si la un nivel calitativ corespunzator.

Mai trebuie avute īn vedere si acele costuri ocazionate de achizitionarea animalelor si furajelor pentru hrana acestora.

Toate aceste costuri depind de o serie īntreaga de factori, dintre care mentionam: zona geografica, materialele folosite pentru constructii, dotarile si utilitatile pentru care se opteaza, numarul si calitatea animalelor care se achizitioneaza.

Pregatire si calificare

Persoana responsabila de activitatea de baza a fermei (cresterea animalelor) poate sau nu sa aiba studii de specialitate (facultate de zootehnie, etc.), dar este absolut obligatoriu sa posede o minima experienta practica īn domeniu.

Cadrul legal

Prin Ordinul nr. 141/2002 al Ministerului Agriculturii s-a lansat programul de sprijinire a fermierilor privati īn vederea achizitionarii de animale de reproductie, crestere si īngrasare, si procurarii de utilaje noi, specifice activitatilor din zootehnie. Prin aceste masuri, Guvernul doreste sa stimuleze speciile de bovine, porcine si pasari, astfel ca īn cel mai scurt timp necesarul de consum al populatiei sa poata fi asigurat exclusiv din productia interna.

Un ajutor īnsemnat īn sensul reducerii necesarului investitional l-a constituit Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 168/2001, prin care s-a dat posibilitatea tinerilor producatori agricoli de a prelua GRATUIT īn folosinta si de a popula, īn special cu bovine si porcine, capacitatile de productie dezafectate din zootehnie. Pāna la 1 iulie 2002 au fost atribuite peste 450 de spatii dezafectate, īn 30 de judete, mai ales pentru cresterea de vaci de lapte (70%) si tineret taurin (13%).

Trebuie obtinute o serie de autorizatii, dintre care mentionam: autorizatia de functionare din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, autorizarea sanitara, autorizarea functionarii din punct de vedere sanitar-veterinar, autorizarea din punct de vedere al protectiei mediului si al protectiei muncii.

Alte prevederi legislative aplicabile īn domeniu sunt cuprinse īn:

- Ordonanta Ministerului Agriculturii si Alimentatiei nr.70/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile si procedura de avizare sanitara veterinara a importului, exportului, tranzitului cu animale, produse si subproduse de origine animala, furaje si alte produse si materii prime care pot influenta sanatatea animalelor si sanatatea publica;

- Ordonanta Ministrului Agriculturii si Alimentatiei nr.103/1998 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii activitatii de export cu produse de origine animala sau cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar.

 

                               
Document Info


Accesari: 1856
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2017 )