Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadOrganizarea si conducerea activitatii in domeniul international - proiect

economie
ALTE DOCUMENTE

POLITICA COMERCIALA COMUNA:
Aplicatiile Sistemului de monitorizare a apelor uzate din caminele de canalizare Azomures
COMPORTAMENTUL INVESTITIONAL LA NIVEL MACRO SI MICROECONOMIC
Regulament de organizare si functionare a Muzeului National Peles Sinaia
APLICATII ALE MATEMATICII IN ECONOMIE
LUCRARE DE DIPLOMA - Firma de servicii: particularitati si perspective in economia globala. Studiu de caz
Lucrul cu foile de calcul
Caracteristicile muncii si ocuparii in servicii
Economia in spatiul carpato-danubiano-pontic in epoca antica
ANALIZA SI PREZENTAREA SITUATIILOR FINANCIARE REGLEMENTATE PRIN OMFP NR. 1752/2005 - ANALIZA COMPARATA IFRS/ DIRECTIVELE EUROPENE PRIVIND SITUATIILE F

1 Prezentarea societatii comerciale cu activitate in domeniul internationalScurt istoric al firmei

.S.C. Drinkss S.A. a fost infiintata in luna decembrie 1994 forma juridica a acesteia fiind  de societate pe actiuni, avand un capitalul social  de 124,5 milioane lei.

Societatea a fost creata prin asocierea  a doi investitori straini de origine romana, nascuti in comuna Rieni, respectiv fratii  Ioan si Viorel Micula, impreuna cu un grup de asociati romani, dand astfel nastere  unei societati mixte cu capital strain si autohton.

Partile contractante de comun acord au stabilit ca societatea comerciala sa poarte denumirea de Drinkss si sa aiba ca obiect de activitate:

           - prepararea si producerea de bauturi racoritoare, a sucurilor naturale din legume si fructe  concentrate, arome, esente,  emulsii si siropuri;

- prepararea si producerea de bauturi alcoolice distilate si nedistilate;

            - ambalarea in cutii de carton, sticle pet, cutii Tetra Pak si alte ambalaje. Prepararea si ambalarea se face prin linii proprii, inchiriate sau importate in acest scop, cu materii prime locale  si din import, necesare proceselor de productie;

- comercializarea produselor se face prin societatea membra a grupului (TGIE) si prin societati afiliate (Star Craiova, Bucegi Ploiesti, Comtexin Bucuresti, European Drinks Chisinau, Global Drinks SRO Praga)

- forarea si exploatarea resurselor naturale de apa minerala , plata sau carbogazoasa;

- exportul si importul de produse agricole, industriale si neidustriale, alimentare si nealimentare, din productie proprie si de la terti admise de legislatia in vigoare.

            Finalizarea acestor lucrari a atras dupa sine  achizitionarea de utilaje prin firma Tetra Pak, utilaje reprezentand aport  de capital in natura  a asociatilor.  Montarea acestora a fost facuta de catre specialistii firmei asistati de catre echipa firmei producatoare de utilaje. Cele doua linii achizitionate sunt complexe, respectiv 1 linie de 200ml tetra pak  si o linie  de 1000 ml Tetra Pak sunt cele mai moderne linii existente la ora actuala in lume, intregul flux de productie fiind asistat de calculator, munca personalului limitandu-se la intretinerea si supravegherea acestora .

  practic activitatea de poductie, lansand pentru prima oara pe piata romaneasca  sucurile si concentratele  de bauturi racoritoare sub marca Drinkss. Aceste produse prin calitatea lor si modul de prezentare au reusit in foarte scurt timp sa cucereasca  piata romaneasca   si totodata si pe cea externa.

Paralel cu acestea,  pentru asigurarea unei bune desfaceri  a produselor  au fost create in prima faza  la nivel de judet si in municipiul Bucuresti retele de depozitare si magazine de prezentare si desfacere. Aceste retele se vor extinde in functie de crearea pietei  si totodata in functie de posibilitatea de productie a firmei in satisfacerea cererii.

Datorita calitatii produselor si a politicii de marketing duse de compartimentul de resort  si a managementului  excelent al firmei  s-a realizat cucerirea unui segment important de piata atat intern cat si extern ceea ce a dus la concluzia ca produsele firmei sunt absorbite in cel mai scurt timp, insa prin capacitatea de productie detinuta  de firma, aceasta  nu putea acoperii  nici pe departe cererile pietei.

            Ca atare, conducerea a hotarat  ca este necesara marirea productiei. In acest scop au fost importate  linii tehnologice noi. De asemenea a fost largita gama sortimentala, crescand numarul de sortimente cat si  modul de prezentare a acestora. Inchiderea exercitiului financiar intre anii1994 pana in 1999 cu profit a dus la crearea de fonduri necesare maririi capacitatii de productie prin reinvestirea profitului si incheierea de contracte externe cu producatorii de utilaje  din cadrul industriei de preparare si imbuteliere a bauturilor racoritoare.

            In cursul anului 1996 incepe procesul de dezvoltare a firmei prin lucrarile  de constuctie  la doua hale de productie noi si la 2 depozite de produse finite si materiale, lucrari care se finalizeaza  in cea de-a doua jumatate a anului.

            In ceea ce priveste  diversificarea gamei sortimentale, care a fost un alt obiectiv al firmei, conducerea manageriala a contractat  utilaje de la firma Sidel din Franta, in vederea producerii si imbutelierii bauturilor racoritoare carbogazoase in flacoane de plastic, respectiv a doua linii tehnologice  complete a caror  montare a fost finalizata in septembrie 1996  iar in octombrie  s-a inceput producerea bauturilor racoritoare.

            In aceeasi perioada a fost contractata  cu firma Krones  din Germania, o linie tehnologica completa  de preparare si imbuteliere  a bauturilor racoritoare si a berii in cutii metalice de 330 ml  a carei montare si dare in folosinta  s-a facut  in cursul primului trimestru al anului 1997.In 1998 firma achizitioneaza de la Husky din Germania sase masini de injectat preforme si sase masini de injectat dopuri. Tot in acel an achizitioneaza de la Krones trei masini moderne de sucuri si de la Sasib Italia inca doua masini de sucuri.

            In 1998 achizitioneaza in leasing financiar de la Volvo Suedia peste 350 de masini de transport marfa, facand ca firma sa aiba cel mai mare parc auto din sud-estul Europei.

            Materiile prime necesare sunt achizitionate de la firmele din grup : European Food (siropul de zahar, emulsiile,etc), European Drinks (preformele pentru butelii), Multipack (dopuri, folie).

Activitatile principale ale societetii comerciale

Activitatea principala a societatii este imbutelierea de apa minerala si producerea si imbutelierea de bauturi racoritoare .

     Ca si activitati conexe sunt transport, servicii, inchirieri producere de ambalaje, acestea reprezentanad aproximativ 10% din cifra de afaceri.

2.Organizarea si conducerea activitatii in domeniul international                                                                                         

Diversitatea si complexitatea elementelor implicate

Pornind de la functiile managementului in afacerile internationale de organizare a distributiei produselor si serviciilor, organizarea activitatilor de piata, comunicarea cercetarea si promovarea afacerilor, organizarea si conducerea societatii  implicate tine cont de dezvotarea si diversificarea relatiilor economice intre parteneri, diversificarea acestora pe fluxuri (comert cu marfuri tangibile, comert cu servicii,circuletia internationala de capital),porneste de la premisa ca in mod curent oferta depaseste cererea, schimbarea permanenta a preturilor modificarea cursurilor valutare .

Sfera de cuprindere a activitatilor

Societatea desfasoara activitati internationale in ceea ce priveste vanzarea de bauturi racoritaoare si apa minerala, acestea fiind sustinute si de activitati conexe, de cercetare a pietei, promovare

Transport international de materii prime si produse finite.

Resursele materiale si umane implicate

In cadrul societatii exista compartimente specializate in operatiuni internationale :

-import, compartiment specializat in achizitia de materii prime si materiale;

- export, compartiment specializat in vanzarea de produse finite pe pitele Europei Centrale si de Est precum si in Italia, Spania, Suedia

-birou transporturi internationale care supravegheaza si asigura optimizarea importurilor si exporturilor, proprii, prin propria flota de transport.

-marketing compartiment care studiaza si cerceteaza piata internationala in scopul identificarii de oportunitati;

-birou design care asigura etichetarea produselor si aspectul acestora in functie de tara  de destinatie.

- birou juridic specializat in legislatie internationala.

Riscurile externe comerciale si necomerciale

Principalele riscuri care pot aparea sunt cele legate de concurenta, intrucat se porneste de la premisa ca oferta depaseste in mod curent cererea. Exista riscul ca prospectarea si cercetarea pietei precum si promovarea produselor sa nu ofere informatiile corecte in legatura cu pretul de vanzare optim al produselor.

Schimbarea perpetua a preturilor poate genera eventuale diminuari ale marjei de profit.

Modificarea cursurilor valutare pot genera pierderi sau profituri in functie de variatia acestora

3.Studiul conjunctural al mediului extern al societatii comerciale cu activitate in domeniul international

         

Clientii firmei interni si externi:

            Principalii clienti ai firmei sunt European Food, Original Prod, Transilvania, European Drinks, Contexim Bucegi.Metro,Carefoor Pe plan extern, firma are contracte cu firmele E. D. Chisinau, Planet Drinks Praga si Global Drinks,Scandik Royal KFT

Furnizori interni si externi:

            S.C. Drinkss S.A. datorita gamei diversificate de produse colaboreaza cu foarte multi furnizori. Tipul de furnizori la care apeleaza firma este foarte diferit in functie de nevoile acesteia. Se utilizeaza furnizori interni pentru materiile prime si materialele auxiliare a caror producatori au un anumit prestigiu pe piata interna. Se utilizeaza furnizori externi pentru materiile prime si piesele de schimb pentru care Romania nu a prezentat un grad inalt de calitate in fabricatie sau pentru care nu exista pe piata interna datorita factorilor bine-cunoscuti de toata lumea.

            Preturile de aprovizionare sunt cele prezentate la bursa, in functie de momentul contractarii sau executarii contractului.

            Furnizorii interni sunt cei utilizati de firmele: Original Prod si European Food, Tonical Trading, European Drink,Edri Trading, Starmill, Multipak, scomponente ale concernului din care face parte si Drinkss,alti furnizori interni precum Zaharul Oradea, Linde Gaz,Vilcart, Rondocarton,SNAM, Solexim.

Principali clienti externi cu care societatea colaboreaza sunt:

-furnizori de imobilizari: Krones-AG, Husky,Sidel,Tetrapak,Sasib,. York, Volvo,Mercedes, Daewo, Arburg, Alsim.

-Furnizori de materii prime si servicii: Polytrade,Hotlet Sugar Trading, Dohler,Silco, Polymers, Krones,Sidel, Daewo, Electrolux

Firma incheie contracte cu furnizorii pe perioade relative de timp, care pot fi de un an sau pe o perioada mai lunga de timp daca acel furnizor prezinta o anumita seriozitate. Bineinteles ca se poate opta si pentru contracte pe termen scurt, dar asigurand prelungirea acestuia pe o perioada mai mare daca colaborarea s-a facut in termeni de cordialitate.

Materiile prime care nu se gasesc pe piata interna sunt contractate din exterior.

            Intermediarii de la care S.C. Drinkss S.A. se aprovizioneaza cu materie prima sunt in special firme care au o mai buna legatura cu piata externa sau care au anumite modalitati de procurare a materiilor prime mai eficiente. Acestea cumpara materia prima de pe piata externa si o revand pe piata interna.

            Intermediarii principali la care firma apeleaza cu mare incredere datorita traditiei si avantajelor pe care acestia le ofera  sunt:

-        Original Prod;

-        European Food;

-        Transilvania General Import-Expport.

Intermediarii cu care colaboreaza S.C. Drinkss S.A. prezinta urmatoarele:

-        avantaje:  -    calitatea superioara a materiilor prime si materialelor;

-        aprovizionare prompta, rapida;

-        posibilatea acordarii de credite comerciale (30-60 zile);

-        traditie, colaborare buna.

-        dezavantaje: practicarea unor preturi mai ridicate.

         Firmele concurente la nivel national si international:

            Actionand in industria alimentara, S.C. Drinkss S.A. are concurenti numerosi atat externi cat si interni. Cei externi, chiar daca practica preturi mai mari se disting prin calitate ridicata si renumele dobandit. Concurentii interni nu sunt totusi in numar foarte mare.   In domeniul apei minerale, produsul firmei “Izvorul Minunilor” are concurente urmatoarele produse:

-        “Perla Harghitei” practicanta a unor preturi mari, neluand in calcul realitatea existenta pe piata romaneasca; este totusi un concurent foarte puternic. In ultima vreme, s-a dovedit a fi ineficient in concurenta cu Drinkss ducand o politica de adaptare dupa leaderul pietei.

-        “Lipova” detinatoare a unui prestigiu international; s-a aratat nepregatita pentru schimbarile survenite dupa 1989, inainte ea fiind unicul participant pe piata externa a apelor minerale. Acum ea detine o parte din piata satisfacatoare, dar care nu o poate lansa in cursa pentru ocuparea locului I pe piata.

-        “Borsec” este cel mai important concurent, adaptandu-se foarte bine la noile cereri de pe piata atat din punct de vedere tehnologic cat si al calitatii produselor sale. Cu toate ca preturile practicate sunt mai mari, tinde sa fie leaderul pietei la ape minerale.

-        “Bonaqua”, un produs al companiei Coca Cola, este un important concurrent, practicand preturi aproximativ egale insa din punct de vedere al calitatii, in ultima vreme s-a dovedit a fi ineficienta in concurenta cu “Izvorul Minunilor”.

-        “Aro” care este o marca produsa in exclusivitate pentru Metro Romania

Principalul concurent al firmei Drinkss pe piata bauturilor racoritoare este compania Coca Cola, firma cu renume international, avand produse de calitate la preturi accesibile si fiind sustinuta de puternice campanii publicitare cu ocazia sarbatorilor, a lansarilor unor noi produse, in sezonul cald, etc..

Un alt concurent este Pepsi Cola, detinatoarea unui prestigiu international si care a fost singura participanta externa pe piata romaneasca a bauturilor racoritoare inainte de 1989, nu s-a aratat pregatita schimbarilor pietei romanesti. Ea a lansat produse noi, cum ar fi Pepsi Blue si Pepsi Twist care a avut succes pe piata dar nu a putut depasi vanzarile firmei Drinkss.

Cota de piata

Urmarea studiilor de piata publicate de institutii de specialitate si firme specializate in sondarea pietei Drinkss detine o cota de piata de aproximativ de 10% apa minerala prin marcile Izvorul Minunilor si Hera; o cota de 22% pe piata bauturilor racoritoare carbogazoase cu aroma de fructe prin marcile Frutti Fresh si Adria; o cota de 12% pe piata bauturilor racoritoade cu aroma de cola prin marcile America Action Cola si Adria Cola, o cota de 5% pe piata bauturilor racoritoare  necarbogazoase prin marcile Frutia Frutia Kids, Frutimine, Aloha, Joy.O cota de 9% pe piata sucurilor naturale cu concentratie de fructe naturale cu concentratie 100% naturale prin marcile Fruttia Juice Tomadelice, Aloha. O cota de 10% pe piata nectarului prin marcile Fruttia Nectar si Aloha.

Oportunitatile firmei:

            Sfera de cuprindere a pietei in care isi desfasoara activitatea S.C. Drinkss S.A. este una larga. Datorita calitatii produselor si a varietatii gamei sortimentale, produsele firmei  se adreseaza atat consumatorilor de pe piata interna cat si a celor de pe piata externa.

Principalele produse oferite pe piata interna sunt: Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Adria, American Cola, Aloha, Trompi si Nectar.

            Pe piata externa, S.C. Drinkss a acordat licenta de distributie firmelor specializate pe pietele din strainatate. Sunt distribuite produse in Germania, Austria, Anglia, Cehia, Slovenia, Ungaria, Moldova. Cele mai comercializate produse la export sunt: Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Trompi, American Cola. Aceste game de export nu difera de cele comercializate pe piata interna, avand aceeasi calitate si avand un design al ambalajului corespunzator legislatiei tarii respective si U.E., preturile practicate fiind corelate cu cele de pe piata respectiva.

Datorita unei bune retele de distributie, aria geografica a pietei de desfacere s-a extins, numarul de consumatori fiind in continua crestere. Statistic, in Romania, fiecare a doua sticla de bauturi racoritoare cumparata poarta sigla Drinkss.

            Dimensiunea pietei este mare, extinderea acesteia s-a produs intr-un ritm alert, datorita calitatii ridicate a produselor oferite de Drinkss, dar mai ales al preturilor accesibile tuturor consumatorilor, de la cei cu venituri modeste pana la cei cu venituri mari practicate de societate. Un alt motiv al extiderii rapide a pietei este si varietatea produselor oferite de societate, de la bauturi racoritoare pana la apa minerala, prezente pe piata in diferite dozaje si ambalate in ambalaje pet si tetra pak.

S.C. Drinkss S.A. isi desfasoara activitatea pe o piata cu concurenta puternica dar datorita politicii de pret practicate produsele sunt absorbite foarte rapid de piata, cererea find in continua crestere.

Pornind de la cele mentionate mai sus; distributie proprie, calitate, pret principala oportunitate ar fi extinderea si diversificarea exporturilor, promovarea si extinderea atap pe piata interna cat si externa a produselor noi lansate cum ar fi berea, bauturile energizante, cereale, racoritoare; realizarea unei fabrici integrate care produce de la materii prime, ambalaje, semifabricate la produse funite ii permite o mare flexibilitate a productiei ceea ce conduce la o mare adaptabilitate la piata, oportunitate exploatata prin realizarea si promovarea produselor noi.

            Firma are in constructie mai multe incineratoare care ii va permite in viitor sa valorifice deseurile proprii in scopul producerii dec energie termica si aburi tehnoologici necesari celorlalte activitati, precum si folosirii acestei capacitati si in cazul uscarii cherestelei necesare productiei proprii de europaleti, aceasta investitie conferindui un avantaj in sensul ca din propriile deseuri in urma incinerari isi asigura necesarul de agent termic nemaifiind necesara aprovizionarea cu pacura. Totodata investitia realizand valorificarea deseurilor ii va aduce societatii beneficii insemnate in urma certificatelor verzi pe care le va primi de la U.E.

 Amenintari din partea mediului extern al firmei:

Principalele amenintari vin din partea statului care modifica destul de des legislatia acest lucru neputand permite societatii sa realizeze o buna predictibilitate a mediului de afaceri pe termen mediu si lung, acest lucru conducand la ajustarea periodica a bugetului de venituri si cheltuieli.

Concurenta in special prin micii jucatori din piata care au ca si avantaj usoara adaptre la noile conditii ale pietei.

Fiind o firma care activeaza in industria alimentara, avand vanzari si cerere care fluctueaza in functie de anotimp eventualele conditii meteorologice extreme  pot avea impact atat pozitiv cat si negativ asupra societatii.

Informatii asupra sistemului legislativ

Societatea Drinkss S.A. fiind o persoana juridica romana se supune legislatiei romane, adica isi conduce contabilitatea in concordanta cu legea contabilitati L82 republicata, L 571 privind codul fiscal si OMF 94 ,totodata se aplica L 31 privind organizarea si functionarea societatilor comerciale precum si alte acte normative in ceea ce priveste legislatia muncii ,protectia mediului  PSI metrologie siguranta alimentara, regim vamal,etc.

4.  Studiul conjunctural al mediului intern al societatii comerciale cu activitate in domeniului inernational

Structura organizatorica a firmei este o structura de tip functional, caracterizata prin compartimentarea  activitatii  pe baza specializarii lucratorilor.

In cele ce urmeaza am prezentat structura organizatorica, fisa postului pentru posturile de director comercial si director de marketing in cazul S.C. Drinkss S.A., precum si Regulamentul de Ordine interioara si pe cel de Ordine si Functionare.

Presedinte

 

Director general

 

Comercial

 

Cercetare dezvoltare

 

Tehnic

 

Financiar Contabil

 

Resurse umane

 

Marketing

 

Financiar

 

Contabil

 


Fig. 3.1. Structura functionala

REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA (ROI) cuprinde:

Capitolul 1: Dispozitii generale.

Capitolul 2: Indatoririle conducerii societatii comerciale.

Conducerea firmei este asigurata conform legii si a statutului propriu societatii de:

Ø     Adunarea generala a actionarilor (AGA);

Ø     Comisia de cenzori;

Ø     Directorul general al societatii;

Ø     Presedintele societatii.

Capitolul 3: Obligatiile salariatilor:

Ø     Respectarea cu strictete a programului de lucru;

Ø     Realizarea normelor de lucru si a conditiilor calitative prestabilite;

Ø     Folosirea eficienta a timpului de lucru pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in fisa postului;Ø     Mentinerea ordinii si disciplinii la locul de munca si pe caile de acces din unitate;

Ø     Insusirea si respectarea proceselor tehnologice si de munca stabilite pentru sectia, compartimentul, respectiv locul de munca la care isi desfasoara activitatea;

Ø     Utilizarea eficienta a materiilor prime, sporirea gradului de valorificare a acestora;

Ø     Sporirea permanenta a cunostintelor profesionale prin frecventarea si absolvirea unor cursuri de perfectionare sau calificare organizate sau recomandate de unitate;

             Capitolul 4: Organizarea timpului de munca:

Ø     Durata normala a timpului de lucru in firma estede 8 ore pe zi si de 40  ore pe saptamana, proramul de lucru pentru angajatii din sectiile de productie cat si pentru cei din compartimentele functionale fiind stabilit in contractul colectiv de munca; 

Ø     Programul de lucru in societate poate fi  modificat in functie de nevoi:          

a)     In cazul sectiilor in care se lucreaza in trei  schimburi programul de lucru este:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Schimbul 1 :7,00-15,00;

Schimbul 2 :15,00-23,00;

Schimbul 3:23,00 –7,00.

                  b) In cazul sectiilor in care se lucreaza in doua schimburi programul de lucru este:

Schimbul 1: 7,00-15,00;

Schimbul 2:15,00-23,00.

c) In cazul sectiilor in care se lucreaza intr-un schimb programul de lucru este:

7.30-15,30.

                  d)Personalul Tesa:

                       luni –vineri 8,00-16,00.

                   e)Personalul cu programul special  (12 ore cu 24 ore): 7,00-19,00.

a)     Mustrarea;

b)     Avertismentul;

c)     Reducerea salariului in functie de gravitatea faptei pe o perioada de 1-3 luni;

d)     Desfacerea disciplinara a contractului de munca.

           Capitolul 6: Drepturile salariatilor:

a)     Participarea la negocierea propriului salariu;

b)     Beneficiaza de zile nelucratoare in cazul sarbatorilor legale;

c)     Beneficiaza de concediu de odihna in functie de vechimea in munca;

d)     Beneficiaza de zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie conform contractului colectiv de munca;

e)     Salariatii care au copii sub 2 ani, beneficiaza de concediu de ingrijire a copilului si de indemnizatie de concediu care este de 85% din salarul mediu brut utilizat la fundamentarea  bugetului asigurarilor de stat

f)      Pentru rezolvarea problemelor  personale salariatii au dreptul la concediu fara plata;

g)     In caz de deces in familie, angajatii beneficiaza de un ajutor din partea firmei;

h)   In cazul pensionarii se vor primii ca recompensa unu-doua salarii de baza;

 i)   Salariatii intreprinderii beneficiaza de bilete de odihna cu 50% reducere.

Situatiile financiare a firmei in perioada 2008-2009 sunt prezentate in tabelele ce urmeaza:

                                                                  Rand     Nota             31 decembrie         31 decembrie

                                                                                                                    2007                        2008

ii. Imobilizari corporale

1. Terenuri si constructii                               07                                 67.304.220              72.304.526

2. Instalatii tehnice si masini                        08                                 58.254.811             38.669.815

3. Alte instalatii, utilaje si mobilier                09                                        70.504                     56.927

4. Avansuri si imobilizari corporale in curs 10                                   2.381.273                   971.538

TOTAL                                                        11         1b)                 128.010.808            112.002.806

iii. Imobilizari financiare

1. Actiuni detinute la entitatile afiliate           12                                 61.786.504            185.334.167

TOTAL                                                        18         1c)                   61.786.504            185.334.167

ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL        19                         189.797.312        297.336.973

b. Active circulante

I. Stocuri

1. Materii prime si materiale consumabile   20                                   5.112.417                3.658.516

3. Produse finite si marfuri                           22                                   3.374.873                3.350.949

4. Avansuri pentru cumparari de stocuri      23                                        77.846                   319.162

 

TOTAL                                                        24        10.3                    8.565.136                7.328.627

ii. Creante

1. Creante comerciale                                  25         5a                  145.615.374              77.738.370

4. Alte creante                                              28         5b                      6.956.905              10.419.490

TOTAL                                                        30                               152.572.279              88.157.860

 

iv. Casa si conturi la banci             34        10.2                       854.911                     83.887

Active Circulante - Total               35                               161.992.326              95.570.373

 

C. CHELTUIELI IN AVANS                         36                                                  -                     56.894

D. DATORII CE TREBUIE PLATITE

     INTR-O PERIOADA DE UN AN

2. Sume datorate institutiilor de credit         38         5e                      1.338.510              20.275.981

4. Datorii comerciale                                    40         5c                    42.323.776              44.394.758

5. Efecte de comert de platit                        41                                      740.725                   555.263

8. Alte datorii. inclusiv datorii fiscale

    si datorii pentru asigurarile sociale          44        5d,f                     6.373.150              36.597.326
TOTAL                                                        45                                 50.776.161            101.823.328

e. ACTIVE CIRCULANTE nete                46                               111.216.165              (6.196.060)

f. Total active minus datorii

     curente                                              47                               301.013.477            291.140.913


                                                                  Rand     Nota             31 decembrie         31 decembrie

                                                                                                                    2007                        2008

                                                                      

G. DATORII CE TREBUIE PLATITE INTR-O

     PERIOADA MAI MARE DE UN AN

2. Sume datorate institutiilor de credit         49         5e                  110.789.360            105.805.858

5. Efecte de comert de platit                        52                                      749.369                   275.736

8. Alte datorii, inclusiv datorii fiscale

    si datorii pentru asigurarile sociale          55                                   5.639.326              36.454.659

TOTAL                                                        56                               117.178.055            142.536.254

j. Capital si rezerve

i. Capital                                                   

- Capital subscris varsat                              64                               124.509.505            124.509.505

TOTAL                                                        67          7                   124.509.505            124.509.505

ii. Prime de capital                               68                                      669.101                   669.101

iii. Rezerve din rEEvaluare

 - Sold C                                                       69                                 49.851.583              52.668.947

iv. Rezerve                                               

1. Rezerve legale                                         70                                   1.831.444                1.831.444

3. Rezerve reprezentand surplusul din

    reevaluare                                                72                                   2.066.051                2.066.630

4. Alte rezerve                                              73                                   3.959.087                3.959.088

TOTAL                                                        75                                   7.856.582                7.857.162

v. Rezultatul reportat

 - Sold C                                                       78                                 33.671.395                   948.651

VI. Rezultatul exercitiului

 - Sold C                                                       80                                                  -                               -                                                                      

 - Sold D                                                       81                                 32.722.744             38.048.706

Repartizarea profitului                                  82          3                                      -                               -

Total capitaluri proprii                  83                               183.835.422            148.604.660

Autorizate si semnate in numele Consiliului de Administratie la data de 2 iunie 2009 de catre:

                                                                                                                                                           

Administrator                                                                                    Contabil Sef

                                                                                                            Iga Valentin


                                                                                           Anul incheiat la           Anul incheiat la

                                                                                               31 decembrie               31 decembrie

                                                                Rand   Nota                          2007                              2008

1. Cifra de afaceri neta                            01       10.4               145.937.890                  129.780.982

Productia vanduta                                     02                            126.978.150                  112.754.196

Venituri din vanzarea marfurilor                03                              18.959.740                    17.026.786

2. Variatia stocurilor

 - Sold C                                                    06                                   183.296                         (27.382)

4. Alte venituri din exploatare                    09                                   764.032                         363.732

Venituri din exploatare - Total 10                            146.885.218                  130.117.332

5. a) Cheltuieli cu materiile prime

        si materialele consumabile                11       10.5                72.874.730                    68.581.657

Alte cheltuieli materiale                             12                                   979.525                         424.548

     b) Alte cheltuieli din afara

        (cu energie si apa)                            13                                3.520.622                      3.185.600

Cheltuieli privind marfurile                         14                              18.933.826                    16.956.022

6. Cheltuieli cu personalul                     15                                4.400.383                      3.679.587

    a) Salarii                                                16                                3.381.845                      2.866.378

    b) Cheltuieli cu asigurarile si

        protectia sociala                                17                                1.018.538                         813.209

7. a) Ajustarea valorii imobilizarilor

        corporale si necorporale                18      1a,b                23.127.664                    24.943.210

    a.1) Cheltuieli                                        19                              23.137.561                    24.963.630    a.2) Venituri                                           20                                       9.897                           20.420

7. b) Ajustarea valorii

        activelor circulante                         21       10.6                (1.633.663)                       (131.727)

    b.1) Cheltuieli                                        22                                     24.609                        427.066

    b.2) Venituri                                           23                                1.658.272                         558.793

8. Alte cheltuieli de exploatare                  24                              49.719.358                    28.524.724

8.1 Cheltuieli privind prestatiile externe    25       10.7                46.969.120                    26.470.003

8.2 Cheltuieli cu alte impozite. taxe si

      varsaminte asimilate                           26                                   418.779                         454.770

8.3 Cheltuieli cu despagubiri. donatii si

      activele cedate                                    27       10.8                   2.331.459                      1.599.951

Cheltuieli de

    exploatare – total                     32                            171.922.445                  146.163.621

Rezultatul din exploatare

- Pierdere                                                 34                              25.037.227                    16.046.289

Venituri din interese de participatii            35                                2.009.278                                     -

11. Venituri din dobanzi                            39                                1.122.679                      1.592.544

Alte venituri financiare                               41                              36.466.924                    43.949.768

Venituri financiare – total         42                              39.598.881                    45.542.312


                                                                                           Anul incheiat la           Anul incheiat la

                                                                                               31 decembrie               31 decembrie

                                                                Rand   Nota                          2007                              2008

12. Ajustarea valorii imobilizarilor             43                              18.786.775                      1.433.250

      financiare                                             

Cheltuieli                                                   44                              18.786.775                      1.433.250

13. Cheltuieli privind dobanzile                 46                                6.473.339                      6.435.564

Alte cheltuieli financiare                            48                              20.139.010                    59.675.915

CHELTUIELI FINANCIARE – TOTAL     49                              45.399.124                    67.544.729

Rezultatul financiar

- Profit                                                       50                                               -                                     -

- Pierdere                                                  51                                5.800.243                    22.002.417

14. Rezultatul curent

- Profit                                                       52                                               -                                     -

- Pierdere                                                  53                              30.837.470                    38.048.706

Venituri totale                                 58                            186.484.099                  175.659.644

Cheltuieli totale                             59                            217.321.569                  213.708.350

Rezultatul brut

- Profit                                                       60                                               -                                                                                                         

- Pierdere                                                  61                              30.837.470                    38.048.706                                                                   

18. Impozit pe profit (691)                       62                                1.885.274                                     -

20. Rezultatul net al

        exercitiului financiar

- Profit                                                       64                                               -                                     -

- Pierdere                                                  65                              32.722.744                    38.048.706                                                                   

Autorizate si semnate in numele Consiliului de Administratie la data de 2 iunie 2009 de catre:

                                                                                                                                                           

Administrator                                                                                    Contabil Sef

                                                                                                            Iga Valentin

Posibilitati de rentabilizare a activitatii societatii comerciale

Din situatiile financiare prezentate mai sus se observa ca societatea in ultimile doua exercitii financiare inregistreaza pierderi atat operationale cat si financiare, totodata se observa si diminuarea proportionala a capitalurilor proprii dar valoarea acestora depaseste 148 mil lei cea ce ne conduce spre ideea ca societatea nu are un risc major de faliment.

Conducerea societatii in scopul rentabilitatii societatii in viitor, tinand cont de situatia economica dificila actuala a inceput implementarea de masuri in acest sens dupa cum urmeaza:

-optimizarea fluxurilor de productie si adaptarea lor la noua cerere de produse finite,optimizarea stocurilor de materii prime materiale produse finite,etc, in sensul minimizarii pe cat posibil a acestora in scopul eliberarii de numerar, reducerii deprecierii calitative a acestora, eliminarii provizioanelor.

-optimizarea fluxurilor de numerar prin negocierea contrecteor de achizitii de materii prime,materiale combustibil etc, precum si a serviciilor la preturi cat mai bune si cu termen de plata cat mai lung,avantajul financiar astfel obtinut fiind destinat rambursarilor de credite si comisioane bancare in scopul reducerii dobanzilor; totodata oferirea si primirea de facilitati si garantii la incasarea produselor finite vandute clientilor.

-optimizarea capacitatilor de productie, pri adaptarea acestora la nivelul cererii de produse finite prin punerea in conservaresau vanzarea capacitatilor de productie excedentare.

-in ultima instanta optimizarea celui mai important factor de productie respectiv resursa umana, prin perfectionare, instruire, cursuri de calificare,disponibilizare.

                  5 Prognoza privind evolutia activitatii economice a societatii comerciale cu activitate in domeniul international in contextul procesului de integrare in UE

Pornind de la faptul ca societatea face parte  dintr-un grup care activeaza  la nivel european prin inetrmediul partilor afiliate din tari precum Ungaria, Polonia Cehia Suedia Slovacia Italia Spania, societatea incepand cu anul 2005 a realizat o serie de investitii in modernizari care sa-i permita pastrarea competitivitatii la nivelul UE si obtinerea unui avantaj suplimentar prin pozitionarea sa in centrul Europei.

Intrucat societatea a inceput procesul de optimizare a costurilor  inca din 2005 evolutia activitatii economice in contextul aderarii la UE nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra performantelor economice al societatii. Societatea priveste integrarea ca si o oportunitate nu ca si o restrictie intrucat intentioneaza sa-si mareasca valoarea si volumul tranzactiilor intracomunitare atat achizitii cat si livrari de bunuri si servicii pentru a beneficia cat mai mult de mecanismul de taxare inversa pentru TVA in cazul achizitiilor si de cota 0 de TVA in cazul livrarilor intracomunitare.

       6.Aprecieri asupra activitatii societatii comerciale cu activitate in domeniul international

   Societatea este o societate cu traditie in Romania avand 15 ani de experienta in domeniul industriei alimentare avand implementata standardele internationale ISO 9001, ISO14000, acordate de Institutul TUV Germania si standardele internationale privind siguranta alimentara HACCP-ISO22000 acordate de acelasi institut ceea ce ii confera un prestigiu si ii garanteaza siguranta si calitatea produselor de la stadiul de materie prima pana la consumatorul final acest lucru ofera o posibilitate de extindere a afacerii la nivelul intregii UE.

Document Info


Accesari: 7145
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )