Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadRISCUL INVESTITIEI

economie
ALTE DOCUMENTE

NAVLUL
DREPTUL TRANSPORTURILOR
ECONOMIE MONDIALĂ
Economie - forma a actiunii umane
Salariul si impozitarea
DOI LA SUTĆ SCHIMBĆ LUMEA
CONTRACTELE DE VANZARE IN RATE
Trei modalitati de a vinde eficient prin telefon
Microeconomie
UNCT FINANCIAR AL KD CAPITAL MANAGEMENT SA DISTRIBUITOR TITLURI FONDURI DESCHISE DE INVESTITII

4. RISCUL INVESTITIEIINVESTITIA

      In sens larg a investi inseamna  angajarea constienta, alocarea si utilizarea resurselor personale intr-un proces care urmareste atingerea de satisfactii materiale, banesti si morale. Intreaga activitate umana este un proces contiunuu de investitie.

   Investitia:

·        Investim ca sa traim 545d32f , investim timp, sentimente, efort, cunostinte acumulate, experienta, munca, bani - in noi insine, in altii

·        Noi insine suntem obiect si subiect, in acelasi timp, al unei investitii, suntem rezultatul investitiei parintilor nostrii si al societatii.

   Investim:

·        Pentru a produce dar si pentru a consuma

·        Direct sau indirect - incredintind altora parte din resursele noastre spre a fi investite

·        Investim intr-un domeniu pe care il cunoastem sau riscam aventurindu-ne in directii noi

   Rezultatele investitiei ne satisfac, ne bucura sau ne dezamagesc.

      In sens restrins, investitia este procesul de alocare a unor resurse banesti intr-o activitate economico-financiara, in scopul de a obtine profit.

      Cheia functionarii si dezvoltarii unei economii de piata este dreptul intreprinzatorului de a dispune liber si independent de mijloacele sale materiale, banesti si intelectuale.

       Angajarea resurselor proprii intr-o activitate presupune optiunea libera, asumarea responsabilitatii si implicit a riscului, fiind indreptatit la insusirea nestingherita a rezultatelor activitatii.

INVESTITIA PE PIATA DE CAPITAL

      Oferta, circulatia si rezultatele investitiilor de capital au forma emisiunii si circulatiei titlurilor de valoare cu caracter de investitii, a valorilor mobiliare, a legalizarii, organizarii si institutionalizarii tranzactiilor cu aceste titluri.

      Investitorul raspunde ofertei de valori mobiliare, oferta care vine din partea unui

emitent  - care are dreptul de a emite certificate de valoare cu caracter de investitie si

a obtine astfel capitalul necesar realizarii dezvoltarii. Emisiunea nu este un  scop in sine ci este legata de realizarea unei investitii si se supune unor reguli stabilite de catre organele abilitate ale statului.

     In general, fiecare emitent are dreptul de a emite numai anumite tipuri de certificate de valoare.

     Investitorul cumpara valori mobiliare cu scopul de a obtine avantaje economice sub forma profitului sau a drepturilor de proprietate, tranzactie, creanta, etc. In momentul cind acesta cumpara anumite titluri isi asuma anumite riscuri, mai mici sau mai mari, functie de investitie.

RISCUL

      Prin riscul unui titlu mobiliar se intelege fie sacrificiul unui avantaj imediat sau absenta unui consum imediat, in schimbul unor avantaje viitoare, fie incertitudinea asupra valorii unui bun financiar inregistrata la o data viitoare.

      Riscul este dependent de realizarea posibila a unor evenimente cu grad mare de incertitudine sau aleatorii, care definesc natura si evolutia pietelor financiare si, in particular, ale burselor de valori.

      Analiza riscului unui titlu mobiliar face parte din teoria deciziei in conditii de incertitudine, utilizand, in cele mai multe cazuri, calculul probabilistic. Astfel, pentru a estima riscul ce insoteste profitul care se obtine in urma unui plasament de titluri, trebuie studiate mai intai contributiile tuturor factorilor care influenteaza obtinerea profitului si, ca urmare, stabilirea unei distributii ale probabilitatilor corespunzatoare.

     Teoria financiara moderna a formalizat un obiectiv complex al gestiunii investitiilor si anume optimizarea corelatiei dintre risc si rentabilitatea acestora.

     Investitia in active financiare, la fel ca oricare alta investitie, comporta anumite riscuri  si anumite rentabilitati pe care evaluatorul trebuie sa le cunoasca .
     Surprinderea caracteristicilor principale ale valorilor mobiliare se face prin utilizarea modelului de piata, elaborat de H.Markovitz si dezvoltat ulterior de W.Sharpe.

     Ideea centrala a acestui model este aceea ca fluctuatiile de curs ale valorilor mobiliare sunt influentate, in general, de modificarile indicelui general al bursei si, in particular, de modificarile in conditiile specifice ale societatilor emitente ale titlurilor. Astfel, modelul de piata descompune variatia totala a unei valori mobiliare in doua componente :

     Riscul sistematic (de piata, nediversificabil) - este legat de variatia principalilor indicatori macroeconomici ( PIB, rata inflatiei, rata medie a dobinzii, cursul de schimb ), precum si de alte caracteristici ale tarii emitente a valorii mobiliare respective (situatia politica , riscul de tara, etc.).

      Riscul  specific - este legat de influenta caracteristicilor specifice fiecarui titlu care se poate descompune la rindul sau in :

Ų      risc sectorial - risc specific sectorului de activitate de care apartin valorile mobiliare ale emitentului

Ų      risc specific intrinsec - determinat de modificarile in starea economica a firmei emitente

      Cererea si oferta sunt dimensiuni ale procesului de economisire - investire supuse

influentei directe si indirecte ale unor riscuri multiple.

       Riscuri investitionale pot fi:

   Riscul inflational este riscul ca moneda sa īsi piarda valoarea de cumparare īn timp ce preturile cresc;

   Riscul unei afaceri:  Riscul unei afaceri se refera la incertitudinea privind cererea pentru serviciile sau produsele pe care le poate oferi o societate si abilitatea manageriala de a aduce profit companiei;

   Riscul optional:  Riscul apare īn momentul necesitatii alegerii unui titlu de valoare dintre mai multe existente; toate aparent potrivite, dar existīnd posibilitatea ca clientul sa aleaga una cu performante foarte scazute;

   Riscul momentului:  Riscul de a suferi pierderi sau scaderi posibile ale cīstigului prin cumparari sau vīnzari de titluri de valoare īntr-un moment prost ales, īn desfasurarea afacerilor societatii;

   Riscul pietei:  Riscul pietei este legat de incertitudinea asupra nivelului viitoarelor preturi datorita schimbarii atitudinii investitorilor. Optimismul sau pesimismul investitorilor poate duce la mari schimbari īn pretul valorilor mobiliare, chiar si īn cazul unei societati foarte bine cotate;

   Riscul creditului: Riscul creditului este o masura a valorii creditului societatii emitente. Riscul se refera la posibilitatea ca o societate sa nu poata plati dobīnda sau capitalul īn momentul īn care a ajuns la scadenta;

   Riscul solvabilitatii: Solvabilitatea este capacitatea de a converti titlurile de valoare īn lichiditati ( bani lichizi ). Riscul solvabilitatii se refera la modificarile nefavorabile survenite īn calitatea titlurilor de valoare cumparate initial, aceasta permitīnd convertirea lor īn bani lichizi fara a suferi penalizari sau pierderi importante;

    Riscul vandabilitatii: Riscul se refera la viteza si la usurinta cu care un titlu de valoare poate fi cumparat sau vīndut fara o schimbare majora a pretului. Un titlu de valoare care se gaseste īn cantitate mare pe piata si este tranzactionat activ este foarte vandabil si īn consecinta lichid;

    Riscul schimbarii cadrului legislativ: Riscul provine din posibilitatea aparitiei schimbarilor cadrului legislativ sau la nivel guvernamental, care pot afecta valoarea titlurilor cumparate.

     Mai putem aminti aici si de :

   Risc de tara - instabilitate politico-economica, razboi, etc.

   Risc social - greve, manifestari de strada, stc.

   Risc natural - cutremure, inundatii, etc.

Document Info


Accesari: 6890
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )