Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























SOCIETATILE COMERCIALE

economie








Referat la Economia Intreprinderii





"SOCIETATILE

COMERCIALE











Tipuri de societati comerciale


Persoanele juridice îsi pot desfăsura afacerile într-o varietate de forme, conform Legii nr. 31/1990 ( publicată în monitorul Oficial nr.126 - 127 din 17 noiembrie 1990 ). Legea defineste diferitele tipuri de societati comerciale ce pot fi constituite.

Societătile comerciale se vor constitui în una din următoarele forme:

a.     Societăti în nume colectiv;

b.     Societati în comandită simplă;

c.     Societăti în comandită pe actiuni;

d.     Societăti pe actiuni;

e.     S.R.L. ( societate cu răspundere limitată).

Societatea in nume colectiv (SNC)



Cel mai vechi tip de societate comerciala cunoscut. Fiecare asociat raspunde integral si solidar cu întregul sau patrimoniu personal pentru datoriile societatii.

Contractul de societate în nume colectiv poate fi încheiat între persoane fizice, persoane fizice si juridice sau numai între persoane juridice. Creditorii societatii în nume colectiv sunt platiti în special din bunurile societatii dar au si un drept de gaj asupra averii oricarui asociat, chiar daca asupra acestor averi vin în concurs si creditorii proprii ai asociatilor

E o societate de persoane, fiind constituita în considerarea calitatilor personale a celor 2 sau mai multi asociati. 555l1113f

SNC se înfiinteaza prin încheierea unui contract si a unui statut între asociati. 555l1113f



comanditatii

comanditarii

- comanditatii - au aceeasi pozitie în societate ca asociatii în nume colectiv, ei raspund nelimitat si solidar pentru întregul pasiv.

- comanditarii - furnizeaza capital care formeaza capitalul social, marginîndu-si riscurile la aportul lor la capitalul social.

Situatia comanditarului poate fi confundata cu a unei persoane care împrumuta comanditatului bani.


Constituirea societatii în nume colectiv - SNC


SNC se constituie prin contract de societate încheiat în forma autentica. Contractul trebuie sa cuprinda:

Numele, prenumele, domiciliul si cetatenia, asociatilor persoane fizice si dupa caz denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor pers. juridice;

Denumirea si sediul societatii;

Obiectul de activitate al societatii;

Capitolul subscris si cel varsat cu mentionarea fiecarui asociat. Aportul poate consta în numerar sau bunuri; daca aportul nu se varsa integral la data semnarii contractului se va mentiona în contract data calendaristica la care se va varsa integral capitalul social;

Numele si prenumele asociatilor care administreaza si reprezinta societatea, cu stabilirea limitei puterilor lor;

Partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;

Localitatile în tara sau strainatate unde societatea îsi înfiinteaza filiale si sucursale:

filiala - are personalitate juridica proprie;

sucursala - nu are personalitate juridica proprie;

Durata societatii;

Modul de dezvoltare si lichidare a societatii.


Partile contractului pot fi persoane fizice sau juridice.


Modificarea contractului în privinta asociatiilor unui SNC


Moartea unui asociat
SNC cu 2 asociati se dizolva prin efectul legii, daca nu exista clauza de continuare cu mostenitorii. În lipsa unei astfel de clauze, e posibila încheierea unui contract de continuare a societatii, care consimte aceasta. În situatia în care societatea are mai multi asociati ea continua cu asociatii supravietuitori, iar mostenitorilor asociatului decedat, în lipsa clauzei de continuare cu acestia, li se vor plati cele cuvenite dupa ultimul bilant aprobat în termen de 3 luni de la notificarea decesului.

Excluderea unui asociat.
Excluderea are loc în temeiul unei hotarâri a asociatilor cu exceptia celui exclus si e pronuntata printr-o hotarâre judecatoreasca. Are loc excluderea pentru cauza expres prevazuta de lege. În cazul SNC cu 3 sau mai multi asociati excluderea unuia duce la continuarea activitatii cu ceilalti asociati, în cazul SNC cu 2 asociati excluderea unuia duce la dizolvarea societatii.

Retragerea unuia dintre asociati. 555l1113f
Nu e reglementata de lege si reprezinta manifestarea de vointa a unui asociat de a primi din partea societatii echivalentul banesc al aportului sau.
Situatia e identica cu cea de la excluderea unui asociat privind continuarea activitatii sau dizolvarii acesteia în functie de numarul asociatilor ce au constituit initial societatea.

Cesiunea aportului de capital (cedarea).
Reprezinta o retragere cu un înlocuitor, care transmite si calitatea de asociat împreuna cu aportul de capital si e posibila numai daca a fost permisa prin contractul de asociere. Asociatii pot consimti însa la cesiune si printr-o manifestare de vointa ulterioara.


Denumirea, sediul, filialele si sucursalele SNC-ului




FIRMA SNC trebuie sa cuprinda numele a cel putin unuia dintre asociati cu mentiunea    SOCIETATE ÎN NUME COLECTIV scrisa în întregime.
Pentru evitarea confuziilor datorita numelor mai raspândite se poate adauga denumirii o alta mentiune care sa indice persoana comerciantului sau felul comertului.
În situatia în care asociatul al carui nume se retrage sau e exclus se va opera schimbarea corespunzatoare a denumirii societatii, în caz contrar acesta va ramâne raspunzator, solidar si nemarginit de toate datoriile societatii.

SEDIUL poate fi ales de asociati dupa preferinte, singurul criteriu fiind asigurarea primirii comunicarilor oficiale.

SUCURSALELE si FILIALELE trebuie înfiintate prin contractul de societate. Simpla mentiune ca societatea îsi înfiinteaza sucursale sau filiale fara indicarea localitatilor nu reprezinta o înfiintare a acestora.


Aportul la constituirea capitalului social

În cadrul SNC capitalul social poate fi constituit din numerar, bunuri sau drepturi de creanta. Dreptul de creanta poate consta din locatiunea (închirierea) unui spatiu, sau dintr-o suma pe care o alta persoana o datoreaza unui asociat. În aceste situatii se produce o cesiune de creanta în favoarea societatii. Asociatul care a adus ca aport una sau mai multe creante nu e liberat fata de societate cît timp societatea nu a obtinut plata sumei.

Daca plata nu se poate obtine, asociatul raspunde fata de societate cu suma datorata cu dobînda legala din ziua scadentei si cu daune.


Functionarea SNC

a) Protectia capitalului social

Este dator sa se abtina de la luarea hotarârilor asociatul care are asupra unei operatii comerciale interese contrare cu ale societatii.

Asociatul care fara consimtamântul scris al celorlalti întrebuinteaza capitalul sau creditele societatii în folosul sau e obligat sa restituie beneficii ce au rezultat si sa plateasca despagubiri pentru daune.

E permisa reglementarea prin contract a conditiilor în care asociatii pot lua din casa societatii anumite sume de bani pentru cheltuielile lor particulare.

Asociatii SNC nu pot lua parte ca asociati cu raspundere nelimitata în alte societati concurente sau având acelasi obiect fara consimtamântul celorlalti asociati. 555l1113f

b) Împartirea beneficiilor si a pierderilor.
În lipsa unor stipulatii contractuale contrare, dividendele se vor plati în proportie cu cota de participare la capitalul social.

c) Raspunderea asociatilor pentru pierderi.
Creditorii societatii sunt tinuti în primul rînd sa urmareasca patrimoniul social, raspunderea solidara si nemarginita a asociatiilor fiind subsiliara (secundara) primeia.



Societatea în comandita simpla - SCS

reuneste doua categorii de asociati:

comanditatii

comanditarii

Comanditatii - au aceeasi pozitie în societate ca asociatii în nume colectiv, ei raspund nelimitat si solidar pentru întregul pasiv.

Comanditarii - furnizeaza capital care formeaza capitalul social, marginîndu-si riscurile la aportul lor la capitalul social.

Situatia comanditarului poate fi confundata cu a unei persoane care împrumuta comanditatului bani.


Diferente :

Imprumutatorul îsi recupereaza întotdeauna banii pe cînd aportul comanditarului constituie aport la capitalul social devenind proprietatea societatii.

Imprumutatorul nu poate interveni în refacerea (modul de desfasurare) societatii, pe cînd comanditarul fiind asociat, are drepturi provenind din aceasta calitate intervenind chiar si în activitatea societatii.

Se constituie prin contract si statut.

Comanditarii:


Aportul comanditarului la constituirea societatii.
Acesta e obligat sa verse aportul subscris la constituirea societatii, neîndeplinirea obligatiei facând sa curga dobânzile de la data stabilita ca termen al varsarii.
Poate fi constituita din numerar, bunuri si creante, varsarea aportului la constituirea societatii e singura obligatie a comanditarului.

Participarea comanditarilor la administrarea societatii.
În afara de dreptul de a participa la împartirea beneficiilor, comanditarul poate încheia operatii în contul societatii dar numai în conditiile unei procuri speciale date de catre asociatii comanditati.

Participarea la conducere.
Comanditarul participa la numirea si revocarea administratorilor, el poate acorda autorizarea comanditatilor pentru operatiile ce depasesc limitele puterii acestora.


Comanditatii

Le sunt aplicabile dispozitiile legale prevazute pentru asociatii SNC-urilor.

Moartea unicului comanditat atrage dizolvarea societatii daca nu exista clauza de continuare cu mostenitorii. Aceasta clauza nu e aplicabila daca toti mostenitorii sunt minori, întrucât minorii nu se pot obliga solidar si nemarginit pentru nici un fel de datorie.


Administrarea SCS

Potrivit art. 3 din Legea nr. 31/1990, în contractul de societate trebuie sa se prevada "asociatii care administreaza si reprezinta socitatea, cu stabilirea puterilor lor."

În cazul societatii în comandita simpla, calitatea de administrator o pot avea numai asociatii comanditati (art. 58 din Legea nr. 31/1990). Excluderea asociatilor comanditari se explica prin caracterul limitat al raspunderii lor pentru obligatiile sociale.

Astfel, în contractul de societate vor fi desemnati, ca administratori si reprezentanti ai societatii, numai asociatii comanditati.

Cu toate ca asociatii comanditari nu pot avea calitatea de administrator, totusi, legea le recunoaste posibilitatea de a încheia anumite operatii. Potrivit art. 59 din Legea nr. 31/1990, comanditarul poate încheia operatii în contul societatii numai în baza unei procuri speciale pentru operatiile determinate, data de la reprezentantii societatii si înscrisa în registrul comertului. În cazul în care actioneaza fara o astfel de procura, comanditarul devine raspunzator fata de terti, nelimitat si solidar, pentru toate obligatiile societatii contractate de la data operatiei încheiate de el.


Societăti în comandită pe actiuni - SCA


Ca si în cazul SCS exista doua feluri de asociati:

comanditatii

comanditarii

Comanditatii - raspund solidar si nelimitat de datoriile societatii

Comanditarii - au doar calitatea de actionari

Legea defineste acest tip de societate ca fiind societatea al cărei capital social este împărtit în actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu răspunderea nelimitată si solidară a asociatilor comanditati, comanditarii fiind obligati numai la plata actiunilor.

Nu orcine începe o afacere doreste să aibă răspundere nelimitată pentru datoririle făcute. Astfel de persoane vor fi atrase să formeze o societate în comandită pe actiuni. Elementul determinant al unei astfel de societăti este capitalul, nu persoana asociatilor. Capitalul social este împărțit în actiuni de valori egale. Această formă de societate are trăsături comune cu societatea în comandită simplă cât si cu cele pe actiuni.

Asociatii sunt comanditati si comanditari,cu precizarea că în acest caz, comanditarii răspund fată de datoriile si obligatiile societătii numai în limita capitalului subscris sub formă de actiuni.



Capitalul social este reprezentat prin actiuni. Aportul asociatilor poate fi în bani si/sau natură, dar este evaluat si materializat în acțiuni.

Obligatiile, datoriile societătii în comandită pe acțiuni sunt garantate cu:

-patrimoniul societătii;

-răspunderea nelimitată si solidară a comanditatilor;

-comanditarii sunt obligati numai în limita capitalului

subscris sub formă de actiuni.


Societatea pe actiuni - SA

Legea defineste acest tip de societate ca fiind societatea ale cărei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social; actionarii sunt obligati numai la plata actiunilor lor.

Aceste societăti sunt societăti comerciale al căror capital social este divizat în actiuni de valori egale si negociabile (inclusiv la bursele de valori). Această formă de societate reprezintă forma tipică a societătii comerciale, ea permitând acumularea de capitaluri pentru realizarea de societăti mari­ - industriale, comerciale, bancare. Aportul de capital al functionarilor poate fi în bani sau natură, fiind însă evaluat si materializat în actiuni.

Cerintele de formare a societătilor pe actiuni sunt mult mai stricte decât cele de formare a altor tipuri de societăti, prin lege fiind stabilite o serie de cerinte, privind modul de constituire si functionare a acestora.

Conducerea societătilor pe actiuni este realizată de Consiliul de Administrație si de Adunarea Generală a Actionarilor.

Exista societati care pot avea doar aceasta forma de organizare.

Ex: banci, societatile de asigurare.


Pot fi înfiintate atât timp cât au capital social minim 1.000.000, numar minim de asociati 5, cel maxim nelimitat.

Avantajul pe care-l reprezinta aceste societati e acela ca actiunile sunt facil de transmis, în cazul actiunilor la purtator neîntocmindu-se nici un act.

Dezavantajul societatilor pe actiuni, în general au un numar mare de asociati care nu sunt comercianti toti.

Hotarârile SA se iau cu votul majoritatii capitalului

Societatea cu raspundere limitata - SRL

E societatea în care partile nu sunt reprezentate prin titluri negociabile si care nu pot fi cedate altor persoane decât daca acestea din urma sunt agreate de majoritatea celorlalti asociati. 555l1113f Din acest punct de vedere SRL e o asociatie de persoane. SRL e si o asociatie de capital deoarece asociatii raspund numai în limita aportului lor la existenta societatii, astfel fiecare asociat v-a fi obligat pentru datoriile societatii numai în limita capitalului subscris.

Constituirea societati cu raspundere limitata - SRL

SRL se constituie prin contract si statut în cazul în care e constituita din 2 sau mai multi asociati sau numai prin statut în cazul asociatului unic.

Contractul si statutul se încheie în forma autentica, numarul asociatilor maxim fiind de 50.

Societatea ia hotarâri cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale cu exceptia hotarârii de modificare a contractului si statutului care se pot efectua numai cu acordul tuturor asociatilor.


Aportul în natura la constituirea capitalului social

Capitalul social al societatii nu poate fi mai mic de 300.000 lei si el se constituie din aportul asociatilor; aceste aporturi pot fi în natura sau în numerar.

Valoarea aportului în natura nu poate depasi 60% din valoarea capitalului social.

În cazul societatii cu mai multi asociati expertizarea valorii bunului e facultativa, în cazul asociatului unic e obligatorie.

Reducerea capitalului social nu se va putea opera sub nivelul minim legal; majorarea capitalului social se va realiza prin varsarea imediata a aportului.


Drepturile asociatilor asupra partilor sociale

Capitalul social al societatii se divide în parti sociale egale care nu pot fi mai mici de 5ooo lei. Repartizarea partilor sociale între asociati se face prin contractul de societate.


Caracteristic SRL-urilor este:

întregul capital e divizat în parti egale;

toate partile sociale sunt distribuite asociatilor;

toate partile sociale sunt acoperite de varsaminte, în bunuri sau numerar.


Cesiunea partilor sociale

între asociati pot fi transmise liber si neconditionat

transmiterea catre persoane din afara grupului asociatilor e permisa numai daca e hotarâta de asociati reprezentând 3/4 din capitalul social.




Administrarea societatii

Societatea e administrata de unul sau mai multi administratori numiti prin contractul de societate sau prin hotarârea adunarii generale.

Spre deosebire de SNC administratorii societatii pot fi si neasociati. 555l1113f

Modul de conlucrare al asociatilor va fi stabilit prin contractul de societate sau prin hotarârea adunarii generale.

Daca este instituita regula unanimitatii, divergentele ivite între administratori vor fi solutionate de asociatii care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.


Atributiile administratorilor

Tinerea registrului asociatilor, care cuprinde identitatea acestora precum si participarea acestora la capitalul social.

Intocmirea, supunerea sub aprobare adunarii generale si depunerea bilantului spre înregistrare la registrul comertului.

Constituirea si conservarea fondurilor de rezerva. Din beneficiul anual se va prelua 5% în fiecare an pîna cînd cuantumul fondului de rezerva va atinge cel putin a 5-a parte din capitalul social.

Inscrierea la registrul comertului a reducerii capitalului social.

Convocarea adunarii generale ordinare cel putin odata pe an si ori de cîte ori e necesar, a adunarii extraordinare prin înstiintarea asociatilor cu cel putin 10 zile înainte de tinerea acesteia prin aratarea ordinii de zi.

Loialitatea fata de societate - administratorii nu pot avea o astfel de calitate în societati concurente sau având acelasi obiect nici sa faca acelasi comert ori altul concurent în nume propriu sau pe seama altei persoane, sub sanctiunea revocarii si a raspunderii pentru daune.


Raspunderea administratorilor fata de societate

Raspund pentru :

Realitatea varsamintelor efectuate de asociati;

Existenta reala a dividendelor platite;

Existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;

Exacta îndeplinire a hotarârii adunarii generale;

Stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, statutul si contractul le impun;

Actiunea pentru stabilirea raspunderii administratorilor apartine societatii si se exercita de catre persoane care o reprezinta în baza imputernicirii adunarii generale; poate apartine si creditorilor societatii, dar numai în caz de faliment al societatii.


Conducerea activitatii societatii.


Adunarea generala.


Convocata în modul aratat mai sus, în cadrul ei se iau toate hotarârile asociatilor care devin actele societatii.

Asociatii care nu au primit convocarea cu cel putin 10 zile înaintea adunarii pot cere reprogramarea acesteia.



Adunarile generale extraordinare se convoaca din initiativa administratorilor sau la cererea motivata a asociatilor ce reprezinta    1/4 din capitalul social.


Atributiile adunarii generale

Aproba bilantul;

Repartizeaza beneficiul net;

Desemneaza si revoca administratorii si cenzorii;

Hotaraste urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru pagubele pricinuite societatii si desemneaza persoana care sa execute hotarârea;

Hotaraste modificarea contractului si a statutului cu unanimitate.

Hotarârea adunarii generale se ia prin votul reprezentantilor prezenti, fiecare parte sociala dând dreptul la un vot.

Statutul poate stabili ca votul sa se faca si prin corespondenta.

La prima convocare a adunarii generale hotarârile se iau cu votul a 51% din capitalul social si din numarul asociatilor. În situatia în care aceasta majoritate nu se poate întruni se procedeaza la o noua convocare a adunarii generale prilej cu care hotarârea se va lua cu votul majoritatii partilor sociale prezente la adunare.

E dator sa se obtina de la vot asociatul care are un interes ca la SNC situatia în care se va considera legal constituita adunarea fara asociati care se obtin si fara partile sociale pe care le reprezinta.

Hotarârile adunarii generale pot fi atacate, contestate de catre asociati care nu au luat parte la adunarea generala, de catre cei care au votat împotriva hotarârii, fiind nominalizati în acest sens în procesul verbal al adunarii precum si administratorii neasociati. 555l1113f Pot fi atacate hotarârile care sunt contrare legii, statutului si contractului.

Termenul de atacare a acestor hotarâri e de 15 zile de la data publicarii în Monitorul Oficial.

Competenta apartine judecatoriei pe raza careia se afla sediul societatii.


Cenzorii SRL-ului

Statutul poate prevedea alegerea unuia sau mai multor cenzori, dar si în lipsa acestei prevederi hotarârile adunarii generale poate desemna unul sau mai multi cenzori.

Numirea cenzorilor este obligatorie când nr. asociatilor este mai mare de 15.

Numarul cenzorilor trebuie sa fie impar si nu mai mic decât 3; pe lânga cenzorii în functiune exista un numar egal de cenzori supleanti.

Cenzorii trebuie sa fie asociati cu exceptia cenzorilor contabili care pot fi angajati cu contract de munca, si trebuie sa aiba autorizatie de contabil sau expert contabil autorizat.

Majoritatea cenzorilor trebuie sa fie cetateni români.


Conditii legale de a fi desemnat si mentinut în calitatea de cenzor :

Calitatea de asociat sau contabil (trebuie sa existe cel putin un contabil autorizat);

Vârsta majoratului;

Cetatenie româna pentru majoritatea lor;

Sa nu fie ruda sau afin pîna la al 4-lea grad inclusiv ori sot al unuia dintre administratori;

Sa nu primeasca de la societate un salariu pentru alta functie decât aceea de cenzor;

Sa nu fi fost pus sub interdictie;

Sa nu fi suferit condamnari pentru :

gestiune frauduloasa;

abuz de încredere;

fals, înselaciuni, marturie mincinoasa;

dare sau luare de mita, etc.

Mandatul cenzorilor are o durata de 3 ani, dupa care pot fi realesi.


Obligatii:

De a exercita personal mandatul;

De a supraveghea gestiunea;

De a aduce la cunostinta administratorilor neregulile constatate în administratie sau gestiune;

Obligatia de a participa fara drept de vot la adunarile administratorilor;

De a convoca adunarea generala (ordinara si extraordinara) cînd nu a fost convocata de administratori;

Obligatia de a participa la adunarea generala, ordinara si extraordinara;

De a prezenta adunarii generale raport asupra constatarilor facute în executarea obligatiilor de supraveghere a gestiunii;

Obligatia de a consemna în registrul special constatarile facute în exercitiul mandatului lor;

Obligatia de a pastra secretul;

Obligatia de a nu îndeplini functia de cenzor în mai mult de 3 societati concomitent.


Drepturile cenzorilor:

Dreptul de a primi o indemnizatie fixa, determinata prin statut sau în baza hotarârii adunarii generale;

Dreptul de a primi în fiecare luna de la administratori o situatie despre mersul operatiunilor.


Mod de lucru


Cenzorii lucreaza fiecare separat; pentru redactarea raportului prezentat adunarii generale, cenzorii lucreaza împreuna consemnând deliberarile într-un registru special.

Daca se ivesc divergente vor întocmi raporturi separate.


Împartirea beneficiilor si a pierderilor se face proportional cu aportul fiecarui asociat la capitalul social.


Dizolvarea si lichidarea societatii

SRL de dizolva în urmatoarele cazuri:

Expirarea duratei societatii;

Imposibilitatea realizarii obiectului de activitate sau realizarea obiectivului propus;

Hotarârea adunarii generale;

Falimentul societatii;

Micsorarea capitalului social sub limita legala, daca asociatii nu hotarasc completarea lui;

Incapacitatea, excluderea, retragerea sau moartea unuia dintre asociati cînd datorita acestor cauze numarul asociatilor s-a redus la unul si nu exista clauza de continuare cu mostenitorii nici de continuare cu un singur asociat.

Dizolvarea societatii înainte de expirarea termenului fixat pentru durata societatii nu are efect fata de terti numai dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial a hotarârii.

Tertii pot face opozitie la dizolvarea în termen de 30 de zile aratat mai sus care se adreseaza instantei de la sediul societatii.






Document Info


Accesari: 4099
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )