Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
STRATEGIA ACTIVITATII SOCIETATII COMERCIALE PRIVIND CRESTEREA EFICIENTEI ECONOMICE A ACTIVITATII

economie


STRATEGIA ACTIVITATII SOCIETATII COMERCIALE PRIVIND CRESTEREA EFICIENTEI ECONOMICE A ACTIVITATIIAnaliza eficientei economice efectuata s-a bazat pe cele patru categorii de indicatori:

        indicatori economico-financiari, calculati ca raport intre efect si efort (rata rentabilitatii veniturilor sau a cifrei de afaceri)

        indicatori economico-financiari, calculati ca raport intre efort si efecte (rata de eficienta a cheltuielilor la 1000 lei venituri/cifra de afaceri).

        indicatori economico-financiari calculati ca raport intre efort si efort (structura eforturilor; Ex:gradul de indatorare al societatii comerciale, etc.)

        indicatori economico-financiari, calculati ca raport intre efecte si efecte (structura veniturilor , a cifrei de afaceri, ponderea profitului brut din activitatea de baza in profitul brut total).

Situatia generala a indicatorilor de eficienta

economico-financiara

Analiza situatiei generale a indicatorilor de eficienta economico-financiara, stabilita in baza bilantului contabil si anexelor sale la SC AGROVET SA Bucuresti, a evidentiat urmatoarele:

n      SC AGROVET SA este o societate pe actiuni cu capital privat, autohton

n      Capitalul subscris este de 645 400 mii lei

n      In conformitate cu obiectul de activitate societatea a facut importuride ierbicide, fungicide, insecticide, medicamente veterinar, combine, tractoare, aparatura si instalatii de aplicare a produselor de uz fitosanitar si de igiena publica necesara agricultorilor din Romania iarpentru a-si asigura sursele de plata valutare, a facut exporturi de produse agricole.

Astfel, au fost exportate in mai multe tari, cum ar fi : Germania, Anglia,Elvetia, Turcia, Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia, Letonia, urmatoarele cantitati de produse:

n      ulei - 6 582 tone

n      srot - 11 985 tone

n      miere - 757 tone

n      mere - 1700 tone

n      carne - 205 tone

n      acizi grasi - 880 tone

n      porumb - 572 tone

La realizarea programului de export societatea a avut ca parteneri firmele HEINZ din Elvetia, ATALANTA din Anglia, PROMOX din Germania, SC AGROVET SA fiind cunoscuta pe piata externa ca fiind cel mai mare exportator din Romania pppentru urmatoarele produse: ulei brut din soia si miere de albine.

Pe piata intern in anul care s-a incheiat firma AGROVET SA a comercializat en-gros produse de uz fitosanitar, medicamente veterinare, concentrate proteice, aparate si instalatii de aplicare a produselor de uz fitosanitar provenite din importuri, realizate in baza relatiilor de cooperare tehnico-comerciala, cu firme cu prestigiu in domeniu din Germania, Elvetia,SUA, Franta, Japonia.

Numarul de produse comercializate in anul 1999 de societate a fost de 301, fiind cumparate de un numar de 615 clienti interni, organizati ca persoane juridice si de numerosi clienti persoane fizice.

Activitatea de comercializare a produselor s-a desfasurat in nume propriu si prin cele cinci sucursale, doua filiale si sapte puncte de lucru ale societatii. Activitatea desfasurata in perioada analizata a fost sustinuta de un puternic program de investitii.

Cheltuielile pentru achizitionarea unor noi active imobilizate a fost de 7948 mil.lei, in 1998 din care 2724,9 mil.lei mijloace fixe, si de 6746,2 mil.lei in 1999 , din care mijloace fixe 4684,9 mil. si s-au concretizat, in principal in investitii cu destinatie productiva (respectiv: combine, pluguri, cultivatoare, terenuri, cladiri, constructii speciale, sporirea si diversificarea parcului de masini de transport marfuri.).

De mentionat ca intreaga suma investit in aceste masini si utilaje reprezinta in fapt profitul firmei, neinvestit in productie.Pe plan intern, trebuie mentionat ca in perioada care a trecut, SC AGROVET SA a continuat cooperarea cu cel mai mare producator de substante fitosanitare din Romania - respectiv OLTCHIM Rm-Valcea, in directia producerii si comercializarii de noi produse.

Facand o privire de ansamblu asupra activitatii societatii se constata ca indicatorii de baza referitori la eficienta economica au avut o evolutie descrescatoare fata de 1998,desi in comparatie cu1997 s-au realizat depasiri semnificative.

Astfel indicatorii resurselor materiale, reflectate prin venituri la 1000 lei active fixe si active circulante(active patrimoniale) au scazut fata de anul 1998 cu 304,7 lei/1000 lei active fixe si cu 191,6 lei/1000 lei active circulante, desi fata de anul baza (1997) a crescut substantial (+72,6 %, respectiv , +49,1 %) .

Societatea a avut rezultate satisfacatoare in directia utilizarilor activelor circulante. Folosirea eficienta a acestora fiind reflectata de accelerarea vitezei de rotatie cu - 311,8 zile fata de anul1997 si cu - 7,6 zile, fata de anul 1998, avand ca efect eliberari de active circulante, care s-au reflectat favorabil in situatia financiara a firmei.

Analiza s-a efectuat in continuare pe baza indicatorilor de rentabilitate a patrimoniului si capitalului, rezultatele fiind inferioare celorlalti indicatori de eficienta, ca urmare a micsorarii profitului cu 28,7% comparativ cu anul 1998 desi fata de anul 1997 acrescut de 37 ori, demonstrand preocuparea societatii pentru imbunatatirea performantelor sale economice.

Ratele de rentabilitate ale capitalului respectiv rata rentabilitatii ecvonomice si financiare prezinta evolutii favorabile fata de anul 1997 (+13,7%) , respectiv +357 %, in comparatie cu anul 1997 au sazut mai mult de jumatate datorita depasirii costurilor de productie ( in special cele materiale).

Strategii de crestere a eficientei activitatilor

In baza informatiilor de care s-a dispus si sesizarilor propriu ale unor tendinte, in cele ce urmeaza se contureaza un cadru strategic al dezvoltarii societatii.

Faptul ca multe firme straine au fabricatii asemanatoare cu ale societatii, pentru cresterea competitivitatii produselor firmei, pentru indeplinirea pe viitor a previziunilor stabilite o importanta deosebita o are strategia de crestere a cifrei de afaceri,pe de o parte, si strategia sau modalitatea prin care profilul poate fi maximizat,pe de alta parte.

4.1 . Strategia de crestere a cifrei de afaceri

Pentru cresterea cifrei de afaceri pot fi utilizate o mare diversitate de modalitati. Importanta este clasificarea acestora in ordine descrescatoare, precum si stabilirea acelora care sunt perfect adaptabile realitatii de moment prin care trece firma.

O influenta asupra cifrei de afaceri o au toti factorii care participa la formrea ei.

Progresul tehnic este unul din factorii esentiali care actioneaza asupra cresterii cifrei se afaceri. El poate influenta numarul de salariati ai unei societati comerciale prin reducerea acestuia, ca efect al cresterii productivitatii medii anuale, prin introducerea unor utilaje moderne, de mare productivitate, ce permite obtinerea de economii relative de personal.

Desi pe termen scurt,introducerea mijloacelor tehnice cu nivel ridicat implica si o crestere a cheltuielilor (a investitiilor ), dar pe termen lung aceste duc la cresterea cifrei de afaceri si la un nivel mai ridicat al productiei.

Asadar calitatea productiei ,care reprezinta una din marile probleme cheie, fundamentale ale economiei de piata, este un alt element influentat direct de introducerea noilor cuceriri ale tehnicii si stiintei si care influenteaza la randul ei cifra de afaceri.

Print-un nivel calitativ ridicat al productiei este asigurata o gama larga de contracte care impune un nivel superior al incasariilor realizate pe seama productiei vandute.

Intre factorii de crestere ai cifrei de afaceri se pot mentiona: - cresterea numarului si calificarea potentialului uman - astfel cresterea agentilor publicitari desi duc la o crestere a cheltuielilor salariale, angajarea de noi agenti publicitari , va duce la o puternica crestere a cifrei de afaceri. Aceasta cale de crestere a cifrei de afaceri se poate aprecia ca fiind una din cele mai eficiente ,deoarece alte cai a numarului de clienti si comenzi (de ex: publicitatea prin mijloacele mass-media , prin intermediul audio-vizualului,etc.) au un randament mai scazut in acest domeniu de activitate.

n      calitatea superioara - a utilajelor, materilor prime, si materialelor au unpret mai ridicat , ceea ce se reflecta in pretul de vanzare al produsului finit si mai departe, in cifra de afaceri.Foarte important este ca aceasta crestere sa fie dublata de pregatirea si profesionalismul celor care formeaza mana de lucru ce utilizeaza aceste materiale.

4.2.Strategii de cresterea profitului

Printre modalitatile de crestere a profitului se detaseaza progresul tehnic legat de investitiile productive, cresterea cifrei de afaceri si a productiei. Ca si in cazul cifrei de afaceri,introducerea progresului tehnic influenteaza direct modificarea profitului.

Acest lucru se poate evidentia cel mai bine prin efectuarea investitiilor productive. Asa cum am amintit , desi pe termen scurt acestea duc la o crestere a cheltuielilor,pe termen lung participa la cresterea profitului.

In cazul SC Agrovet SA acest lucru se poate exemplifica prin utilizarea de aparate si instalatii de aplicarea produselor de uz fitosanitar si de igiena publica la cel mai inalt nivel, necesare agriculturilor din Romania (combine, tractoare, cultivatoare , diversificarea parcului de masini de transport marfuri)
Aceste investitii vor permite duratei timpului de munca , cresterea productiei si a cifrei de afaceri, ce contribuie in final la cresterea profitului pe baza relatiei: (CA - Ca)pb

unde :

n      pb = profitul mediu la 1 leu cfra de afaceri

Avand in vedere ca cifra de afaceri reprzinta totlitatea incasarilorunei firme, se subantelege actiunea directa a acesteia asupr cresterii profitului. Cu cat productia este mai mare si profitul aferent acesteia este mai mare.

Dupa cum se oberva in capitolul 3.1.2.(Analiza cifrei de afacerii)cresterea cifrei de afaceri inanul1999 cu 38622 mil.lei respectiv cu 69,5 % a atras o crestere a profituluiaferent cat si o crestere a profitului la 1 leu cifra de afaceri.

Astfel,la profitul mediu la 1 leu cifra de afaceri de8,20 lei la 100lei cifra de afaceri, o crestere de 25 mil lei a cifrei de afaceri - posibila prinangajarea unui agent publicitar, ar fi dus la:

( 80579 - 55579) 8,20 = 2050 milioane , respectiv o crestere a profitului cu 40672 mil.lei , ca influenta a modificarii factorului cifrei de afaceri.

In conditiile in care se prefigureaza pentru urmatorii 2 - 5 - 7 ani functiunea SC AGROVET SA se apreciaza ca se va realiza in urmatorul mecanism organizatoric:

        integrarea intr-un sistem de tip holding* cu intreaga autonomie implicata de statutul de asociat, cu compatibilizarea relatiilor indeosebi privind amortizarea cererii cucapacitatea de oferta.

Inr-o relativa sistematica in favoarea functiunii organizatorice mentionate se retin:

        asigurarea pe un orizont de timp al tranzitiei,al formarii echilibrelor economico-financiare implicate de functionarea normala a economiei,a unei politicirationale si coerente in domeniul preturilor materilor prime indigene sau de import precum si al preturilor produselor finite, in functie de raportul dintre cerere si oferta, corelat cu posibilitatile populatiei.

        operationalizarea unei conceptii unitare privind modernizarea si dezvoltarea capacitatilor de productie si de depozitare ceea ce este posibil de subordonat scopului, respectarii distributiei produselor in concordanta cu cerintele consumatorilor (tinand seama si de posibilitati)la care se asociaza criteriul economicitatii, eficientei.

        luarea in considerarea variabilei de optimizare a transporturilor (tipuri si volum) ale caror tarife nu sunt de ignorat in formarea preturilor de vanzare al produselor.

        ca societate deplin independenta si in consecinta cu managementul propriu complet si complex, care sa cuprinda toate activitatile de la aprovizionare interna si externa pana la desfacerea catre consumatori(ceea ce presupune si formarea preturilor concurentiale,tip oligopol).

In stadiul actual si in perspectiva urmatorilor ani nu credem ca vor exista conditii pentru o asemenea optiune (mentionam ca in acest caz independenta presupune formarea de societari mixte la nivelul teritorial respectiv)

Concluzii si propuneri privind contributia in domeniu - perfectionarea managementului

Plecand de la premiza ca principala functie atat a stiintei managementului, cat si a managementului stiintific este cresterea competivitatii firmei, firma in cauza AGROVET S.A. demonstreaza ca in perioada studiata a avut o evolutie ascendenta.

Orientarea acestei firme spre importurile de ierbicide, fungicide, insecticide, medicamente de uz veterinar, combine, tractoare, aparatura si instalatii de aplicare a produselor de uz veterinar, necesare agricultorilor a fost foarte benefica in dezvoltarea firmei deoarece piata romaneasca specifica acestui domeniu este destul de saraca.

In esenta, esenta managementului firmei poate fi abordata si prin faptul ca aceasta i-si asigura necesarul de valuta prin exportul de produse agricole autohtone.

Acestui lucru i se alatura un program activ de investitii concretizat in principal in investitii cu destinatie productiva (respectiv: combine, pluguri, cultivatoare, terenuri, constructii speciale, precum si diversificarea parcului de masini de transport marfuri).

Pe plan intern trebuie mentionat ca in perioada precedenta S.C. AGROVET S.A. a continuat colaborarea cu cel mai mare producator de substante fitosanitare din Romania - respectiv OLTCHIM Rm.-Valcea in directia producerii si comercializarii de noi produse.

Contributia managementului nu se rezuma doar la latura economica. Asa cum arata si un cunoscut specialist francez, deosebit de importanta este si eficienta sociala, care se refera la aspecte necuantificabile direct, dar cu multiple consecinte asupra tuturor factorilor implicati in activitatile firmei si in primul rand, asupra factorului uman.

Intre elementele evidentiate de acest specialist, calitatea climatului intern, fluiditatea relatiilor ierarhice, intensitatea si continutul motivarii personalului, intensitatea sentimentului de apartenenta la ineprindere etc.

Printre obiectivele care le are in vedere S.C. AGROVET S.A. este si cel de largire a gamei de produse (in prezent circa 301) si infiintarea de noi sucursale.

Daca in anul 1994 existau 3 sucursale, in prezent numarul acestora este de 14 situate in principalele bazine agricole ale tarii(Romaniei).

In contradictie cu marile probleme cu care se confrunta economia Romaniei in prezent, in special agricultura, S.C. AGROVET S.A. reuseste printr-un management eficient sa reziste si chiar sa se dezvolte, fapt cconfirmat si de prezenta ei in topul firmelor bucurestene.

Strategia de viitor a acestei societati este bazatape o imbunatatire a legislatiei existente in domeniul agricol, pe un management eficient si, nu in ultimul rand, pe o seriozitate ridicata din partea colaboratorilor.


loading...Document Info


Accesari: 5904
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )