Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadZADARNICIREA SCOPULUI ECONOMIC AL CONTRACTULUI

economie
ALTE DOCUMENTE

Abatorul Elisiria comimpex
Piata Comuna
LA FANTANA
STRATEGII ECONOMICE SI FINANCIARE PRIVIND EVOLUTIA ACTIVITATII S.C. ELECTROAPARATAJ S.A.
STATUL SI ECONOMIA
Lucrare de certificare a competentelor profesionale - ANALIZA PIETEI PENTRU UN PRODUS
Analiza cheltuielilor variabile :
Descrierea procesului suport contabilitate Clienti
PROIECT ECONOMETRIE - Variatia produsului intern brut (PIB) in functie de veniturile populatiei si nivelul preturilor
Structura economiei nationale

ZĂDĂRNICIREA SCOPULUI ECONOMIC AL CONTRACTULUI

S-a vazut īn cursurile anterioare ca un contract de navlosire se poate considera terminat īn urmatoarele situatii:

·          acordul partilor·          īndeplinirea obligatiilor asumate de parti 18418t1922s

·          īncalcarea prevederilor contractuale de catre una dintre parti

·          zadarnicirea scopului economic al contractului

Primele doua dintre acestea nu necesita consideratii speciale, cea de-a treia a fost discutata anterior si, ca urmare, singura careia i se va acorda o atentie speciala īn aceasta sectiune este cea referitoare la zadarnicirea scopului economic al contractului.

Se spune despre un contract ca este terminat, prin zadarnicirea scopului economic al contractului, daca datorita unor evenimente externe ce nu se afla sub controlul direct al nici uneia dintre parti 18418t1922s nu se mai poate performa contractul. Aceasta imposibilitate poate sa apara daca performarea contractului este īmpiedicata de obstacole fizice, de obstacole juridice sau se poate produce atunci cānd circumstantele īn care se va desfasura voiajul sunt radical diferite de cele existente la momentul semnarii contractului

1. Circumstante īn care scopul economic al contractului se considera zadarnicit:

a) Evenimente ce se produc ca urmare a īncalcarii prevederilor contractuale

Daca evenimentul sau efectul lui asupra contractului de navlosire este generat de o īncalcare a prevederilor contractuale nu se poate vorbi de zadarnicirea scopului economic al contractului. Daca o nava se scufunda pe parcursul voiajului ca urmare faptului ca nava nu se afla īn buna stare de navigabilitate sau daca navlositorul prin īncalcarea prevedrilor contractuale ordona navei sa procedeze catre un port nesigur nu se poate vorbi de zadarnicirea scopului economic al contractului. Īn astfel de cazuri partea responsabila trebuie sa platesca despagubiri pentru īncalcarea prevederilor contracului de navlosire.

b) Evenimente ce se produc fara īncalcarea prevederilor contractului

Daca un eveniment s-a produs datorita actiunii deliberate a uneia dintre parti 18418t1922s acesta nu se poate baza pe acest eveniment pentru a considera scopul economic al contractului zadarnicit chiar daca rezultatul evenimentului conduce la schimbarea circumstantelor īn care se va desfasura contractul. Īn cazul Maritime Fish V Ocean Trawlers, armatorilor nu le-a fost permis sa se bazeze pe neputinta lor de a obtine o licenta de pescuit pentru nava angajata īntr-un contract de navlosire si astfel scopul economic al contractului sa se considere zadarnicit din moment ce ei obtinusera deja alte 3 licente dar au preferat sa le dea altor nave.

O problema mai dificila apare atunci cānd evenimentul ce conduce la zadarnicirea scopului economic nu este generat de actiunea deliberata a uneia dintre parti 18418t1922s ci de neglijenta. Daca neglijenta implica o īncalcare a prevederilor contractului de navlosire partea neglijenta nu nu se poate prevala de zadarnicirea scopului economic al contractului īnsa ea se poate prevala de aceasta daca prin contract neglijenta este un pericol exceptat.

Īn lipsa unor clauze suplimentare exceptiile din contractul de navlosire se aplica doar din momentul īn care nava se īndreapta catre portul de īncarcare si ca urmare armatorului nu īi va fi permis sa se prevaleze de zadarnicirea scopului economic al contractului si va fi responsabil pentru despagubiri daca nava se pierde ca urmare a greselilor de navigatie din voiajul anterior.
2. Cazuri īn care scopul economic al contractului se considera zadarnicit

Pierderea navei. Īn situatia īn care contractul de navlosire este īntocmit pentru o nava nominata si nava devine pierdere totala scopul economic al contractului se considera zadarnicit īnsa īn situatia īn care nava trebuie sa fie nominata din mai multe nave scopul economic al contractului nu se va considera zadarnicit daca nu se pierd toate navele ce pot fi nominate de catre armator chiar daca navele mentionate īn contract au alte contracte de dus la īndeplinire.

Avarierea navei. Atunci cānd nava are probleme tehnice si necesita reparatii scopul economic al contractului se va considera zadarnicit doar īn situatia īn care cheltuielile de reparatii necesare pentru performarea contractului sunt mai mari decāt valoarea navei reparata adunata cu nivelul navlului ce urmeaza a fi īncasat. Scopul economic al contractului se considera de asemenea zadarnicit daca pe lānga cheltuieli durata reparatiilor este suficient de īndelungata īncāt sa conduca la acest lucru.

Īntārzierea navei. Scopul economic al unui contract de navlosire se considera zadarnicit daca nava īntārzie din motive ce nu se afla sub controlul direct al armatorilor si aceasta īntārziere este suficient de mare pentru a conduce la performarea contractului īn conditii diferite de cele la care īn care ar fi fost performat. Un factor relevant īn a stabili daca īntārzierea este suficient de mare pentru a conduce la zadarnicirea scopului economic al contractului este raportul dintre durata īntārzierii si durata contractului.

Distrugerea sau deteriorarea marfurilor. Daca marfa īncarcata la bord este distrusa de un pericol exceptat sau este deteriorata destul de mult īncāt sa faca inutil transportul ei la destinatie, scopul economic al contractului se considera zadarnicit. Navlositorul nu este obligat sa īnlocuiasca marfa pentru a-l īndreptati pe armator sa īncaseze navlul si armatorul este īndreptatit sa abandoneze voiajul. Rezultatul este acelasi daca perioada necesara pentru a reconditiona marfa si cheltuielile aferente sunt suficient de mari pentru a conduce la acest lucru.

Totusi, daca marfa ce intentioneaza a se transporta este distrusa īnainte de īncarcare acest lucru nu va conduce la zadarnicirea scopului economic al contractului deoarece navlositorul nu are obligatia de a īncarca doar acea marfa, el fiind obligat sa gaseasca o marfa din alta sursa.

Īntārzieri īn obtinerea marfii sau īn īncarcarea marfii. Īntārzierile īn obtinerea marfii din sursa initiala vor conduce rareori la zadarnicirea scopului economic al contractului pentru aceleasi motive pentru care distrugerea marfii ce se intentiona a fi īncarcata nu conduce la zadarnicirea scopului economic al contractului. Trebuie mentionat ca īn cazul īn care marfa nu poate fi obtinuta din nici o sursa apropiata de portul de īncarcare, scopul economic al contractului poate fi zadarnicit daca īntārzierea generata de acest lucru este suficient de mare.

Īn martie, armatorii si navlositorii au īncheiat un contract de navlosire pe voiaje consecutive pentru 12 luni pentru a transporta carbune din Sudul Angliei īn Marea Mediterana, iar primul voiaj trebuia sa īnceapa īntre 20 mai si 20 iunie. La 1 mai a īnceput o greva ce a afectat toate fabricile din zona pāna la īnceputul lunii decembrie. S-a decis ca scopul economic al contractului a fost zadarnicit deoarece o greva de 8 luni a īmpiedicat desfasurarea voiajului īn concordanta cu intentiile parti 18418t1922s lor.

 Ruta de navigatie avuta īn vedere devine imposibila. Daca ruta pe care parti 18418t1922s le au avut-o īn vedere la momentul īncheierii contractului de navlosire scopul economic al contractului se considera zadarnicit doar daca noua ruta implica performarea contractului īn conditii radical diferite.
Document Info


Accesari: 1018
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )