Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




PROTECTIA CONSUMATORILOR

comert


PROTECŢIA CONSUMATORILOR

8.1. STRUCTURA PROTECŢIEI CONSUMATORILOR

Protectia consumatorului se refera, în special, la responsabilitatea statului, care trebuie sa asigure prin politica sociala conditii de realizare atât pentru o crestere constanta a volumului fizic al consumului, cât si o îmbunata 121k1022b 55;ire structurala a acestuia. Aceste obiective presupun drept conditii principale solutionarea urmatoarelor probleme:



cresterea ofertei de marfuri care sa faca fata din punct de vedere cantitativ tuturor componentelor nivelului de trai;

orientarea agentilor economici prin facilitati economice si o politica adecvata spre o productie de bunuri de consum care sa contribuie la realizarea unei bune functionalitati a mecanismului de piata;

asigurarea calitati bunurilor si serviciilor oferite spre vânzare în cadrul pietei printr-un pachet de exigente bine conturate si ferm aplicate pentru toate produsele indigene sau de import. Aceste exigente trebuie materializate printr-o legislatie corespunzatoare;

asigurarea unui sistem de preturi în concordanta cu cerintele pietei si cu calitatea produselor, preturile reprezentând cea mai importanta pârghie economico-financiara a economiei de piata.

8.2. OBIECTIVELE PROGRAMELOR DE PROTECŢIE A CONSUMATORILOR

Drepturile consumatorilor din fiecare tara trebuie sa aiba ca principale obiective:

facilitarea producerii si distribuirii de produse corespunzatoare nevoilor si cererii consumatorilor;

asigurarea si încurajarea nivelurilor ridicate în producerea si distribuirea bunurilor si serviciilor;

tinerea sub control a practicilor comerciale abuzive;

cooperarea internationala în domeniul protectiei consumatorilor;

stabilirea unui sistem de prioritati privind protectia consumatorilor din fiecare tara în special fata de pericolele ce afecteaza sanatatea;

asigurarea accesului la informatii corecte si crearea unui sistem de educare al consumatorului;

obligativitatea producatorului de a se supune legilor protectii consumatorului din toate tarile;

crearea în fiecare tara a unor organisme corespunzatoare care sa elaboreze si sa aplice conform legislatiei statului respectiv politica de protectie a consumatorului;

asigurarea libertatii cumparatorilor,

8.3. ORGANIZAREA PROTECŢIEI CONSUMATORULUI

În organizarea procesului de protectie a consumatorilor sunt cuprinse aspecte referitoare la modul de implicare a statului cât si la organizarea consumatorilor în vederea apararii propriilor drepturi. Implicarea statului respectiv, a puterii publice în procesul de protectie, se concretizeaza în doua mari categorii de actiuni:

asigurarea unei legislatii corespunzatoare privind protectia consumatorilor;

organizarea unor institutii specializate care sa vegheze la respectarea acestei legi.

În legatura cu primul aspect, pentru rezolvarea în prima instanta a cauzelor legate de prejudicierea si dreptul reparatoriu al consumatorului, se poate apela la principiile generale din Codul Civil. Data fiind complexitatea fenomenelor în relatia ofertant-cumparator, se impune constituirea unei jurist-prudente în domeniul protectiei consumatorilor, care sa aiba în vedere realitatile concrete din fiecare tara, respectiv crearea de mijloace cu adevarat eficiente care sa actioneze în cadrul relatiilor ofertant-consumator. Un inconvenient în aplicarea acestor legi apare în costul excesiv al justitiei, cheltuielile respective depasind în unele cazuri costul prejudiciului, în acest sens este nevoie de asigurarea unor posibilitati reale pentru fiecare consumator izolat de a avea acces la justitie pentru apararea drepturilor sale printr-o procedura simplificata, care sa implice cheltuieli minime. Respectiv, se impune crearea unor tribunale specializate de probleme de protectie a consumatorilor; dupa modelul tribunalelor comerciale compuse din comercianti si existente în unele tari europene. Tribunalele respective controleaza activitatea comerciala, astfel încât sa fie respectate toate clauzele si conditiile de vânzare a produselor catre consumator. Tribunalul poate interzice producatorilor sau comerciantilor practicarea metodelor în cauza.

Organizarea consumatorilor ca forma proprie de protectie a drepturilor acestora Concomitent cu existenta unei legislatii corespunzatoare, a constientizarii nevoii crearii de organizatii proprii ale protectiei consumatorilor, în unele tari occidentale a aparut un proces de creare a unor asociatii cu forma proprie de aparare a drepturilor consumatorilor.

În prima categorie de organizatii intra organizatiile patronale, de centrale sindicale. Acestea au luat fiinta în scopul asigurarii informarii consumatorilor. Asociatiile dispun de publicatii proprii prin intermediul carora publica diverse studii pe probleme de consum, rezultatele unor teste comparative asupra unor produse.

A doua categorie cuprinde asociatiile si grupurile independente ale consumatorilor, respectiv grupuri de consumatori care vegheaza la respectarea drepturilor lor, privind ajutorarea consumatorilor lezati, depistarea unor produse daunatoare, sesizarea unor practici comerciale ilicite, actionarea în justitie a tuturor ofertantilor-producatori sau comercianti care încalca legile privitoare la protectia consumatorilor.


Document Info


Accesari: 4242
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )