Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
BALANTA DE VERIFICARE

Contabilitate


BALANTA DE VERIFICARE


In categoria procedeelor specifice metodei contabilitatii se cuprinde si balanta de verificare.

Ea asigura respectarea in contabilitate a echilibrului permanent impus de dubla inregistrare a elementelor patrimoniale, atat cu ocazia inregistrarii operatiilor cu elementele respective in ordine cronologica si sistemetica, cat si cu ocazia calculelor artimetice in formulele contabile compuse sau in conturi pt stabilirea rulajelor, sumelor totale si a soldului, oferind prin aceasta garantia exactitatii inregistrarilor efectuate in contabilitatea curenta si a intocmirii unor bilanturi contabile reale si complete.

In procesul muncii practice de contabilitate, balanta de de verificare indeplineste mai multe functii, din care cea mai importanta este aceea de verificare a axactitatii inregistrarilor efectuate in conturi.

Intrucat fiecare operatie economica sau financiara se inregistreaza concomitent si cu aceeasi suma in debitul unui co 616i81g nt si in creditul altui cont face sa rezulte o egalitate permanenta intre totalul sumelor debitoare si ale celor creditoare.

Inregistrarea gresita a unor operatii economice sau finaciare ca urmare a nerespectarii dublei inregistrari, trecerea eronata a sumelor in balanta, efectuarea unor calcule gresite in formulele contabile compuse, stabilirea eronata a rulajelor conturilor sau a soldurilor determina inegalitati intre totalurile balantei, care se semnaleaza cu ajutorul ei, fapt ce ii confera caracterul unui instrument de verificare, de control.

O alta functie a balantei de verificare este aceea de a realiza o concordanta intre conturile analitice si cele sintetice.

Infaptuirea acestei functii devine posibila prin aceea ca pt fiecare cont sintetic care se desfasoara pe conturi analitice se intocmeste cate o balanta de verificare a conturilor analitice cu ajutorul careia se controleaza exactitatea inregistrarilor efectuate in conturile sintetice prin concordantele care trebuie sa existe intre conturle analitice si contul sintetic la care se refera, cu privire la soldurile initiale, rulajele si soldurile finale.

Astfel balantele de verificare analitice fac legatura intre conturile analitice si cele sintetice.

Stand la baza intocmirii bilantului contabil, balanta de verificare face legatura intre cont si bilant.

Aceasta legatura se concretizeza in faptul ca datele din bilant reprezinta soldurile finale ale conturilor de activ si de pasiv preluate din balanta de verificare si apoi prelucrate si grupate conform necesitatilor de intocmire a bilantului.

Balanta de verificare mai indeplineste si o functie de grupare si de centralizare a datelor inregistrate in conturi.

Compararea si centralizarea datelor contabile cu ajutorul balantei de verificare ofera conducerii unitatii patrimoniale posibilitatea de a cunoaste volumul si natura modificarilor intervenite in structura elementelor patrimoniale, atat in perioada curenta de gestiune cat si pe perioadele precedente, situatia debitorilor si creditorilor, a cheltuielilor si a rezultatelor financiare ale intreprinderii la un moment dat si dinamica lor, in vederea elaborarii previziunilor necesare luarii deciziilor pt perioadele viitoare.

Ca urmare a gruparii tuturor datelor contabilitatii curente balanta de verificare indeplineste si functia de instrument de analiza a activitatii economice.

Aceasta functie se realizeaza prin compararea, pe fiecare cont in parte, pe grupe de conturi si pe total, a datelor de la inceputul unei perioade de gestiune cu cele de la sfarsitul ei.

Astfel se pot stabili schimbarile produse in marimea si in structura elementelor patrimoniale, justetea plasarii elementelor respective dupa natura si destinatia lor, se poate urmari miscarea tuturor elementelor patrimoniale.

In acest fel balanta de verificare are un rol deosebit de important in analiza situatiei economice si financiare pe perioade scurte de timp si in intervalul dintre 2 bilanturi, fiind astfel singurul instrument care furnizeaza informatiile necesare conducerii operative a unitatilor patrimoniale.

CLASIFICAREA SI INTOCMIREA BALANTELOR DE VERIFICARE

Balantele de verificere se clasifica dupa mai multe criterii astfel:

  1. Dupa felul conturilor pt care se intocmesc avem:

 

-         Balante de verificare ale conturilor sintetice sau balante generale- care se intocmesc pe baza datelor preluate din conturile sintetice

-         Balante de verificare ale conturilor analitice pe baza datelor luate din conturile analitice, se intocmesc pt fiecare cont sintetic care a fost desfasurat pe conturi analitice, inainte de a se intocmi balanta de verificare generala, si au drept scop, verificarea exactitatii inregistrarii in conturile sintetice si cele analitice. Pt acest motiv se mai numesc si balante de verificare auxiliare.

  1. Dupa numarul egalitatilor pe care le cuprind avem :

 

-         balante de verificare cu o serie de egalitati care se intocmesc grafic sub forma tabelara si se prezinta fie ca balante de sume cuprinzand 2 coloane de sume debit respectiv credit al caror total trebuie sa fie egal, fie ca balanta de solduri cuprinzand 2 coloane de solduri finale debitoare sau creditoare care trebuie sa fie egale intre ele.-         Balante de verificare cu 2 serii de egalitati care se mai numeste si balanta de verificare a sumelor si soldurilor se intocmeste sub forma tabelara , si cuprinde 4 coloane, doua de sume debitoare si creditoare si doua de solduri finale debitoare si creditoare.

-         Balanta de verificare cu 3 serii de egalitati , se prezinta sub forma tabelara cu 6 coloane, 2 coloane pt solduri initiale, 2 coloane pt rulaje lunare si 2 coloane pt solduri finale

-         Balanta de verificare cu 4 serii de egalitati, sub forma uniu tabel cu 8 coloane, 2 pt sumele din luna precedenta, 2 pt rulajele lunii curente, 2 pt sumele totale si 2 pt soldurile finale

Balantele de verificare analitice se clasifica in:

-         balante de verificare analitice pt conturi monofunctionale

-         balante de verificare analitice pt conturi bifunctionale

Redactarea bilantului contabil

Lucrarile de completare a bilantului, contul de rezultate si anexelor la bilant reprezinta, prin continutul lor in cea mai mare parte operatii de prelucrare si transcriere a datelor din formatia bilantiera precedenta si din balanta conturilor.

Prin structura lor operatiile de prelucrare a datelor privind exercitiul curent constau din selectarea, gruparea si insumarea soldurilor din balanta conturilor.

Aceste operatii necesita cunoasterea posturilor din bilantul contabil si din contul de rezultate care corespund conturilor din balanta.

Bilantul este conceput ca un document de sinteza prin care se prezinta activul si pasivul intreprinderii la inchiderea exercitiului.

El pune in evidenta situatia patrimoniului descrisa prin ecuatia:

Situatia neta a patrimoniului(cap proprii) = Activ bilantier - Datorii bilantiere

Arhitectura activului si pasivului da expresie mai multor criterii cum sunt: natura economica a activului si natura juridica a pasivului, lichiditatea activelor si exigibilitatea pasivelor, destinatia sau utilizarea resurselor, originea sau provenienta resurselor.

Contul de profit si pierdere evidentiaza si explica intr-o forma analitica, rezultatele prin prisma raporturilor de echilibru dintre cheltuieli si venituri.

Criteriul folosit pentru gruparea cheltuielilor si veniturilor este cel al naturii activitatilor desfasurate, de exploatare, financiara si exceptionala si in cadrul acestora natura resurselor utilizate, in cazul cheltuielilor si natura rezultatelor obtinute in cazul veniturilor.

In conditiile noului sistem contabil, modelul adoptat pt ierarhizarea cheltuielilor si veniturilor este cel sub forma de lista, asa cum este redat in schema de mai jos:

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Intocmit la ........

SISTEM DE BAZA

INDICATORI

EXERCITIUL N-1

EXERCITIUL N

Venituri din exploatare(I)(-) Cheltuieli de exploatare(II)

= Rezultatul din exploatare(I-II)

profit sau

pierdere

Venituri financiare(III)

(-) Cheltuieli financiare (IV)

= Rezultatul financiar(III-IV)
profit sau

pierdere

Rezultatul curent al exercitiului(I-II+III-IV)

Profit sau

Pierdere

Venituri exceptionale(V)

(-) Cheltuieli exceptionale(VI)

= Rezultatul exceptional al exercitiului(V-VI)

profit sau

pierdere

Impozitul pe profit(VII)

  1. Total venituri (I+III+V)
  2. Total cheltuieli(II+IV+VI+VII)

Rezultatul exercitiului (A-B)

Profit sau

pierdere

Anexa la bilant reprezinta un set de situatii financiare si care cuprind informatii complementare si explicative in raport cu bilantul si contul de profit si pierdere, precum si o prezentare sub forma de text privind regulile si metodele contabile.

Rolul anexei este de a completa si de a comenta informatiile cifrice din bilant si contul de profit si pierdere pt a contribui la obtinerea imaginii fidele a conturilor anuale. In plus, alte informatii apar in anexa deoarece intreprinderea indica principiile contabile pe care le-a respectat.

Distribuirea rezultatului pe destinatiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare este redata in plan informational prin situatia cu titlul Repartizarea rezultatului exercitiului.

Raportul de gestiune este documentul bilantier folosit pt interpretarea analitica a situatiei patrimoniului, evolutiei situatiei financiare si a rezultatului.

In cadru Raportului de gestiune se degaja informatia bilantiera privind situatia patrimoniului si evolutia sa previzibila, elementle deosebite intervenite in activitatea unitatii patrimoniale dupa incheierea exercitiului, participatiile la capital la alte unitati, activitatea si rezultatele de ansamblu ale sucursalelor etc.


loading...Document Info


Accesari: 11326
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )