Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CONTABLITATEA REZULTATELOR

Contabilitate


CONTABLITATEA REZULTATELOR



Definirea rezultatelor

Rezultatul exercitiului financiar se determina la sfarsitul fiecarei luni de gestiune si rezulta prin compararea veniturilor cu cheltuielile, adica:

REZULTAT  EXERCITIU = VENITURI - CHELTUILI

Pentru stabilirea rezultatului exploatarii se aplica urmatoarea formula:

± REZULT. EXPL.= VENITURI EXPL. - CHELTUIELI EXPL.

Pentru calculul rezultatului financiar se utilizeaza urmatoarea relatie:

± REZULT. FIN.= VENITURI FIN. - CHELTUIEL FIN.

Rezultatele sintetizeaza eficienta cu care s-a desfasurat intreaga activitate economica a intreprinderii. Rezultatele se calculeaza de regula la sfarsitul exercitiului financiar pe baza diferentei intre venituri si cheltuieli. Rezultatul poate fi o marime valorica pozitiva denumita profit, in situatia cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile sau o marime valorica negativa denumita pierdere, in situatia inversa. Procesul de formare a rezultatului este descris si analizat prin contul de rezultate (contul de profit si pierdere). Acesta cuprinde cheltuielile si veniturile intreprinderii.

Pentru a stabili rezultatul exercitiului in contul de profit si pierdere se procedeaza la inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri. Inregistrarile contabile de principiu care intervin sunt:

. Decontarea sau repartizarea veniturilor in rezultatul exercitiului, pentru soldul creditor al conturilor asociate.

Conturi de venituri = Profit si pierdere

. Decontarea sau repartizarea in rezultatul exercitiului a cheltuielilor pentru soldul debitor al conturilor asociate, mai putin contul 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit".

Profit si pierdere = Conturi de cheltuieli

In urma efectuarii acestor operatii, contul de profit si pierderi reflecta in credit suma veniturilor exercitiului iar in debit suma cheltuielilor.

Structurarea informatiilor in contul de rezultate pleaca de la activitatea intreprinderii, care se identifica de fapt cu operatiile economico-financiare desfasurate de o intreprindere intr-o perioada de gestiune. Toate operatiile legate de activitatea principala sau de exploatare, care se identifica cu obiectul de activitate al unei intreprinderi, sunt considerate drept operatiuni curente obisnuite. Operatiunile curente (obisnuite) prezinta in cadrul fiecarei intreprinderi un caracter specific, legat de activitatea acesteia. Aceste operatiuni au un caracter ordinar, obisnuit si repetitiv. Pe baza acestor operatii se determina rezultatul curent determinat astfel:

± REZULT. CURENT= ± REZULT. EXPL. ± REZULT. FIN.

Rezultatul extraordinar se determina dupa formula:

± REZULT. EXTR.= VENITURI EXTR. - CHELTUIELI EXTR.

Rezultatul brut sau contabil se calculeaza cu ajutorul formulei:

± REZULT. BRUT= ± REZULT. EXPL.± REZULT. FIN.±

± REZULT. EXTR.

sau

± rezult. brut= ± rezult. curent ± REZULT. EXTR.

Soldul intermediar debitor sau creditor al contului 121 "Profit si pierderi" reprezinta rezultatul exercitiului inainte de impozitare (rezultatul contabil ).

Situatiile financiare generale trebuie sa ofere o imagine fidela a rezultatelor si pozitiei financiare a unei societati la sfarsitul exercitiului financiar, oferind informatii utile. In functie de natura si dimensiunea evenimentelor ce au loc intre data bilantului si data la care sunt semnate situatiile financiare, aceste tranzactii pot fi, de asemenea, incluse in situatiile financiare sau prezentate in notele la situatiile financiare.
            Raspunderea asupra "corectitudinii" acestor prezentari nu apartine numai contabilului/ grupului de contabilitate ci si Consiliului Director si/ sau alt organism de conducere. Aceasta trebuie sa ia in considerare toate considerentele generale referitoare la prezentarea situatiilor financiare cum ar fi:
- Setul complet de situatii financiare include bilantul, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor capitalurilor proprii, situatia fluxurilor de monetar, politici si note contabile, entitatile fiind incurajate sa furnizeze si alte informatii financiare si nefinanciare, in plus fata de situatiile financiare;
- Prezentarea fidela este realizata ca aplicatie a IAS si/ sau cerintelor legislative din teritoriul administrativ unde isi desfasoara activitatea entitatea respectiva.


Document Info


Accesari: 39333
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )