Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadPRINCIPIILE METODEI CONTABILITATII

Contabilitate
ALTE DOCUMENTE

Grupa 40 \"furnizori\" 41 \"clienti\"
Conceptul de expertiza contabila
Cum explicati rolul contabilului pentru intreprindere?
WIZCOUNT - MIJLOACE FIXE
Bilantul contabil
DETERMINAREA REZULTATULUI EXERCITIULUI
CONTABILITATEA PRIMELOR DE CAPITAL
FORMELE CLASICE DE INREGISTRARE CONTABILA
BALANTA DE VERIFICARE
Intreprinderea - sfera de actiune a contabilitatii financiare

PRINCIPIILE METODEI CONTABILITĂŢII

Sunt trei categorii de principii:

-teoretice fundamentale;

-prevazute de legislatia în vigoare;-alte principii.

I. Pricipiile teoretice fundamentale:

Se ridica la rang de lege urmatoarele:

-principiul dublei reprezentari-patrimoniul se prezinta prin bilant, pe de o parte sub forma mijoacelor de investire: bunuri ecomonice si creante ce formeaza activul bilantier si pe cealalta parte -sursa de finantare (pasivul bilanti 616d31g er) la care se adauga rezultatele patrimoniale (excedent/deficit)

                                                             Bilant

                Activ

                       Pasiv     

-mijloace ecomonice;

-rezultatul exercitiului (deficitar);

-total activ;

                                                    TA

-surse de finantare;

-rezultatul exercitiului (excedent);

-total pasiv;

TP

Ecuatia dublei reprezentari este TA=TP si se respecta indiferent de natura operatiilor ecomonice ce au loc la nivel de entitate.

-principiul dublei înregistrari-pe parcusul unei perioade de gestiune au loc o mul-time de operatii ecomonice care modifica structura bilantului unitatii, însa indiferent de natura acestora egalitatea bilantului se va partra chiar daca la alta valoare.

Ex: dublei înregistrari este :

      Majorarea mijloacelor ecomonice+ Micsorarea surselor de finantare

                                                          =

      Micsorarea mijloacelor ecomonice+ Majorarea surselor de finantare

-principiul calculei periodice de sinteza-în contabilitatea periodica (lunara, trimes-triala, anuala) întocmim documentatia centralizatoare prin care prezentam la un mo-ment dat structura patrimoniului (bilant de utilizare) sau modificarile care au avut loc (bilant de verificare).

 

II.Principiile prevazute de legislatia în vigoare.

-principiul continuitatii activitatii-conform acestui principiu, odate înfiintate între-prinderile trebuie sa-si continue activitatea o perioada îndelungata, fara a exista in-teresul manegerului sau al administratiei de a reduce activitatea în mod voit, de a aduce întreprinderea în stare de faliment. Daca exista informatii conform carora în perioada urmatoare întreprinderea poate sa-si reduca activitatea, atunci administra-tia trebuie sa prezinte aceste informatii cu note explicative si politicile contabile.

-principiul permanentei metodei-presupune ca odata ce s-au optat pentru utilizarea unei anumite metode de evaluarea a elementelor patrimoniale sa se continue cu aceasta metode pe o perioada indelungata astfel încât informatiile financiare sa fie comparabile de  la o perioada la alta atât si nivelui intreprinderii cât si la nivelui altor intreprinderi.

      N

N+1

1000

Recalculare

Retratare

-ultimul an de activitate, daca activitatea înceteaza la o alta data decât 31 dec.  exercitiul financiar dureaza de la 1 ian.-sfârsitul activitati.

  Conform acestui principiu în fiecare exercitiu financiar vor fi înregistrate  acele venituri si cheltueli care fac referire la rezultatul exercitiului curent, fâra a se lua în calcul data la care veniturile sunt încasate, iar cheltuelile platite. Exista însa si venituri încasate în avans, respectiv cheltuali platite în avans, în exercitiul curent, dar care fac referire la rezultatele  exercitiul urmator. În acest caz valorile încasate, platite sunt "stocuri" în posturi distincte componentei bilantuilui, numite active de regula realizare si pasice de regularizare.
1.01. N                                  31.12.N bilant închis                        31.12.N+1

          Bilant deschis            1.01.N+1                                        1.01.N+2

 

V-Ch→deficit Ch>V

            →excedent V<C

                           N                                  N+1                                       N+2

I. V                            10.000                        15.000                                   15.000

Ch                            10.000                           7.000                                     8.000

                                       0                              8.000                                    7.000

II. V    40.000            10.000                        15.000                                   15.000

 Ch.    25.000             10.000                         7.000                                     8.000

          15.000-excedent

-principiul intangibilitatii bilatului de deschidere-bilantul întocmite la sfârsitul unui exercitiu financiar se numeste bilant de închidere si reprezinta pentru perioada urmatoare o situatie initiala de pornire, bilant de deschidere. Dupa ce a fost întocmit bilantul împreuna cu celelalte situatii financiare sunt supuse cuantificarii de catre auditoriu.

 Ulterior sunt prezentate adunarii generale a actionarilor/ordonatorilor de credite, dupa care se dipune la administratia financiara si la oficiul registrului comertului în vederea publicarii în Monitorul Oficial al României. Din acest moment bilantul este oficial, iar orice eroare constata ulterior publicarii se va corecta în exercitiul urmator fara a afecta bilantul de deschidere.

-principiul pragului de semnificatie sau importanta relativa- o informatie  este importanta, daca în lipsa ei, utilizatorul de informatii financiare îsi modifica decizia.

  Pragul de semnificatie are un caracter pur subiectiv si are la baza rationamentul profesional, ca urmare a aplicarii acestui principiu în contabilitate evidentiem distinct o imobilizate, o eroare semnificativa.

-principiul necompensarii- în contabilitate nu trebuie sa compensa veniturile cu cheltuelile si creantele cu datoriile.

                  10.000 -creanta

        MF                                clasa

                    3.000-datorie

-principiul prevalentei ecomoniei aupra juridicului-în anumite operatiuni ecomonice, partea ecomonica trebiue sa prevaleze în fata partii juridice.

-principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv- pentru fiecare categorie de elemente patrimoniale se vor folosi metode separate de evaluare la întrarea în gestiune si la iesirea din gestiune.

III.Alte principii:

-principiul cuantificarii monetare- conform legislatiei în vigoare în România, contabilitatea se tine în limba româna si în moneda nationala. În conditiile de inflatie atunci când devalorizarea monetara duce la deprecierea informatiilor financiar-contabile si se poate utiliza "contabilitatea de inflatie".

 Desi în literatura  de specialitate vom gasi referir la aceasta, în România, ea nu s-a aplicat.

-principiul entitatii-în contabilitatea trebuie sa se faca distinctie între averea titularului de patrimoniu ca persoana fizica si averea titularului  de patrimoniul coproprietar societatii comerciale, la nivelul institutiilor publice acest principiu este respectat, dar la nivelul societatilor comerciale nu este respectat.

-principiul contabilitatii de angajament- din anul 2006 institutiile publice aplica contabilitatea de angajament, înregistrând veniturile si cheltuelile nu în momentul încasarii, respectiv a platilor ci la facturarea veniturilor si la angajarea cheltuelilor.

-principiul conectarii cheltuelilor la venit-în contabilitate mai întâi sunt înregistrate veniturile, apoi cheltuelile, care au stat la baza realizarii lor. Acest principiu îmi genereaza deductibilitatea sau nedudictibilitatea în contabilitate.

Document Info


Accesari: 3733
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )