Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadBanca Centrala Europeana (BCE)

Finante
ALTE DOCUMENTE

Evolutia inflatiei in perioada 1995-2000
FONDURILE STRUCTURALE DE COEZIUNE ALE U.E
Particularitatile finantelor cheltuielilor pentru actiunile social-culturale in Romania
Achizitionarea de catre beneficiarii contractelor de finantare nerambursabila în contextul actiunilor externe ale Comunit
ANALIZA ECHILIBRULUI FINANCIAR
ABORDAREA SI PERFORMANTELE IMM-urilor PE PLAN MONDIAL SI IN ROMANIA
RISCUL DE LICHIDITATE
Creditarea agentilor economici
Persoana impozabila
TESTE GRILA. Audit financiar

Banca Centrala Europeana (BCE) este banca centrala a Uniunii Europene, cu functia de administrare a politicii monetare în cele 13 tari care folosesc euro ca moneda (Uniunea Monetara Europeana). Îsi are sediul în Frankfurt am Main.

BCE este cunoscuta cu initiale diferite 21121x237v în mai multe limbi:  • EZB: Europäische Zentralbank
  • BCE: Banque Centrale Européenne, Banco Central Europeo, Banca Centrale Europea, Banco Central Europeu, Banca Centrala Europeana¹
  • ECB: European Central Bank, Europæiske Centralbank, Europese Centrale Bank, Europeiska Centralbanken
  • ΕΚΤ: Ευρωπαικη Κεντρικη Τραπεζα
  • EKP: Euroopan Keskuspankki

Functii

Cladirea BCE din Frankfurt am Main

Cladirea BCE din Frankfurt am Main

  • Distributia si supravegherea stabilitatii monedei Euro
  • Definirea politicii europene a intereselor si controlul rezervelor de bani
  • Cooperarea cu bancile nationale

Functiile BCE sunt mentionate în Tratatul de la Maastricht. Pentru a putea sa lucreze eficient, BCE nu are voie sa depinda de puterea politica, o chestiune pe care criticii o aduc deseori în discutie. BCE a fost creata dupa modelul Bancii Federale Germane Bundesbank.

[modifica] Organe

Membrii Consiliului Guvernatorilor BCE sunt membri ai consiliului drector si în acelasi timp presedinti ai bancilor nationale. Este cel mai important ogan de decizie al BCE.

Consiliul Director BCE este ales la fiecare 8 ani si este format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si alti patru membri. Astfel statele mici nu sunt reprezentate în consiliul director. La începerea lucarilor pe 1 ianuarie 1999 olandezul Wim Duisenberg a fost ales ca presedinte. El a fost înlocuit la 1 noiembrie 2003 de francezul Jean-Claude Trichet. Consiliul director decide ocupatiile BCE si este ales la recomandarea consiliului BCE

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Banca Centrala Europeana este cea mai noua institutie a Uniunii Europene si reprezinta pilonul central al Uniunii Economice si Monetare. A fost înfiintata oficial la data de 1.06.1998. Împreuna cu bancile centrale ale celor 15 state membre UE, BCE face parte din Sistemul European de Banci Centrale (SEBC), al carui tel principal este mentinerea stabilitatii preturilor. Principalele sarcini ale BCE includ definirea si punerea în practica a politicii monetare pentru zona Euro, realizarea de tranzactii internationale în devize, pastrarea si administrarea rezervelor valutare ale statelor membre. Trebuie sa promoveze utilizarea eficienta a sistemelor de plata si sa contribuie la activitatea autoritatilor nationale cu atributii în supervizarea institutiilor de creditare si în asigurarea stabilitatii sistemului financiar.

Bancile centrale din statele neparticipante la zona Euro au un statut special ce le permite a avea o politica monetara nationala, fara a avea dreptul de a se implica în deciziile de politica monetara comunitara sau punerea lor în practica pentru zona Euro.

Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale nationale sunt pe deplin independente fata de institutiile politice si private ale statelor membre, precum si fata de cele comunitare.

BCE raporteaza Consiliului European si Parlamentului European asupra activitatilor sale. Parlamentul poate chiar sa invite membri ai Comitetului Executiv sa dea explicatii asupra deciziilor de politica monetara ale BCE.
Document Info


Accesari: 2095
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )