Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadCadrul legal al activitatii bancilor

Finante
ALTE DOCUMENTE

FONDURILE STRUCTURALE DE COEZIUNE ALE U.E
INDICII DE ANOMALIE PENTRU COMPANIILE DE ASIGURARI
Sistenul de instrumente si plati interbancare
Venituri eligibile si specificatii
Salariul
BURSA DE VALORI
Interviu Economic si Financiar
CONTURI DE CAPITALURI
Evolutia sistemului bancar romanesc
Constiuirea societatilor comerciale bancare

Cadrul legal al activitatii bancilorBancile sunt societati comerciale cu statut special, pentru ca se constituie si functioneaza dupa reguli specifice, cu autrizarea si sub supravegherea Bancii Na& 21121h713v #355;ionale a României.

Cadrul legal al activitatii acestora este constituit din Legea nr. 101/1998, privind Statutul B.N.R, Legea bancara nr. 58/1998 si Legea privind procedura falimentului bancilor nr. 83/1998, care se completeaza cu actele normativeemise de B.N.R., în temeiul art. 50din Legea 101/1998.

Conform prevederilor art. 1 al Legii bancare nr. 58/1998, activitatea bancara în România se desfasoara prin Banca Nationala si prin alte banci.

Alte persoane juridice pot desfasura activitati bancare, numai daca sunt autorizate prin lege si numai cu respectarea principiilor legii bancare. Aceste persoane juridice se supun si ele, la fel ca si bancile, autorizarii, supravegherii prudentiale si reglementarilor Bancii Nationale a României, conform art. 90 din Legea bancara.

Se afla sub incidenta Legii nr. 58/1998 atât bancile, persoane juridice române, cât si sucursalele din România ale bancilor, persoane juridice straine (art. 2, alin. 1).

Bancile reprezinta principalii intermediari financiari în economie. Ele faciliteaza formarea capitalului disponibil în economie si coordoneaza procesul de economisire-investire, în scopul cresterii volumului total de resurse alocate economiei. Bancile sunt caracterizate prin capacitatea lor de a pune în circulatie creante asupra lor însele, sporind volumul mijloacelor de plata si, implicit, al masei monetare.
Sistemul Bancar se afla într-un stadiu avansat de transformare, suficient pentru a plasa acest susbsistem al economiei pe una din principalele pozitii în evolutia restructurarii.

Pornit initial cu patru banci de stat, sistemul bancar românesc s-a dezvolata pe parcurs si s-a consolidat, bancile noi patrunzând treptat în sistem si construindu-si încet pozitii relativ stabile pe piata bancara romaneasca. Au patruns pe piata bancile straine ce se adreseaza afacerilor profitabile ale agentilor economici din România si care constituie un puternic factor concurential ce stimuleaza bancile românesti - în dezvoltarea si modernizarea activitatilor proprii[1].[1] Ion Nitu, Control si audit bancar, Editura Expert, Bucuresti, 2002, p.9,

Document Info


Accesari: 2604
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )